Jump to content

Featured Replies

Ima li neko ko ide za Memmingen/Minhen 22. Novembra, nas je dvoje pa bismo hteli da podelimo bayern ticket ukoliko ima zainteresovanih!  ;)

Bicemo u Memmingenu od 13.00 do 19.00  29.11.

Ako neko ima ideju kako da se ubije vreme i sta da se vidi u okolini samog aerodroma/memmingena. Plus, neko mesto za klopu...

I ja ću imati skoro čitav dan u Memingenu... Šta ima da se vidi/radi itd..?

Pozdrav svima!

Pročitah temu od početka do kraja,a s obzirom na to da idem početkom februara u Minhen(preko Memingena naravno),molim nekog ko je skoro bio da update-uje informacije u vezi sa obilaskom Nojšvanštajn zamka - kako stići do istog iz Minhena,koliko košta prevoz,koliko treba vremena i sve ostale informacije koje mogu biti od značaja za obilazak ovog dvorca...

I naravno,ako je neko zainteresovan za Bavaria ticket da se talimo,nas je dvojica,idemo 4.februara...

I ja ću imati skoro čitav dan u Memingenu... Šta ima da se vidi/radi itd..?

Ej... pa nije lose. cak, super je sada kada su predbozicne ludorije. Taxi (kombi) uzima po 3e do Grada a a Bus 2,5 mada ako wizz kasni veliki je razmak izmedju polazaka. Za Porto flight (posto kapiram da do njega odmaras...kao i mi) imas sa zeleznicke stanice (centar) bus u 19.55 i u 20.05 si na cekiranju.

Gradic nije bas mali, ima gooomila prodavnica ali smo se mi zadrzali skoro celo vreme na trgu gde se prodavalo kuvano vino, rakija, kobasice, slatkisi....vrteo ringispil i slusala muzika...

Imas dosta poslasticarnica sa super krofnama. Mis smo rucali u jednoj kafanici (zaboravih ime) ali cu da iskopam racun ako te interesuje. Cene...hm, sta reci ...nemacke....

Jel ima neko da ide sad u subotu za memingen? I naravno ako ima onu Wizz Exclusive karticu, kupio bih kartu i naravno castio :)

devojka i ja idemo za memingen 24. XII

ide li još ko pa da se skupimo za 5 osoba za kartu?

ako i ne nađem, cenite li da su dobre šanse da nas dvoje nahvatamo još 3 random osobe za to? pričamo engleski, nemački i francuski pa kontam da ne bi trebalo biti frke da se sporazumemo, a win win situacija je za sve :D

Da li neko ima ideju kako stici sa aerodroma u Memingenu do gradica Singen (Nemacka) koji se nalazi u blizini obale bodenskog jezera.

Bilo kakav savet za drugi vid prevoza je dobrodosao. Znam da moze JAT-om do Ciriha (200e) + voz do Singena 20e u jednom pravcu.

• 3 weeks later...

Da li moze neko da mi predlozi kako od Memingena najpovoljnije da stignem u Sent Galen u Svajcarskoj?

Hvala unapred. :)

Da li moze neko da mi predlozi kako od Memingena najpovoljnije da stignem u Sent Galen u Svajcarskoj?

Hvala unapred. :)

Deutsche Bahn...

Da li zna neko kako se vrsi povracaj PDV na izlasku? Da li ime Cash refund na aerodromu, tj. jel isplacuju novac direktno na aerodromu?

Na aerodromu u Minhenu sam video taj cash refund, ali, nisam siguran da li tako nesto postoji i u Memingenu, jer je aerodrom prilicno mali.

Raiffeisen vrsi isplatu Global Refund čekova, ali taj cek moram dobiti na nekom salteru za VAT Refund. U suprotnom, ako mi carinik samo overi racun, morao bih da se vratim u Nemacku i da odnesem racun u prodavnicu u kojoj sam kupio robu i tu da izvsim refund.

meni su u Raiffeisen-u isplatili tax refund, a doneo sam samo racune overene na carini

cash refund ima na aerodromu u Memingenu. Prvo odete u prostoriju skroz levo gde vam traze racune, a nekima su trazili i da otvaraju kofere i pokazu robu, meni nisu. Tada vam overe racune i sa njima i pasosom odete na salter gde vam iskesiraju novac. Nakon toga predajete prtljag. Prosto, ali kako ima dosta putnika koji refundiraju PDV budite na aerodromu dosta ranije ( oko 2/2,5sata).

Ako ima neko dobre volje od forumasa da podijeli sa mnom par inforacija vezanih za Minhen :)

Sa obzirom da sam vec na prethodnim stranama procitao sta je sve vrijedno posjetiti od muzeja, trgova, i gradjevina zamolio bih nekoka od vas da mi da neki savjet vezan za nocini zivot, klubove, kafice, diskoteke, pabove i cijene u istim.

Jel ima u Minhenu neki nas klub, kafic, kafana, restoran koji treba posjetiti itd...

Hvala ljudi na odgovorima unaprijed :)

Evo vratih se ja iz Minhena,pa da podelim malo iskustva sa ostalim forumašima...

U subotu smo poleteli za Memingen sa 2h zakašnjenja(objašnjenje je bilo da je kasnio avion iz Dortmunda za Beograd,koji je kasnije nas prevozio u Memingen).S obzirom na katastrofalne vremenske uslove,let je bio i više nego prijatan,a u Nemačkoj nas je sačekao debeli minus,ali kudikamo manje snega nego u Beogradu.Od aerodroma u Memingenu do železničke stanice vozi bus(3 evra po osobi,ne važi Bayern ticket),ali smo mi išli taksijem (nas četvorica,vožnja u toploj "mečki" koštala nas je 11,40 eura).Vozom smo stigli do Minhena za nekih 1h30min,a onda od železničke stanice metroom,pa busom do hotela.

Bili smo smešteni u hotelu EuroSuites,4 zvezdice,malo izvan grada (otprilike kao Bežanijska kosa u odnosu na centar Beograda),ali nas je noćenje sa doručkom izašlo 17 eura po osobi!!!Hotel je odličan-nov,čist,uredan,a švedski sto za doručak je posebna priča (mislim da smo im samo kroz doručak "pojeli" onih 17 evra ;D)...

Prve večeri sedeli smo u pivnici Paulaner u blizini Marienplatz-a (pešačka zona u centru) i naleteli, ni manje ni više, nego na kelnera Albanca iz Tetova,koji već 20 godina živi u Minhenu i koji je bio sjajan sagovornik na temu "šta,kako,kuda",ali i "kako odrati mušteriju na 100 načina"... Jeli smo kobasice i pili pivo (veliki točeni Paulaner je 3,80 eura!),a sutradan ujutru smo se uputili prema zanku Neuschwanstein (Ludvigov zamak koji je poslužio kao inspiracija Dizniju za bajku o uspavanoj lepotici). Vozom smo išli do gradića Fussen (2h vožnje,prelep gradić ušuškan ispod planine,kao sa slike),a zatim autobusom 73 ili 78 do podnožja zamka. Kad je lepo vreme,od podnožja do samog zamka koji se nalazi na vrhu jedne stene i nestvarno udara u nebo,vozi minibus,ali s obzirom na vremenske prilike,ostalo nam je samo da peške pređemo 2km žestokog uspona na "prijatnih" -15 da bismo došli do zamka. Pogled koji puca sa vrha je neprocenjiv,a priroda je zaista fenomenalna.

U ponedeljak smo obilazili olimpijski kompleks i tržni centar Riem Arcad,a uveče smo se uputili na Allianz Arenu,gde se igrala utakmica "Cvajte"(druge lige Nemačke) između Minhena 1860 i Energi Kotbusa. Stadion koji je otvoren 2005.godine je izvan grada, u nekoj pustari,ali uveče deluje kao ogromni svemirski brod u obliku školjke koja svetli u plavoj boji kada je domaćin Minhen 1860,a u crvenoj kada igra Bajern. Pri izlasku iz metroa,čim se popnete uz stepenice,stoji štans na kome se peku kobasice i navijačima je ritual da pojedu po jednu pre nego što uđu na tribine,pa smo tako i mi osetili čari ove čuvene bavarske poslastice. Temepratura je te večeri bila -17 stepeni,ali na stadionu je bilo 14.600 gledalaca zvanično (i četvorica "ludaka" iz Srbije).Ne znam kako je bilo igračima na terenu,ali mi smo se doslovce zaledili i jedva dočekali kraj utakmice.

Sutradan smo u jutarnjim časovima krenuli put Memingena,a zatim i u Beograd,gde smo stigli sa 1h zakašnjenja.

Nekoliko crtica o Minhenu...Grad je uređen,čist,liči na apoteku,a sve funkcioniše besprekorno i tačno u minut - ako u redu vožnje stoji da je autobus na stanici X u 16:27,on je tačno u minut tu - ni minut pre,ni minut posle.Nemci nisu naročito predusretljivi i nametljivi,ali su istovremeno jako ljubazni i spremni da pomognu ukoliko ih pitate za savet. Primetio sam,takođe,za razliku od svih gradova u kojima sam bio,da gotovo uopšte nema prosjaka i beskućnika u podzemnim železnicama(pretpostavljam da ih negde zbrinjavaju),ali sam primetio i da je u gradu "`ladno,al standard" - cene su nepristupačne za naše prilike,npr. Cocacola od 0,5l je u prodavnici 1,5-1,7 eura,čokoladice(Twix,Mars) su 0,8 eura itd. Što se tiče prevoza,koristili smo Bayern Ticket kada smo stigli iz Memingena,i ona važi za sve vrste prevoza u Minhenu.Takođe,koristili smo i "partner dnevnu kartu" za 1.zonu,koja košta 10,20 eura,važi za 5 osoba i obuhvata sve što vam je potrebno unutar Minhena (sve linije metroa od prve do poslednje stanice).

Eto,nadam se da nisam bio preopširan,a ako nekog interesuje nešto konkretno,probaću da pomognem...

Hvala na postu, dao mi je dosta ideja sta obici u mojoj posetui. imam par pitanja

pretpostavljam da ste do Fusena isli sa bayern ticketom, jel on vazi jedan dan samo pa ste uzeli vise s obzirom da ste uzeli i kad ste dosli u mem. Bas ste prosli povoljno sa hotelom i razmisljam da odsednem u istom. Letos kad sam bio secam se da su bile cene kao sto si pomenuo, medjutim nisam bio u vecim marketima, verujem da je tamo jeftinije?