Jump to content

Featured Replies

• Author

Da dodam, ukoliko to iz nekog razloga nije isplativo, onda kako idu autobusi iz Soluna za Istanbul? Pošto grčki vozovi više ne idu za inostranstvo do daljnjeg

Ne mogu bas konkretno da odgovorim na tvoje pitanje, ali evo pokusacu da pomognem koliko mogu, s obzirom da sam isao za Atinu ove Nove godine. Grcki vozovi su inace odlicni po komforu i brzini, problem je jedini sto ne saobracaju redovno zbog ucestalih strajkova.

E sad, koliko sam ja iskopao na Zeleznicama Srbije, voz za Solun sada samo saobraca do Skoplja:

http://zeleznicesrbije.cmass.info/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/27429.html

Odatle mozes busom do Soluna, Makedonci jako ucestalo idu u shopping ture u Solun tako da se ne brini oko toga.

Konkretno vezano za tvoje pitanje, mogu ti pomoci ohrabrivanjem da se ne brines ni oko vozova ni oko autobusa na trasi Solun-Istanbul, to je jedna od dve najfrekventnije linije u Grckoj. Vozovi idu za Istanbul i Atinu svakih sat i po prakticno. Mozda za Istanbul ne idu vise, ali u okviru grckih granica, tj. do Alexandropouli-ja sigurno idu.

Mogu ti reci neke cene, cisto da imas neku predstavu. Elem, u Grckoj imas brze jeftine vozove i jako brze skupe vozove :) Solun-Atina jeftini ponocni voz je 32 evra povratna karta, jeftini dnevni je 50 evra povratna karta. Skupi jako brzi voz je otprilike duplo skuplji, ali to mene nije interesovalo posto sam trazio jeftini.

Takodje, ubedljivo najisplativija ti je Balkan Flexipass kartica, mozes je kupiti u Mileticevoj ako si iz Novog Sada, posto se tete na zeleznickoj cesto prave da ne znaju sta je to, a ako si iz Beograda, lako je mozes kupiti na glavnoj zeleznickoj. Cena Flexipass-a je oko 80 evra, a za mladje od 26 godina 50 evra i mozes da ga koristis mesec dana u balkanskim zemljama, a da pri tom provedes u putu 5 celih dana produzenih svaki put za 5 sati u prethodnom danu od dana puta (ovo je sad malo offtopic :P). Kroz Grcku se samo placa jos mala doplata na stanici za rezervaciju mesta u vozu. Drzave kroz koje mozes Flexipass-om su Rumunija, Bugarska, Srbija, Crna Gora, Bosna, Albanija, Grcka i Turska.

Ukoliko se stvar sa vozom iz Soluna zakomplikuje, uvek postoji varijanta busa, busevi su takodje najucestaliji u dva pravca, a to su pravac za Atinu i pravac za Istanbul, to je ono sto sam ja video na redu voznje u Solunu na stanici. Tacne polaske i njihov sajt ne znam. Povratna autobuska do Atine je 60 evra. Ne verujem da je bilo koja kontinentalna trasa skuplja od toga.

Jedino sto trebas da pripazis je da se u Solunu zeleznicka stanica ne nalazi blizu autobuske, tako da se slobodno raspitaj koja gradska linija vodi do autobuske stanice i na kojoj stanici da sidjes. Zene koje rade na zeleznickoj stanici na informacijama su za razliku od nasih izuzetno ljubazne i hoce sve da objasne, a takodje razumeju odlicno engleski. Ne oklevaj da pitas.

Inace Solun je vrlo jednostavan grad za snalazenje i sve sto je vazno nalazi se oko njene glavne i najduze ulice, Egnatia ulice.

Nisam ti bas odgovorio precizno na pitanje, ali ako sam pomogao bar malo, drago mi je :)

Vozovi idu za Istanbul i Atinu svakih sat i po prakticno.

Nemoj pričati napamet. Ni za Atinu ni za Istanbul ne idu na svakih sat i po. Za Istanbul (do pre mesec dana) je bio samo jedan voz dnevno, sada nema ni jedan. A za Atinu ima 7-8 vozova dnevno.

• 1 month later...

unapred se izvinjavam zbog odudaranja sa teme, ali da ne otvaram jos neku Solun. 6-7 juna trebala bih po prvi put ici do Soluna, pa me zanima da li mi neko moze preporiciti gde ici u shoping i ukoliko zna priblizno cene, obzirom da nije period snizenja.

Da dodam, ukoliko to iz nekog razloga nije isplativo, onda kako idu autobusi iz Soluna za Istanbul? Pošto grčki vozovi više ne idu za inostranstvo do daljnjeg

Иду бусеви из Грчке за Турску..АТИНА-ИСТАНБУЛ..ја сам ишао неколико пута...тамо,и назад..

6-7 juna trebala bih po prvi put ici do Soluna, pa me zanima da li mi neko moze preporiciti gde ici u shoping i ukoliko zna priblizno cene, obzirom da nije period snizenja.

Pitaj vozaca busa/konduktera u vozu,sigurno su toku sto se toga tice :)

Inace,bio sam u Solunu pre 2 meseca,al nisam isao u shopping.Nekako mi se cini da je skuplje nego kod nas.Ne znam ko bi isao tamo u shopping,kad imas mnogo blize i povoljnije lokacije od Soluna.

Blize i povoljnije od Soluna, da postoji, ali ipak ja sam bio odusevljen raznovrsnom ponudom. Vredi otici. Vecina butika se nalazi u Egnatia ulici koja je glavna ulica i u njoj paralelnim ulicama, Solun je jako razvucen grad, tako da ce ti biti puno i da prodjes celu tu glavnu ulicu