Jump to content

Featured Replies

• Author

Dobre vesti oko varijante sa HR. Moze se sve zavrsiti jednim odlaskom tamo!

Umesto refresh, trazite poklon karticu. Obe su prepaid master card i prolaze za placanje kod Ryana. (to tvrde ljudi sa foruma.hr)

http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/pages/gra%C4%91anstvo-kartice-poklon_kartica-63

Banka vam odmah izdaje karticu (nije na ime i prezime), uplatite lovu, krckate to naredni period i mirna Backa :)

Kod ove kartice je jedina mana sto kad se potrosi novac sa racuna kartica vise ne vazi.

Eto, ko je u prolazu, ima vremena da svrati i nesto para kod sebe ;)

Edit: E, da. Sto se tice onog 'dopunjavanja' racuna iz Srbije... Generalno moze i to, otvori se tamo multivalutni racun.

Nekoliko puta sam zvao Hypo banku ovde oko naknade za deviznu doznaku i svaki put su mi davali razlicite info...

0.2% od  iznosa koji se uplacuje; pa 0.2% minimum 2.5e;pa 10e;pa 10e+2.5e, tako da stvarno ne znam koliko bi ta doznaka ispala.

U svakom slucaju ja cu najverovatnije uzeti ovu poklon karticu, uplatiti neku kintu i to je to.

Ja sam juce, izmedju ostalih banaka, kontaktirao i Hypo-alpe-adria, u vezi uplate novca na racun u inostranstvu. Odgovorili su mi da je trosak takve uplate (u iznosu od oko 500 evra prema Nemackoj) preko IBANa i SWIFTa - 20 evra. Obzirom da sam kontaktirao sve zive banke, moj zakljucak je da je najpovoljnije raditi tako nesto preko Vojvodjanske banke, uzimaju 0,25% od iznosa ili 400din minimum. U svim ostalim bankama je bilo znatno vise, sto procenat, sto minimum. Primera radi, Raiffeisen, 0,8% ili 1000din min, sve ostale su uzimale minimum oko 1000din ili i preko 1000din uz veci procenat, plus sto je jos kod nekih postojala i provizija inobanke preko koje se obavlja transfer.

I jos jedna napomena, u Vojvodjanskoj banci ce pocev od 19.04.2011. procenat za transakcije ka inostranstvu da skoci sa 0,25% na 0,7%. Ali, ako minimum ostaje i dalje 400din, to znaci da se i dalje najvise isplati kod njih raditi tako nesto, za transakcije ispod 500-600 evra.

Dragance, ne znam tacno detalje, ali sam prilicno siguran da Komercijalna banka ima neku varijantu uplate prema Nemackoj sa odlicnom provizijom...mislim da imaju neku svoju expozituru tamo ili slicno, ali se secam od skoro neke kampanje njihove i to bas za Nemacku ;)

Znam, cuo sam i za to. Ali, sudeci po onom sto su mi odgovorili, nisu bas najpovoljniji.

Komercijalna banka AD Beograd naplaćuje sledeće tarife za nostro doznake:

- odliv putem nostro doznake prema inostranstvu - 0,80 % od iznosa, minimum 1.000 RSD, maksimum 30.000 RSD;

- odliv putem nostro doznake prema inostranstvu u USD - 0,80 % od iznosa, minimum 600 RSD, maksimum 30.000 RSD;

Naglasio sam u mejlu da je za Nemacku uplata, i nista posebno nisu dodali na to. A i zahtevaju da imam otvoren devizni racun kod njih, sto je, doduse, besplatno. No, banka u koju bih ja uplacivao je clanica Unicredit group, pa bih preko Uncredit banke imao mozda neke beneficije prilikom transfera, ali oni mi nisu nista konkretno o proviziji odgovorili, vec su me uputili da se licno raspitam, ali su rekli da moram da ima otvoren racun kod njih u okviru nekog paketa, bla, bla, sto nemam nameru da radim.

I jos jedna napomena, u Vojvodjanskoj banci ce pocev od 19.04.2011. procenat za transakcije ka inostranstvu da skoci sa 0,25% na 0,7%. Ali, ako minimum ostaje i dalje 400din, to znaci da se i dalje najvise isplati kod njih raditi tako nesto, za transakcije ispod 500-600 evra.

+ troskovi korespodentske ino-banke 10e

To mi nisu rekli. Neke druge banke su i to navele, neke ne, sto me je navelo na zakljucak da neke banke direktno salju novac, a neke preko posrednika, sto se dodatno naplacuje. Ili, da su mi jednostavno dali nepotpune informacije, sto ne bi bilo fer.

To mi nisu rekli. Neke druge banke su i to navele, neke ne, sto me je navelo na zakljucak da neke banke direktno salju novac, a neke preko posrednika, sto se dodatno naplacuje. Ili, da su mi jednostavno dali nepotpune informacije, sto ne bi bilo fer.

hahaha... "ne bi bilo fer"...  lol:: pozovi tri puta istu banku i dobices svaki put razlicite (dez)"informacije".

Ali sto je najgore, nije to slucaj samo sa bankama...

Pa, ne znam sta da kazem. Ja smatram da je bar jedna od 15ak banaka od kojih sam dobio odgovor bar malo profesionalna. Tome u prilog ide sto su bili vrlo azurni i jako brzo mi odgovorili, pozivajuci se pritom na odredbe o poslovanju banke. Naravno da mogu da se izlupetaju kako hoce, ali, ne bih da se upustam u teorije zavere i ovo smatram zvanicnim informacijama. Ukoliko im je cilj da zeznu klijente, onda ne mogu da ocekuju da ce biti na dobrom glasu. Uostalom, provericu sve na licu mesta i svakako necu propasti za 10 evra, podeljeno na nas 16.

Pa, ne znam sta da kazem. Ja smatram da je bar jedna od 15ak banaka od kojih sam dobio odgovor bar malo profesionalna. Tome u prilog ide sto su bili vrlo azurni i jako brzo mi odgovorili, pozivajuci se pritom na odredbe o poslovanju banke. Naravno da mogu da se izlupetaju kako hoce, ali, ne bih da se upustam u teorije zavere i ovo smatram zvanicnim informacijama. Ukoliko im je cilj da zeznu klijente, onda ne mogu da ocekuju da ce biti na dobrom glasu. Uostalom, provericu sve na licu mesta i svakako necu propasti za 10 evra, podeljeno na nas 16.

Ne radi se ovde o zaveri, prevari, da li ces ti propasti, vec se radi o cistom neznanju i nestrucnosti. Ovo ti govorim iz licnog iskustva: zvao sam banku, posumnjao da je dobijeni info tacan, pozvao sam jos 4 puta i svaki put druga "informacija".

npr. Probaj da pitas sta je to MasterCard prepaid, 95% sluzbenika i direktora banaka nece znati, iako sve lepo, jasno i kratko pise na zvanicnom sajtu MasterCard-a.

Sve sto nije uplata telefonskog racuna i info stana, je kvantna fizika za njih.

A da ti nisu bitni tih 10e ne bi trosio vreme i novac da zoves 15 banaka... :P

Jasno sve, ali valjda u tom moru neznalica, ima i neko pametan?! Uostalom i nije duznost direktora da zna sta je master prepaid sto pise tamo na nekom sajtu Mastercarda ;D Pa ne vozi se on valjda Ryanairom da bi to znao?? Sto se uplate novca na racun u inostranstvu tice, nisam imao pojma kako se uopste radi transfer i koliko kosta, zato sam kontaktirao banke. I normalno, da bih odabrao najpovoljnije, sto je logicno. A razlike u ceni usluge od banke do banke su prilicne.  I nisam zvao telefonom, vec slao iste mejlove svima, sto mi je oduzelo 0 dinara i jako malo vremena. A sad ako su precutali cinjenicu za 10 evra troska inobanke, svakako necu odustati od uplate, ali hocu od usluge iste banke ubuduce. 10 evra jeste bitno, ali necu propasti zbog toga.

Ne radi se ovde o zaveri, prevari, da li ces ti propasti, vec se radi o cistom neznanju i nestrucnosti.

Ovo sam iskusio na sopstvenoj koži više puta u našim bankama, od malih poslovnica, do onih velikih (da ne kažem glavnih) u kojima očekujem da znaju svoj posao. Ali džaba... Često ne znaju ni kakve usluge njihova banka nudi, kamoli kakva je procedura za tamo neki transfer novca. Problem je kad ti nađeš tog jednog pametnog na mejlu ili telefonu i on ti sve lepo objasniti, a kad odeš u poslovnicu, naletiš na neobaveštenog službenika koji će ti reći da to što ti pričaš, ta informacija koju si dobio, nije tačna, i da ti sigurno nisi mogao pričati sa tom osobom, a ako i jesi, sigurno ti to nisu rekli, jer to tako ne postoji, i da si ti sve u svemu lud... ::crazy:

Jasno sve, ali valjda u tom moru neznalica, ima i neko pametan?! Uostalom i nije duznost direktora da zna sta je master prepaid sto pise tamo na nekom sajtu Mastercarda ;D Pa ne vozi se on valjda Ryanairom da bi to znao??

Apsolutno se ne slazem, sluzbenici u banci koja izdaje MasterCard ne zna osnovnu podelu tih platnih kartica na: kreditne, debitne i prepaid. To je prvo i osnovno sta treba da znaju, a ako ne znaju mogu da nauce ne na "tamo nekom sajtu", vec na zvanicnom sajtu kompanije sa kojom saradjuju i cije kartice nude. Nema to nikakve veze sa Ryanair-om. Oni se time bave, i ako ne znaju o bankarstvu i platnom prometu, sta onda znaju? MasterCard sam naveo kao primer, ali nije samo to, pitaj ih o tim "nostro" doznakama, mogucnosti kupovine karticama (koje izdaju) preko neta, da ti izracunaju kamatne stope bez kompjutera, raznim nalozimau u platnom prometu... svako ce ti reci drugacije...

Jasno sve, ali valjda u tom moru neznalica, ima i neko pametan?!

Svakako da ima, zato sam i rekao 95% njih nece znati, do 100 ima jos 5%...  ;)

• Author

Hehe moram i ja da dodam mail coveka koji je zaposlen u Hypo banci kod nas.

Objasnio sam im da hocu da izvadim p.p. master card i da znam da oni to nemaju, vec da nameravam da izvadim u Hr (greska mi je bila sto sam uopste spomenuo da mi kartica treba jer Ryanair ne naplacuje provizije ukoliko se placa bas tom karticom. A to sam rekao jer me nebi cudilo da me ubedjuju da mi ta kartica ne treba...)

Pitao sam ih koliko bi me izasle te takse tj. naknada za deviznu doznaku, jer sam preko telefona svaki put dobijao razlicite informacije:

Nekoliko puta sam zvao Hypo banku ovde oko naknade za deviznu doznaku i svaki put su mi davali razlicite info...

0.2% od  iznosa koji se uplacuje; pa 0.2% minimum 2.5e;pa 10e;pa 10e+2.5e, tako da stvarno ne znam koliko bi ta doznaka ispala.

I kao sto rekoh, na kraju slag na torti je mail:

Poštovani ,

Na osnovu raspoloživih podataka možemo zaključiti da Ryanair oslobađa plaćanja administrativne takse samo korisnike Master Prepaid Debit kartice koju oni izdaju kao co-brand karticu sa Santander Cards UK. (Ryanair Limited acts as a credit intermediary and only offers credit products for Santander Cards UK Limited). Ova kartica se izdaje rezidentima UK. Ostale Master Prepaid kartice ne ostvaruju ovo pravo na popust.

Link: http://www.ryanair.com/GE/?banner=276&gemid1=276

Ukoliko imate dodatnih pitanja stojimo na raspolaganju.

lol::

Stvarno nemam dodatnih pitanja.

Nego, zaboravih vas pitati jednu stvar: da li znate da je to što hoćete da otvorite račun u stranoj banci zabranjeno u Srbiji? :) Da, da... državljanima Srbije, koji nemaju i neko drugo državljanstvo, ili koji nemaju važeću radnu ili boravišnu dozvolu strane zemlje, nemaju pravo da drže devize na računu u inostranoj banci. Takođe, po isteku važenja radne/boravišne dozvole, dužni su da u roku od mesec dana zatvore račun i prebace novac u Srbiju. Naravno, nema šanse da vas uhvate, ali takav propis ipak postoji.

A, šta kažete na ovo? ::crazy:

Nego, zaboravih vas pitati jednu stvar: da li znate da je to što hoćete da otvorite račun u stranoj banci zabranjeno u Srbiji? :) Da, da... državljanima Srbije, koji nemaju i neko drugo državljanstvo, ili koji nemaju važeću radnu ili boravišnu dozvolu strane zemlje, nemaju pravo da drže devize na računu u inostranoj banci. Takođe, po isteku važenja radne/boravišne dozvole, dužni su da u roku od mesec dana zatvore račun i prebace novac u Srbiju. Naravno, nema šanse da vas uhvate, ali takav propis ipak postoji.

A, šta kažete na ovo? ::crazy:

hm... ima logike...

U velikom broju zemalja ne mozete otvoriti racun u banci kao fizicko lice ako nemate licnu kartu te zemlje, odnosno drzavljanstvo ili boravisnu dozvolu. Ocigledno da je Hrvatska jedan od izuzetaka.

Čuo sam i ja za isto, šta više neko je i pisao ovde na forumu ranije o tome...  Možda Dule? :D Koji bi to Zakon mogao da bude da pogledamo?

Propis Narodne banke, donet na osnovu zakona o deviznom poslovanju. Evo ga ovde - http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/20/dev/ds_rezidenti_devize_ino.pdf

Dule, jedno je da država uredi da li će dozvoliti nerezidentima otvaranje računa u zemlji i pod kojim uslovima, ali da ti država zabrani da držiš svoj novac gde želiš, to mi već nije normalno... Uostalom, ne znam da još neka zemlja u Evropi ima sličan propis...

Dule, jedno je da država uredi da li će dozvoliti nerezidentima otvaranje računa u zemlji i pod kojim uslovima, ali da ti država zabrani da držiš svoj novac gde želiš, to mi već nije normalno... Uostalom, ne znam da još neka zemlja u Evropi ima sličan propis...

Iskreno, meni, kao laiku u ovoj oblasti, je logicnije da drzava oteza iznosenje novca iz zemlje, nego da zabrani da drugi drzavljani i nerezidenti unose novac u zemlju.

Neko od forumasa ima pored svog nicka napisano: "Gde prestaje logika, pocinje Srbija"  ;D

Ne lupajte glavu uzalud, znamo svi da u Srbiji ima gomila glupavih zakona, a vecina zakona je i napisana tako, da im duva promaja sa svih strana i da otvara mogucnost izvrdavanja istih.

Chi, nemoj da unosis nemir u duse nas, postenih gradjana ;D I koji te djavo uopste terao da iskopavas te zakone ::crazy:

Pronasao sam:

Minimalna kazna za ovaj prekrsaj je 8 meseci kucnog pritvora u Cecinoj kuci.

• Author

Nego, zaboravih vas pitati jednu stvar: da li znate da je to što hoćete da otvorite račun u stranoj banci zabranjeno u Srbiji?

Naravno da nisam imao blage veze.

Chi, nemoj da unosis nemir u duse nas, postenih gradjana ;D I koji te djavo uopste terao da iskopavas te zakone ::crazy:

Upravo tako  :D

Mali offtopic: i u Hrvatskoj je bio na snazi sličan propis o zabrani otvaranja računa u inostranstvu i konačno je ukinut 01.01.2011.

Inače, mislim da je ukidanje tog ograničenja kod nas jedan od uslova da nam se omogući korišćenje PayPala.  ::crazy: