Jump to content

Featured Replies

Posted

Bio sam mali milion puta u Beogradu, ali uvek samo da obavim nesto.. Sada po prvi put na dva dana kao turista/turisticki vodic jednoj devojci iz Svajcarske (hvalio sam se da poznajem grad, a sad kad bolje razmislim zapravo ga bas i ne poznajem bog zna kako..) :)

Znaci, traze se mesta u Beogradu "off the beaten track", nesto tipa Muzeja Africke Umetnosti, one Plecnikove crkve, nekih "underground" prostora i galerija, nekih ulicica gde je vreme stalo..Sigurno da ima jos mnogo stvari za koje ne znam..

Mislim da mi je Vracar bio interesantan kad sam jednom prosao, samo ne znam tacno koji deo; voleo bih da napravim rutu kroz Vracar koja uopste ne prolazi Bulevarom, mislim da ce me suvise deprimirati da ga vidim (samo cekam kad ce krenuti da se tako izivljavaju i nad Futoskom ulicom u NS..)

skrenuh sa teme..

znaci bilo sta sto je lepo/interesantno/ruzno na lep nacin..

hvala unapred!

Brodovi, tj. bolje reci ostaci brodova koji su rasuti po Savi oko Starog zeleznickog mosta su meni interesantni. Nekad sam se uzasavao grozotom tog prizora, ali kako to vec ide, sto ih vise gledam to vise gubim mogucnost da ih procenjujem sa estetskog aspekta. :) Sad su mi jednostavno interesantni takvi kakvi su. Ipak, nadam se da ce ih vremenom skloniti negde. Cine grad tuznim, a ne volim da zivim u tuznom gradu. :)

Meni je bas kul da prosetam ili se provozam biciklom od Ade do 25. maja! Jeste da me nekad iznervira sto je sve prljavo i nesredjeno i koliko bi grad bio lepsi da ima uredjeno to setaliste... Ali, s druge strane, ima mnogo zanimljivih prizora, kojekakvih ribolovaca, gomila trulih brodova i slepova, poneki entuzijasta na biciklu, poneki dzoger... Nekako, koliko god da je prljavo i zapusteno, ima neku svoju draz, barem meni. Pogotovo u zalazak Sunca, tad sve to ruzno postaje sekundarno a nekako i izgeda lepse kad je u crvenkastim nijansama zalaska i uz svetlucanje Save. Jos usput svratiti na picence ili sladoled u restoran Bella Vista, sta ces lepse :)

Nije baš "off the beaten track" ali i Muzej Nikole Tesle je interesantan. A i nalazi se u Proleterskih Brigada, ako već želiš u šetnju po Vračaru  :) . Setila sam se i Botaničke bašte, tamo može da se provede bar sat-dva i dobar je doživljaj. Od ulica u kojima je vreme stalo, pada mi na pamet samo Kosančićev venac. Na potezu od Saborne crkve pa do Cara Dušana ima i nekih malih ulica i spomenika starih 200-300 godina (Bajrakli džamija, Vukov i Dositejev muzej, itd). Zgrada Bitef teatra je interesantna, jer je to nekadašnja crkva pretvorena u pozorište. Underground prostori i galerije - pogledaj program u KC "Grad" i "Parobrod", recimo.

Tesko ce naci Ulicu Proleterskih brigada na nekoj skorijoj mapi :) Ulica se zove Krunska ;)

Inace, da dodam jos i Gardos i ceo obliznji kraj Zemuna. Prelep pogled na Dunav i dobar deo Beograda, kaldrmisane ulice, onako sa vojvodjanskim kucama, nekoliko crkava... Kraj je jos nedovoljno uredjen, ali, s jedne strane je to i dobro, jer nije prebukiran turistima. Doduse, cujem da ce uskoro da otvore neku galeriju u samoj kuli i malo srede sve to, mislim da ce biti lepo. Takodje, u okviru manifestacije Leto na Gardosu uvek bude zanimljviih dogadjaja, verujem da vredi obici. U blizini same kule je i kafic-restoran Balkan express, mnogo lepo mesto!

Tesko ce naci Ulicu Proleterskih brigada na nekoj skorijoj mapi :) Ulica se zove Krunska ;)

Jao, jeste! :bag: I dalje se teško navikavam, iako su nazivi promenjeni prilično davno.

Dok sam stanovao kod sajma, meni je bio gušt da prošetam do Topčiderskog parka - preko Senjaka, do Topčiderske zvezde pa onda dole stazom kroz šumu ka česmi i niže do samog parka. Prilično zaboravljen prostor u kojem sam uvek imao utisak kao da nisam u Bg-u.

Ispred Miloševog konaka, koji se tamo nalazi, je i ogroman platan pod zaštitom države, čije su grane podbočene metalnim šipkama da se ne bi slomile. Mir, zelenilo, fontana, jezerce, nema gužve. Savršeno mesto za sređivanje misli i kuliranje, solo ili u paru :)

• 4 weeks later...

Definitivno Kosancicev venac, Saborna crkva, Konak knjeginje, a obavezno je odvedi u neku od obliznjih kafana - Znak pitanja, kao najstarija, ali mislim da su tu i Tri sheshira.

Skadarlija? Niko ne pomenu:)

Slatke su ulice iza Vuka, kad se iz Bulevara skrene kod picerije/pekare Orao, mislim da tu pocinje Vojvode Supljikca, pa citav potez ka Beogradskom dramskom pozoristu...

Neko je pomenuo Zemun i Gardos- divno!

Zatim neki zavlak na Kalishu, mozete da popijete kafu u onom kaficu na otvorenom, lep pogled na usce...

• 2 weeks later...

Prosetati se Dorcolom, kroz poprecne ulice n apotezu od Knez Mihajlove, pa do Dusanove, sa izbegavanjem Strahinjica bana....

Saglasan sam i za Gardos i zapravo, ceo donji deo Zemuna, a Balkan ekspres je stvarno divno mesto kada je lepo vreme, pa sednes napolju i puca ti vidik duz reke do Pancevca i dalje............

Korcagin je odlicna kafana na Zvezdari ali postala je prilicno popularna. Poslednjih par puta kad sam bila tamo, drugari su morali da bukiraju sto u vecernjim satima. Imaju dobru klopu i dobru domacu rakiju.

Na Gardos sam sasvim slucajno otisla sa jednim surferom i odusevila se. Posle sam tamo vukla sve svoje surfere.

Ima jedno ostrvce na Dunavu, blize Pancevu gde je odlicna riblja corba. Ubi me ne mogu da se setim kako se zove... isla sam tamo jedared

;D

Kosancicev venac je retko ocuvan (bolje reci nemastina) deo grada gde se zaista moze videti stari Beograd, a ko voli avanturu neka proseta ulicama oko autobuske stanice, tu se nalaze kafane u pravom smislu reci, karirani stolnjaci, plasticne stolice, umorna lica putnika, miris pljeskavica, brkate konobarice. Mada ja volim da se izolujem na obali Save sa novobeogradske strane preko dana kada nema guzve i nafurane dece po splavovima, a i pogled ka starom Beogradu i mostovima je najlepsi