Jump to content

Featured Replies

Bez uvrede za osnivaca teme, i ljude koji ne podrzavaju sve ovo vezano za reklame, mislim da one i nisu toliki problem, pogotovo ako su u sluzbi daljeg funkcionisanja ove nase internet zajednice tj. foruma. Bavim se web programiranjem i znam da nije ni malo jednostavno odrzavati sve ovo, pa su samim tim te reklame po meni ok resenje. Sto se demokratije tice, istina je da svi mi u manjoj ili vecoj meri ucestvujemo u radu kluba/foruma, ali za odluke poput ove, ne vidim potrebu za raspisivanjem referenduma i sl. Pa ni na fejsbuku nas niko ne pita hocemo li da nam menjaju izgled profila.. Jes glup primer, al ajd xD  Jednostavno, ljudi koji administriraju tj vode sve ovo, i koji "na kraju dana" placaju sve racune, tj troskove, imaju najvece pravo da se pitaju oko svega. A mi ostali smo tu da pomognemo koliko mozemo, na bilo kakav nacin, pa makar i obicnim pisanjem na forumu, ili popularizaciji istog na netu..

U svakom slucaju, ne verujem da je Nikola hteo da potkopava rad foruma i kluba, zapravo siguran sam da nije, mozda je samo hteo da kaze da mu smetaju te reklame, pa je to uradio na pogresan nacin. 

Mir ljudi, ajmo da putujemo ;)

Vodimo jalovu diskusiju.

Mislim da za bilo kakva obaveštenja pitate vlasnika:

МБР Пуно пословно име Назив Место Општина Улица Број Име Презиме

08873585 KLUB PUTNIKA SRBIJE,NOVI SAD Novi Sad Novi Sad - grad RADNIČKA 19 LAZAR PAŠĆANOVIĆ

p.s. a kada vlasnici postanete vi, po volji vam.

Imam utisak da pojedini ljudi sajtove poput KPS-a previše doživljavaju kao neku komunu gde su svi jednaki i gde se svi pitaju za sve, a gde je lova tabu. U realnosti to nije tako i ne može biti, jednostavno zato što i KPS mora da funkcioniše na istim principima na kojima funkcionišu svi internet sajtovi u svetu. Kada recimo na www.pir.org potražite podatke o vlasniku domena klubputnika.org, dobijate sledeće podatke:

Registrant ID:CR31191684

Registrant Name:Lazar Pascanovic

Registrant Organization:Serbia Travelers

Registrant Street1:Bul. Cara Lazara 49

Registrant Street2:

Registrant Street3:

Registrant City:Novi Sad

Registrant State/Province:

Registrant Postal Code:21000

Registrant Country:RS

(da sad ne izlistavam ceo listing)

Dakle SVAKI web sajt i domen na planeti zemlji imaju svog vlasnika,  taj vlasnik na svom sajtu može da neguje neki način razmišljanja, da okuplja neku zajednicu ljudi sličnih interesovanja, pa i da uvažava njihovo mišljenje u većoj ili manjoj meri, ali konačne odluke o svemu što je vezano za funkcionisanje sajta, strategiju razvoja, pa i to da li će sajt u manjoj ili većoj meri biti komercijalan, donosi on. Isto kao što snosi odgovornost za donete odluke, odnosno njihove posledice. Svaki sajt ima pravo da evoluira, isto kao što oni kojima se ne dopada ta evolucija imaju pravo da prestanu da ga prate. Neki ljudi odlaze, drugi dolaze, dokle god vlasnik sajta i ljudi u koje on ima poverenje i koje je lično prihvatio za svoje partnere smatraju da to ide u dobrom smeru, ne vidim šta bi tome bilo ko sa strane (koliko god smatrao da je sajt "njegov") imao da prigovori?

I mi smo na Freebikingu davnih dana imali slične situacije sa komunističkim načinom razmišljanja, odnosno time da je bilo ljudi koji su natripovali da se o sudbini sajta (pa čak i sudbini nekih od njegovih administratora) odluke mogu donositi preglasavanjem. No stvari su postavljene u pravu perspektivu (neki su se nadurili i zbog toga otišli), i na takve priče je stavljena tačka.

Dakle, sajtovi funkcionišu po kapitalističkom principu, čak i kada propagiraju krajnje idealističke ideologije. Jednostavno je tako ustrojen internet, i ko god vam kaže drugačije, laže. Lično smatram da neko ko je uložio godine u razvoj jednog dobrog sajta koji koristi ogromnom broju ljudi, ima puno pravo da radeći na daljem unapređivanju istog prima platu za to. To nije ništa pogrešno ili nemoralno.

Немам проблем да неко буде ауторитет, анархија коју неки хоће да назову демократијом не шљака.  ;D

Приде: Зарад евентуалног будућег привлачења спонзора, занима ме каке рекламе могу да буду у оптицају, мислим која привредна друштва или типови сајтова?

Немам проблем да неко буде ауторитет, анархија коју неки хоће да назову демократијом не шљака.  ;D

Приде: Зарад евентуалног будућег привлачења спонзора, занима ме каке рекламе могу да буду у оптицају, мислим која привредна друштва или типови сајтова?

Baš sam malo prije čitao ovaj članak http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=57542&topic=10&newlang=

Čaba informiraj se prije nego lupneš!  :comp:

Inaće, čitajući vaše argumente po forumu koji ste za postavljanje reklame uglavnom vam je glavni argument redoviti izvor prihoda tj para...pa sam našao da je to otprilike 200 eura godišnje minimum. Osim što je to toliko smješan iznos za kojeg bi prodali komadić virtualnog prostora kojeg neki od vas svakodnevno posjećuju njima moram reći da to NIJE siguran izvor prihoda jer se rekalme temelje na klikanju a ako nema  klikanja nema ni para.  Engine vrlo brzo prepozna ako je fake klikanje i dolazi sa istog kompjutera tj IP adrese preko koje vas odma skuže - dakle varanja nema ili ga ima jako malo. Osim tog argumenta nisam našao niti jedan drugi suvisli argument zašto reklama baš mora biti postavljena.

Potsjećam da postoje i ostali izvori prihoda koji bi bili više u duhu zajednice koja je ovdje prisutna i koja svatko od nas može organizirati a to su primjerice:

*razni buvljaci

*koncerti (puno je bendova koje jedva čekaju da sviraju), grad obično obezbjedi struju+binu i nešto navaca za razglas - informacije o ovome dobijete na porti vaše općine/grada - rapitajte se!

*druženja u raznim klubovima uz donatorsku večer čitanja poezije mladog X mana

šank+hrana (napravite kući lonac graha i prodaji ga po simboličkoj cijeni)

*distribucija (prišivci, bedževi, majice, knjige, putopisi...) to se sve može po principima uradi sam, na netu imate opis kako se šta radi

*samoinicijativnim donacijama preko linka na sajtu (ameri jedva čekaju da nekog doniraju radi njihovog zakona)

*žicanjem para od institucija i fabrika koje još nisu propale (ovo najmanje volim ali pali ponekad, obično traže baner na događanju ili plakatu)

Ovisno o događanju i posječenosti moguće je po događanju skupiti od 100 - 150 eura pa naviše.

*****sve to skupa što sam sad naveo košta vas malo, ljudskije je i zahtjeva angažman malo šireg broja ljudi. U svemu što sam napisao imam iskustva i stojim iza svojih riječi. Rad zbližava ljude, stvara nova prijateljstva, možda i ljubavi - zašto ne?, potiće te da uključiš mozak, razmišljaš i dijeliš refleksije s ostalim sudionicima, budi kreativnost u tebi, stvara osječaj razumjevanja i tolerancije, ući te popustljivošću i budi želju za životom a baneri na sajtu ne! Oni donose privatni interes u javni život svih nas. Njihov interes se ne poklapa s našim, prljaju nam i zagušljuju eter tj prostor slobode valjda jedini kojeg imamo i koji donekle nije kontaminiran kao naša svakodnevica. Razmislite jer kad jednom stavite reklamu poželjeti ćete je uvjek, da joj nebude dosadno staviti ćete i drugu pa treću. Saldo na računu će rasti, ti ćeš biti sretan jer imaš novac s kojim češ ostvariti sve što si zamislio ali ćeš zauvijek izgubiti dušu i ljude koji ovaj sajt čine baš onakvim kakav je a ne onakvim kakav "bi trebao biti".

Upravo ovo sto je orko napisao ja pricam, zacni ako bi se angazovali zajedno na tome da pomognemo Klubu Putnika Srbije pored toga sto mozemo obezbediti materijalna i nematerijalna srdstva mozemo se i dobro zabavljati i druziti, zar to nije smisao Kluba Putnika Srbije?

Inace orko mi ne deluje kao Dalaj-Lama nego kao zdravorazuman covek.

Drago mi je da ovo sto je orko napisao podrzava veliko broj ljudi sa foruma i verujem da cemo uskoro imati jedno lepo iznenadjenje za sve KPS-ovce :)

Posto vidim da se ovde u komentarima pominje da KPS ima vlasnika pa samo da priupitam Lazara da li je KPS jos udruzenje gradjana ili je promenio pravnu formu posto sam malo zbunjen ovim postovima?

Posto vidim da se ovde u komentarima pominje da KPS ima vlasnika pa samo da priupitam Lazara da li je KPS jos udruzenje gradjana ili je promenio pravnu formu posto sam malo zbunjen ovim postovima?

Koliko se ja razumem u udruženja građana (a i sam sam član uprave nekih), ona imaju OSNIVAČE (tj. članove upravnog odbora), ZASTUPNIKA (tj. osobu koja je u pravnom smislu odgovorna za administraciju i finansijsko poslovanje udruženja, što je najčešće pokretač, tj. vlasnik kapitalističkim rečnikom rečeno) i ČLANOVE (koji se u pojedinim udruženjima pitaju za nešto, ali se u većini ne pitaju ni za šta). To kakva su prava članova bliže određuje statut udruženja, ali šta god u njemu pisalo, nekakva hijerarhija mora da postoji. Svi su jednaki, ali su neki jednakiji  8-)

Meni se ove diskusije u poslednje vreme graniče sa bezobrazlukom.

Mozemo pogledati kvantitativno koliko je ko doprineo forumu:

Ako misliš da ima smisla da se vrednuje jedna poruka na forumu, npr. kao jedan "poen", koliko onda takvih "poena" treba dodeliti za:

- osmišljavanje cele ideje ovog foruma?

- postavljanje samog foruma na internet?

- održavanje funkcionalnosti foruma tokom pet godina?

- administriranje foruma?

Osim toga, forum je deo sajta i sigurno ne bi imao ovoliko poseta i aktivnosti da nije i drugih sadržaja na sajtu. Dakle, koliko "poena" ćemo dodeliti za:

- osmišljavanje celog sajta?

- tehničko održavanje sajta?

- prikupljanje i sređivanje informacija za destinacije po Srbiji, vize, autostoperski rečnik, autostoperski vodič po Srbiji, itd.

- slanje korisnih informacije za iste stavke na sajtu?

- pripremu putopisa za objavljivanje?

- pisanje putopisa, blogova, članaka za putoskop, itd?

...

Da li ti je sada jasnije zašto svako ima pravo da predlaže načine usavršavanja foruma i sajta, ali u donošenju odluka ne mogu da učestvuju svi?

Prisustvo na ovom forumu nije nečije bogomdano pravo, nego privilegija. Kome nije jasno šta to znači, može da mi se javi na private da nastavimo diskusiju, ali mislim da ne smisla više ponavljati iste priče na forumu.  

P.S. Ako neko ima inicijativu, neka krene da radi na njoj... To niko neće sprečavati, može samo da bude podržano, kao što je i uvek bilo do sada. Davanje predloga preko foruma i raspravljanje protiv reklama neće promeniti ništa.

Upravo tako kao sto si napisao, zato sam se u ranijim postovima i ogradjivao od toga da se samo preko postova moze vrednovsati ali i to treba uzeti u obzir. To sto si ti nabrojao su stvari koje se kvalitativno ocenjuju i tesko ih je izraziti a nekada su znacajnije od onih koje se kvantitativno ocenjuju.

Nebih se slozio da se diskusija granici sa bezorbrazlukom, problem je sto su mnogi ljudi emotivno vezani za forum i ovi sto posto poto hoce da stave reklamu i ovi sto su protiv. Kad se umesaju emocije onda diskusija moze malo da dobije malo ostriji ton. Ja sam izuzetno srecan sto je ovde na KPS-u iako su umesane emocije diskusija i dalje na jednom pristojnom nivo, sto je redak slucaj na forumima.

Inace kontaktiracu te za koji dan da mi pomognes oko dopisa ako imas vremena, takodje trebace mi i Lazar ali se on vec danima ne pojavljuje na forumu.

Guest
This topic is now closed to further replies.