Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna za neku agenciju ili sajt gde se moze prijaviti za humanitarni rad negde u Africi? Bilo kakva informacija ce biti korisna flowers::

Hvala

...ne znam postoji li ovakva tema...  :-[

• Author

:mrgreen: hvala, ali ja sam mislila na pravi posao.

ne mora da bude mlacenje para jer je humanitarni rad, ali da mi se bar neshto plati a ne ja njima  :)

Volontiranje u Africi se plaća, i najčešće je veoma skupo. Meni je prilično nejasno zašto ljudi iz bogatih zemalja pristaju da daju stotine evra mesečno kako bi volontirali u nekoj afričkoj zemlji. Svojevremeno sam pretraživao internet u potrazi za tako nečim, i nisam mogao da verujem kolike su "cene" volontiranja (ako je plaćeni humanitarni rad oksimoron, šta je tek volontiranje za koje ti platiš da volontiraš?)

Što se tiče pravog humanitarnog rada, za platu, najbolje bi bilo da pogledaš sajtove velikih humanitarnih organizacija. Ne verujem da postoji drugi način. Pogledaš koja organizacija traži ljude, za koje vrste poslova, pa se prijaviš ako nađeš nešto što ti odgovara.

Za neke poluvolonterske varijante, najbolje je da na internetu sama potražiš neku manju organizaciju, koju možeš direktno da kontaktiraš, i ponudiš im pomoć. Odabereš zemlju, ili nekoliko zemalja koje te najviše interesuju, i onda kreneš pažljivo da pretražuješ internet i kontaktiraš ljude. Možeš pogledati i na ovom sajtu, možda pronađeš nešto zanimljivo.

Ni meni nikad nece biti jasno zasto se mora platiti ako neko zeli besplatno da pomogne. Sume koje se traze prevazilaze cak i pristojan boravak u tim zemljama (u Vijetnamu i Kambodzi za volonterski rad preko sigurnih agencija se trazi ni manje ni vise od 800 pa vise dolara za mesec dana). Mislim da je pre u pitanju pljacka naivnih bogatasa

Hm, ja sam gledao one projekete dugorocnog volontiranja preko EVS-a. Ne secam se da li je bilo nekih 'poziva' za afriku ali znam da se dobijao ipak neki dzeparac za volontiranje.

Valjda je logika da ako volontiras iz humanitarnih pobuda onda uz vreme doniras i novac. Radna snaga u Africi je jeftina tako da ako se pojavis i radis besplatno to bas i nije neka velika donacija (ako prosecan radnik radi za par dolara na dan).

Druga je stvar ako se radi u struci kao profesionalac, za to verujem da bi ti platili i put i smestaj i sve troskove.

Ali, ako neko ocekuje da ce mu platiti avionsku kartu, smestaj i troskove sto je sve preko 2-3K dolara najmanje, da bi radio/la lagane poslice 5-6 sati na dan onda to bas nema mnogo smisla. Za te pare mogu da plate desetine lokalnih radnika da odrade posao.

Da, humanitarni rad u Africi se uglavnom masno naplacuje. U nekoliko navrata sam naletio na neke Americke i Jevrejske organizacije koje salju svoje ljude besplatno, ali su iskljucivi po pitanju drzavljanstva/religije.

Pokusaj sa volontiranjem za UN, informacije mozes da pogledas na:www.unv.org, ali oni imaju posebne zahtjeve, tipa, moras da imas zavrsen fakultet i puni 23 ili 25 godina. Inace veoma solidno placaju za volontiranje, a i svi su ti troskovi pokriveni, druga opcija ti je da trazis posao u UN-u, ali za to treba da imas i 5 godina radnog iskustva, pored zavrsenog fakulteta, ali su ti u tom slucaju uslovi odlicni. Vrhunska plata i mozes da dobijes njihovu penziju nakon 5 godina rada.... Srecno

• 2 months later...

Sada je veoma popularno, pogotovo u bogatim zemljama, da se ide volontirati u Afriku i druge zemlje treceg svijeta. Agencije to max iskorishtavaju i uzimaju ogromnu lovu. Krajnje bezobrazno, Uzas!!!

Ako zelite volontirati tamo, znaci necete dobiti nikakvu platu, najbolje je da odete u neku zemlju i kad dodjete tamo trazite gdje bi mogli volontirati. Njima treba dosta ljudi da im pomogne i nece nikoga odbiti. Ja to nisam nikako radila, ali znam iz iskustva prijatelja.

Ako zelite da dobijete platu, onda morate da se prijavite preko nekih ozbiljniji organizacija, a ne agnecija, Tipa Global xchange, ali nisam sigurna koliko oni primaju ljude van EU. Onda UNDP itd. Ali da bi volontirali i dobijali mozda neke pare preko njih morate da idete na duzi peiod 1-2 godine i da ste zavrshili fakultet minimalno i da imate iskustva u odredjenoj oblasti. To se zove profesional volunteering!

Eto nadam se da sam nekom pomogla.

I molim vas nemojte nikako da idete preko agencija i da im omogucavate da zaradjuju bruku para preko vas.

E da ja sam nashla preko neta super opciju za volontiranje u Kambodzi. Radi se o predavanju engleskog jezika djeci. Oni vam nishta ne placaju, ali ni ne uzimaju pare od vas. Imaju grupe koje se mjenjaju svaka 3ili 4 mjeseca. U svakoj grupi bude to 15-20 ucitelja, vecinom su to mladi ljudi. Oni vam mogu obezbijediti smjeshtaj i hranu.

Mislim da je ovde na delu jedna zabluda da je volontiranje po default-u nesto sto se placa ili na cemu se stice korist.

Evo sta kaze recnik: http://www.merriam-webster.com/dictionary/volunteer

`one who renders a service or takes part in a transaction while having no legal concern or interest `.

Znaci ljudi volontiraju zato sto zele da rade to sto rade (bilo iz humanosti, zato sto vole da rade u struci - na primer predavanje engleskog ili iz bilo kakvih drugih razloga) a bez da licno imaju bilo kakvu korist (bilo novcanu ili neku drugu).

U humanitarnim i nevladinim organizacijama postoji jezgro ljudi koji rade tamo puno radno vreme i to je nesto drugo, oni su odabrali takav rad kao profesiju i zato treba da budu placeni.

Deluje mi da je kod nas uvek bilo prisutno iskoriscavanje volontiranja i humanitarnog rada uopste, na primer: kada se za pomoc i donacije prijavljuju ljudi koji nisu socijalno ugrozeni, zatim oni koji bi hteli da besplatno putuju, dobijaju dnevnice, smestaj, hranu, robu...

Ne znam sta je tu sada `bezobrazno`? To sto bi neko hteo da mu bude placen put, hrana, smestaj, dnevnice za 5-6 sati laganog rada i sve to u ime nekog `volontiranja`, dobrotvornog rada ili humanosti ili ta agencija koja objektivno mora da pokrije troskove i nesto zaradi, ipak tu rade ljudi puno radno vreme kojima je takav rad jedini izvor prihoda, a da nema tih agencija odredjen tip ljudi (paket aranzman volonteri i donatori) koji bi hteo da doprinese i finansijski i licnim radom to ne bi mogao da uradi jer jednostavno ne vole/ili nisu sposobni da organizuju samostalno putovanje u relativno nestabilna i definitivno nepoznata podrucja.

Najbolje je svakako licno dati donaciju nego ici preko posrednika, ali bolje je dati i preko posrednika nego ne dati uopste.

Naravno, treba proveriti o kakvim je agencijama rec, sigurno da i tu ima prevaranata.

Primer za pohvalu je na primer Unicef koji svim donatorima garantuje da ce od njihove donacije maksimalno do 10% otici na administrativne i ostale troskove: http://www.unicef.org.au/Donate/Monthly-donation/Frequently-asked-questions.aspx

What percentage of my donations reaches children?

Supporting children through a monthly regular gift to UNICEF Australia is the most cost-effective way to donate.

In 2009 for every dollar donated to UNICEF Australia:

68 cents was spent on UNICEF projects for children overseas

7 cents was used to support children in Australia and educate the Australian public about the needs of children

17 cents was used for Fundraising in Australia

8 cents was spent on UNICEF Australia administration

A po meni je najgore gledati da se `ogrebe` o te najugrozenije ljude kojima je pomoc neophodna tako sto bi se `ugradili` u donacije i fondove koji se daju za poboljsanje zivota ljudi u najnerazvijenim zemljama bilo da to rade kvazi-agencije ili kvazi-volonteri.

pazljivo proveravajte sve pre nego sto se odlucite za neko volontiranje i sl. nekad je i jednostavna google pretraga dovoljna.

pre nekoliko nedelja mojoj NGO se javila izvesna humanitarna organizacija iz danske koja radi u mozambiku, i zamolili su nas da im organizujemo jednodnevnu konferenciju u portugalu na kojoj bi predstavili svoj rad. meni je zvucalo super to sto su rekli da rade i stupila sam u kontakt sa amnesty international kako bih pozvala nekog odande da govori na konferenciji. kada su culi o kojoj se NGO radi rekli su mi da su ovi u stvari sekta i da im je vec zabranjen rad u nekoliko zemalja. oglasavaju se obicno u novinama u raznim zemljama na engleskom i nude placen boravak u danskoj kao pripremu za kasnije volontiranje u mozambiku. ispostavilo se da tamo propovedaju svoja verska nacela. odmah smo im otkazali organizaciju konferencije, srecom. u suprotnom bih tek prekasno shvatila da sam pomogla promociju sekte  :o

Ne treba sa druge strane ni na prvu loptu brojcano manju religijsku zajednicu automatski etiketirati kao sektu u negativnom smislu. To je nesto ucestalo kod nas, a ne bih bio iznenadjen da je slicno i u Portugalu.

Samo jedan od mnogih primera koliko to moze dovesti do losih posledica: prvi budisticki hram u Evropi bio je sagradjen u Beogradu od strane izbeglih kalmika nakon Oktobarske revolucije. Hram je porusen jer je tadasnja vlast poistovetila svastiku (inace drevni simbol sa prostora Indije) sa fasizmom.

Vise o tome ovde: http://kakono.tripod.com/

ovo sto sam rekla je vise u smislu, sve i da se radi o cistom pravoslavlju, to treba nekako jasno reci, a ne pod plastom nekih NGOa propovedati sta god.

Nije ocigledno uopste, a o cemu se radi? Na osnovu sajta deluje da je sve sto rade dobro.

Mislim da ne bi trebalo prebrzo osudjivati bilo koga bez valjanog razloga.

nazalost nemam sada vremena da prevodim, ali mislim da ce i sa google translateom biti jasno:

http://groups.yahoo.com/group/InfoNature-Portugues/message/711

ukratko - Líderes da Associação HUMANA People to People (controlada pela Tvind), a nível internacional

são acusados de fraude, abuso de confiança, lavagem de dinheiro, fuga ao fisco, entre outros crimes - optuzeni su za prevare, pranje novca, pronevere, utaje poreza, izmedju ostalog.

Moja zena je provela godinu dana u Indiji(radila u decijem selu(skoli)) preko neke Nemacke organizacije(zivimo u Nemackoj) i dobila je sve placeno;smestaj,hranu,let,dzeparac(50€ mesecno)sto za njihove prilike i nije lose jer u Tamil Nadu ucitelj(moja zena je Uciteljica za decu sa posebnim potrebama ovde u Nemackoj)zaradjuje 30€ mesecno.

Radila je sest meseci a 4 je putovala.

Ja sam je posetio na tri nedelje i jako mi se svidelo(putovali smo celo vreme)

Znaci let,hrana i dzeparac moraju biti placeni!sve ostalo je sumljivo.

Kucni budzet je trpio gubitak(uzela je godinu slobodno) od 25000€ za to vreme,ali je dusa na prvom mestu.

Goethe je rekao"ako hoces obrazovanje,put pod noge"Ovo je moj slobodan prevod:-)

Ja  znam jednu casnu sestru (hrvaticu) koja je provela par god u Africi i zaradila toliko novca da je to neverovatno ;). Znaci kupila je rodbini i familiji sve i svasta. A znam i da su veoma trazene med sestre i da im je plata nzm ni koliko hiljada mesecno. Koji je princip za odlazak i ostalo stvarno nzm, al znam da oni koji odu zarade ogroman novac!!!

To placa crkva jer je India veliko "trziste" za za crkvene institucije !

cek, mozda ti znas nesto sto je nzm, al koliko mene secanje sluzi Indija se nalazi u Aziji, ne Africi. Nzm koji je princim, al je poznato da mnogo ljudi ide u Afriku da zarade ogroman novac ( od inzinjera, arhitekata i ostalih jako trazenih zanimanja..) al ja sam cula za med sestre da je veoma unosno raditi tamo, a za ovaj slucaj sa cas sestrom znam jer je ona iz istog mesta kao i moj tata, a preko koga je otisla i ko je sve to finansirao stvarno nzm ( meni je bilo fascinantno to sto ona ima novac, kod nas se monasi odricu svega materijalnog i sve daju crkvi, dok ovde to nije bio slucaj, zato mi i jeste cudno), al da ne bezimo od teme, zakljucak je da je ona otisla da pomaze i kao "volontira" a zaradila je dosta novca!

Kao sto rekoh,obicno se ne radi o humanim,vec politickim razlozima.

U ovom slucaju religiskim.Indija nije u Africi ali je princip isti.U selu u kom je boravila moja zena,doslo je do uplitanja crkve i pokusaja nametanja hriscanstva deci(uglavnom bez roditelja) koja su Hindu.Ideja organizacije za koju je radila Moja zena nije imala nikakvu ambiciju poktastavanja te dece ali je vrlo brzo izgubila "rat" protiv nekih drugih crkvenih organizacija koje su na kraju preuzele komletan posao.

Znaci ta Nemacka organizacija(iskreno humanitarna) je izbacena iz tog decijeg sela.

Sve je to politika!

• 10 months later...

(moja zena je Uciteljica za decu sa posebnim potrebama ovde u Nemackoj)

Znaci let,hrana i dzeparac moraju biti placeni!sve ostalo je sumljivo.

Jedna je stvar kada volontiras kao strucnjak i tada mislim da se moze ocekivati da su tvoji troskovi placeni posto u manje razvijenim zemljama nedostaje strucnog kadra koji se zato privlaci  iz razvijenih zemalja visokim naknadama; a sasvim je druga stvar ocekivati da ce ti sve biti placeno za 3-4 sata dnevno laganog nestrucnog posla tipa ciscenja, izgradnje, poljoprivrede i slicno. U nerazvijenim zemljama nestrucni rad se placa veoma malo pa time nema ni smisla placati sve volonterima 20-30-X puta vise po coveku (kako bi se pokrili troskovi-prevashodno transport) a sto sve moze da odradi lokalno stanovnistvo za neuporedivo manje novca.

• 6 months later...