Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi,

Posle malo guglanja, odlucio sam se da posetim resavsku pecinu. Planiram da nocim u Despotovcu pa me zanima da li ko zna kako se krecu cene prenocista (studentski budzet je kratak)?

Nemoj u Despotovcu, bolje spavaj u Lisinama. Sada već imaš nekoliko mogućih smeštajnih objekata. Dva od njih imaš i u bazi jeftine spavke (http://freebiking.org/category/spavka/istsrbija/beljanica), a od onoga što još nisam ubacio tu je "Resavski uranak" iznad vodopada, gazdu Momu Ilića možeš da kontaktiraš na 062 481140.

Ima još jedan zanimljiv objekat koji svi hvale, čim se asfaltom krene uzbrdo od Resave ka vodopadu, s leve strane. Kod njega čak mislim da je prenoćište najjeftinije, 1000 dinara. Ne mogu da se setim gde sam zabeležio telefon, ali iskopaću nekako pa ću da javim naknadno.

Možeš da zovneš i Radeta šumara iz Strmostena - kućni 035 8819222, mobilni 062 384867. On ima vikendicu na Bobovoj reci nekih 17 km uzvodno uz Resavu od Lisina, ali verovatno može da ti obezbedi i neki povoljan smeštaj u samom selu.

Inače, Zoki Vulić, vlasnik "Vodopada", reče mi kad sam bio prošli put da je kupio i neki hotel u Despotovcu koji treba da renovira, pa ako baš insistiraš na Despotovcu moguće da je i to opcija (imaš kontakt, klikni na "Pansion Vodopad u Lisinama (Beljanica)"

Ipak mislim da je 1000 din mnogo za jednu noc.

Šta je mnogo a šta malo je prilično relativno. Može čovek i da ponese šator, da ga zabode na neko od bezbrojnih lepih mesta tamo i da ne plati ništa. Može i da prespava u planinarskom domu u Lisinama za reda veličine 300-400 dinara (ne znam koliko je tačno trenutno), pod uslovom da dom bude otvoren u trenutku kada bude naišao, što se sa Svilajnčanima nikad ne zna (u principu ne vole da se cimaju da otvaraju dom za grupu manju od desetak ljudi). Ali za čistu, zagrejanu sobu sa kupatilom i elementarnim komforom 1000 dinara je danas prilično uobičajena cena u ruralnim krajevima Srbije. Tamo gde je razvijen seoski turizam pa ima dosta konkurencije ista stvar možda može da se dobije za nekih 600-700 dinara (na primer na Goliji ili po Zlatarskim selima), ali ima objekata čiji vlasnici zamišljaju da su neka ekskluziva pa za isto traže i 1500-2000. U beogradskim hotelima teško se nalazi prenoćište za manje od nekih 5000 dinara.

Dakle, sve zavisi šta čovek očekuje, čega je spreman da se odrekne, kakav ugođaj sebi želi da priušti i kolikim "viškom" para raspolaže. Za mene je ok i spavanje u šatoru za džabe i spavanje u Drvengradu za 35 evra (doduše, to je cena polupansiona), sve zavisi u kakvom si društvu i kako si trenutno raspoložen.

Moze da saceka jos malo da se otopli pa da spava u vreci, nije mu ni sator potreban.

Ali eto kad vec kaze da je studentski budzet kratak, mislim da je ovo gore najbolje resenje za njega.

Iskreno 1000 din za jednu noc u selendri nezelim komentarisati. Nekazem da to sve nekoga nekosta ali taj neko nemoze preko noci da povrati ulozeno. Nemoj mesati beogradske hotele i drvengrad nije im ovde mesto.

• 4 months later...

Ћао свима. Пошто имам на уму да ове или следеће недеље одем до Ресавске пећине и околине, хтео бих да питам ако су горе поменуте информације још увек важеће? Не бих да прво зовем па да се распитујем где и како а да посел испадне другачије, зато.

Пошто немам кола идем превозом и пешке. Не намеравам да идем на планинарења и "дивље" пределе јер за то немам опрему. Значи идем чисто туристички да тако кажем.

Намеравам да останем нека 3 дана и занима ме који је најбољи начин да стигнем до Ресавске пећине?

Хвала.