Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanima me da li se taj Ğ zaista ne izgovara, ili je to onaj zvuk sto se pravi u grlu, kao npr. q u Qom-u? Ako se ne izgovara onda ne vidim zasto ga pisu, tako da mislim da je to mozda onaj cudan zvuk koji se tesko moze primetiti ako ne govorite neki od jezika Bliskog Istoka...

• Author

I meni je to tako neko rekao samo ne vidim smisla zasto ga onda pisu uopste  :?

Ma ionako naši to čitaju kao obično G, mada sada uz uticaj ovih turskih sapunica su počeli malo da se kultivišu, inače sećam se da su premijera turske zvali Erdogan iako je on Erdoan :D Pa i crna gora nije Karadag, nego Karada (a npr u Vrbasu sam video da ima da se kupi Karadag kafa hehehe) :P

Pa, normalno, svako cita onako kako zna, svako po svom "Vuku" :)

Iznenadili biste se kad biste culi prava imena mnogih poznatih sportista, Brazilaca, npr, Honaldu i Honalđinju Gaušu(Ronaldo i Ronaldinjo Gauco), Bernardu Hisenđi (Bernardo Resende), Pahejra (Parreira)...

Ili, jos smesnije, interpretaciju stranih im imena poput, Šarli Šin(Carli Sin), Pećković ili Peć (Petkovic, Pet)...

Prvih par meseci uopste nisam znao o kome pricaju, dok mi triput ne ponove ;D

A moj favorit je primer drugarice iz Srbije koja uci male Brazilce engleski, ali, uzalud, jer je za njih "read" uvek "hiđ" i nema dalje ;D

meni su objasnili da to nemo G zapravo blago produžava samoglasnik koji mu prethodi

I meni se čini da baš tako piše u onom priručniku Sa turskim u svet.

• 2 months later...

Ğ produzava predhodni glas, uz veoma blago zadnjenepcano H, koje je skoro neprimetno... Sve u svemu dovoljno je da se uopste ne izgovara i svako ce razumeti :D

• 4 weeks later...