Jump to content

Featured Replies

• 2 months later...

Jeдно питање у вези Венеције. Да би се пребацио на острво Giudecca најјефтинија карта за Vaporetto је од 7.50 € која траје 75 минута, дакле и да се вратим назад то је укупно 15 €.
Зар у том случају није боље купити ову од 20 € која важи 24 сати ?

Zavisi koliko puta planiras da se vozis...ako ces biti 5 dana, logicno je da kupis karticu za 5 dana...Ako imas manje od 29 godina, trebalo bi da postoje neki popusti uz odredjenu karticu. U svakom slucaju kad stignes u Veneciju, ispred zeleznicke (Santa Lucia) je stand na kome ce te uputiti koje sve opcije postoje, pa ti odluci sta ti je najprakticnije.

Ја ћу бити тамо 3 дана. Из Местреа до Венеције имамо 3 бус ACTV линије и мислим да су те карте 1,5е.

Међутим пошто желим да обиђем и пар острва пре свега Giudecca, Burano и Murano, мислим да је боље да један дан узмем ту дневну од 20е, а за остале дане је довољна поједниначна.

Prilicno ambiciozno da sa smestajem u Mestreu i za 3 dana obidjes i ostrva...Ako vec planiras tako, onda odradi sve to u jednom danu sa tom dnevnom karticom, a za ostale dane ti ni ne treba vaporetto. Da ne bude besmislen post, evo da dodam poneki trik, mozda je neko vec pisao.

Probaj da najposecenija mesta obidjes rano ujutro, trg Sv Marka je prelep nakon svitanja, a retko bude ljudi. Hranu za golubove kupi u nekom supermarketu da te ne bi smarali likovi koji tamo prilaze i daju ti par zrna, a posle te jure da ti naplate. 

Da ne bi placao gondolu 80-100 eur, iskoristi  trageto, kosta 2 eur i slicno je gondoli, samo za vise ljudi. Kad produzis od Trga Sv Marka ka mostu Akademija malo pre mosta je pristaniste za Traghetto di Santa Maria del Giglio, u sustini te samo preveze preko velikog kanala, traje par minuta, ali ako si prvi u redu mozes sesti (jos bolje ako si sa lepsom polovinom) ispred gondolijera i napraviti izuzetne fotografije na kojima deluje da si u gondoli sa odlicnim pogledom na Baziliku Santa Maria. Odatle prosetas do Punta della dogana i odatle imas divan pogled na vec zakrceni trg sv Marka, kao i na razna ostrva. 

Klopa zna da bude skupa, ali postoji jedno malo zavuceno mesto sa odlicnim tapasima u italijanskom stilu, vredi obici, evo lokacije, a pored je i odlicna pasta to go.

Ako te bude interesovalo nesto konkretno pitaj, bio sam mnogo puta u Veneciji, uglavnom bez da sam zeleo :biggrin: 

• 2 weeks later...

Ako si stacionaran u Mestreu, nije nemoguće da se navedeno obiđe za tri dana. Jeste malo na vrat, na nos, ali izvodivo je. Iz Mestrea su autobusi 1,5 eura do Venecije i baš se brzo stiže. Mnogo je bolja opcija nego sa odsjedanjem u Lidu. Ja sam bio u aprilu, pa evo utisaka i nekoliko korisnih savjeta šta vidjeti i gdje jesti.

http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2017/05/vodic-kroz-veneciju-italija-sta.html

Beнеција ... ''град мостова и канала'' је испунио очекивања и оно што ме је на првом кораку одушевило, то је да није истина да има превише туриста, а први дан је био недеља. Ја сам очекивао да ће то бити лудница као у прашкој улици Карлова која излази на Карлов мост.
Другу ствар коју сам очекивао је фамозни смрад устајале воде, оносно баре о којој говоре сви ... и они који су посетили острво и они који нису, али ја то нисам осетио, чак шта више дуж Riva dei Sette Martiri, дакле при крају острва уз обалу понекад би поветарац донео и типичан мирис јадранског мора.
DSC07766.jpg
Север Венеције, дакле Cannaregio ми није оставио неки утисак првог дана, али другог дана смо зашли мало дубље и схватио сам да је то права Венеција, без туриста, само житељи који не знам како успевају да живе и организују се поред нас који их окупирамо сваког дана. Ту смо налазили свој мир у Венецији, савршено за пикник.
DSC08169.jpg
Издвојио бих и Castello, тај део острва је такође лепо украшен парковима.

Највеће изненађење је да нису у праву они које тврде да је за Венецију довољан један дан, евентуално два. Мени је било потребно 3 дана, што значи да нисам имао дан вишка да посетим остала мања острва Giudecca, Мурано и Бурано.

DSC08225.jpg

Замимљиво је да они који желе да изнајме смештај на самом острву нуде делимичну заблуду да туристи много губе ако изнајме смештај ван острва, јер на тај начин никада неће осетити у потпуности дух Венеције.
Пошто нисам видео рађање јутра, вероватно су делом у праву, али није ми био проблем да сачекам прво вече, жељно чекајући да видим као изгледа Венеција ноћу.
Е тада сам открио мрачну страну Венеције.  :shock:
21:40 одједном као да сви осим нас знају да је неки ''полицијски час'', фајронт, глуво доба ноћи када последњи бус вампирац ти бежи испред носа ... па да се не лажемо помислио сам и на вампире.
Одједном све те живе улице су почеле да се гуше у полутами. Сиромашно осветљени трг Сан Марко, понеки бар и то је то ... остало мркли мрак.
Питамо се да није последњи бус отишао... и само да не не изда навигација, јер ми се чини да би вечно лутали у лавиринту Венеције, која баш због тога и чини ово место посебним.

Veoma mi se svidja tvoj dozivljaj Venecije. Bio sam jedanput i zelja mi je da je opet posetim, ali bih voleo da to bude nocu. To mi je posebna zelja jos od gledanja jednog horor filma koji se odvijao u Veneciji po magli. :biggrin: 

I ja sam takodje bio zacudjen sa pricom da tamo smrdi, sto ja nisam primetio kad sam bio, ali je bilo dosta turista, tako da je stvarno pravi dozivljaj kad odes u neki deo grada gde nema turista, ako je to moguce. 

Nadam se da cu se jednog dana ponovo naci u Veneciji, to mi je veca zelja nego da se vratim u Rim. 

Gde ste vi nocili, koliko je to kostalo?

Хвала. :wink:

Рим је први град који ме није убедио да се вратим .... ок можда после 10 година, али сваки други као да је узео део мене, желећи да се опет тамо вратим.Можда сам нешто београдско препознао у Риму. :biggrin:Данас баш причам са колегиницом и она ми прва пренесе сличне импресије у вези Рима.

Били смо у Местре-у и мислим да је то савршено место за смештај, јер се баш брзо стигне до Венеције, за 15ак минута.

Ako te Rim nije ubijedio da se vratiš, onda ne znam koji grad hoće. :huh: A što se tiče Venecije, ne znam na koje datume si bio, ali npr. na Uskrs je bila nepodnošljiva gužva, pogotovo oko mosta Rialto i na trgu Sv. Marka. Sjeverni dio Venecije možda nije toliko impresivan, ali je dobar kada želiš da se skloniš iz gužve.

23 hours ago, severac said:

Quanto costa? :biggrin:

Mи смо узели 60е за ноћ, али може да се нађе код Кинеза за 45е.

Svjetski putnik нисам једини са таквим импресијама, пре неки дан ми је једна колегиница исто рекла. Дакле на страну римски форум, Ватикан и музеје, причам о граду генерално.

Сви остали градови су ме привукли да поново дођем једном, од Москве преко Будимпеште до Барсе.

Врло мало људи види рецимо периферију Барселоне, ја сам био у другом округу после Барслоне, иде округ Хоспиталет, па Баиш Љобрегат, дакле 10км од центра, али чак и та далека периферија је била сређена, са парковима који боље изгледају него оне који Италијани наплаћују у Фиренци.