Jump to content

Featured Replies

To je stednja, a moje je beskamatni kredit. To me je prelomilo da platim skupe ture.

po meni je vaznija razlika izmedju jednog i drugog da nikakve druge i trece ruke ne zaradjuju na meni.

Letimičan pregled njihovog sajta: 250 - 300 evra ...

Ali, imaju oni i karte na "akciji"... pa ko pazi može i za manje od 200 evra da ulovi kartu (povratnu)...

• 5 weeks later...

Након bee beep-овог приручника, заиста је тешко додати неку корисну информацију, скоро све је већ речено. Ја ћу се трудити да с времена на време како се сетим додам још по неки утисак.

Прво и основно - клоните се техеранског базара. За разлику од свих осталих базара у Ирану на којима се продаје велики број ручно израђених предмета од гвожђа, тканине, керамике, потом зачини, теписи и остало, техерански базар изгледа као бувљак на Новом београду. Не могу да замислим да би икога ко чита ово могла да занима тканина потпуно неукусних дезена намотана на велике котурове, обућа у Винк фазону, чаше и тањири какве се код нас носе као поклон за усељење, резервни делови за електричне апарате, флуоресцентни доњи веш са ресама који је ваљда симбол еротичности, онда у масивним златним рамовима урамљени теписи на којима су исписани ајети из Курана.. Једино што је добро на техеранском базару а што нећете наћи на другим местима је огроман базар злата који се налази у подземном пролазу на улазу, па ако вас та роба занима Техеран је најбоље место за куповину.  Базар тепиха је добар али скупљи у односу на Исфахански (можда је и квалитетнији, али све преко 2 квадрата кошта више од 1000 евра, тако да немојте да гајите никакву наду).

У околини техеранског базара постоји неколико продавница у којима смо купили шафран, чај, ''сахарозу са шафраном'', алуминијум и дуван за наргилу. Наведено можете да купите и у радњама у било ком другом делу града, роба није ништа скупља (а ван Техерана је много јефтинија). Ако јурите неки поклон, идите  улицу Мано Чери (или тако нешто), тамо можете да нађете, врло јефтине производе од коже, новчаници и каишеви коштају 5-10 евра а за 30 можете да купите разне мушке и женске кожне торбе.

Просто базари у другим градовима су далеко занимљивији прво као архитектонске целине, а и сама роба је нешто што би људе могло да занима - ручно рађене мараме и стољњаци, традиционална одећа, разни зачини, иранске вазе, зороастријанске фигурице, номадски ћилими (50-150е),  наргиле (они кажу шиш), коване тацне...

Лично је на мене најјачи утисак оставио базар у Ширазу, јер у свом саставу има бројна стара купатила са занимљивим зидним сликарством као и разноврсну, веома приступачну робу. У Исфахану имате све што посотји у Ширазу, можда је чак за нијансу квалитетније али је осетно скупље.

• 1 month later...

pijjj

pozdrav svima,planiram putovati u Kambozdu

do sada sam uspeo ds na raznim mestima sakupim informacije kako da stignem do Teherana,ali sada mi je potrebna pomoc kako od Irana do Pakistana

preuzeo sam link sa PRIRUCNIKOM ZA IRAN,ali to ce mi biti prigodno kada budem mogao  odvoiti vremena za turisticki obilazak zemlje,sada samo zelim da se provucem kroz zemlju sa par prevoza.

imam neku ideju tipa ///

1.Teheran - Isfahan ---

2.Isfahan - Kerman ---

3.Kerman - Pakistan

sada,ako neko zna koje vrste prevoza bi mogao iskoristiti tipa bus,voz,neka alternativa

i ako neko zna mozda cene njihovih prevoza koako bi se mogao orjentisati na neki nacin  :pivoooo:

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Po mom misljenju jedina stvar koja vredi kod putovanja agencijama su vodici(ako su dobri i znaju dosta).

Ponekad ako si sam negde, ma koliko gd procitao saveta na internetu, neko odande moze mnogo bolje da ti objasni, pokaze, i otkrije neke tajne..

• 6 months later...
  • 10 months later...

Evo jednog dobrog linka o tome šta posetiti u Iranu.

Otraq is a reliable and up-to-date source of information about Iran: From historical places to modern monuments, from small villages to metropolises and from natural parks to beautiful unknown caves.
You can always share your experience in Iran by writing reviews, uploading photos and introducing places you think are worth seeing in Iran.
Using the services being developed step by step, you will soon be able to easily plan all your trips both to and inside Iran.
Wherever you go, Otraq enables you to find events you would like to participate, find nearest accommodations, transportation, banks and police stations. You will be able to figure out how to go from any place to another point on the map of Iran considering the costs and mode of transport.

Edited by Indijanac

• 4 weeks later...

iznite ako je bilo ovo pitanje nisam stigao da pregledam sve na forumu...

Da li je moguce da drzavljani srbije izvade vizu za iran u trabzonu?

Ako moze da li je brze i koliko kosta?

Poljak koji je letos samnom putovao vadio je vizu za iran u trabzonu i dobio ju je za neka dva dana.

Nesto skuplje je platio ali dva dana su dva dana:-)