Jump to content

Featured Replies

Posted

Verujem da se svakome od vas nekada dogodilo da odete na neko prelepo mesto u prirodi, a tamo zateknete hrpu otpada, u vidu plastičnih kesa, flaša, i druge ambalaže..  Uvek se zapitam kakvi su to ljudi, i da li oni uopšte imaju svest o tome gde su došli?!

Da li mislite da takvim "turistima" treba isprazniti novčanik, tj. koja bi opcija po vašem mišljenju najbolje uticala da se ovaj problem reši ili bar umanji?

Lično, mislim da su veoma visoke novčane kazne dobro rešenje, ali i edukacija, pre svega u osnovnim i srednjim školama ( mislim da bi to bilo mnogo korisnije od veronauke za čije učenje treba da služi crkva, a ne državna škola )

I uvek sam bio pristalica toga da se neka prelepa mesta u prirodi ne popularizuju u narodu, jer verujem da u toj divljoj prirodi treba da uživaju oni koji je zaista vole i poštuju, a ne svako ko za nju čuje preko TVa, pa odluči da tamo pravi roštilj i pijanku, za sobom ostavljajući pravi haos

Moje misljenje je da treba udariti po dzepu i to astronomski. Kao klinac sam i sam pravio prekrsaje, doduse u saobracaju, i zato sam siguran da je ovaj vid restitucije najadekvatniji. Statistika pokazuje da se nakon izricanja novcane kazne u 80% slucajeva ne desava povrat tj ponavljanje prekrsaja.

Nisam pristalica sankcije u vidu drustvenokorisnog rada kod nas. U Srbiji jos uvek ne postoje organi koji bi ovo sproveli kako treba.

Edukacija u skolama nije na odmet, ne moze da skodi ali sam takodje skeptican sto se tice tog pristupa. Znate i sami kakvi su klinci, pubertetlije itd. Najvecu ulogu tu imaju roditelji tj porodica. Ali, ova prica moze da nas odvede na neke druge teme... i probleme Srbije...

Meni posebno ide na K... kada padne sneg a veliki broj ljudi ga ne pocisti pred svojim ulazom, uz stazu itd... Svi s+++ kako nema para a kada treba uraditi nesto za sta je potrebna samo volja i obzir, ondaa..... Ma, duhovno smo otisli u ocin...

Mislim da verovatno treba krenuti na obe strane: i kroz škole (postoji predmet "Svet oko nas", koji se nekad zvao "priroda i društvo", postoji biologija.... nema potrebe da se pravi novi predmet) i kroz strože kažnjavanje. Pretpostavljam da bi za početak mogla komunalna policija da obilazila izletišta na veće praznike.... nema smisla instalirati kamere u šumi. :)

• Author

Slazem se sa oba komentara  :)

Ok, mozda nema potrebe u skolama uvoditi sasvim nov predmet, ali bi definitivno kroz postojece poput tog "sveta oko nas" i biologije, trebalo vise obrazovati decu. A sto se komunalne policije tice, definitivno bi, ako nista drugo, valjalo da obilaze izletista za vreme praznika

Nisam pristalica sankcije u vidu drustvenokorisnog rada kod nas. U Srbiji jos uvek ne postoje organi koji bi ovo sproveli kako treba.

Moguce je da trenutno ne postoje organi koji bi to sproveli kako treba, ali je ideja da se za neka laksa krivicna ili prekrsajna dela sprovodi kazna ciscenja prirode od otpada, sjajna..

Lično, mislim da su veoma visoke novčane kazne dobro rešenje, ali i edukacija, pre svega u osnovnim i srednjim školama

I ja podrzavam visoke novcane kazne, mislim da je u ovom trenu to jedini nacin kako bi se neke stvari dovele u red a sto se tice edukacije, mslim da je to obaveza roditelja i porodice a da je malo kasno formiranu licnost edukovati u osnovnoj a pogotovo u srednjoj skoli. U nasem drustvu vlada kriza morala sto znaci da je edukacija svedena na najmanju mogucu meru. Na nulu (0).

Moguce je da trenutno ne postoje organi koji bi to sproveli kako treba, ali je ideja da se za neka laksa krivicna ili prekrsajna dela sprovodi kazna ciscenja prirode od otpada, sjajna..

Izgleda da je ovo zazivelo, pojedinci koji nisu izmirili svoje racune za struju dobili su radnu obavezu ciscenja prirode od otpada u Alibunaru. 

• Author
a sto se tice edukacije, mslim da je to obaveza roditelja i porodice a da je malo kasno formiranu licnost edukovati u osnovnoj a pogotovo u srednjoj skoli.

Za srednju skolu se slazem, ali sumnjam da neko sa 7-8 godina ima formiranu licnost, tako da bi se definitivno trebalo povesti racuna o deci tog uzrasta, nauciti ih da vole prirodu, planine. zivotinje..

Meni je uvek bilo zao sto dok sam bio u osnovnoj skoli nismo imali neku planinarsku ( izvidjacku ) sekciju, kao sto je to slucaj u S.A.D. npr.

Takodje je jako lose sto iz skole deca izlaze smatrajuci da su vukovi, zmije i druge po coveka potencijalno opasne zivotinje, zle?! Tj. da sa namerom zele da naude nekome..

Porodica jeste najvaznija u vaspitanju, ali porodica nikako ne moze sama sve da odradi...

Pogledaj samo kakvi se crtani filmovi prikazuju pa ce ti odmah biti jasno zbog cega klinci zele da budu vukovi, zmije i druge potencijalno opasne zivotinje. U njima dominira krv, nasilje i zloba a trenutno su aktuelne i neke "sirene' , neke devojcice koje se pretvaraju u  ratnice a skoro je pisalo u novinama da taj strip na neki nacin propagira blagu erotiku jer su one oskudno odevene i uvek se nalaze u nekoj izazovnoj pozi. Bilo je par smrtnih slucajeva jer su klinci posle gledanja teletabisa skakali u bunar, neki su kopirali trikove kojota dok pokusava da uhvati pticu trkacicu... negativnih primera je puno, koliko si puta samo na ulici video decu da se prenemazu i placu a roditelji im se umiljavaju i ispunjavaju im svaku zelju da bi se smirili. Licnost se formira od malih nogu, porodica je ta koja je najvaznija u vaspitavanju i koja svakako mora sve sama da odradi.

Казне ту не помажу. Два су разлога: Нема ко да контролише и изриче исте и други може само код привредних друштава, појединац вазда мож да побегне.

Пример из праксе: На Ртњу је екипа која је прва сишла доле из кампа оставила ђубре које смо после скупљали ми преостали и носили доле. Сви су се заклињали на љубав према природи, то је некако дефиниција неког ко иде у вукојебину.

• Author
Пример из праксе: На Ртњу је екипа која је прва сишла доле из кампа оставила ђубре које смо после скупљали ми преостали и носили доле. Сви су се заклињали на љубав према природи, то је некако дефиниција неког ко иде у вукојебину.

ja se ne cecam dal sam sisao medj prvima ili drugima iz kampa ( znam samo da smo medju poslednjima stigli kuci xD ) al sam siguran da sam otpad koji sam sam napravio poneo do prve kante.. pritom smo skupljali jos neke flasice i kese koje su bile u blizini nasih satora, a da je bilo onih koji su zbrisali bez raspremanja kampa, bilo je :D

Mozda ne moze da se kontrolise na Rtnju i slicnim mestima ( nazalost ) ali na nekim popularnim izletistima bi moglo, mada to mozda i ne znaci mnogo..

Pogledaj samo kakvi se crtani filmovi prikazuju pa ce ti odmah biti jasno zbog cega klinci zele da budu vukovi, zmije i druge potencijalno opasne zivotinje. U njima dominira krv, nasilje i zloba a trenutno su aktuelne i neke "sirene' , neke devojcice koje se pretvaraju u  ratnice a skoro je pisalo u novinama da taj strip na neki nacin propagira blagu erotiku jer su one oskudno odevene i uvek se nalaze u nekoj izazovnoj pozi. 

Nisi me razumeo, hteo sam da kazem da dosta dece ali i odraslih ljudi smatra da su potencijalno opasne zivotinje - zle, tj. da iz cista mira zele da napadnu i povrede coveka. Zato toliki strah od vukova, zmija, medveda, itd. Iako napadaju samo i iskljucivo kada se brane tj osecaju ugrozeno ( osim par vrsta, koje u svakom slucaju ne zive u nasim predelima ).

Pogledaj samo kakvi se crtani filmovi prikazuju pa ce ti odmah biti jasno zbog cega klinci zele da budu vukovi, zmije i druge potencijalno opasne zivotinje. U njima dominira krv, nasilje i zloba a trenutno su aktuelne i neke "sirene'

Ja bih pre gledao,ne znam,Moglija,onog crnog pantera (zaboravio sam mu ime sad) i zmiju nego neke tamo tri ... (sta li su vec) sto lete i spasavaju svet :)

...sto se toga tice.

A vezano za temu - pa,sve to OK i slazem se sa kaznama za te sto prave nered,samo...ono sto beauty kaze - nema ko to i da sprovede u delo.Da ne spominjem da bi i prosek korupcije porastao malo :)

Al sem kazni (i edukacije) ne znam koje bi se mere jos mogle repduzeti (?)...

• Author

Pa mislim da je edukacija ( dobra edukacija ) najvažnija, kao dugoročno rešenje, a kazne bi mu došle više kao neko kratkotrajno rešenje, dok edukacija ne počne da deluje  :fool:

Mada je tačno da postoji problem u potencijalnom sprovođenju istih, naročito ako uzmemo u obzir da se u Srbiji teško sprovode, ili ne sprovode uopšte, neke kazne koje su mnogo jednostavnije za sprovođenje, od jurenja zagađivača po planinama :)

Možda bi pored te dve stvari bilo OK pokrenuti ljude na neke akcije čišćenja prirode, samo je pitanje kakav bi bio odziv sobzirom da bi to bilo volontiranje ( u Beogradu većina ne može tj. ne želi da očisti sneg ispred svog ulaza, a na poziv grada da čiste ceo grad od snega, za pare, prijavi se četvrtina radno sposobnog stanovništva :D )