Jump to content

Featured Replies

Posted

Vec duze vreme planiram jedno putovanje. Nisam od onih koji odu u agenciju zakupe aranzman i odu na neko lepo mesto sa hiljadama evra, verujem da je i njima lepo i lepa avantura, ali verujem da je svakako veci dozivljaj obi jedan deo evrope stopom, upoznati razne ljude i videti i doziveti svasta. Ja cu izneti svoj plan a vi da mi udelite, sugestije, predloge, savete. Nisam mnogo iskusan sto se tice stopiranja po evropi, Srbiju sam obisao stopom skoro celu :) Ali Van nje se nisam oprobao, ali ljudi su ljudi svugde, i dele se na dobre i lose, a ne  na nacije, rase, religiju. Iznecu svoj plan,  kao sto gore rekoh ako neko moze da mi pomogne,

Plan je ovakav, 18 velikih ili glavnih gradova,da predjem stopom, a ici cu sledecim redosledom. Beograd, Budimpesta, Bratislava, Wien, Brno, Prag, Dresden, ( u nemackoj cu obici vise gradova, ne iz razloga sto hocu, nego sto moram da bi dosao do Berlina,) Amsterdam i tu nemam ideju kako doci, moram opet obici 5-6 gradova. Brisel, Pariz, Cirih, Milano, Venecia, Ljubljana, Zagreb, Banja Luka, Beograd.  Imam dva problema, prvi je kako da predjem onoliku nemacku za par dana stopom, da li je izvodljivo? Posto mi je samo tu mnogo velika kilometraza izmedju gradova. A drugi je, da li da zaobidjem Hrvatsku? Mozda da uzmem neki autobus iz Ljubljane do Banja Luke? Nemam ideju sto se tice Hrvatske, sto se mene tice ja nemam problem sa njima, ali plasim se da ce oni imati samnom ;)

Gledao sam da kupim Interrail, ali je preskupa, tj teta mi kaze da interrail postoji da se kupi u okviru samo jedne drzava? Pa sam tu pricu batalio, jer veci je dozivljaj putovati ovako kako sam ja zamislio, broj dana putovanja mi je neogranicen, ukoliko bi mi se neko pridruzio onda bi se dogovorili oko detalja, smestaj sam nasao na Couchsurfing i sto se toga tice ne sikiram se :) Ponecu i sator da u slucaju uhvati me noc na auto putu, pitanje? Da li je dozvoljeno da recimo u Nemackoj, pokraj nekog manjeg grada na nekoj livadi razapnem sator? :) nece me niko uhapsiti?

Eto pa nadam se da ce mi se neko pridruziti  :pivoooo: Btw planiram da krenem krajem Aprila ili najkasnije do 3-4 maja.

On 2/27/2011 at 12:31 PM, Smajli1 said:

Gledao sam da kupim Interrail, ali je preskupa, tj teta mi kaze da interrail postoji da se kupi u okviru samo jedne drzava?

Znači ne verujem da ti je to rekla... :bang: Pa za šta oni primaju svoju platu...Naravno da to nije tačno i da ima da se kupi za celu Evropu. A da je skupo, to stoji! Evo ti cene ovde: http://www.interrail.net/srpski/troskovi.php

Interrail ima i za pojedinacne drzave, ali i "grupni"...naravno, ovaj prvi je jeftiniji, ali beskoristan za tvoje potrebe...

Hrvatsku nemoj ni slucajno izbegavati, nego se cak potrudi da provedes nesto vise dana tamo...idealno bi ti bilo da iz Slovenije udjes u Istru i obidjes tamosnju lepotu, a tek odatle ka Zagrebu...

• Author

Legla bi mi dobro ova 1 month continuous ;) al 400 evrica.. kojih nemam, studentski zivot tezak  :eat:

Ja bih vise vremena proveo u Nemackoj, idi gore do Berlina, pa dole preko Erfurta do Minhena, pa gore do Kelna... nisam probao ali sam cuo da je kod njih stopiranje najlakse na svetu, a imaju i odlicnu mrezu puteva. Francusku bih preskocio, ako nemas 400 evra za interrail, onda neces imati ni za hranu tamo (osnovni troskovi min. 50 evra/dan)

@Smajli

Da sam na tvom mestu ne bih koristila stop, bar kada je put do Berlina u pitanju, jer Orange busici idu bas kroz gradove koje si naveo, a i cesto imaju neke akcije tako da mozes naci karte veoma povoljno. Dakle, lepo, udobno za sitne pare, ne moras da se cimas bar na tom delu puta.

• Author

@NatasaZ

Gde mogu da nadjem raspored njihove voznje? :)

@Chaba

hvala na informaciji, ali ne placam smestaj, necu jesti po restoranim, ne znam na sta mogu da potrosim 50e? ;) Jos sam obezbedio i pres karticu kako bi ulazio u muzeje i ostala mesta...

Otvoris naslovnu stranu sajta, odaberes iz padajuceg menija odakle dokle zelis da putujes i odaberes datume. Kliknes na search ili sta vec ima i pokazace ti cene.

On 2/27/2011 at 3:52 PM, Smajli1 said:
hvala na informaciji, ali ne placam smestaj, necu jesti po restoranim, ne znam na sta mogu da potrosim 50e? ;) Jos sam obezbedio i pres karticu kako bi ulazio u muzeje i ostala mesta...

Ne placas smestaj kako? Ako mislis preko Couchsurfinga onda racunaj da neces uvek moci da nadjes smestaj, pa ces morati negde da spavas, a tamo bas i ne dozvoljavaju ljudima da spavaju po zeleznickim stanicama. Znaci uracunaj neki rizik da ces morati da placas hostele. Drugo, cak i ako jedes hled i salame, i to ce ti ispasti barem 10 evra/dan, a realno i vise. A kako je bezveze da odes u Francusku a ne probas neko vino, racunaj jos 5-7 evra za to (pretpostavljam da neces piti karton vino kad to mozes i kuci).  Metro opet jedno 5 evra. Prevoz, kazes autostop, ali Francuska je bas velika zemlja, mozda bude padala kisa, mozda neces moci da predjes ni 50 km kroz jedan dan, pa moras da ides busom (voz je skuplji), znaci podeli kilometrazu sa 10 i tolika je cena busa. Do Ciriha imas jedno 500 km, znaci 50 evra.

Pretera ga sad i ti, kakvih 50e!?! :o

Pariz jeste skup ako klopas po restoranima, ali u obicnim supermarketima je hrana jeftina. Mogu se naci i vec spremljeni sendvici za 1, 2e. Mlecni proizvodi su jeftini, cokolada, da ne nabrajam... Buteljke se mogu naci i za 3e, pivo je otprilike 1e. E sad, tih supermarketa nema bas na svakom koraku, ja sam bila na Monmartru i jedan bas takav je bio ispred naseg hotela. ;) Ni hotel nije bio skup za Pariz, dvokrevetna sa uracunatim odlicnim doruckom kostala je 50e.

Sto se tice prevoza najbolje je kupiti odmah 10 karata, ne secam se tacno cene, ali je puno jeftinije u odnosu na pojedinacne karte.

Smajli, mislim da je najbolje da prevoz obezbedis unapred, zaista je pitanje kakve ces biti srece, a nisu bas tako male razdaljine u pitanje, pa da ne bude posle "skuplja dara nego mera". Ima toliko jeftinih letova, preko EasyJeta ili nekog drugog low costera mozes da uzmes kartu za dvadesetak evra, pa i za manje. Lepo se iskombinuj da te posle ne boli glava. ;)

Sto se stopa tice, najveci problem je kako stici do pravog mesta za stopiranje u milionskim gradovima poput Budimpeste, Beca, Berlina... To gledaj da dobro isplaniras jer ce ti oduzeti mnogo snage i vremena i proveri na netu da li je uobicajeno da se stopira na autoputu ili ne (sumnjam da je u Nemackoj to cesta varijanta). Konsultuj hitchwiki, ima korisnih informacija. Inace, kad je Evropa u pitanju znaj da troskovi cas posla lete u nebo. Ako se izgubis pa uletis u prvi bus, ili ti se prijede kebab, to ti je cas posla 5-10 evra gore dole :). Sto se rute tice, ne razumem te silne gradove u Nemackoj izmedju Drezdena i Berlina, to je relacija od oko 200 km. Bolje gledaj sta ces izmedju Pariza i Ciriha. U Nemackoj bih ja pre isao nekom severnom rutom do Amsterdama, npr. preko Hamburga, Libeka i slicno, deluje mi interesantnije nego da se ide na jug. Mozes eventualno da uzmes interrail samo za Nemacku ako te plase relacije. Tri dana za mladje od 26 je oko 130 evra. Francuska jeste skupa, narocito prevoz ako ti postane neophodan, ali jogurt i salama nisu preskupi :). Naravno, vino ostavi za post studentske dane ;). Ja bih preskocio Bratislavu i Brno, jesu lepi ali ne i spektakularni. Mada, ja bih preskocio sve i otisao bi' direktno u Pariz na sto duze :).

U pravu je vuk_kg. Treba za takvo putovanje(po vecim gradovima) iskljucivo stopom imati veeeeeeeeliku volju i biti u dobroj fizickoj kondiciji. Evo, sad sam stopirao iz Graca i otpadose mi noge dok sam izasao iz grada i dosao do mesta za stopiranje. Smorio sam se ko bulja i rekao sebi sto puta da sam trebao ici vozom. Pri tom, molio sam boga da ne naidje policija jer nisam bio siguran da tu sme da se stopira jer je autoput...

izuci dobro hitchwiki pre nego sto krenes... i preporucujem ti da se posle par dana puta zaustavis negde i odmoris ko covek jer ne znam kakav kapacitet treba biti pa izgurati takvo putovanje...

jos jedna preporuka... ako nisi stopirao van Srbije mislim da bi ti bolje bilo da napravis neki manji krug po Evropi... dosta se razlikuje autostop na nasim putevima i na nekim autoputevima...  opet ponavljam, ne znam ko bi izdrzao toliko putovanje... em je predaleko, em predugacko...

inace, podrzavam ideju stopa po EU

• Author

Hvala svima na informacijama, zaista svaka znaci. :)

Izucavam razne sajtove i pravim razne pripreme i planove :), sto se tice Couchsurfinga verujem da cu naci smestaj, manje vise na svim lokacijama na kojim ne nadjem imam sator na ledjima u krajnjem slucaju ako mi hostel bude preskup, putovanje moze da mi traje i 20 dana a i 3 meseca. Cilj mi da pored velikih gradova obidjem i nekih manjih mesta, jeste lepo ici avionima, autobusima i sve to, ali opet vise moze da se vidi i upozna stopom? Nisam klasican putnik koji ode u drugu zemlju radi odmora, evo vec 7 dana spremam test neki(sta radim? lezim, jedem, spavam, sedim, citam, zar to nije odmor?) celokupan budzet mi je nekih 500-600 e, ali cu sa strane imati jos 100tinak koji ce mi sluziti ako nadjem se u bezizlaznoj sitoaciji i smorim se od svega kako bi se vratio kuci ili do neke relacije sa koje lakse stizem u Srbiju. Mada kada budem krenuo, necu razmisljati o povratku sve dok ne stignem recimo do Italije, pa cu tu vec gledati kuda mi je najlaske, mada vec cu isplanirati kompletan put, i sagledati sve nedace koje mogu da me zadese..

Kako sam video na forumu vec je bilo stopera koji su islli i vece rute nego ja i vracali se bez vecih problema, to su sve urbane drzave i ljudi su kulturni, u Nemackoj znam da ce svaki drugi auto da stane ako je u mogucnosti, kao sto sam rekao, boravicu po dan, 2-3 u gradovima.. ;)

Kakva je sitoacija sa kampovanjem u evropi? Tj dal' ce neko da bije ako se postavi sator recimo na nekoj livadi u blizini Pariza? :)

Btw letos sam sreo na Svetoj Gori dva momka iz Beograda koji su peske dosli od Srbije do Svete Gore, i bili su kul raspolozeni cak i veseli jer su napravili po meni dosta povelik podvig, (mozda ih cak ima i ovde na forumu)? Ja cu koristiti jos i stop cak i onaj orange abus ako zaskripi, hvala Natasi sto me je obavestila, karte su generalno jeftine.

Sad cisto diskutativno pitanje, dal' bi bilo bolje da zaobidjem Pariz i Cirih za ovaj put, pa na neki drugi nacin dodjem do Milana? :) Ako neko moze nesto da predlozi? :)

Nemoj da izostavis Pariz! Vidim da ne volis avione, ali ja bih bas tako iz Berlina do Pariza zato sto je najrentabilnije. Cirih bih izostavila kao i Brisel, a iz Pariza isto imas jeftine letove do Milana, pa posle nastavi  :stop:.

Doduse, mozes i busom, isto veoma povoljno: www.eurolines.com

pre 12 godina u Parizu , na marsovim poljima ispred Ajfelove kule bile su velike grupe turista sa vrećama za spavanje i niko ih nije dirao , e sad za šator već ne znam. Zar ti nije lakše tegliti vreću nego ceo šator. Možda ti je bolje da sačekaš leto i lepše vreme . Ja sam jednu noć prespavao na klupi na Šanzelizeu i bilo  :dance: . Ujutro me probodili radnici gradske čistoće.  :psuje:

Jel neko trip.ovao kolima od Trsta preko Monfalcone.a i dalje onim regionalnim putem do Venecije? Uvek sam vozio autoputem ali sad zelim da ga izbegnem jer je monotono pa me zanima sta/gde/kako/kuda i da li na pomenutoj deonici ima neko lepo izletiste ili sl. a da je vredno skretanja sa puta i posete.

Imali smo neke Poljake u goste koji su dosli stopom do Slovenije, i kazu da ih je u Madjarskoj neki covek video kako stopiraju, vec je pala noc, pa im je ponudio da kampiraju u njegovom dvoristu. To je bilo u nekom selu, znaci verovatno po selima mozes naci smestaj na taj nacin...

On 2/28/2011 at 9:12 AM, travelman said:

Jel neko trip.ovao kolima od Trsta preko Monfalcone.a i dalje onim regionalnim putem do Venecije? Uvek sam vozio autoputem ali sad zelim da ga izbegnem jer je monotono pa me zanima sta/gde/kako/kuda i da li na pomenutoj deonici ima neko lepo izletiste ili sl. a da je vredno skretanja sa puta i posete.

Preko leta su ogromne guzve, malo zbog godisnjih odmora, vise zbog prenaseljenosti i td.. U ovo doba godine je verovatno malo bolja situacija ali ne previse.

Moj prijatelj iz Zagreba i ja smo letos, u julu, išli njegovim automobilom sličnom rutom. Koristili smo regionalne puteve i nismo pogrešili. Nije bila velika gužva, a putevi su bili sasvim ok. U većini slučajeva, oni su skoro paralelni ili u samoj blizini autoputeva. Nismo imali GPS uređaj već samo dobru mapu, ali se ni jednom nismo izgubili. Sve je lepo označeno i samo prati plavu oznaku za sledeće mesto i to je to  ;)

Ako si fan dobrog šopinga, preporučujem ti da svratiš u Palmanova Outlet Village. Dosta kvalitetne garderobe je na permanentnom sniženju a meni je favorit svega bila Asics prodavnica. Bukvalno su po 5 EUR bili dobri džemperi (koji su u malopradaji koštali i čitavih 60), odbojkaške majice, gornji retro delovi trenerki i slične stvari. Iskreno, meni se u povratku nije baš svraćalo na ovo mesto, pošto se šoping i nije uklapao u moju zamišljenu sliku putovanja, međutim kad sve saberem na kraju, vidim da je u pitanju bilo sasvim ok potrošenih 2-3 sata.  

Od stvari za videti, a da su na toj ruti, ja ti mogu preporučiti dve. U pitanju su Aquileia i Portogruaro. Aquileia je veoma blizu Palmanove, samo se južno spustiš nekih desetak do petnaest kilometara. Do Portogruara dolaziš kada se vratiš na regionalni put i nastaviš ka Veneciji.

Inače, Aquileia je stari rimski grad, veoma dobro očuvano arheološko nalazište i pod zaštitom Unesco-a je. U stvari, u pitanju je Bazilika sa okolinom ali će te svakako iznenaditi kako sve to izgleda. Portogruaro je mali grad, baš onakav kako bi zamislio neko mesto u kome bi se mogli snimati Felinijevi filmovi. Gradom dominira veoma nakrivljeni i visoki zvonik, koji se vidi iz skoro celog grada. Takođe, gradić je i mala kopija Bolonje, ako se mogu uporediti kolonade i zasvođeni, pokriveni prolazi.  

Još jedan tip. Udine nisu baš na samoj ruti, ali meni se veoma svideo centar grada i pogled sa platoa, na uzvišenju. Ako budete imali vremena, svakako svratite.  

Moj ti je predlog da iz Praga do Berlina ides orangeways autobusom karta je oko 25e i obavezno kreni onim u 12:00 ponoc jer ces u Berlin stici oko 05:00 ujutru te ces ustedeti novac za prenociste i imaces dan na raspolaganju.

Iz Berlina mozes da probas da stopiras do Amsterdama ali moras da se raspitas gde su mesta za stopiranje jer samo tu mozes da stopiras inace ces imati cimanje sa pandurima kao neki  zvizhd

Autoput ka Amsterdamu je na severu Berlina ali ako ti stopiranje neuspe imas eurolines autobus koji svakog dana ide za Amsterdam i mislim da je karta oko 60e mada cesto imaju neke akcije inace na eurolines salterima rade jugovici tako da se mozes njima obratiti za savet.

Kada budes u Amsterdamu javi se obavezno pa idemo na pice  :)

Ako ides eurolines autobusom onda si u Amsterdamu oko 04:30 na Amstel stanici tako da nije problem da te pokupim i provedem po gradu.

U svakom slucaju zelim ti extra provod  :)

• Author

@ e-poslovi, obradovao si me ovim tvojim postom, hvala ti najlepse, definitivno se vidimo :)

A joj ,ja bih RADOOOOOOO ishla sa tobom, ali dala sam otkaz na poslu, da bih mogla da studiram, i bez dinara sam, ako Evropa moze da se obidje sa nekih 100 evrica, ih, idemooo odmah sutra :)))

Shalu na stranu, da je malo drugacija situacija i bolja, mnooogo bolja, pridruzila bih ti se ,ali ovako... mogu samo da ti pozelim sve najbolje na ovom putovanju :((

• Author

Ih, izgleda da nas sve muce te pare  :cryy: Al dobro, imas vremena do aprila da se stekas, pa mozda ko zna :)

Ne muce punishice, a nismo takvi :D ko ga shisha, snacicemo se nekako, kako god :)

pa gle, ako uspem da radim i studiram (teshko),ali ako uspem, ushtedecu sigurno, i idemooooooo,...

Plan bih ostavila tebi, ja bi ti sluzila kao pokretni cirkus i naravno, fotograf, sve ostalo je na tebi hahaha uzas :D

ali ozb sad, ako skupim, znacesh :)  clap  :party: