Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da postoji tema o opremi i karticama, ali ova je mnogo bitna i zasluzuje posebnu temu :)

Jel pokusao neko da izvadi u Hrvatskoj karticu? Hypo banka izdaje tamo...

http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/id/62

Ja sam im poslao mail i moguce je izvaditi, nije problem sto smo nerezidenti RH.

Jedino je mali zajeb izvaditi neki oib ( osobni identifikacioni broj) ,to je nesto sto od nove godine traze i banke, a vadi se u poreskoj upravi (tacnije ni to nije neki zajeb, samo sto se ne moze ici direktno u banku... )

Edit:

Karticu je moguće zatražiti u bilo kojoj poslovnici Hypo Alpe-Adria-Bank

d.d.

uz popunjavanje Pristupnice, otvaranje kartičnog računa i uplatu u korist

računa (minimalno 100,00 HRK).

Dodatna dokumentacija koja se prilaze uz Pristupnicu:

-    osobna iskaznica ili putovnica podnositelja zahtjeva

-    OIB te Izjava za dopuštenje korištenja osobnih podataka

-    rodni list (ukoliko je korisnik kartice maloljetna osoba)

Naknada za izdavanje kartice je =25,00 HRK, kartice su važeće 36 mjeseci (3

godine),

a godišnja članarina se ne naplaćuje.

A koliko sam skontao taj OIB isto nije neki problem, samo se ode u poresku upravu i tamo to izdaju odmah (valjda).

P.S. Hypo banka ima gomilu ekspozitura blizu Srbije... Osije, Vinkovci, Ilok...

Jesi li se raspitao da li je neko već kupovao karte kod Rajanera tim karticama? Pošto ima slično kod Atlas banke u CG, PG, mada je ovo svakako bliža varijanta.

Svaka čast za post ;)

Evo odmah da uočimo razlike:

1. Kompe je napisao da kod HypoAA banke ne ide godišnja članarina; kod moneybookers je 10 evra; kod Net+ nisam uspeo da nađem...

+ evo još jednog linka gde leže neki odgovori za Net+

• Author

@elefteros: Da. Slucajno sam naleteo na forum.hr/turizam i tu pitao, jer sam video da je neko savetuje drugom forumasu i bas sam i ja pitao da potvrde... i potvrdili ljudi da prolazi :)

Mislim da je kod netellera problem sto mi iz Srbije uopste ne mozemo da se registrujemo.

Znam da postoji i Elance (ali i tu ima nekih taksi, provizija i cudesa).

On 4/10/2011 at 10:28 PM, vukad said:

treba sve proracunati.

Upravo zato sam i otvorio temu, da svako vidi sta mu se najvise isplati (i da li mu se isplati) :)

On 4/10/2011 at 10:46 PM, elefteros said:

+ evo još jednog linka gde leže neki odgovori za Net+

Pre vise od pola godine pokusao sam da uzmem tu karticu Net+ Virtual, ali nisam uspeo. Pri registraciji nema da se odabere Serbia. Ako odaberete neku drugu zemlju (cini i se da ima sve sem Srbije), na kraju ce vam pisati da ste se uspesno registrovali, ali odmah ce vam i blokirati racun zbog vase IP adrese. A da biste odblokirali nalog (racun) potrebno je da vam urade telefonsku proveru, a to nije moguce, sem ukoliko ne posedujete broj telefona zemlje za koju ste se registrovali i taj broj upisali pri registraciji. I svaki put kad se budete logovali sa IP adrese iz Srbije, racun ce vam biti blokiran.

Ukoliko pokusate da se dva ili vise puta registrujete sa iste IP adrese, ponovo ce vam blokirati, jer to nije dozvoljeno.

Dobra tema! Nisam ni znao za ovu moneybookersovu prepaid. Ako je tih 10 evra godisnje sve sto se placa, to je onda povoljno. Isplati se od kupovine jedne povratne kod Ryanaira.

On 4/11/2011 at 12:44 AM, Dragance said:

Dobra tema! Nisam ni znao za ovu moneybookersovu prepaid. Ako je tih 10 evra godisnje sve sto se placa, to je onda povoljno. Isplati se od kupovine jedne povratne kod Ryanaira.

+ 1,9% za uplatu na njihovu Master Card prepaid karticu preko (pomocu) druge vase platne kartice (ne znam da li ima minimum, cesto ima)

+ 1,99% ako kupujete nesto u valuti koja nije ista kao ona koju ste odabrali da vam bude primarna na kartici

ima i nekih placanja u slucaju da vam je neuspesna transakcija i trazite povracaj novca, naplacuju 25e, ili ako vam nije odobreno uplata na karticu (postoje nekoliko razloga) naplacuju 10e...

• Author

Moneybookers... I want to apply for the Moneybookers MasterCard; Country of residence Serbia: not yet availiable for residents of your country.

Pa jel mi iz Srbije uopste mozemo da dobijemo tu karticu?

E, smorise sa tim pravilima, taksama, "popustima", kalkulacijama, vise cu da odlepim. Zasto svi toliko komplikuju, stvarno mi nije jasno. Te za te kartice, te za kupovinu, te s ovom imas popust, te s ovom nemas, svaka banka vodi neku svoju politiku, svaka aviokompanija, takodje, kad kupujes karte za voz, opet cimanje, ovde popust ovakav, onde onakav, nekad bilo ovako, sad je ovako, kad hoces rentacar, opet milion pravila, kad letis nekom aviokompanijom, imaju 65 klasa, svaka se drugacije boduje, sakupljaj milje kod jedne grupacije, iscitavaj pravila, sakupljaj kod druge, pa onda dobijes "gratis" let, pa se radujes, a u stvari si ga vec platio unapred. I onda eruptira Ejaflatlajokutl, i ode sve bestraga! Vise ne znam ni kako se zovem.

A i post mi je k'o da ga Zgembo Adislic sastavlj'o lol:: 

• Author
  On 4/11/2011 at 7:10 PM, Dule said:

Evo i ovo: http://srbijacard.com/indexen.html

To sam odavno bio pronašao, ali ništa nisam čuo da vidim kako funkcioniše

Mogu je dobiti samo gradjani i rezidenti EU.

Znaci ista fora kao moneybookers, jos je ova 'samo' 39 evrica godisnje...  :D

Dakle, da malo konkretizujemo mogucnosti preko Hypo banke iz Hr...

Najveci 'problem' je sto bi morali otici bar 2 puta za pocetak do tamo. Prvi put u poresku upravu da se izvadi taj OIB + u banku da se podnese zahtev. PIN stize na kucnu adresu (moze i u Srbiju, pitao sam u mail-u) u medjuvremenu, a drugi put po karticu. Tada vec moze da se uplati kinta i da se kupuju karte. Naravno najveci problem ostaje 'dopunjavanje' racuna (koji je inace vezan za kune).

E sad, postoji i ovde Hypo banka, pa mozda ne mora tamo da se ide za svako dopunjavanje kartice... mozda moze ovde da se uplati novac, pa da odavde to prebacuju na nas racun tamo  :?

Mozda deluje kao gnjavaza, ali uz dobru organizaciju i malo srece, mozda i nije tako strasno...

Sta kazete, jel ima zainteresovanih da odemo do tamo? Podela troskova (mogu i oni koji bi samo da popiju pice u npr. Osijeku), stop, kako god...

Ja cekam odgovor na mail da vidim za koliko se vadi taj OIB, ali kapiram da je to procedura od 15 minuta...

Uf, mnogo cimanja. Aj, jos izvaditi i ti srediti, pa i da bude ok. Ali se posle cimati za svaku uplatu... I nisam bas siguran da svako moze, tek tako, da uzme taj OIB, proveri ti to dobro.

On 4/11/2011 at 9:54 PM, kompe said:

Ja cekam odgovor na mail da vidim za koliko se vadi taj OIB, ali kapiram da je to procedura od 15 minuta...

Jel si ti drzavljanin Hrvatske? nisam shvatio iz postova.

OIB je "Osobni identifikacijski broj" tj. identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana koji zivi u HR ili van nje ili pravnog lica sa sedistem u Republici Hrvatskoj.

Svi ostali ne mogu dobiti OIB.

• Author

Evo sta su mi iz banke poslali za OIB, lepo sam im objasnio da nemam nikakve veze sa Hrvatskom...

OIB - osobni identifikacijski broj je jedinstveni identifikator građana i

poslovnih subjekata u svim službenim evidencijama

(umjesto nekadašnjeg JMBG - jedinstvenog matičnog broja građana) te je,

sukladno Zakonu o platnom prometu,

njegova primjena obavezna od 01. siječnja 2011. Fizičke osobe dužne su ga

dostaviti pri sklapanju poslovnog odnosa s Bankom.

Za izdavanje (dodjelu) OIB-a, s obzirom da ste nerezident (strani

državljan) trebate se po dolasku u Republiku Hrvatsku

obratiti nadležnom Ministarstvu financija RH - Poreznoj upravi, koja će Vam

dodijeliti Vaš OIB.

Nadamo se uspješnoj budućoj suradnji.

Srdačan pozdrav,

E onda sam ovima iz poreske uprave isto poslao mail, lepo objasnio da nisam hrvatski drzavljanin i zasto mi treba oib i isto su mi odgovorili da moze (u pdf formatu poslali na dva lista za strane drzavljane mogucnost vadjenja oib-a ). Samo sad cekam odgovor da vidim za koliko se vadi. Za svaki slucaj nazvacu ih sutra... I ja sam malo zbunjen

@Dragance

Deluje komplikovano, ali realno nije... Odes u poresku izvadis oib, produzis u banku i podneses zahtev. Prosto. Gledao sam tih poreskih uprava ima u Vukovaru i Osijeku, isto kao i ekspozitura Hypo banke.

A i sto se tice uplata... ti mozes da uplatis i 100e odmah i da juris samo promo karte... taman ce ti trebati 3 godine da potrosis te pare :)

Naravno, najbolje bi bilo kad bi moglo preko nase hypo banke da se 'dopunjuje', pa neki transfer novca izmedju njih, ali ne znam da li je to moguce... Poslacu mail i ovima ovde iz Hypo banke da vidim sta ce da mi kazu...

Ne razumem kako moze da se isplati ta kombinacija sa Hrvatskom? Treba da platis: 2 x put to Hrvatske, depozit 100 hrk, clanarina 25 hrk, svaki put doznaka u inostranstvo za dopunu kartice, konverziju u kune posto je kartica u kunama i konacno, pri placanju, konverziju iz kuna u eure ili sta god.

Mora da postoji neki jednostavniji/jeftiniji nacin. Jel neko probao http://www.mywirecard.com? Imaju Srbiju u meniju.

• Author

Evo sad' cu da ti objasnim kako mi se isplati :)

2* do Vukovara/Osijeka iz Bg-a stopom = 0 din. Ako nas ima vise-podela troskova kolima- cetvoro, svako po 500 din. 

100 hrk se placa kad se dobije kartica minimalno, ali svakako ja bih platio pri dobijanju kartice i vise na racun, jer ne planiram svaki cas da idem do tamo.

25 hrk=350 dinara za 3 godine troskovi odrzavanja kartice.

A za te doznake i konverzije nemam pojma koliko su... Zato sam i pitao na pocetku da li je neko vadio karticu u Hr, pa bi sad znali tacno koliko su te stvari ;) U svakom slucaju su manje od 6e po letu/po putniku koliko mi sad Rajan uzima.

Aj, kad si vec resio, budi uporan, pa javi kako je proslo! Isplatice se ako mislis cesto da koristis Ryanair, a i sto rece, 100 evra ce da ti traje :) Ali, imaj u vidu da ce te neki drugar cimati za karte, da ce te ljudi sa foruma isto pitati, pa uplati vise za svaki slucaj ;)

• Author

Vazi, uplaticu jedno dve-tri hiljade evra, pa kako ko bude hteo sa foruma da prodje jeftinije neka mi se javi ;D

Racunao sam samo ovog leta drug i ja cemo baciti na te provizije minimum 36e, a mozda i 48, ako ne izvadim karticu... Naravno, ko kupuje jednu kartu godisnje kod Rajana nema potrebe da se gnjavi sa ovim.

Evo jos malo pojasnjenja oko oib-a, sto su mi odgovorili mail-om:

osobni identifikacijski broj uz sve potrebne dokumente, izdaje se odmah u nadležnoj Ispostavi Porezne uprave, dakle tamo gdje nastaje povod za praćenje strane fizičke osobe. Međutim, isti možete preuzeti u bilo kojoj ispostavi Porezne uprave.

A sad oko 'pracenja strane fizicke osobe' (ne misle valjda na bukvalno pracenje hehe ::crazy: )

Povod za praćenje može nastati iz nekoliko razloga, ako strana osoba:

1....

2....

3. kada se upisuje u službenu evidenciju, a da pri tome ujedno i nije porezni obveznik

(osnivanje trgova_kog društva, stjecanje vrijednosnih papira, otvaranje bankovnih

računa i ostalo).

I jos malo pojasnjenja...

Stranim osobama kojima nastaje povod za praćenje na području Republike Hrvatske

osobni identifikacijski broj dodjeljuje se u Poreznoj upravi i to nadležnoj prema mjestu

gdje je nastao povod za praćenje. U tu svrhu strana osoba podnosi propisani obrazac

Zahtjeva za određivanjem i dodjeljivanjem osobnoga identifikacijskog broja te potrebite

identifikacijske dokumente (putovnicu – strane fizičke osobe, rješenje o osnivanju

– strane pravne osobe). Nadležna ispostava Porezne uprave nakon provjere podataka

upisanih u Zahtjevu određuje i dodjeljuje stranoj osobi osobni identifikacijski broj.

Nije mnogo komplikovano  :D

• Author

Nije potrebno biti rezident RH. ili imati drzavljanstvo RH.

Sad sam zvao za svaki slucaj da proverim jos jednom sta je potrebno za izdavanje OIB-a za nas iz Srbije.

Ljubazna teta mi rece: 'preslik putovnice, koja je vazeca; popunis zahtjev i dobijes za 5 minuta' :)

• Author

Sto pre. Utorak ili sreda najverovatnije, pre ne mogu. Jel ima jos zainteresovanih?

On 4/12/2011 at 12:13 PM, kompe said:

Stranim osobama kojima nastaje povod za praćenje na području Republike Hrvatske

osobni identifikacijski broj dodjeljuje se u Poreznoj upravi i to nadležnoj prema mjestu

gdje je nastao povod za praćenje.

Ovo mi samo deluje da mora OIB biti izdat u onom mestu gde ima Hypo banke tj tamo gde ce kartica biti i trazena ;) !

Cisto iz nekog razmisljanja da bi se za poresku moglo najblize (recimo Ilok), a onda naknadno zbog banke nesto dalje (Vukovar, Osijek...)