Jump to content

Featured Replies

Posted

E evo, mislim da je self-explainatory i naslov threada, al ajde da pitam ove koji su bili u Varšavi, kako 3 dana provesti tamo. Imam let sad u nedelju, pa se vraćam za 3 dana, živeo Star Alliance, i njihov Miles and More program :)

Puno hvala svima :)

E evo, mislim da je self-explainatory i naslov threada, al ajde da pitam ove koji su bili u Varšavi, kako 3 dana provesti tamo. Imam let sad u nedelju, pa se vraćam za 3 dana, živeo Star Alliance, i njihov Miles and More program :)

Puno hvala svima :)

Pod obavezno stari grad! E sad pitanje je sta te zanima? Imas raznorazne muzeje vezane za drugi svetski rat, pesacka zona u centru grada je vrh odradjena....Recimo ja sam dosta pesacio, zeleo sam sto viseo da vidim. Isao sam i  na stadion Legije....

U sustini bito je koja su tvoja interesovanja pa onda na osnovu toga isplaniras sta bi vole da vidis.

Jos jednu stvar, alkohol je zabranjen da se pije na ulici. Dakle samo u ugostiteljskom objektu. Nemoj da te se igras pa da sednes u park i otvoris pivce. Kazna je 50 zlota, sto je oko 12 eura.

• Author

Hehe pa dobro, ionako ne pijem, tako da mi to neće biti problem, a zanima me jel znaš jel može da se sve što je bitno vidi peške?

Ne, ne i opet ne. Vearsava ti je oko 2 miliona stanovnike ali brat bratu duplo je veca od Beograda. Pesaka nema sanse.

Sto se prevoza tice lagano se moze snaci i povoljan je. Mozes kupiti kartu za jednu voznju, tri sata, 12 sati, 1 dan, 3 dana,.... karta za jedan dan je bila letos 9 zlota sto mu je oko 220 dinara. Dakle vazi ti 24 sata gde god da se vozis i cime god: metro, bus, tramvajn... dan-noc nebitno.

Imas i dobru foru sa iznajmljivanjem bajsa. Ne placa se nista, ostavis samo licnu kartu-pasos i kada vratis bajs uzmes dokument nazad. Naravo ako ostetis nesto placas. Bajs je dobar jer je svaki trotoar u Varsavi podeljen na pola, pola za pesake pola za bicikliste. Bajsom mozes gde hoces.

Ako te jos nesto zanima pitaj

pitanje za kibicu ? ja sam u Varšavi 28 i 29. aprila  , sem tog starog gradskog jezgra i dole onog parka Lazienkowski vredi li se udaljavati odatle , ima li šta interesantno ? Ja sam planirao za Varšavu dva dana , nadam se da će mi biti dovoljno da obiđem sve što je vredno videti .

• Author

Ja sam se vratio iz varšave, pa imaš staro gradsko jezgro, onda Palac Kultury, Lazienki, ako si kod nekog možeš da odeš u Wilanow (pošto nije baš blizu), sasvim dovoljno ti je 2 cela dana.

Kupio sam trodnevnu kartu, prevoz im je super praktičan, tako da se lako možeš snaći :)

pitanje za kibicu ? ja sam u Varšavi 28 i 29. aprila  , sem tog starog gradskog jezgra i dole onog parka Lazienkowski vredi li se udaljavati odatle , ima li šta interesantno ? Ja sam planirao za Varšavu dva dana , nadam se da će mi biti dovoljno da obiđem sve što je vredno videti .

Jos jednom ponavljam, zavisi od toga koja su tvoja interesovanja. Na mene je recimo veliki utisak ostavio studenski grad, tj. univerzitet. I recimo obala Visle ali sa strane Nove Varsave.......sve zavisi sta te zanima pa prema tome planiras svoje vreme i sta posecujes.

Reci mi samo kako ides do Varsave?

A zna li neko kako doci jeftino do Varsave?

Voz Beograd - Budimpešta 26 EUR povratna, Budimpešta - Varšava 29 EUR u jednom smeru (ovu drugu kartu poželjno nabaviti nešto ranije u Putniku ili preko sajta Mađarskih železnica jer je ograničena ponuda i mogu nestati, mada neko je rekao da je uspeo i na dan putovanja da nabavi po toj ceni).

• Author

Ja ne bih znao da ti odgovorim na to pitanje, ja sam išao direktno LOTom, što baš i nije najjeftinija oopcija, al sam video da ima wizz iz Varšave, pa možda ti tako odgovara.

• 1 month later...

Zna li možda neko koliko sad košta karta za noćni voz Budimpešta-Varšava (jedan smer/povratna)? Na zvaničnim sajtovima železnica nisam mogla da nađem info. Zovem železničku u Budimpešti već nekoliko dana u različitim intervalima, ali su neprekidno zauzeti...  :?

evo i ja da napišem kraći referat o Varšavi pa možda nekom bude od koristi neka informacija:

ja sam u Varšavi proveo dva cela dana i mogu reći da sam dobar deo Varšave obišao , idealno bi bilo tri dana ali i dva mogu biti dovoljno ako se dobro organizuju. Odmah da kažem da na desnu stranu Varšave (Praga) ne treba ni ići. Meni đavo nije dao mira pa sam ipak otišao , nećete bog zna šta tamo videti. Osim Nacionalnog stadiona koji je još u izgradnji i ne može mu se ni prići ima par parkova u kome se vredi prošetati (Skaryszewski , Praski - tu je zoo) ostalo sve podseća na komunizam i nemaštinu. Leva polovina je mnogo bolja ! Obiđite Staro Miesto , Nowe Miasto pa krenite ulicom Krakowskie Przedmiešcie i duž te ulice nalazi vam se većina turističkih znamenitosti. Tu u blizini vam je i park Ogrod Saski koji vredi posetiti ! Palatu kulture će te videti iz svih delova grada i u njenoj blizini se nalazi ogroman trgovački centar sa svim robnim markama , zapravo ceo taj kvart je pun robnih kuća. Odmah pored zgrade se nalazi glavna železnička stanica Varšava Centralna koja je trenutno u toku renoviranja. Zapravo ceo grad se ubrzano šminka i doteruje zbog Evropskog prvenstva u fudbalu koje će se održati sledeće godine u Poljskoj i Ukrajini. Ono što pod obavezno preporučujem je odlazak u park Lazienkowski  clap, nalazi se malo južnije od gore pomenutih delova. Prepun je spomenika (Frederik Šopen i mnogi drugi ), tu je poznata Palata na vodi , jezerca , rečice , prepun je veverica  i  računajte da će vam za ovaj park trebati najmanje 3 sata. Na kraju parka preporučujem vam da samo pređete ulicu Belwedersku i sačekate autobus broj 180 koji vozi u deo grada Wilanow. Do Wilanowa možete stići i sa kartom važnosti 20 min jer upravo tolko i traje put. Ono što me je posebno oduševilo u njihovim autobusima je ispisan raspored svih stanica na pomenutoj liniji i vreme u minutama koliko je potrebno do koje stanice (moram priznati da ovo do sada nisam nigde video u Evropi). Wilanow isto pod obavezno ako se dolazi u Varšavu ! Tu je prelep park , jezero , palata , crkva , muzeji i mnogo još šta. clap

Što se tiče smeštaja ja sam koristio usluge hostela Oki-Doki . Hostel se nalazi u blizini Palate kulture i sve vam je tu na dohvat ruke. Zgrada ima lično obezbeđenje jer se u prizemlju zgrade nallazi banka (hostel je  iznad). I još za kraj da naglasim da nikako ne menjate novac u menjačnicama Westren Union  nono jer znaju baš dobro da zakidaju (osetio na svojoj koži  :bang:) Imate jako povoljan kurs u menjačnici u blizini hostela Oki-Doki na uglu ulica Swietokrzyska i Jasna. Ja sam Varšavu obišao pešice i mislim da je tako najbolje , staneš gde hoćeš , sedneš ....Toliko od mene , ako neko ima neko pitanje tu sam  :dance:  i da  , da se na kraju zahvalim Rax-u  na informacijama vezanim za železnički saobraćaj.  klanj::

Najbolji kurs u menjacnici je bio (maja 2011.) na stanici Varsava Ohota, 15 minuta peske od Centralne, 3.90 zlota po evru su davali, u citavoj Poljskoj je ovo bio najbolji kurs. Menjacnica se nalazi izmedju dva kebab sopa i radi od 9-18h...

Chaba, videh šta je RaxCherrych napisao/la, nego izgleda nisam bila precizna, pitala sam zna li možda neko koliko bi koštala karta ukoliko ne bismo uspeli da kupimo te najpovoljnije, pošto putuje nas petoro, dakle cena karata inače.  :)

Chaba, videh šta je RaxCherrych napisao/la, nego izgleda nisam bila precizna, pitala sam zna li možda neko koliko bi koštala karta ukoliko ne bismo uspeli da kupimo te najpovoljnije, pošto putuje nas petoro, dakle cena karata inače.  :)

Hm, ako vas ide 5, onda je manja verovatnoća da ćete naći tu jeftiniju kartu jer je mali broj mesta po toj ceni. Kada putujete? Mislim da možete tu za 29 EUR (ako je ostalo 5 karata po toj ceni) da pazarite u Putniku. Ako ne u Putniku, onda na http://www.mav-start.hu/eticket/nemzetkozi_e_ticket.php. A inače, cena bez popusta je 111,40 EUR za povratnu kartu. Ili probajte da nagovorite šestog da ide, pošto se daju i neki popusti za grupe od 6 i više ljudi.

Bezveze da na engleskoj verziji sajta nema te mape... A zasto idete bas vozom? Orangeways je sigurno jeftiniji.

Bezveze da na engleskoj verziji sajta nema te mape... A zasto idete bas vozom? Orangeways je sigurno jeftiniji.

Pa ako nađu ovu kartu Budimpešta - Varšava za 29 EUR onda nije, jer je Orangeways Budimpešta - Krakov između 19 i 25 EUR + od Krakova do Varšave još 10ak EUR za voz i izađe isto ili malo skuplje.

Hvala mnogo na svim info, zvali smo Putnik, rekli su da imaju još 6 tih jeftinijih karata, pa ćemo ih brže-bolje ugrabiti. :) Gledali smo i tu varijantu Beograd-Budimpešta-Krakov-Varšava (Orangeways Budimpešta-Krakov), ali nam se nije uklapalo zbog datuma odlaska i povratka, a putujemo 2.7.

• 1 year later...

Cao :)

Ja cesto putujem, sto autom sto prevozom.

Ukoliko se ne ide direktno u Varsavu, najbolja i najjeftinija opcija je

Budapest Special za 25e povratna i onda do Krakowa s Orangeways-om,

a od Krakowa vozom gde god hocete.

Ovo za nabavku karte u Putniku mi je novost, nisam znao pa sam izbegavao tu kombinaciju

(a i uglavnom sam isao u Gdanjsk pa mi se vise izplatilo direktno vozom iz Krakova, nego iz Varsave)

jer nema garancije da ce tih jeftinih biti kad se pojavim na salteru u Budimpesti,

posto je broj ogranicen, a i vaze samo za EuroNight voz, sediste u drugoj klasi.

Sto se tice Varsave, imam jedno 8 meseci boravka tamo :) i slazem se sa svime sto je napisao Tavel,

s izuzetkom da je meni Praga dosta simpaticna, tako stara i oronula :) pogotovo deo oko z.stanice Dworzec Wileński, tj severna Praga.

Ovo za menjacnice je tacno, izbegavati banke, kao i menjacnice na z.stanicama u sirokom krugu.

Najbolje menjati u trznim centrima, mada cak i na mestima koja vrve od turista su povoljni kursevi,

jer je konkurencija jaka pa velike razlike u kursevima nema.

Ako ogladnite a u centru ste, i volite dobar Kebab, preporucujem kebab Bosfor na Marszałkowskiej

blizu ugla sa ulicom Hoża (Pl. Konstytucji takodje nije daleko)

Nemoj da mislite kako rade tamo neki Turci, sve nasi! :D pa mozete i na juznoslovenskom razgovarati ;)

Samo kazite poslao vas Igor iz Indjije ;)

Pozdrav :)

• 8 months later...

Treba mi pomoc oko smestaja u Varsavi, da li je neko iznajmljivao apartman u centru, neka preporuka za smestaj te vrste? Ili neki hostel takodje u centru? Za 4 osobe. Gledala sam dosta toga i u dilemi sam pa ako moze neko da me "prosvetli"  :D hvala unapred  :D

puno sad pitaš, posle njega promenio sam bar 20 hostela i ne sećam se više. Mislim da je ok, na sajtu za bukiranje čistoća je ocenjena sa 87%. Sećam se u vezi ovog hostela da je sigurnost na visokom nivou, jer se u prizemlju zgrade nalazi banka, pa je dole danonoćno obezbeđenje. U sobama se nalaze kasete gde možeš da zaključaš svoje stvari, oni će ti dati ključ. Sećam se još i to da nisu primali evre kada sam hteo da platim. Evo ti komentari ostalih gostiju pa ti odluči:

http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Hostel-Oki-Doki/Warsaw/5989/reviews?dateFrom=2013-07-30&dateTo=2013-08-02