Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao, citam vas vec neko vrijeme i zaista moram priznati da me odusevljavate.

Dolazim iz BiH, tocnije Bugojna. Sebe smatram putnikom pocetnikom jer nisam se bas nesto naputovala. Moja dosadasnja putovanja su bila Bec, Madjarska ( Budimpesta i jos nekoliko manjih mjesta) , dio HR i vecina BiH.

Ubrzo planiram da putujem za Srbiju u kojoj planiram ostat nekoliko dana ( Novi sad i Beograd) te poslije produzit za Sofiju i Istambul. Sta mislite koliko novca mi je potrebno uz neke minimalne troskove jer sam limitirana budzetom?! I koji nacin prijevoza mi predlazete iz BiH do Srb? Karte su uzasno skupe i za bus i za voz ( oko 50 eura povratna) pa bih voljela neku varijantu s nekim podijelit troskove. Ovaj dio puta do Sofije idem sama, gdje ce me sacekati prijateljica te idemo kod nje u Veliko Trnovo i onda za Istambul busom.

Inace , sajt je extra nisam primjetila nista slicno na bh i hrv stranicama , a ako netko od vas treba bilo kakvu pomoc ili informaciju sto se tice BiH , a i Hrv dijelom sto mogu da pomognem tu sam. Za mene bi trebalo malo info za nas koji putujemo sa drugim pasosima i o tecaju dinara.

Dobrodošla.

Mislim da grešiš za skupoću karata. Npr. povratna karta za voz Sarajevo - Beograd je 31 EUR, a Doboj - Beograd je 21 EUR.

Cao, citam vas vec neko vrijeme i zaista moram priznati da me odusevljavate.

Dolazim iz BiH, tocnije Bugojna. Sebe smatram putnikom pocetnikom jer nisam se bas nesto naputovala. Moja dosadasnja putovanja su bila Bec, Madjarska ( Budimpesta i jos nekoliko manjih mjesta) , dio HR i vecina BiH.

Ubrzo planiram da putujem za Srbiju u kojoj planiram ostat nekoliko dana ( Novi sad i Beograd) te poslije produzit za Sofiju i Istambul. Sta mislite koliko novca mi je potrebno uz neke minimalne troskove jer sam limitirana budzetom?! I koji nacin prijevoza mi predlazete iz BiH do Srb? Karte su uzasno skupe i za bus i za voz ( oko 50 eura povratna) pa bih voljela neku varijantu s nekim podijelit troskove. Ovaj dio puta do Sofije idem sama, gdje ce me sacekati prijateljica te idemo kod nje u Veliko Trnovo i onda za Istambul busom.

Inace , sajt je extra nisam primjetila nista slicno na bh i hrv stranicama , a ako netko od vas treba bilo kakvu pomoc ili informaciju sto se tice BiH , a i Hrv dijelom sto mogu da pomognem tu sam. Za mene bi trebalo malo info za nas koji putujemo sa drugim pasosima i o tecaju dinara.

Dobro dosla na forum.

Jako zanimljivo kako si odabrala mesto, gde da postujes svoje pitanje o Srbiji i Bugarskoj.  lol::

Eto i mi spadamo u Bliski Istok nekome, zavisi kako i odakle gledas, a Zemlja je okrugla...  :D

Mozda mozes da pogledas voznu kartu BalkanFlexipass, njome mozes obici sve sto si zamislila za 50e, odnosno 80eura, zavisno koliko godina imas (ne vazi u Bosni). Smestaj: ako ne koristis CS ili HC, najjeftiniji smestaj su hosteli u proseku oko 10eura/noc u visekrevetnim spavaonama. za hranu u svim zemljama ti je dovoljno 5-10e/dnevno...

Sa bosansikim pasosem ne treba ti viza za zemlje koje planiras da posetis.

Mozda mozes da pogledas voznu kartu BalkanFlexipass, njome mozes obici sve sto si zamislila za 50e, odnosno 80eura, zavisno koliko godina imas (ne vazi u Bosni).

Greška, od skora flexipass važi i u Bosni! Međutim voz Sarajevo - Beograd prolazi kroz Hrvatsku od Šamca do Šida pa je potrebno doplatiti kartu na tom delu.

• Author

Rex nije skupo iz Sarajeva ali meni treba jos 20-tak eura do Sarajeva, jer zivim u Bugojnu koje je oko 150km udaljeno od Sa.

Cak imamo i neku liniju odavde direktno za Bg busom, ali je oko 50 eura povratna karta,a bus obilazi sve zivo.

A temu sam stavila u Bliski istok jer bi mi krajnje odrediste trebalo biti Turska, Istambul. :blob: Flexi pass mi ne koristi jer sam davno presla 26  :bang:

• Author

E da koristim hrvatski pasos...tako da ne razmisljam o vizama za taj dio Evrope.

Nego da li neko zna jesu li skupe prepaid kartice u Turskoj i isplati li se kupiti ih??

I da li jos uvijek vrijedi da se ako putujem u Sofiju vozom kupi povratna karta do Dimitrovgrada, a poslije granice 2 eura carinicima.

I kako se krece tecaj euro-dinar ili euro -lev

Flexi pass mi ne koristi jer sam davno presla 26  :bang:

Preko 26, Flexi kosta 80eura, i dalje jako povoljno.

I da li jos uvijek vrijedi da se ako putujem u Sofiju vozom kupi povratna karta do Dimitrovgrada, a poslije granice 2 eura carinicima.

Vredi, samo nemoj davati carinicima, vec kondukteru. :) Ali ako ces se setati i po Srbiji i Bugarskoj, mislim da ti vise vredi Bflexipass.

I kako se krece tecaj euro-dinar ili euro -lev

1 e= 2 leva = 100 din.

Mislim da ti se Flexi opet vise isplati iako si starija od 26. Sracunaj sve pa vidi... U Turkoj nikako ne uzimaj karticu. Kao prvo kartica je jako skupa procedura traje izmedju 3 i 7 dana do aktivacije jer sve tvoje podatke proveravaju u maticnoj drzavi. Ako nemas telefon koji je kupljen u Turskoj karticu gase nakon 2 nedelje jer im zakon tako nalaze. Mnogo sam para i vremena potrosio na tu avanturu. Roming se vise isplati.

• Author

E hvala na savjetima...u biti jos cu razmislit oko tog flexija jer ne putujem ubrzo. A voz mi treba od Bg do Sofije. Iz Sofije do V. Trnova cemo autom od drugarice, a planirali smo busom u Istambul.

• Author

E da, nisam cula prije da se taj flexi moze kupiti u BiH.Morat cu provjeriti cijene ovdje i jesu li iste kao kod vas.Iako valjda bi trebalo da jesu. I jel bi moglo bi dovoljno 5 dana flexija za ovu turu: Sa-Bg-Sof-Ist???

Mislim da ti je bolje od Bugojna do Doboja da ideš pa da tamo hvataš voz jer ti je Doboj bliže Beogradu, a udaljenost od Bugojna je (bar kako mi se na karti čini) slična kao do Sarajeva. I zar povratna karta za autobus za 150 km košta 20 EUR u BiH??  :bang:

Voz Bukurešt - Istanbul prolazi kroz Veliko Tarnovo tako da možeš iskoristiti flexipass tu. Treba ti samo doplata od 9,40 EUR za kušet. Kreće u 18:06 iz Tarnova i stiže u 07:50 ujutru u Istanbul (računaj i na sat-dva kašnjenja). Cena flexija je ista svuda, jedino bi mogao da bude problem što je flexi u BiH nova stvar, a železnički blagajnici na Balkanu su u većini slučajeva vrlo neprofesionalni, pa možda ni ne znaju za to. Evo, da brojimo dane: Sarajevo/Doboj - Beograd 1 dan + Beograd - Sofija 1 dan (Sofija - Tarnovo auto) + Tarnovo - Istanbul 1 ili 2 dana (po pravilu ako se kreće posle 19h uveče pišeš sledeći dan i računa se kao jedan dan, a ti krećeš malo ranije, tako da ti možda progledaju kroz prste) + nazad Istanbul - Beograd 1 dan + Beograd - Sarajevo/Doboj 1 dan. Dakle imaš dovoljno za tamo i nazad ako ti progledaju kroz prste za ovih sat vremena pre 19h, no možeš npr. samo da dokupiš kartu od Tarnova do prvog mesta u Bugarskoj u kojem voz staje posle 19h i na taj način osiguraš da ti se upiše samo jedan dan na flexiju. Verovatno to možeš i u vozu pa ako neće da ti progleda kondukter kroz prste tutneš koji lev i to ti to... ;)

• Author

Ovo je zaista dobra ideja.

Ta busevi ovdje bas nisu jeftini -do Sarajeva je povratna oko 15-16 eura minimum, osim ako nisi student onda se moze naci i znacajno jeftinije. Ili ako si dobar s vozacima pojedinih prevoznika pa ih zamolis da ti daju studentsku koja je 8-10 eura za Sa.

Meni takodje nije daleko ni Zenica, 90 km, a voz prolazi i kroz nju tako da ako odlucim na voz to mi je nekako najizglednija opcija.

Iako voljela bih naci neku varijantu dijeljenja troskova s nekim ko ide autom do Bg.

Pozrdrav...

imas vrlo povoljnu bus liniju iz Banja Luke za Beograd. U pitanju je pixi trade i studentska karta ti je 25 km ili 13 eura, a kod ostalih je duplo skuplja...eto, mozda ti znaci nesto ta informacija ( pixi trade ima samo 1 liniju iz BL i to u 21.15h, a takodjer i iz BG samo jednu liniju u isto vrijeme)

• Author

E hvala ti na informaciji...ovo je stvarno povoljno. Daju li kupit kartu samo sa brojem indexa, recimo ako nekad index nemas kod sebe radi nekih realnih stvari,kao ovjera semestra i sl?

Sa pixi-jem se sve mozes dogovoriti, ali ako budes dolazila u BL mogu ja da ti kupi kartu na stanici ( u autobusu niko ne pita za indeks) pa mozes da prodjes opusteno. Meni su tako kupovali dok mi je indeks bio u studentskoj....

Evo da dodam samo sto se tice relacije Banja Luka - BG, takodje ima opcija auto prevoznikom Lastra iz Lazarevca. Za novu godinu je cijena karte na ovoj relaciji bila 13 km u jednom pravcu, naravno sa indexom, ali INDEX MORAS imati sa sobom. Proveri sa njima na njihovom sajtu da li jos uvijek to traje.

http://www.lastra.co.rs/

I ja planiram za Stanbol negde u maju, i svaki dan iscitavam koja mi je najbolja opcija... teg

• 10 months later...

Samo da sve obavjestim da su i Lastra i Pixi podigli cijene na 100 odsto, znaci nema vise jeftinog busa Banja Luka / Beograd.Povratna karta kod svih prevoznika je priblizno ista, znaci oko 25 eura. :psuje: