Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram da na prolece putujem u Iran...Ne znam da li cu to ostvariti, ali intenzivno razmisljam o tome. Za sada mi je najveci problem vreme...Sve mi se cini jako zanimljivim u tom Iranu, a nekako bih mogao da skrpim oko 3 -4 nedelje...Protrcao bih kroz Tursku sa kracim zaustavljanjem u Vanu i nakon toga planiram da obidjem sto vise destinacija u Iranu. Zanima me da li je neko bio u Iranu i kako to prakticno izgleda (interesuju me sitnice, cene itd. , sve ono sto se retko moze procitati)....Pa, mozda bude nesto od ovog mog plana...

Nisam bio, ali sam čuo ponešto od putnika koji su bili. Svi hvale autostop u Iranu, kao i neverovatnu gostoljubivost stanovništva. Uglavnom se putnici žale što, van većih gradova, apsolutno niko ne zna ni reč engleskog, što predstavlja priličan problem, pa je dobro imati neki phrasebook pri ruci, čisto za osnovne stvari.

Inače, vizu ljudi uglavnom uzimaju preko sajta http://www.key2persia.com/ koji ti srede vizu u ministarstvu u Iranu, pa ti pošalju referentni broj u ambasadu u BG. Mislim da uzimaju 20ak dolara za tu uslugu, sigurno piše negde na njihovom sajtu.

Viza je ranije koštala 80 dolara (ili evra?) ali sam čitao po forumima da ljudi uzimaju tranzitnu vizu, koja je mnogo jeftinija. Sem toga, nije bitno na koliko dugo ćeš dobiti vizu, jer je u Iranu možeš jako jednostavno produžiti za svega par dolara. Iran ima prilično jak kulturni centar u BG koji ima milion aktivnosti, možda bi se od njih mogla zatražiti neka podrška u smislu preporuke za vizu (klub putnika, itd) pa da ne bude toliko skupo :)

Eto, ako se setim još nečega, napisaću.

Danas sam posetio stand iranskog kulturnog centra na nekom mini sajmu kulturnih centara na filoloskom fak. u Bg-u i upitah coveka za vizu. On mi kaze da kosta 50 evra i da se dobija bez problema (ja sam napomenuo da me zanima za samostalno putovanje). Kesh u ruke => viza u pasos. On je bio letos na nekoj letnjoj skoli persijskog jezika.

Inace, za zainteresovane, Iranski kulturni centar organizuje besplatan (ako me moje usi ne varaju!) kurs persijskog jezika. Od pocetnog do viseg. Najuspesnije polaznike salju na dvomesecno usavrsavanje u Iran! Tudo gratis!

Imaju i biblioteku koja raspolaze knjigama i multimedijalnim sadrzajima raznih formata. Tamo mozete uzete i CD-ove za ucenje jezika, muziku, filmove, enciklopedije i knjige iz svih oblasti.

Kontakti i adresa:

Kulturni centar Irana,

011/367-2564 & 660-386

Nake Spasic 3

www.nur.org.yu

[email protected]

:angel:

Sve je to divno i krasno, ali smo zakasnili za ovu godinu  :102:

Tako da se zainteresovani spreme za sledecu jesen  ::arabia:

Kad smo vec kog besplatnih kurseva

Ja vec dve godine cekam da Savez gluvonemih zapocne svoj kurs. Ali mozete da odete do njih i dobicete knjizicu sa najosnovnijim frazama i recima. Krajnje je zanimljiva  :dance:

• 2 weeks later...

Super plan, nadam se da ces uspeti.

Ja sam planirao Iran za ovu godinu, cak sam i kupio lonli planet , ali su mi se planovi izjalovili. Ja od te zemlje ne odustajem , tako da cu sledece godine vrebati povoljan trenutak da odem tamo. Mislim da bi neki minimum za obilazak bio nekih tri nedelje. Samo kako otici. Vozom se dugo putuje , a opet avion kosta. Jel neko razmatrao jos neke mogucnosti?

koji je period godine najbolji za obilazak?

letos sam upoznao mladji bracni par iz Madjarske koji je bio u Iranu. Obzirom da su lose znali engleski uspeo sam da izvucem nekoliko informacija. Voz koji ide iz Istanbula za Teheran je najbolji prvoz. U turskom mestu Van u voz ulazi iranska policija koja obavestava o prabilima ponasanja u Iranu i vodi racuna kako su zene obucene. Bezbednost je odlicna, ljudi gostoprimljivi ali nikako zapoceti razgovor na temu politike, svi ce pomoci u okviru svojih mogucnosti, a za dve nedelje koliko su proveli u Iranu potrosili su 150 dolara ali nisam shvatio da li po osobi ili ukupno.

Saznavanje ovih cinjenica je trajalo satima jer njihov engleski je kao i moj madjarski

• 4 months later...

IMa mnogo nacina da stignes od Istanbula do Irana, najjednostavnije je da na otogaru uzmes kartu do Tabriza ili Teherana (oko 36 sati puta). Iz iskustva sa Sirijom ti preporucujem da put malo usitnis, odnosno da kroz Tursku prolazis nekoliko dana, posto je put iz cuga do zla boga naporan. Predlazem da odes do Ankare, tu se odmoris i posetis muzeje, onda ides u Vanna primer, ili jos bolje, u Dogubajazit, prenocis par noci, obidjes znamenitosti (ima ih, veruj mi), vidis Ararat, pa mini busom u Iran

• 4 years later...

Иако је тема прилично бајата можда ће неког у будућности занимати мој предлог да се од Истанбула до Вана (исток Турске, Курдистан) иде авионом за око 50 евра у једном правцу (flu Pegasus) па одатле возом до Табриза или Техерана. Тако сам ја ишао у Иран одакле сам се управо вратио. Мада можда није лоша ни комбинација од Вана до Догубајазита мини бусом, па онда бусом у Иран иако на прву изгледа као мало више цимања. У Вану има шта да се види за дан - два, а хотели су ОК и има их доста по центру. Плаћао сам двокреветнну собу са купатилом 20 евра по дану.

• 1 month later...

Pegasus leti i za Teheran vrlo jeftino, tako da se isplati ici direktno, osim ako vam je do avanture.

• 1 month later...

Koliko vidim na sajtu linija za Tehren se ukida a boga mi i za Sofiju. Ima li jos koja low cost kompanija za Iran?

• 3 weeks later...

Ta linija pegasusa za Teheran je koliko sam ja skapirao sezonska, i to kao i prosle godine je isla negde do februara.. al ne drzite me za rec.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Тако је, али је најбоље погледати на сајту турских железница. До Вана на истоку Турске воз је "фенси" а одатле креће ирански воз који је оригинал као наш од Београда до Бара :)

Voz za Teheran više ne ide iz Istanbula, već iz Ankare, zbog radova na izgradnji železničkog tunela ispod Bosfora i brze pruge Istanbul-Eskišehir. Do Tatvana ide turski voz, gde se preseda na trajekt, a na drugoj strani jezera u Vanu čeka iranski voz koji vozi do Teherana.

• 2 weeks later...

Тако је, али је најбоље погледати на сајту турских железница. До Вана на истоку Турске воз је "фенси" а одатле креће ирански воз који је оригинал као наш од Београда до Бара :)

Kada sam ja išao pre par godina tom trasom oba voza su bila vrlo slična, tj. oba su bila sasvim ok. Možda je turski bio za nijansu bolji, ali je on tokom putovanja kroz Tursku napravio kašnjenje od nekih 5-6 sati, dok se iranski voz nije imao kašnjenje. Takođe klopa u iranskom vozu je bila znatno jeftinija.

• 1 month later...

da li zna neko koliko su intezivni autobusi na relaciji Van - Urmia - Tabriz?

plan je da krenem iz Vana ujutru i dođem nekako do Tabriza u toku tog dana, ali ne mogu da dođem do informacije kada idu busevi za Tabriz (pretpostavljam, sa presjedanjem u Urmiji)...

Neces ni doci do informacije kad busevi idu  :)

U Iranu, busevi idu onda kad se napune, a garantujem ti da iz Urmije imash za Tabriz na svakih sat vremena.

Uzivaj ....  :music:

Sada sam "kopao" po nekim starim papirima i pronašao ponudu sa  autobuske stanice u  Istanbulu za prevoz do Teherana.

Autobus ide ponedeljkom u 14:00, karta je (bila) 60USD do Tabriza i isto toliko do Teherana. Poratne po 110USD.

Neces ni doci do informacije kad busevi idu  :)

U Iranu, busevi idu onda kad se napune, a garantujem ti da iz Urmije imash za Tabriz na svakih sat vremena.

Uzivaj ....  :music:

Pre par godina ja sam obilazio mesec dana Iran i to uglavnom autobusima i svi ti autobusi su polazili tačno po redu vožnje, tako da se nije čekalo da se bus napuni.

Ja obilazio mesec dana, ove godine.

Nikad nisam kupovao karte unapred. Dodjes na autobusku stanicu i cujes ih kako se deru: "Teheran, Teheraaan!" , "Mashaaad MAshaad" , "Isfahaaan!" .  Onda nadjesh onog koji viče ime grada gde si se uputio, kupis kartu i sedas u bus. Uglavnom su mi dodeljivali sedishta u prvom redu, iza vozaca. Uglavnom svuda, svaki putnik dobija i paketic sa vodom, kolacima, biskvitima i tako neim grickalicama. To je super  :)

Nekad su busevi kretali odmah, nekad posle sat i po cekanja. Po redu voznje, cesto su kasnili. Mnogi saputnici su bili do te mere ljubazni i druzeljubivi da mi je cesto bilo neprijatno. Non-stop su mi poklanjali sokove, cipseve, kupovali mi slatkishe i caj  :pij:

E da, ima novo pravilo u saobracaju. Svi novi autobusi (a ima ih u Iranu) imaju sigurnosne pojaseve.

Kondukteri su me vise puta upozoravali da se vezujem, cak i u toku noci!  To smara, pa samo onako prebacim pojas preko sebe. Izmedju gradova u Iranu, tacnije na svakom ulasku i izlasku iz nekog grada, postoji policijska kontrola. Autobus se zaustsavlja, policija proverava vozaca i osoblje busa, kao i papire. Putnike ne smaraju, ali se sigurno 7-8 puta desavalo da policajac udje u autobus da prebroji putnike i da vidi da li svi imaju pojas! Turiste ne diraju, jako su ljubazni prema strancima.    gent