Jump to content

Featured Replies

Pre tri godine nije bilo pojaseva u busu, panduri nisu ulazili na tim punktovima, gde šoferi nose tahografe itd, očito stvari se menjaju. Izgleda samo da Iranci i dalje ostaju ekstremno ljubazni i gostoljubivi.

@ Nightwatcher: jesu li vikali Teheraaan ili Tehraaan?  :P:)

da, ljubazni su, poetični, za naše standarde često i patetični, a?  :LOLLL:

odlično, znači ima često autobusa... ja namjeravam da balkan flexipassom idem do Istanbula, pa busem do Ankare, pa opet flexipassom do Vana. malo u Vanu, pa odatle da nastavim busom za Tabriz nekako. a fino bi bilo i da koristim vozove po Iranu, vjerujem da je ugođaj potpuniji (ili pak ja više volim vozove, čak i kad su mnogo sporiji od autobusa).  clap.gif' alt=':clap:'>

inače, vidio sam da Pegasus Airline ima liniju Teheran-Istanbul i Tehran-Priština (  :?  :ozvizhd), prije mjesec dana bilo je karata za prvu destinaciju i po 60eura, ali sada nema ništa ispod 100eura, ako ima i za toliko...

• 1 month later...

Prevoz Istanbul-Iran

Istanbul - Iran: Daily buses travel to Tebriz  & Tehran. Travel time is around 35-40 hrs and cost around 35- USD one way. Buses leaves from Istanbul and continues to Dogubeyazit, the Turkish border town. Afterwards leads to Bazargan, the Iranian border town and continues to Tabriz and Tehran. As an alternative you can take a regular bus to Dogubeyazit, which is faster. Take a minibus from Dogubeyazit to border. And you can pass the border by walking and later take another minibus from Bazargan which will remarkably shorten the way but could be more expensive.

Tehran Tur: Daily buses to Tehran, Tabriz & Bazargan. Buses leaves at 14:00 Address: Ordu Cad. No:268 Laleli. T:+90 212 511 62 76, F:+90 212 528 05 52

ASuman Tur:  Daily buses to Tebriz & Tehran. Buses leaves at 14:30.

Address: Ordu Cad. No:258 Laleli. T:+90 212 520 08 20, F:+90 212 520 08 21

IRAN - YEREVAN

Often used by people conducting import/export business between Armenia and Iran, there are two buses a week traveling between Tehran and Yerevan in either direction. Tourists can take the bus, but you must have a valid visa for Iran before going. Check at the Iranian embassy first.

BUS PREVOZ IZ Jermenije za IRAN i obratno:    To Tehran: The bus to Tehran can be caught in front of Hotel Erebuni (M: Hanrapetoutyan Heraperak B: # 1, 32, 35 TB: # 7, 11, 22). Hotel Erebuni is located behind the arch by the central Post Office on Hanrapetutian H'raparak (Republic Square), opposite the singing fountains, across the park from Hotel Armenia. The bus leaves every Tuesday, Wednesday, Friday and Sunday at 09:00. Cost is $35 equivalent in AMD. Tickets and bus information can be found in the Persian bus office on the second floor of the Hotel lobby ( +3741- 540 756).

Passengers going to Tehran will be dropped off at the Russian Bazar in Tehran.

From Tehran: The bus to Yerevan originates at the Tehran Central Bus Station. The bus for Armenia is managed by the Central Cooperative #15 bus company. The price should be about the same as from Yerevan to Tehran, in Iranian currency. The bus leaves every Tuesday, Wednesday and Friday and Sunday at 13:00.

• 3 months later...

Pre nekog vremena sam na nekoj od tema citao pisanija o Iranu.

Prema mom mislenju sada je pravo vreme za odlazak tamo. Razlog je cisto ekonomske prirode. Rial stalno gubi na vrednosti u odnosu na evro i dolar. Treba to iskoristiti dok ne izvedu neku vrstu stabilizacionog programa (poput Avramovicevog kod nas). Iranci ne mogu tako brzo da promene cene koliko rial brzo slabi (zbog tkzv. meni troskova).

Izraelskog napada nece biti u skorije vreme. Nemaju podrsku Amerike. U prilog tome govori podatak da Obama u toku svog prvog mandata nije nasao za shodno da poseti svog mozda i najvernijeg saveznika. I u Izraelu su zauzeti Hamasom, izborima i sl. Prema mom mislenju ljudi koji putuju u Izrael treba da vode jednako racuna o ovom pitanu kao oni koji putuju u Iran. Iranci nece sedeti skrstenih ruku ako ih neko bude napao (sto Revolucionarana garda, sto regularna vojska).

Iran ocekuju predsednicki izbori 2013. godine. Mislim da nekih vecih politickih protesta nece biti. Vec sada veliki broj reformistickih kandidata ne moze da ucestvuje i dobar deo stanovnistva je u nekoj vrsti apatije. Ipak, sam cin izbora moze da oteza dobijanje viza (prevencije radi proces ce verovatno biti otezan).

Dobiti vizu nije lako i najsigurnije je raditi preko agencije, sto naravno kosta. Licno sam aplicirao za 6 osoba i dobio 6 viza. Dakle, nije lako, ali je izvodljivo. Isto, tako produzavao sam vizu u Sirazu i zavrsio to za nekoliko sati. U tom gradu je najlakse.

U ovom trenutku je najjeftinije putovati direktno Pegazom iz Beograda za Teheran.

Ljudi koji su putovali tamo pre mene su bili u pravu. Iran nije toliko konzervativna zemlja odnosno postoji velika razlika izmedju zakona i onoga sto se stvarno dogadja. Prema mom mislenju Severna Sirija je bila religioznija i tradicionalnija sredina od Irana (s tim sto su u ovom slucaju zakoni bar teorijski davali vece mogucnosti od onoga sto su ljudi u stvarnosti koristili).

Odlazak u Iran moze biti alternativa onima koji nisu posetili Siriju (bas glupo zvuci  :() koja je sada u potpunom rasulu.

Sve ovo što si napisao je manje više ok. Međutim, moram da reagujem na tvoju zadnju rečenicu da odlazak u Iran može da bude alternativa onima koji nisu bili u Siriji. Bez ljutnje, ali to je isto ko kad bi čovek rekao da alternativa odlasku u Mađarsku, može da bude putovanje u Bugarsku. Iran i Sirija nemaju nikakve veze. To su dve različite grupe naroda Sirijci su Arapi, Iranci Persijanci (+ Azerbejdzanci itd). Prvi su uglavnom suniti, drugi šiiti. Ljudi su potpuno drugačiji, drugačija im je kultura. Dzamije po Iranu i po Siriji su totalno drugačije. Arheološki lokaliteti koji se uglavnom obilaze po Siriji su rimski vizantijski ili krstaški, dok su po Iranu elamitski, ahemenidski, parćanski, sasanidski itd. Po meni to su dve potpuno različite zemlje.

Dragi prijatelju,

Ako bi ponovo procitao ono sto sam gore napisao mogao bi da primetis da se nigde nisam udubljivao u kulturu i drustvo niti jedne niti druge zemlje. Bio sam i u jednoj i u drugoj i sve sto si napisao vec znam. Na nacin na koji si ti sve protumacio – nista nije u redu.

Mislio sam iskljucivo na zivotno iskustvo i na cinjenicu koliko je clanova ovog foruma bilo u Siriji (i uopste tom delu sveta) do 2011. godine. Mnogo toga vezanog za kulturu i drustvo se moze saznati citanjem knjiga i gledanjem igranih filmova i dokumentaraca u sobi. Ipak, zivotno iskustvo ne mozes steci dok ti pesak ne udje u cipele, a prasina u oci.

Zelim ti sve najbolje.

Pa – pa

P.S. Znam da se Mađarska nalazi u Africi, a Bugarska na Antarktiku.

Ja i pričam na osnovu mog iskustva iz obe ove zemlje, pošto sam ih obe dobro prošpartao. Kao što rekoh po meni između njih nema nikakvih sličnosti.

Isto, tako produzavao sam vizu u Sirazu i zavrsio to za nekoliko sati. U tom gradu je najlakse.

Kakva je procedura tj. šta je sve potrebno za produženje vize i da li se plaća?

• 1 month later...

Zamolio bih forumaše koji su bili u Iranu da napišu neke konkretne podatke i zašto ne, svoje lične utiske.

Za konkretne podatke, moraš da postaviš konkretna pitanja, pa ćemo da probamo da odgovorimo. Ja sam doduše bio, već može se reći poodavno, ali dosta je ljudi sa KPS-a bilo i sigurno će biti svežijih informacija. Mene je lično Iran oduševio. Fenomenalna zemlja, sjajne stvari za videti (mnoge od njih jedinstvene u svetu), ljudi po mom mišljenju najgostoljubiviji u svetu itd. Obišao sam Teheran, Isfahan, Jazd, Širaz + Persepolis, Pasargadu, oba Nakša, Firuz Abad sa okolinom, Šuš i Šuštar, Kermanšah, Bisotun, Tak e Bostan, Hamadan, Kazvin (zbog Alamuta) i Tabriz. Ovaj moj itinerar je napravljen prema mojim interesovanjima, a to su pre svega kulturno istorijski spomenici i pre svega arheološki lokaliteti. Evo redom kakve su moje preporuke za svako od ovih mesta. Teheran, nema baš da se bog zna šta vidi, ogroman, moderan, zagađen, ali je ipak prestonica tako da zaslužuje da se poseti. Nacionalni muzej je odličan, ali mali. Muzej stakla i keramike isto ok. Čuveni trezor sa draguljima u banci meni nije bio interesantan. Retko ko pominje, ali veoma zanimljiv mi je bio muzej Šehida (posvećen iransko iračkom ratu). Metroom možešda stigneš do Raja, sada predgrađe Teherana, a usput vidiš i mauzolej Homeinija. U Raju imaš neku srednjovekovnu dzamiju, zatim grob kulu Togrul bega osnivača seldzučke dinastije i parćansku tvrđavu. Kada sam ja bio 2009. tvrđava je bila u restauratorskim radovima i nije moglo da se uđe u nju. Isfahan je fenomenalan i sve je jednostavno posetiti. Jazd mi je možda bio najinteresantniji grad u Iranu. Širaz je isto ok. U njemu sam proveo najviše dana jer mi je bio baza za obilazak arheoloških lokaliteta u okolini. Jedan dan je potreban za Pasargadu (ništa posebno osim Kirovog groba), Persepolis , Nakš e Rustam i Nakš e Radzab. Drugi dan sam obilazio kanjon Tang Čogan, tačnije pećinu na vrhu neke litice u kojoj se nalazi velika statua Šapura (uspon do nje meni nije bio baš lak). Isti dan obišao sam Bišapur, tj. Šapurov grad, koji su podigli zarobljeni Valerijanovi legionari. Taj lokalitet nije nešto poseban, ali se nedaleko od njega nalazi jedna grupa sjajnih sasanidskih reljefa. Iz Širaza sam takođe išao za Firuz Abad, tačnije obilazio lokalitete u okolini ovog grada. Tu ima da se vidi Ardaširova tvrđava. Sledeći lokalitet je Ardaširova palata i ona mi je bila zanimljivija. Treći lokalitet je Gur, koga su nahvalili u LP, a koji je totalno truba. Inače išlo nas je trojica i svi smo iz te priče, tj. stručni smo za te stvari, i svima su nam manje više isti zaključci o svim lokalitetima koje sam nabrojao. U Šušu tj. drevnoj Suzi takođe nema bog zna šta da se vidi, sam lokalitet je truba. Tu je i jedan od 6 grobova proroka Danila. Zanimljivo mi je bilo malo radi promene boraviti u arapskom gradu. Glavni razlog dolaska u Šuš je bio poseta ziguratu Čoka Zanbil, pošto je on trenutno jedini ozbiljan zigurat koji je dostupan da se vidi, pošto su drugi u Iraku. U stvari ima još jedan lokalitet blizu Šuša sa nekih sedam malih ziguratčića, ali oni su baš bezveze, vredi samo njihov muzej koga je osnovao Unesko. Šuštar nije loš ima neke kompleks neki mlinova na vodopadima, tvrđava od koje nije ostalo ništa i most koji su takođe zidali zarobljeni rimski legionari i koji je bio u upotrebi dok ga nisu digli u vazduh britanski agenti. Kermanšah je bezveze grad bez ikakvih atrakcija, ali se blizu njega nalazi Tak e Bostan, sa dva zanimljiva reljefa. Sve u svemu po meni može da se preskoči. Bisotun je već mnogo zanimljiviji. Tu se nalazi trojezični reljef pomoću koga je dešifrovano staropersijsko pismo. Meni je to bilo dovoljno da odem tamo, mada ima tu još ponešto da se vidi, ali ne znam da li da ti preporučim ovaj lokalitet ili ne, zavisi od tvojih interesovanja. U Hamadan sam išao jer je to ustvari stara Ekbatana. Sam lokalitet je truba, ali mi se grad dopao. Hamadan je, kao i Teheran okružen planinama sa snežnim vrhovima. Tu je i mauzolej i muzej Avicene, koji je ok, a ima po gradu još par zanimljivih stvari. Kazvin je moderan grad i u njemu nema ništa zanimljivo, ali smo odatle išli do Alamuta i asasinskog utvrđenja. Usput je priroda fenomenalna, a i tvrđava je zanimljiva. I na kraju Tabriz, koji takođe nije ništa posebno, ali takođe ima šta da se vidi u njemu. Na kraju bih dodao da su Iranci sjajni i verovatno jedni od najgostoljubivijih ljudi na svetu. Nepoznati ljudi su nam nudili smeštaj, zvali na klopu, plaćali taksi itd.

Po prvi put se pred vama, članovima foruma KPS-a, nalazi priručnik za Iran. Upravo sam ga završio. Informacije sa terena potiču iz septembra 2012. godine.

Možete ga preuzeti klikom na Priručnik za Iran

Priručnik sadrži informacije o:

– vizama;

– onome što smo obišli;

– relativno jeftinim hotelima;

– iranskom društvu;

– hrani;

– stranim ("zapadnim") dokumentarcima o Iranu i

– iranskim filmovima.

Nisam se mnogo bavio sređivanjem samog teksta zato što za tako nešto sada nemam vremena.

Želeo bih da se rad na ovom priručniku nastavi tako što će oni koji ovu zanimljivu zemlju proputuju nakon mene doprineti svežim informacijama. Sugestije su više nego poželjne kako bi priručnik u budućnosti bio bolji.

Zahvaljujem se svima koji su doprineli svojim savetima.

Nadam se da će vam pomoći tokom pripreme i samog putovanja!

P.S. Ako su vam potrebni nov i stari vodič za Iran javite se na pm.

Odlicno, svaka cast!

Jedna mala korekcija, u linku pise "Prirunik_za_Iran", a trebalo bi valjda "Prirucnik_za_Iran"

Teheran

Promena novca na aerodromu

Sada će zbog avionskog leta ka Teheranu više koristiti taj vid transporta. Pre puta (najbolje bi bilo pre ulaska u avion u Istanbulu) se raspitajte o odnosu rijal – evro ili ako više volite dolare. To možete učiniti na LP forumu ili preko CS, Trip Advisor-a i sl. Kada budete stigli, naravno, moraćete negde da zamenite pare. Jedna banka se nalazi odmah na Dolascima nakon što pokupite prtljag. Problem je što je kada smo mi bili tamo davala loš kurs. Ukoliko i kod vas to bude slučaj idite kod čike koji radi na Informacijama i prvo ga pitajte kakve su mogućnosti prevoza to Teherana. Onda će uslediti neki odgovor. Zatim ga pitajte da vam zameni pare po boljem kursu. Ne libite se da se cenkate sa njim. To smo mi uradili. Iranci su dobri ljudi verovatno će učiniti. Na dobitku ćete biti kako on tako i vi. Postoji valjda još jedna banka na aerodromu, ali ne znam niti gde se nalazi niti kakav daje kurs.

Gde spavati na IKA?

Ukoliko budete došli rano ujutru na aerodrom (što će se u slučaju Pegazusa i desiti) možete spavati na tvrdim stolicama ili u sobi za molitvu. Izaberite.

Prevoz do grada?

Što se tiče prevoza prevoza ka Tehranu imate dve opcije. Skuplji je, naravno, taksi, ali opet i prihvatljiv ako vas ima više. Druga opcija je autobus koji koliko se sećam košta 1-2 e. Može se desiti da vas neki ljudi budu ubeđivali da ga nema. Ne slušajte ih. Polazi sa parkinga ispred aerodromske zgrade. Autobus je nikakav i prtljag se nosi u kabinu, ali će bus poslužiti svrsi. Prvi cilj je da stignete do neke stanice metroa. Koliko se sećam taj autobus je stajao kod mauzoleja Imama Homeinija (postoji metro stanica) i na trgu Azadi (Meidan-e Azadi; meidan znači trg, a azadi sloboda) gde isto postoji metro stanica. Mislim da staje i kod starog Mehrabad aerodroma. Metro karta je koštala 10-20 dinara. Ili uzmite taksi do centra ako vam se tako sviđa.

Za povratak treba da znate i da sam aerodrom ima svoju taksi službu. Cene su, koliko se sećam nešto niže od običnih taksija. Može se desiti da pošalju kombi, tada je cena nešto viša. Cene se ne sećam. Eto ako vam koferi budu teški...

Gde menjati pare?

Ako ste sišli iz autobusa kod trga Azadi (Meidan-e Azadi, tu se nalazi taj karakterisitčni spomenik) metroom idite do stanice Ferdosi zato što se u ulici Ferdosi nalaze sve menjačnice (banke kao i na aerodromu imaju nepovoljan kurs). Ukoliko ste sišli kod mauzoleja Imama Homeinija (Hram-e Motahar) idete crvenom linijom na primer do metro stanica Imam Khomeini ili Saadi. Onda još malo peške i doći ćete u ulicu Ferdosi. Mislim da menjačnice ne rade petkom i ne naročito kasno tokom popodneva. Nekoliko puta smo se cenkali za kurs (tražite da vam napišu njihovu ponudu na digitronu i onda predložite svoju takođe na kalkulatoru) i jednom uspeli da dobijemo nešto veći (Iran je u velikim ekonomskim problemima i zato prolazi mnogo toga što ranije i nije baš moglo).

Druga mogućnost za promenu novca su bili dileri kod bazara. Tamo budite oprezni. Sve je isto kao kod nas devedesetih. Čak neki od njih liče na “dizelaše“. Pitajte ih da li uzimaju proviziju i ako uzimaju cenkajte se oko provizije sa njima PRE nego što im date pare u ruke. Dakle, kao u našim nesrećnim devedesetim.

Zvanična valuta je rijal. Međutim, Iranci međusobno izražavaju cene u TOMANIMA (1 toman = 10 rijala). Na početku naglasite da vam govore cene u RIJALIMA dok se ne naviknete.

Istorijat ove konfuzije:  http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_toman

Cene i delovi grada

Teheran je najskuplji grad u Iranu. U slučaju nekih proizvoda nije mnogo jeftiniji od Beograda. Na primer hladni sokovi na trafikama u prometnim ulicama. Ali, zato su drugi gradovi jeftini  :) Taksi je isto skuplji nego u drugim delovima Irana. Kurs je najpovoljniji, ali ne smete menjati previše novca zato što rijal slabi iz dana u dan.

Severni deo Teherana je noviji, sređeniji i bogatiji deo grada. Vazduh je čistiji. U odnosu na Južni Tehran po svemu je bolji. Sav novac od iranske nafte se sliva u džepove građana Severnog Teherana. Što idete više na jug cene su niže. Jeftiniji hoteli se nalaze otprilike u centralnom delu.

Pored toga što je siromašniji i musaviji u Južnom Teheranu žive religiozniji i uopšte konzervativniji ljudi. Host nam je pričao da se na severu grada ljudi zaborave i da pojedu nešto u sred dana tokom Ramazana. I nikome ništa. Međutim, jednom se stanovnik sa severa grada zaboravio i jeo na ulici tokom Ramazana u južnom delu. Dobio je teške batine! Vodite računa o ovoj činjenici.

Ukoliko budete koristili CS i vaš domaćin bude iz Severnog Teherana verovatno je njegova porodica relativno imućna. Na jugu grada, s druge strane, očekujte veću gostoprimljivost.

Transport

Najduži bulevar u gradu se zove Valiasr i na njegovom južnom kraju se nalazi Železnička stanica. Duž te ulice imate autobuse kojima možete stići do nje.

Teheran ima nekoliko autobuskih stanica (4) i u zavisnoti u koji deo zemlje ste se zaputili koristićete jednu od njih.  

Štampajte ovu mapu linija metroa – koristiće vam:

http://www.urbanrail.net/as/tehr/tehran.htm

Komunikacija

Otprilike na sredini Ferdosi ulice imate Internet kafe (označen je i u novom i u starom LP vodiču).

Dok ste u Iranu koristite njihove kartice za mobilne telefone pošto je stvarno jeftino. Karticu za mobilni mislim da možete da kupite na trafici bez bilo kakvih provera. Ako vam se desi da ne žele da vam prodaju (nama nisu hteli iz nekog razloga već su nas direktno uputili kod operatera) kod metro stanice Imam Homeini se nalazi prodajno mesto MTN Irancell-a (u Tabrizu su nam se žalili na njega, nama je dobro funkcionisao). Tu možete da kupite karticu za telefon + jednu će vam dati besplatno. Mislim da vam je potreban pasoš i da će vam tražiti adresu u Teheranu. Ako ste odseli kod nekog kaučsurfera na primer (pošto je CS zvanično nelegalan u Iranu, ali se toleriše i svi ga koriste) izmislite da odmah idete za drugi grad (recimo Jazd, Isfahan itd.). Nama su to bez problema prihvatili. Isto tako u toj radnji se može desiti da bude gužva, pa da biste išli preko reda zloupotrebite iransku srdačnost. Pitajte čuvara kako se kupuje broj ili nešto slično i on će vas sprovesti preko reda samo zato što ste stranci (malo će vas Iranci gledati popreko, ali bolje je nego da čekate pola sata).  

Kupovina, pića i grickalice

U ulici Engelab (ili Enqelab, pun naziv Engelab Eslami; engelab znači revolucija, a eslami islamska) se nalazi nekoliko desetina knjižara jedan za drugom.

U ulici Manu Čeri (Mano Čeri; seče ulicu Ferdosi blizu britanske ambasade) se prodaju antikviteti. Ipak, tamo ćete pre ići zbog novčanika i torbi pravljenih od kože iz okoline Tabriza prihvatljive cene, nargila (na farsiju КАЛЈАН) i magnetića za frižider (koje sam iz nekog razloga u Iranu retko viđao). Magnetiće sam video u još jednoj ulici u cenrtralnom Teheranu, ali se ne sećam gde. U svakom slučaju, kupio sam ih posle cenkanja za ne više od 80 dinara po komadu (verovatno nešto manje; u Beogradu su 200 din. i više). Pristojne sam našao još u Širazu u delu bazara koji se zove Saraje Mušir.

Kvalitetan duvan za nargile možete kupiti na bazaru u više od deset ukusa. Nama su preproučili duvan proivođača Al Faker (al fakher).

Lep suvenir može da bude i šafran pošto je u Srbiji 1 g oko 10 puta skuplji.

Čuveni deserti iz Isfahana gaz se može kupiti bilo gde na teheranskom bazaru. Dobar brend je Kermani.

Zanimljiv je šećer u velikim komadima kristala sa šafranom koji se kosti uz čaj. U takvim radnjama u bazaru ima mnogo toga pa pogledajte.

Jogurte pijte stalno. Kod njih je jogurt naše kiseo mleko. Postoje i nešto manje tečne verzije sa belim lukom ili mentom.

Od sokova su sjajni sokovi Rani sa komadićima voća. Prodaju se isključivo u limenkama. Pijte Istak bezalkoholno pivo. Meni je bilo najlepše sa ukusom limuna.

Rani: http://raniworld.com/#page2

Istak: http://www.istakthai.com/about-us.php

Od grickalica preporučio bih fabrički pakovane (sušene) slane semenke lubenice Maz Maz. Probajte čips sa ukusom sirćeta od istog proizvođača.

Zanimljivosti

Na Trgu Imam Homeini priđite spomeniku koji se nalazi na samom trgu (pešačkom ostrvu). Na spomeniku se mogu videti simboli kako monarhije (lav i staropersijski vojnik) i Islamske Republike (stilizovana lala odnosno tulip kao simbol šiita i grb zemlje od 1979. godine). Na tom postolju je umesto figure grba nekada stajala figura konjanika šaha Mohameda Reze Pahlavija! Kada su ranije izbijali nemiri protiv šaha demonstranti bi odmah pokušali da ukolone statuu konjanika kao simbol šahove vlasti.

Ako želite da uradite nešto suludo (mada je u Teheranu i sam prelazak velike ulice sulud) platite taksi-motociklisti da vas proveze kroz grad. U Teheranu, kada su ulice zakrčene, motociklisti voze o trotoaru.

Još neki saveti koji vam možda budu korisni (neprovereni):

http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293999-i9140-k3545036-Souveniers_shopping_in_Tehran-Tehran_Tehran_Province.html

Od sokova su sjajni sokovi Rani sa komadićima voća. Prodaju se isključivo u limenkama.

Rani: http://raniworld.com/#page2

Od kada sam se vratio iz Irana, pokušavao sam (bezuspešno) da se setim kako su se zvali ti sokovi. Nisam baš neki veliki ljubitelj sokova, ali ovi Rani su baš dobri. Nigde nisam pio bolje sokove.

U pravu si. Od onoga sto sam probao najbolji industrijski sokovi. Najvise mi se svideo od manga. Nisam ni znao da se proizvode u Saudijskoj Arabiji.

Dobri su i neki sa komadicima aloa vere pravljeni u Juznoj Koreji. Prodaju se u cetvrtastim zelenim flasama. Doduse, skupi su. Cak i u Iranu.

• 1 month later...

Ako neko ima sredstava za put u Iran ima divan aranzman alencije XXX za 1100 eura 12 dana ceo Iran se obilazi avionom i busom.Ide se 26.04.2013 i fali im jos 2 putnika za realizaciju. To je finansijski najpovoljniji aranzman za Iran u zadnjih 10 godina, cak i u odnosu na planinarske. 400 eura su jeftiniji od YYY a 2 dana duze se ostaje. Moze se videti na njihovom sajtu. Ja idem ako se realizuje' Pozdrav.

edit: how convenient. Prvi post ikad na Forumu i odmah reklama za agenciju i antireklama za konkurenciju. Obrisala sam imena agencija*, a ako nekog zanima ovaj "povoljan" aranzman neka se javi osobi koja ga reklamira na PP.

*za detaljnije objasnjenje pogledati Pravilnik