Jump to content

Featured Replies

Govorim o avio prevozu do Teherana, preko Istambula, pa avio do Siraza i bus po celoim Iranu uz hotele i vodica koji zna persijski.Ja sam bas svetski putnik i znam koliko sta vredi.

Nema potrebe za tim, komentar je bio dobronamjeran...Vecina putnika sa ovog foruma putuje samostalno, bez agencija, a ako malo pogledate forum i putopise, vidjecete da i ovdje ima svjetskih putnika.

Evo primjera jednog kolege sa foruma i avion Bg-Teheran moze biti jeftin:

Ja sam kartu do Teherana platio 180 EUR, mislim da je do Bejruta i Tel Aviva isto toliko sto je super (ovo su bile cene tokom akcija). Regularne su vece za oko 30% ali i dalje je dosta jeftinije nego pre.

Govorim o avio prevozu do Teherana, preko Istambula, pa avio do Siraza i bus po celoim Iranu uz hotele i vodica koji zna persijski.Ja sam bas svetski putnik i znam koliko sta vredi.

Neka od ranog booking odbiju jedno 200 evrica (181 za takse - koje btw su već uključene u kartu - idu sa Pegazom !!! +  takse za "lokane aerodrome") pa da naprave imalo "pristojnu" cenu. Da ne pričam da imaju "cene za grupu" (hotel, bus)...

Grupe mogu raznih veličina (cena tada varira) - pa nije jasno zašto im fali još 2.?

Grupa su i dvoje ?

Možda je to povoljnije od drugih agencija, ali daleko od tog da je povoljno. Ja sam za te pare proveo u Iranu 28 dana i to bez ikakvog stipsarenja. Hranio se isključivo u restoranima, nakupovao gomilu knjiga, suvenira i kojekakvih gluposti, vozio se taksijima između gradova bar 1000 kilometara itd.

Neka od ranog booking odbiju jedno 200 evrica (181 za takse - koje btw su već uključene u kartu - idu sa Pegazom !!! +  takse za "lokane aerodrome") pa da naprave imalo "pristojnu" cenu. Da ne pričam da imaju "cene za grupu" (hotel, bus)...

Grupe mogu raznih veličina (cena tada varira) - pa nije jasno zašto im fali još 2.?

Grupa su i dvoje ?

Aranzman im je radjen na bazi od najmanje 15 prijavljenih putnika, što znači da ih je prijavljeno 13 ili je ovo moda bio pokušaj neke reklame...

U svakom slučaju je daleko jeftinije putovati samostalno, bar kad je ova ponuda u pitanju. Da ne pričam o tome što su stavili da se plaćaju takse koje ne postoje jer idu sa Pegasusom...

Verovatno im je grupa od 10 mala! - veća grupa = veći profit...

Naravno, radi se u  o čistoj komercijali... :yok:

Svako ko  je bio u Iranu zna da je ovo deranje... ali to je "na tržištu" - ko hoće neka kupi...

Svetski putnik uglavnom zna da postoji Istanbul dok Istambula nema ni na jednoj mapi...  :hihi:

pa i kad bi se radila pojedinacna tura, znaci grupa od jednog putnika :LOLLL:, ja kao " bas iskusni svecki putnik ", procenjujem da bi zarada i na tom jednom coveku bila oko 350-400 evra...

naravno, sto veca grupa veci popust za sve, pogotovu se isplati sto se tice usluga lokalnih vodica i smestaja...

naravno, ne kazem da doticna agencija "dere", vec samo da je uvek  bar 50-70%  skuplje ici agencijom, nego sam organizovati..

na ovaj trosak treba se dodati i licni trosak, za klopu, za setnje, ulaznice, suvenire, znaci jos jedno 300-400 evra..

znaci, potrositi 1400-1500 evra u iranu na aranzman od 12 dana( znaci 10 nocenja u najboljem slucaju, mada verovatno samo 9), je ipak puno, a pogotovu u zemlji gde je lokalni prevoz bukvalno za dzabe...jer znamo da ta stavka lokalnog transporta od tacke a do tacke b, u vecini drugih zemalja predstavlja verovatno i najveci trosak putnicima koji samostalno putuju..

a u slucaju irana, cak ni toga nema..

Па путуј онда.  :mah:

Ako neko ima sredstava za put u Iran ima divan aranzman alencije XXX za 1100 eura 12 dana ceo Iran se obilazi avionom i busom.

edit: how convenient. Prvi post ikad na Forumu i odmah reklama za agenciju i antireklama za konkurenciju. Obrisala sam imena agencija*, a ako nekog zanima ovaj "povoljan" aranzman neka se javi osobi koja ga reklamira na PP.

Ne verujem da ce se ovde naci ta dva putnika, obzirom da ljudi koji posecuju ovaj sajt uglavnom organizuju sami svoja putovanja, ne koriste komercijalne aranzmane (citaj bezpotrebno placanje). Sigurno da kao "svetski putnik" znas to  ::crazy:

Hajde ovako. Drugar i ja smo sve ono napisali kako bismo pomogli samostalnim putnicima da odu u ovu prelepu zemlju i da upoznaju sve te srdacne ljude. Kao sto znate najveci problem u tom trenutku je bio dobijanje vize pa smo, na pocetku, tome posvetili najvise vremena.

Ipak, moram da priznam da smo za sada najvise pomogli gore pomenutoj agenciji. Oni su se jednostavno obratili Irancima koji su i nama obezbedili vizu. Uz nesto izmenjenu rutu (zbog vremena leta) i cenu ta agencija predstavlja posrednika Iranaca u Srbiji. Nista drugo. Ako biste pogledali njihov program videli biste da sam u pravu.

Nekim ljudima ce ono sto sam detaljno opisao mnogo pomoci (i vec pomaze), ali sa druge strane isto to je omogucilo pomenutoj agenciji da organizuje "papreni" aranzman. Iz moje najbolje namere neki ljudi ce dosta platiti svoju zelju da konacno vide "taj" Iran.

Ne mogu da napisem da se kajem zato sto sam bio onoliko detaljan, ali trenutno postoji neki glup osecaj u meni. Ne verujem u zaradu novca "na foru", a ovo upravo to predstavlja. Eto, sta da se radi...

Hajde ovako. Drugar i ja smo sve ono napisali kako bismo pomogli samostalnim putnicima da odu u ovu prelepu zemlju i da upoznaju sve te srdacne ljude. Kao sto znate najveci problem u tom trenutku je bio dobijanje vize pa smo, na pocetku, tome posvetili najvise vremena.

Ipak, moram da priznam da smo za sada najvise pomogli gore pomenutoj agenciji. Oni su se jednostavno obratili Irancima koji su i nama obezbedili vizu. Uz nesto izmenjenu rutu (zbog vremena leta) i cenu ta agencija predstavlja posrednika Iranaca u Srbiji. Nista drugo. Ako biste pogledali njihov program videli biste da sam u pravu.

Nekim ljudima ce ono sto sam detaljno opisao mnogo pomoci (i vec pomaze), ali sa druge strane isto to je omogucilo pomenutoj agenciji da organizuje "papreni" aranzman. Iz moje najbolje namere neki ljudi ce dosta platiti svoju zelju da konacno vide "taj" Iran.

Ne mogu da napisem da se kajem zato sto sam bio onoliko detaljan, ali trenutno postoji neki glup osecaj u meni. Ne verujem u zaradu novca "na foru", a ovo upravo to predstavlja. Eto, sta da se radi...

cekaj, hoces da kazes da je agencija pomenuta na predhodnoj stranici, napravila sopstveni aranzman na osnovu tvog Prirucnika za Iran...i sad hoce da vodi turiste tamo  :LOLLL:...

znas sta, ne treba licno da se osecas bezveze zbog toga, jer postoje ljudi koji u svakom slucaju ne bi smeli sami da odu ni do makedonije, i koji smatraju da im je agencija neka sigurica ako se slucajno nesto desi....tako da, eto, njima si pomogao takodje.

a sto se tice postovanja na ovom sajtu, takvih  ljudi bas i nema, tako da si mnogo pomogao ljudima koji ce, jednog dana, otici u iran, naravno, u samostalnoj reziji...

svaki pokusaj reklamiranja postojece agencije ovde je osujecen, a ne bi mnogo ni imala koristi u svakom slucaju...

a to sto ce oni skoro duplo da zarade na tim ljudima koji budu putovali sa njima, a na osnovu tvoje price, to je samo stvar tih turista koji jednostavno nisu sposobni ili ne zele da putuju negde u samostalnoj reziji..

ti jedino mozes da ih tuzis sto su ti ukrali "ideju" za turu i napravili je bez konsultacije sa tobom, ali kako se to stalno desava u tom, agencijskom svetu, a i tesko je dokazivo, onda zaboravi i na to...

bitno je da si ti pomogao ljudima kojima treba...

a sto se tice tvoje konstatacije o detaljnosti plana, tu bih te podrzao, da si malo pogresio..jer ovde i inace dolaze ljudi koji znaju kako se putuje, i kojima ne treba tako detaljan opis, jer bi se svakako u dosta situacija i sami snasli...

a i oni koji su pocetnici u putovanjima, takodje bi bilo pametnije da sami iskuse neke stvari, bez da im sve bude nacrtano, jer ce tako bolje nauciti...

hvala jos jednom na lepim clancima i priblizavanju irana srbiji..

Moram ponovo da se oglasim.

U prvom obracanju namera mi je bila zaista da povecam broj putnika agenciji da bi se meni realizovala tura. Neverovatno je koliko se putnika plasi da ide u Iran i sa agencijom, a kamoli sami. Ja sam u godinama, 64 imam. Prosla sam u svojoj reziji celu Evropu osim Islanda i Irske. Isla sam u svojoju reziji u juznu Indiju 23 dana i ceo Meksiko 35 dana. Ali bila sam mladja, pre 10-15 godina. Pre par godina sam cak isla na Couchsurfing na karneval u Veneciji i u Bec, Pariz i dvorce Loire. Odlicno znam da je Iran jeftina zemlja, ali i da ima dvostruke cene, za lokalce i za turiste. Imam i lonely planet o Iranu pa bih mogla sama da idem. Inace program obilaska Irana je vec zadnjih 1 0 godina isti i verovatno se radi u koordinaciji sa irancima, tako da ne verujem da su trazili informacije po forumima.

Hvala nanavira na potsecanje na let pegazusom. Ja sam zbog taksi mislila da je let turkisem, ali u pravu ste. Znate kada ce naplatiti takse za taj let? Kad ih dokumentuju, sto ne mogu. Ja sam i mnogo jacoj agenciji uzela povracaj za takse 2 puta, jednom 100 eura i jednom 50. Na karti jasno pise taksa u dinarima po kursu amadeusa za taj dan i lako se dokazuje. kARTA BUDE IT TARIFA, PA SE NE VIDI CENA, ALI TAKSA DECIDNO PISE.

Ne, bam-bam. Verovatno sam se pogresno izrazio. Oni su saznali za tu iransku agenciju na osnovu prepiske na ovom forumu. I nakon svega napisanog uverili su se da su korektni, shvatili sta treba da zahtevaju kao deo rute itd.

Prosto su se obratili Irancima i predstavljaju posrednika u prodaji njihove (iranske turisticke agencije) za tu standardnu dvanaestodnevnu turu. Dakle, oni se samo ugradjuju u cenu i dovode putnike iz Srbije. Pregledao sam program puta i svi dani su isti osim odredjenih izmena na kraju koji su uslovljeni ranim jutarnjim letom za Istanbul.

Inace, Iran je u ovom trenutku VEOMA bezbedna zemlja (sem tog dela prema Pakistanu koji moze, a i ne mora, da bude opasan i u koji stranci uglavnom ne zalaze). Tako da ako ste gledali flm "Argo" izbacite te scene iz glave. Ti dogadjaji su deo proslosti i voleo bih da tako i ostane.

Dodao bih da Iran vise nema sistem dvojnih cena i da cenkanjem neke stvari mogu biti i jeftinije za strance ako se dovoljno potrude.

I za kraj, verovali ili ne, forum KPS-a za neke destinacije pruza najbolje informacije na Internetu. Narocito od kada su poceli problemi Lonely Planet-a. Tako da, ovaj forum posecuju ljudi razlicitih zivotnih dobi i zanimanja, pa i turisticki radnici. Prema mom misljenju, uz pomoc tako dobrih ljudi poput Iranaca, nije potrebno uplacivati turisticke aranzmane.

Ne, bam-bam. Verovatno sam se pogresno izrazio. Oni su saznali za tu iransku agenciju na osnovu prepiske na ovom forumu. I nakon svega napisanog uverili su se da su korektni, shvatili sta treba da zahtevaju kao deo rute itd.

Prosto su se obratili Irancima i predstavljaju posrednika u prodaji njihove (iranske turisticke agencije) za tu standardnu dvanaestodnevnu turu. Dakle, oni se samo ugradjuju u cenu i dovode putnike iz Srbije. Pregledao sam program puta i svi dani su isti osim odredjenih izmena na kraju koji su uslovljeni ranim jutarnjim letom za Istanbul.

Inace, Iran je u ovom trenutku VEOMA bezbedna zemlja (sem tog dela prema Pakistanu koji moze, a i ne mora, da bude opasan i u koji stranci uglavnom ne zalaze). Tako da ako ste gledali flm "Argo" izbacite te scene iz glave. Ti dogadjaji su deo proslosti i voleo bih da tako i ostane.

Dodao bih da Iran vise nema sistem dvojnih cena i da cenkanjem neke stvari mogu biti i jeftinije za strance ako se dovoljno potrude.

I za kraj, verovali ili ne, forum KPS-a za neke destinacije pruza najbolje informacije na Internetu. Narocito od kada su poceli problemi Lonely Planet-a. Tako da, ovaj forum posecuju ljudi razlicitih zivotnih dobi i zanimanja, pa i turisticki radnici. Prema mom misljenju, uz pomoc tako dobrih ljudi poput Iranaca, nije potrebno uplacivati turisticke aranzmane.

ne za neke, nego za sve destinacije heheh...

naravno da forum posecuju razni, ali i putuju razni ljudi, iz raznoraznih razloga..

evo dacu ti moj licni primer: imam rodjenu tetku, i jednu nerodjenu hheh( nisu rod), koje non stop putuju i imaju svoje ekipe za to..obe su starije, 63, 65 godina, al odlicno se drze, i mogu da putuju busevima, vozovima, ma cime god, danima, i mogu bolje da izdrze to cimanje nego ja..ali npr. problem im je kako da se svi dogovore, ukomponuju za vreme, u koji ce hostel(hotel), koja tacno marsruta itd...znas uostalom kakve su penzionerke bez muzeva  :LOLLL:....i sta onda preostaje kad ne mogu da se sloze, a to se cesto desava...odaberu agenciju gde im se cini najjeftinija ponuda, uplate lepo,tamo im je sve odredjeno i datum i smestaj, i ne mozes da zezas nesto... i onda kad stignu tamo na destinaciju, pice po svom programu..al i moze im se, jer imaju kintu, one su svoj radni vek odradile...eto, takvih npr. ekipa ima jako puno...naravno, odu one i u sopstvenoj reziji, skupi ih se 4-5-6, i organizuju se za indiju npr, kazahstan, gde god..al u svakom slucaju, dosta im koristi i ovaj forum, iako iz prakticnih razloga nekad odu i plate agenciji, ali ne idu po aranzmanu, nego imaju svoj trip...

treba pisati i deliti iskustva, a dal to cita neko iz agencije ili ne, pa bas me briga...

eto, u pravu si. Ja, bakuta, sam 10 godina pokusavala da napravim turu za juznu ameriku u svojoj reziji, sa prijateljicom. I oko tog dogovaranja i razvlacenja prelomila sam da platim agenciji. To sto sam obisla za 23 dana u organizaciji (britanaca sa lokalnim agencijama), nase agencije u svojoj reziji bih utrosila duplo vise vremena. Sve je bilo organizovano i povezano. Polazili smo i u 6 ujutru, cekalu su nas dzipovi, brodovi, lokalci.... Gomila letova od Perua, Bolivije, Cilea, Iguasa, Ria, Buenos Airesa....Ne verujem da bih jeftinije prosla sama obzirom na cene letova.Ove godine je ta tura 1000 eura skuplja nego pre 2 godine kad sam isla. I fenomenalna je tura.

P.S. Preko agencije u dinarima naq 6 rata bez kamate. To ne moze u svojoj reziji.

Pa dobro, i kad u svojoj reziji putujem, putujem na rate. Evo npr sad kupim avio karte za negde septembar, svakog meseca odvojim malo para, ako rentiram auto isto ga platim koji mesec ranije, nekad platim neki smestaj online unapred, itd itd.

Ja rate placam kad se vratim sa puta, ne unapred.

eto stvar ukusa. ja volim da sto vise platim sto pre mogu.

Hvala nanavira na potsecanje na let pegazusom. Ja sam zbog taksi mislila da je let turkisem, ali u pravu ste. Znate kada ce naplatiti takse za taj let?

I sad, kakava je to firma koja pokušava da uzme kintu (i to ne baš malu) na nečemu što se NE PLAĆA ?...i što se može LAKO proveriti.. Em što se debeleo ugradjuju , em što još i "dosole" sa tim taksama... Neko može da kaže da je to "normalna stvar, normalna firma"... Neka bude i tako, ali samo se brukaju (ako im to išta znači) - verovano im je to "poslovna praksa") ...

Elem, treba čitati svako slovce (više puta) i malo razmisliti šta TU piše... Dakle, oprez, oprez....

nanavira, pokusala sam preko neta da vidim takse za pegasus ali nisam uspela. neke takse verovatno placaju, kao i carteri, al mnogo manje jer je neprometni aerodrom sa azijske strane. da li vi znate kolike su takse za taj let?

Sve vam je uračunato u cenu koja vam izadje za konkretni let. Ništa preko toga ne plaćate.