Jump to content

Featured Replies

Idem ja, ali zar nije bolje BT za 5 osoba?

Da, interesuje me, kad se cekiram preko net-a na wizz air sajtu, koliko mi treba kopija avio karte, po jedan primerak svake ili treba vise? i je l mora u boji ili moze i crno bela varijanta da se stampa, samo da se vidi lepo bar kod?

Hvala unapred. :)

Putujem 28.05. ali još uvek ne nađoh smeštaj.

Za single varijantu vidim da se cene kreću od 120 evra za 3 nocenja sa doruckom.

Da li je neko bio u Maria Munich hotelu blizu glavne stanice.

Ako neko ima infomacije o outlet centrima (odeca obuca) u gradu ili u blizini, koristila bi mi ta informacija.

Da li ista radi u nedelju od prodavnica?

Inace 28.05 je u gradu vece posveceno muzici Die lange Nacht der Musik

gde se za cenu, ne bas malu, od 15 evra dobija ulaznica za razna desavanja.  :music:

Izgleda interesantno  http://www.muenchner.de/musiknacht/

Pozdrav

Evo, da napisem iskustvo sa nase ekspedicije po juznoj Bavarskoj. Najkrace receno, bilo je fenomenalno! Jedino sto smo uboli najgori moguci vikend, jer je maksimalna temperatura bila 5-9 stepeni i povremeno je padala kisa, ali, nije nas puno omela u nasim planovima.

Uzeli smo rentacar kod Buchbindera, placali smo 29 evra po danu, vozila iz kategorija economy, dobili smo opel korse, prilicno dobre i nove. Inace, rentacar kuca je u gradu, pa je trebalo transportovati se do tamo. U odlasku, uzeli smo kombi na aerodromu i kostalo nas je 2,5 evra po osobi, odnosno 20 evra za pun kombi sa 8 sedista. U povratku su nam ovi iz rentacara pozvali taksi, takodje kombi sa 8 sedista i na taksimetar nas je kostalo sve zajedno 10 evra :) Sve u svemu, po osobi, za 3 dana, rentacar je izasao oko 40 evra, sa sve gorivom, a presli smo oko 500-600km. Mislim da je itekako vredelo! I da, posto smo uzimali vozila van radnog vremena, tu uslugu su nam naplatili 50 evra! Prilicno mnogo, ali obzirom da nas je islo 16, stvarno je sica.

Sto se smestaja tice, odseli smo jednu noc u hotelu Seespitz u blizini Fussena(ima na bookingu), na obali jezera (Weissensee), mesto je neverovatno! Pocev od vlasnika, menadzera, preko samog smestaja, svakog moguceg sredjenog detalja, garaze, teretane, stolova za ping pong, bazena i saune koji rade 24h... Iznajmili smo 5-krevetne apartmane, koji su nas izasli po oko 30 evra po osobi, ali, vredelo je svakog centa! U Minhenu smo odseli u hostelu Jaeger's, ogroman hostel, ali jako lepo uredjen, po nemacki, sve sredjeno. Uzeli smo 2 spavaone za po 8 ljudi, daju posebne pogodnosti za grupu od preko 10 ljudi, tako da, svaka preporuka! Jedna osoba dobija gratis smestaj, dobija se popust na parking, umesto 20 evra, kosta 5 evra za 24h, i dorucak, koji inace kosta 4,8 evra, kosta 2 evra, opcija "all you can eat". I stvarno je bio dobar!

Od mesta koja smo obisli, svakako preporucujem Fussen, Hohenschwangau sa okolinom i dvorcima. Ulaz u Neuschwanstein kosta 12 evra, ali ako ste grupa od 15 ljudi i jedna osoba placa za sve, onda kosta 8 evra. Dalje smo svrnuli u Oberammergau, svakako vredi napraviti pauzu tamo i prosetati. Svratili smo i u dvorac Linderhof, jako lepo mesto, i ne kosta nista ako se zadrzite samo u basti koja je prelepa. Vredi obici i benediktanski manastir u mestu Ettal, gde proizvode svoje pivo, a u neposrednoj blizini ima i jedna mlekara koja prozivodi sir, koji smo takodje probali. Nazalost, kroz Garmisch Partenkirchen smo samo prosli, nismo mogli da izadjemo iz auta, jer je pljustalo. U mestu Mittenwald smo se zesce gubili po centru prateci GPS, jer su u mnogim ulicama u centru bili radovi, tako da nismo ni uspeli da obidjemo muzej violina koji smo planirali. Mislim da tu svakako treba svratiti i procunjati okolo, deluje kao simpaticno mestasce. Obavezno, ali obavezno svratiti u neki spa centar! Mi smo isli u Bad Aibling i ono je pravi mali raj za sva cula! Ulaz u termalne bazene je 12 evra, a ako cete i u saunu, sve zajedno kosta 17 evra, ako dodjete uvece izmedju 7 i 10. Tokom dana je nesto skuplje.

U Minhenu, ima mnogih lepih i zanimljivih mesta, pa smo se se prema sopstvenim interesovanjima raspodelili i spartali ko je gde hteo. Engleska basta, Muzej tehnike(kazu da je odlican!), Olimpijski centar, gde se obavezno treba popeti na toranj i uzivati u pogledu, muzej BMWa, odmah pored, Allianz arena, uvece naravno, Hofbrauhaus pivnica! Za prevoz, najvise se isplati uzeti dnevnu kartu, koja kosta 9-10 evra i vazi za 2-5 osoba! Ako se uzimaju 3 takve karte, ona kostaju nesto oko 7-8 evra.

Eto, nama je bilo lepo, verujem da ce i jos nekom sve ovo koristiti.

Za Minhen nisam imala nikakva visoka očekivanja, zapravo je Minhen došao u zadnji čas jer sam mislila da ću planinariti u okolini Oberstdorfa ili Garmischa, ali mi je jako drago što nisam jer je Minhen SUPER! Ja sam išla s tatom tako da noćni provod nisam iskusila, ali sam se nahodala kao što odavno nisam. S Memmingen aerodroma smo podijelili taxi kombi sa drugim ljudima za 2,5 eura po osobi, a onda Bavaria kartu sa još 2 djevojke. Smještaj nisam rezervisala unaprijed pa smo išli naslijepo. To generalno ne bih preporučila jer hostela nema puno i svi su bili krcati, ali smo mi imali sreće pa je u A&O hotelu/hostelu bilo mjesta prvu noć za 62 eura za dvokrevetnu. Kasnije tu večer u istom hostelu je iskrsnula prazna dvokrevetna soba za sutradan (nedjelju) u istom hostelu za 52 eura, a nakon što smo se odjavili 3. dan ujutro pitala sam djevojku da vidi ima li dvokrevetna u njihovom drugom hotelu/hostelu i bila je za 56 eura. Tako da je to bio smještaj dan za dan. Ranije sam gledala taj AO na hostelworldu, hostels.com itd. i imao je rating ispod 70%. Eh sad, ne znam kako je u spavaonicama, vjerovatno nije odlično jer su spavaone smještene u podrumu i u jednom i u drugom hotelu/hostelu, ali je taj hotelski dio odličan, pogotovo u ovom malo udaljenijem A&O Hackerbrücke koji je 20 minuta pješke udaljen od željezničke stanice, u Arnulfstrasse, gdje je naša dvokrevetna soba imala i veliki balkon s pogledom na park, krovove zgrada i crkvi, kao i malu garderobu nalik na špajz koji je imao i zavjesu za presvlačenje. Prvi je smješten blizu, možda 5-7 minuta od željezničke, koju ulicu dalje od ulice sa Jaeger's, Wombat i Euro Youth hostelima.

Od onoga što treba obići u Minhenu:

- Propileji, Konigsplatz, Alte Pinakothek i Neue Pinakothek - mi nismo imali pojma kolike su cijene za muzeje, ali smo srećom potrefili nedjelju kad je ulaz i u Alte i u Neue 1 euro (inače je 7 eura), oba muzeja su fenomenalna, meni je Neue zanimljiviji jer mi srednjovjekovna umjetnost brzo dosadi (Giotto i kompanija), iako je i Alte fenomenalan, pročitah negdje da ima najveću kolekciju Reubensa u svijetu; u Neue Pinakothek ima svega, od Van Goghovih suncokreta, Monetovih lopoča, do Klimta, Ensora itd. Meni se i tih 4 eura plaćenih za karte u oba muzeja vratilo jer sam u garderobi gdje se ostavljaju ranci našla 4 eura - da bi se ostavio ranac u sandučiću potrebno je staviti 2 eura kao depozit, međutim očito je da turisti ili zaborave ili ne shvate da im pare izlete nazad kad otvore sandučiće pa sam i u jednom i u drugom muzeju ispod svoje kovanice našla i nečiju tuđu

- Engleski vrt - nešto prelijepo, pročitah da je to jedan od najvećih urbanih parkova na svijetu i da je u Evropi od njeg veći samo Richmond park u Londonu, veliko jezero, mnogo, mnogo livada za sunčanje, igranje nogometa, odbojke, mnogo klupa za odmaranje, kafića uz Kineski toranj, a na jednom od rubova parka uz ulicu ima i rječica na kojoj su napravili pomoću neke sprave ispod vode valove pa grupe surfera tu dolaze na surfanje i to je pravi mali show, ljudi se skupe na mostu iznad ili sjede na travi pored vode i gledaju, baš su zanimljivi

- Viktualienmarkt - mjesto je super zanimljivo i za pivopije i nepivopije, to je mali trg sa natkrivenim štandovima s hranom i pićem, kao i restoranima tipa Nordsee, sa mnogo dugih klupa gdje sjede skupa i znanci i neznanci, i baš je neka super bliska atmosfera, kao neka mala zajednica, pola litre pive je 3,3 eura, s tim što većina ljudi odmah naručuje krigle od litru  ;)

- Frauenkirche - tj. minhenška katedrala Notre-Dame

- zvonik St Petra preko puta Rathausa sa 306 stepenica do vrha, pogled je fantastičan, ulaz je 1,5 euro, što je jeftinije nego uspon na Rathaus zvonik koji je 2,5 euro, a i malo niži

- Residenz palata i vrtovi okolo - nisam bila u samoj rezidenciji, nije mi se dalo obilaziti muzeje više, ali je vrt okolo prelijep

- ja sam išla i do Nymphenburger palate na suprotnom kraju u odnosu na željezničku stanicu i Karlsplatz, ali nisam ulazila unutra, iako je šetnja do tamo uz kanal i sama palata jako lijepa

Javni prevoz nisam nijednom koristila jer je sve bilo prilično blizu, a pojedinačna karta je 2,5 eura (mislim) što je svakako preskupo.

Aldi supermarket je najpovoljniji, to su mi rekli Nijemci, za Rewe su mi rekli da je skuplji, hrana je jeftinija nego u Bosni, nešto je istih cijena, ali je većina stvari jeftinija. Sve one čokolade što vam donosi dijaspora kad dođu na godišnji odmor su prejeftine, ja sam to pokupovala za poklone, odlične čokolade s marcipanom (koji je ovdje žara) su 1,15 eura za 200g, tamne čokolade s lješnjacima oko 70 centi za 200g, Mozart kugle 1,99 eura za 200g (ovdje jedna kuglica 60 centi). Bombonjere s pralinama (koje su ovdje oko 5 eura) su u Aldiju 99 centi.

Ono što me najviše oduševilo u Minhenu je ta živa atmosfera i puno puno zelenila, stvarno nisam očekivala toliko parkova, monumentalne i lijepe zgrade su na svakom koraku. Nije mi se išlo nazad.  :D

U povratku smo do aerodroma u Memmingenu išli Allgau express busom koji kreće sa stanice kod izlaza iz željezničke stanice na Arnulfstrasse i kad se Interneta kupi košta 15 eura po osobi što je za 4 eura jeftinije od Bavaria karte* za 2 osobe + 5 eura busom do aerodroma.

*Bavaria karta košta 29 eura na automatima (koji primaju i novčanice i kovanice), a 31 euro na prodajnom štandu

Evo sta sam pronasla:

Sunday is a great day to be in Munich, especially if you plan to visit some museums. Many of the museums are free on Sunday. This can save you a bundle. The Pinakothek der Moderne, the Alte Pinakothek, the Neue Pinakothek, The Antikensammlungen, The Bayerisches Nationalmuseum , Munich Stadmuseum and the Schack Galerie.

Svake nedjelje je 1 euro (dakle, ne potpuno besplatni, ali gotovo da jesu), što je fenomenalno! U blizini Alte i Neue Pinakothek je i Pinakothek der moderne koji ja nisam imala vremena obići, ali je i u njemu nedjeljom ulaz 1 euro. Inače su cijene za prva 2 muzeja 7 eura, a za Pinakothek der moderne 10 eura, dakle ogromna ušteda. Između muzeja je veliki travnjak gdje Nijemci nedjeljom dolaze na piknik, sunčaju se (u kostimima :D), igraju košarke na obližnjem malom košarkaškom terenu i leže pa je super tu odmarati između obilaska muzeja.

P.S. Ko zna njemački, muzejske prodavnice i u Alte i u Neue su predivne, velike i sa puno izbora, ali su sve knjige na njemačkom koji ja ne znam ni beknuti. Inače su magneti, sveske, blokići i sl. sa motivima sa slika skupi, mali blok (ali baš mali) je po 8 eura. :-\

Ukoliko jos neko putuje 4. juna, bilo bi zgodno da se javi zbog BT. Planiramo i izlet do Salzburga i obilazak dvorca Herrenchiemsee.

Ljudi molim za pomoc, i ja nisam mogao da odolim da ne iskoristim akciju wizz aira za Memingem, uzeo sam kartu za sredinu Jula, medjutim krajnja destinacija treba da mi je Berlin. Znaci kako stici od Minhena do Berlina za najmanje pare, jer sam video da cene vozova na toj relaciji su jako skupe. Imate li neki predlog ili jednostavniji i jeftiniji nacin da stignem iz BG do Berlina.  zvizhd

Ljudi molim za pomoc, i ja nisam mogao da odolim da ne iskoristim akciju wizz aira za Memingem, uzeo sam kartu za sredinu Jula, medjutim krajnja destinacija treba da mi je Berlin. Znaci kako stici od Minhena do Berlina za najmanje pare, jer sam video da cene vozova na toj relaciji su jako skupe. Imate li neki predlog ili jednostavniji i jeftiniji nacin da stignem iz BG do Berlina.  zvizhd

Pa s' obzirom da je to relacija od 650km ne mozes ocekivati da ce voz biti jeftin. Koliko sam video bez 60-70eu u jednom pravcu i 7-8h klackanja tesko da ces proci. Mozda uspes nesto na http://www.mitfahrgelegenheit.de/ da nadjes ili ako se uklopis sa https://www.berlinlinienbus.de/index.php jer idu 2x nedeljno (60eu a za studente 51eu i 10h klackanja). Kako god osim autostopa tesko da ce ti bilo koja varijanta ispasti ispod 50eu po smeru.

Najjeftinije bi ti bilo avionom. Preko Germanwings-a sam uzela jedan utorak, 6.juli i povratak 13.7. ravnajući se po letu utorkom Memmingen-Beograd i povratna je 99 eura tako da bi ti to bila najpovoljnija opcija.  Druga opcija bi ti mogla biti preko Air Berlin, oko 125-150 eura povratna, možda može i malo jeftinije. Mislim da si se zeznuo što si kupio kartu do Memmingena, vjerovatno si mogao naći povoljno/nije i direktno do Berlina preko Germanwings-a.

Joj hvala za info, proverio sam cene, bas je dosta sad skupo uzeti kartu za taj period koji mi treba, izgleda da mi negine voz bg-budimpesta-berlin  :102:

Stigli smo iz Minhena pre neki dan i moram odmah reci da smo potpuno opcinjeni! Kada je u pitanju ovo putovanje, nisam se previse nadala, a ispostavilo se da nismo ni imali dovoljno vremena da uzivamo u svim lepotama koje ovaj grad nudi.

Ljubiteljima umetnosti preporucujem da obavezno obidju: Pinakothek der Moderne, Neue Pinakothek i Alte Pinakothek. Sjajna dela velikih majstora, Nemci bi trebalo da budu ponosni na kolekciju koju imaju. Obisli smo i Nymphenburg, parkove, uzivali u sjajnoj klopi i pivu, probali i neka vrhunska vina koja su u njihovim radnjama jeftinija nego ovde, kao uostalom i mnogo toga drugog... Nemci jako lepo zive, citav sistem je perfektan i odlicno funkcionise!

Sto se tice smestaja, dobili smo sobu u hotelu Azimut - odlican hotel, vrhunska usluga za veoma male novce, svaka preporuka! Kada je u pitanju gradski prevoz, uzeli smo trodnevnu kartu, kosta nepunih 24e, a kao i BT vazi za 5 osoba. Kada je kupite, nemojte zaboraviti da je ponistite, premda kontrolore nismo uopste videli.

Super! A htela si da me bijes tamo negde u martu, kad sam kupovao gomilu karata za tamo neki Memingen, samo zato sto su jeftine :pivoooo:

Toliko mi se dopalo da bih sve veoma rado ponovila, tim pre sto nismo stigli da obidjemo jos neki Ludvigov dvorac, odnosno napravimo izlet do Salzburga. Iako smo puno pesacili, umor ne osecam uopste, a u samom Minhenu je neka super, opustena atmosfera - ljudi su veoma ljubazni, nisu optereceni kao ovde, mnogi sede ili leze u parkovima, citaju, caskaju, suncaju se... Dakle, vreme nas je posluzilo, a i neki njihov festival je bio u nedelju - standovi, koncerti, ma bas bas super! :pivoooo:

Toliko mi se dopalo da bih sve veoma rado ponovila, tim pre sto nismo stigli da obidjemo jos neki Ludvigov dvorac, odnosno napravimo izlet do Salzburga. Iako smo puno pesacili, umor ne osecam uopste, a u samom Minhenu je neka super, opustena atmosfera - ljudi su veoma ljubazni, nisu optereceni kao ovde, mnogi sede ili leze u parkovima, citaju, caskaju, suncaju se... Dakle, vreme nas je posluzilo, a i neki njihov festival je bio u nedelju - standovi, koncerti, ma bas bas super! :pivoooo:

Salcburg je bas simpa. Tako da onima koji lete za Memingen, toplo preporucujem da naprave jedan kratki izlet do njega. Potrebno je svega par sati za obilazak.