Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao, citam vas vec neko vrijeme i zaista moram priznati da me odusevljavate.

Dolazim iz BiH, tocnije Bugojna. Sebe smatram putnikom pocetnikom jer nisam se bas nesto naputovala. Moja dosadasnja putovanja su bila Bec, Madjarska ( Budimpesta i jos nekoliko manjih mjesta) , dio HR i vecina BiH.

Ubrzo planiram da putujem za Srbiju u kojoj planiram ostat nekoliko dana ( Novi sad i Beograd) te poslije produzit za Sofiju i Istambul. Sta mislite koliko novca mi je potrebno uz neke minimalne troskove jer sam limitirana budzetom?! I koji nacin prijevoza mi predlazete iz BiH do Srb? Karte su uzasno skupe i za bus i za voz ( oko 50 eura povratna) pa bih voljela neku varijantu s nekim podijelit troskove. Ovaj dio puta do Sofije idem sama, gdje ce me sacekati prijateljica te idemo kod nje u Veliko Trnovo i onda za Istambul busom.

Inace , sajt je extra nisam primjetila nista slicno na bh i hrv stranicama , a ako netko od vas treba bilo kakvu pomoc ili informaciju sto se tice BiH , a i Hrv dijelom sto mogu da pomognem tu sam. Za mene bi trebalo malo info za nas koji putujemo sa drugim pasosima i o tecaju dinara.

Dobrodošla.

Mislim da grešiš za skupoću karata. Npr. povratna karta za voz Sarajevo - Beograd je 31 EUR, a Doboj - Beograd je 21 EUR.

On 4/3/2011 at 10:21 PM, vanita said:

Cao, citam vas vec neko vrijeme i zaista moram priznati da me odusevljavate.

Dolazim iz BiH, tocnije Bugojna. Sebe smatram putnikom pocetnikom jer nisam se bas nesto naputovala. Moja dosadasnja putovanja su bila Bec, Madjarska ( Budimpesta i jos nekoliko manjih mjesta) , dio HR i vecina BiH.

Ubrzo planiram da putujem za Srbiju u kojoj planiram ostat nekoliko dana ( Novi sad i Beograd) te poslije produzit za Sofiju i Istambul. Sta mislite koliko novca mi je potrebno uz neke minimalne troskove jer sam limitirana budzetom?! I koji nacin prijevoza mi predlazete iz BiH do Srb? Karte su uzasno skupe i za bus i za voz ( oko 50 eura povratna) pa bih voljela neku varijantu s nekim podijelit troskove. Ovaj dio puta do Sofije idem sama, gdje ce me sacekati prijateljica te idemo kod nje u Veliko Trnovo i onda za Istambul busom.

Inace , sajt je extra nisam primjetila nista slicno na bh i hrv stranicama , a ako netko od vas treba bilo kakvu pomoc ili informaciju sto se tice BiH , a i Hrv dijelom sto mogu da pomognem tu sam. Za mene bi trebalo malo info za nas koji putujemo sa drugim pasosima i o tecaju dinara.

Dobro dosla na forum.

Jako zanimljivo kako si odabrala mesto, gde da postujes svoje pitanje o Srbiji i Bugarskoj.  lol::

Eto i mi spadamo u Bliski Istok nekome, zavisi kako i odakle gledas, a Zemlja je okrugla...  :D

Mozda mozes da pogledas voznu kartu BalkanFlexipass, njome mozes obici sve sto si zamislila za 50e, odnosno 80eura, zavisno koliko godina imas (ne vazi u Bosni). Smestaj: ako ne koristis CS ili HC, najjeftiniji smestaj su hosteli u proseku oko 10eura/noc u visekrevetnim spavaonama. za hranu u svim zemljama ti je dovoljno 5-10e/dnevno...

Sa bosansikim pasosem ne treba ti viza za zemlje koje planiras da posetis.

On 4/3/2011 at 10:55 PM, Dule said:

Mozda mozes da pogledas voznu kartu BalkanFlexipass, njome mozes obici sve sto si zamislila za 50e, odnosno 80eura, zavisno koliko godina imas (ne vazi u Bosni).

Greška, od skora flexipass važi i u Bosni! Međutim voz Sarajevo - Beograd prolazi kroz Hrvatsku od Šamca do Šida pa je potrebno doplatiti kartu na tom delu.

• Author

Rex nije skupo iz Sarajeva ali meni treba jos 20-tak eura do Sarajeva, jer zivim u Bugojnu koje je oko 150km udaljeno od Sa.

Cak imamo i neku liniju odavde direktno za Bg busom, ali je oko 50 eura povratna karta,a bus obilazi sve zivo.

A temu sam stavila u Bliski istok jer bi mi krajnje odrediste trebalo biti Turska, Istambul. :blob: Flexi pass mi ne koristi jer sam davno presla 26  :bang:

• Author

E da koristim hrvatski pasos...tako da ne razmisljam o vizama za taj dio Evrope.

Nego da li neko zna jesu li skupe prepaid kartice u Turskoj i isplati li se kupiti ih??

I da li jos uvijek vrijedi da se ako putujem u Sofiju vozom kupi povratna karta do Dimitrovgrada, a poslije granice 2 eura carinicima.

I kako se krece tecaj euro-dinar ili euro -lev

On 4/3/2011 at 11:03 PM, vanita said:

Flexi pass mi ne koristi jer sam davno presla 26  :bang:

Preko 26, Flexi kosta 80eura, i dalje jako povoljno.

I da li jos uvijek vrijedi da se ako putujem u Sofiju vozom kupi povratna karta do Dimitrovgrada, a poslije granice 2 eura carinicima.

Vredi, samo nemoj davati carinicima, vec kondukteru. :) Ali ako ces se setati i po Srbiji i Bugarskoj, mislim da ti vise vredi Bflexipass.

I kako se krece tecaj euro-dinar ili euro -lev

1 e= 2 leva = 100 din.

Mislim da ti se Flexi opet vise isplati iako si starija od 26. Sracunaj sve pa vidi... U Turkoj nikako ne uzimaj karticu. Kao prvo kartica je jako skupa procedura traje izmedju 3 i 7 dana do aktivacije jer sve tvoje podatke proveravaju u maticnoj drzavi. Ako nemas telefon koji je kupljen u Turskoj karticu gase nakon 2 nedelje jer im zakon tako nalaze. Mnogo sam para i vremena potrosio na tu avanturu. Roming se vise isplati.

• Author

E hvala na savjetima...u biti jos cu razmislit oko tog flexija jer ne putujem ubrzo. A voz mi treba od Bg do Sofije. Iz Sofije do V. Trnova cemo autom od drugarice, a planirali smo busom u Istambul.

• Author

E da, nisam cula prije da se taj flexi moze kupiti u BiH.Morat cu provjeriti cijene ovdje i jesu li iste kao kod vas.Iako valjda bi trebalo da jesu. I jel bi moglo bi dovoljno 5 dana flexija za ovu turu: Sa-Bg-Sof-Ist???

Mislim da ti je bolje od Bugojna do Doboja da ideš pa da tamo hvataš voz jer ti je Doboj bliže Beogradu, a udaljenost od Bugojna je (bar kako mi se na karti čini) slična kao do Sarajeva. I zar povratna karta za autobus za 150 km košta 20 EUR u BiH??  :bang:

Voz Bukurešt - Istanbul prolazi kroz Veliko Tarnovo tako da možeš iskoristiti flexipass tu. Treba ti samo doplata od 9,40 EUR za kušet. Kreće u 18:06 iz Tarnova i stiže u 07:50 ujutru u Istanbul (računaj i na sat-dva kašnjenja). Cena flexija je ista svuda, jedino bi mogao da bude problem što je flexi u BiH nova stvar, a železnički blagajnici na Balkanu su u većini slučajeva vrlo neprofesionalni, pa možda ni ne znaju za to. Evo, da brojimo dane: Sarajevo/Doboj - Beograd 1 dan + Beograd - Sofija 1 dan (Sofija - Tarnovo auto) + Tarnovo - Istanbul 1 ili 2 dana (po pravilu ako se kreće posle 19h uveče pišeš sledeći dan i računa se kao jedan dan, a ti krećeš malo ranije, tako da ti možda progledaju kroz prste) + nazad Istanbul - Beograd 1 dan + Beograd - Sarajevo/Doboj 1 dan. Dakle imaš dovoljno za tamo i nazad ako ti progledaju kroz prste za ovih sat vremena pre 19h, no možeš npr. samo da dokupiš kartu od Tarnova do prvog mesta u Bugarskoj u kojem voz staje posle 19h i na taj način osiguraš da ti se upiše samo jedan dan na flexiju. Verovatno to možeš i u vozu pa ako neće da ti progleda kondukter kroz prste tutneš koji lev i to ti to... ;)

• Author

Ovo je zaista dobra ideja.

Ta busevi ovdje bas nisu jeftini -do Sarajeva je povratna oko 15-16 eura minimum, osim ako nisi student onda se moze naci i znacajno jeftinije. Ili ako si dobar s vozacima pojedinih prevoznika pa ih zamolis da ti daju studentsku koja je 8-10 eura za Sa.

Meni takodje nije daleko ni Zenica, 90 km, a voz prolazi i kroz nju tako da ako odlucim na voz to mi je nekako najizglednija opcija.

Iako voljela bih naci neku varijantu dijeljenja troskova s nekim ko ide autom do Bg.

Pozrdrav...

imas vrlo povoljnu bus liniju iz Banja Luke za Beograd. U pitanju je pixi trade i studentska karta ti je 25 km ili 13 eura, a kod ostalih je duplo skuplja...eto, mozda ti znaci nesto ta informacija ( pixi trade ima samo 1 liniju iz BL i to u 21.15h, a takodjer i iz BG samo jednu liniju u isto vrijeme)

• Author

E hvala ti na informaciji...ovo je stvarno povoljno. Daju li kupit kartu samo sa brojem indexa, recimo ako nekad index nemas kod sebe radi nekih realnih stvari,kao ovjera semestra i sl?

Sa pixi-jem se sve mozes dogovoriti, ali ako budes dolazila u BL mogu ja da ti kupi kartu na stanici ( u autobusu niko ne pita za indeks) pa mozes da prodjes opusteno. Meni su tako kupovali dok mi je indeks bio u studentskoj....

Evo da dodam samo sto se tice relacije Banja Luka - BG, takodje ima opcija auto prevoznikom Lastra iz Lazarevca. Za novu godinu je cijena karte na ovoj relaciji bila 13 km u jednom pravcu, naravno sa indexom, ali INDEX MORAS imati sa sobom. Proveri sa njima na njihovom sajtu da li jos uvijek to traje.

http://www.lastra.co.rs/

I ja planiram za Stanbol negde u maju, i svaki dan iscitavam koja mi je najbolja opcija... teg

• 10 months later...

Samo da sve obavjestim da su i Lastra i Pixi podigli cijene na 100 odsto, znaci nema vise jeftinog busa Banja Luka / Beograd.Povratna karta kod svih prevoznika je priblizno ista, znaci oko 25 eura. :psuje: