Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,ja sam se tek pridruzila sajtu :) pa jos uvek nzm o cemu ste pisali,o cemu ne. Moje pitanje je-koliko je skup zivot u Turskoj. Nasla sam na sajtu njihove ambasade da daju stipendije za skolovanje,al  ne pise dal je ukljuceno nesto sem skolovanja,pa me zanima koliko novca treba mesecno za stan,troskove i hranu...bilo bi lepo ako neko zna..

Hvala unapred

Evo, ja sam se juche vratila iz IST gde sam zivela prethodnih 3 meseca. Stan u kome sam zivela je na Bakirkoy opshtini i koshta 500 eur mesechno. Stan je 3+1 soba sa 2 terase itd. Bitno je znati koje su opshtine skupe, koje ne, pa cesh lako naci i fin stanchic za mnogo manje para. Predlazem da nadjesh cimere i sa njima delish troshkove, mnogo je isplativije. Ako vishe zelish da zivish sama, onda evo sajta za nekretnine, imash deo za iznajmljivanje stanova, pa procunjaj: www.emlakjet.com.tr

Shto se cena gasa, vode, struje itd tiche, hajde da kazemo da su podnoshljiviji nego u SRB...

Shto se hrane tiche...imaju lance prodavnica po imenu: Şok, DIA, Mıgros itd gde su UVEK neke akcije i promocije...dacu par primera cena:

hleb - 0.70 kurusa ili 1 lira (zavisi gde)

pileca prsa pakovanje od 10 kom - 1 lira

limunada - 1 lira

pakovanje salveta od 100 kom - 50 kuruş

vlazne maramice od 80 kom - 1.90 kuruş

pakovanje 4 sapuna za hamam - 3.90 kuruş

nivea dezadorans - 7.25 kuruş

chetkica za zube Colgate - 2.75 kuruş

efes pilsen 4 puta 50cl - 10.60 kurusaş

coca cola light 1l - 1.55 kuruş

ulje 1l - 3.49 kuruş

ayran 1l - 1.05 kuruş

dimljeni kachkavalj 225gr - 2.85 kuruş

dilim pistac salama - 2.59 kuruş

uno sendvich hleb 7 komada - 2.30 kuruş

royal breckfast tea 100 kesica - 6.90 kuruş

dogadan karadeniz cay 100 kesica - 7.90 kuruş

jaja manji paket - 4.49 kuruş

biscollat stix (grisine sa chokoladom) - 1 lira

majonez 600gr - 2.69 kurusaş

dimili jambon (salama) - 2.99 kuruş

tost hleb 500gr - 1.59 kuruş

labne (krem sir) 200gr - 2.19 kuruş

lux hamburger hleb - 2.20 kuruş

sigara boreg(cigara burek) pakovanje od 10 komada - 2.85 kuruş

itd itd

Kurs je: 1 eur = 2.2 lire

Kuruş je deo lire (kao kod nas dinar i para)

Nadam se da sam kako-tako pomogla, pa ako imash nekih pitanja slobodno reci  :)

• Author

Jaoo,hvala ti. Pa ovako.. ja sam u fazonu da odem bilo gde da studiram,ovde sam 1 godina,al mi se smucilo ucenje,ucenje,ucenje...a oko mene ljudi koji se ubise da nadju posao sa faxom,a nista :( :( :(. Tako da sam u fazonu da odem bilo gde,da imam neku diplomu na engleskom. Probala sam Solun,al je jako skup,a tesko je naci posao,pa je pitanje za tebe-da li se moze naci neki poslic kojim bih finansirala sebe,cisto da ne zavisim od mojih. Takodje,zanima me kakvi su ljudi,msm otici u zemlju,a nzm ni jednu njihovu rec,drugaciji pogledi na zivot i sve... Tako.. Izvini ako gnjavim i usput ako znas za neku drugu zemlju gde se moze raditi i studirati,javi!!! :D :D :D

Cek, a te cene sto si navela, mislim da bi ipak na kraju trebalo da pise "lira", a ne tih kukuruza ;D Npr, mislim da bi trebalo, dezodorans Nivea - 7,25 lira, ili 7 lira i 25 tih kukuruza, ako sam dobro shvatio. Bilo bi suvise jeftino da je 7,25 kukuruza, a i besmisleno je jos deliti kukuruze na 100 delova ::crazy:

• Author

Hvala na predlogu,prosla sam manje-vise vecinu tema iz toga -posao i  inostranstvo.

Neke lepe teme su zavrsene raspravama o sasvim nevezanim stvarima,tako da nista od toga. Koliko je tesko naci nesto,zaista ne mogu da verujem. Malo je bedak jer sam zensko i gde got da odem bicu sama u nepoznatoj zemlji,sa krajevima koje treba izbegavati i koje nzm...

Ipak,hvala svima na odgovorima..

Brzinski sam pisala pa sam izostavljala rech "lira" u ceni, ali naravno da sam mislila da je ono ispred zareza lira, a ono iza kurus...Izvinjavam se na mistake, al kontam da su svi razumeli o chemu se radi...

E sad dalje...ako ne znash ni rech Turskog bice ti tamo jako teshko jer Turci generalno engleski nit znaju, nit vole...Ja sam komunicirala iskljuchivo na Turskom...e sad...Turski i nije tako teshko nauchiti ako si spremna da se polomish od bubanja gramatike...

Shto se posla tiche, ja sam 3 meseca radila kao kucna pomocnica-bejbisiterka i imala platu od 300 eur, plus placenu kartu do tamo i natrag, a hrana i sve ostalo je bilo njihovo da placaju, ja sam samo radila i shtekala pare...

U principu na crno mozesh da se uvek snadjesh da radish u nekom butiku ili kao siterka, ali se regularnom poslu ne nadaj, jer ne zele da obezbedjuju working permit za strance - skupo im je...

Ja idem ponovo tamo u Julu, na tri meseca opet, pa ako budem imala neshto novo da ti kazem, pisacu ovde...ali uglavnom je parola: snadji se...

• Author

Potreban mi je savet, hitno!!! Kao sto sam pisala nasla sam neku stipendiju za Tursku i u nju je uracunato skolovanje, stanovanje i 100 eura dzeparca. Nije placena hrana, prevoz do faxa i prevoz do Turske. Prvo, zanima me jel to ok, jer koliko sam videla iz ovoga gore oni su po cenama slicni Bg-u, zna li neko ko je ziveo tamo da li postoje neke mesecne markice za prevoz i sl i koliko ce mi (okvirno) trebati mesecno novca za zivot. Takodje, kako da  za 2 meseca usavrsim engl, posto sam mnogo toga zaboravila a i mnogo toga nisam ni znala  :(. Ljudi, pomozite!!!!

Gde si pronašla to za studije? Na sajtu ambasade ili negde drugde? Koje su studije u pitanju? Izvini što ti sada skrećem sa tvog pitanja :)

• Author

E, nzm sta da ti kazem, valjda mozes birati sam studije na eng ili turskom... Ja sam to nasla preko mog faxa i njihove ambasade al kad sam se cula sa nekim iz ambasade rekose mi da im je sajt nesto blokiran il sta vec... pa nzm sta da ti kazem, valjda je najbolje da ih nazoves i raspitas se...(al nzm koje si gosiste ovo je za ljude do 25 god, valjda studije krecu od 1 godine nije kao razmena)

Potreban mi je savet, hitno!!! Kao sto sam pisala nasla sam neku stipendiju za Tursku i u nju je uracunato skolovanje, stanovanje i 100 eura dzeparca. Nije placena hrana, prevoz do faxa i prevoz do Turske. Prvo, zanima me jel to ok, jer koliko sam videla iz ovoga gore oni su po cenama slicni Bg-u, zna li neko ko je ziveo tamo da li postoje neke mesecne markice za prevoz i sl i koliko ce mi (okvirno) trebati mesecno novca za zivot. Takodje, kako da  za 2 meseca usavrsim engl, posto sam mnogo toga zaboravila a i mnogo toga nisam ni znala  :(. Ljudi, pomozite!!!!

Nisi napomenula o kom mestu u Turskoj se radi, buduci da su cene veoma razlicite kada se porede Istanbul ( a verovatno i Izmir, Ankara...) i neka manja i siromasnija mesta. Zadnjih godina Istanbul je skuplji od Beograda, tu nema nikakve dileme, jedino sto kad si tamo duze mozes da pronadjes jeftinije coskove. Da li je 100 evra dovoljno za najosnovniji zivot? Iskreno, sumnjam, ma koliko neko bio stedljiv. Verovatno uz razorazna dovijanja mozes da pokrijes hranu i prevoz, ali van toga bukvalno nista. Sto se engleskog tice, ne bih preterano brinuo, Turci su po tom pitanju jako jako tanki.

• Author

hvala za odgovor! Pa, naravo da ce mi i moji slati nesto i ako budem uspela raduckati cu nesto povremeno. Sigurna sam da mi treba vise od 100 eura al nije isto da li mi treb jos 100,200 ili 500e. Zato pitam. Sto se tice grada pretpostavljam da je u pitanju Istambul ili Ankara (mada su ima podaci uzasni, nista nije navedeno sem uslova prijave) jer msm da nemaju mnogo fakulteta na engleskom. Medjutim meni treba engleski na akademskom nivou da bih mogla pratiti nastavu. Tj msm da je prijavljivanje do jula pa bi trebalo da do tada polozim neki od testova da pokazem to akademsko znanje eng(sada sam na zalost, daleko od toga), a posle do pocetka semestra imam jos vise od 2 meseca za usavrsavanje jezika... Pa ako ko zna neki super predlog za samostalno ucenje neka javi sto pre(jer da idem na kurs sada je kasno za prijave a individualni casovi su preskupi  :'(  )

Ne traže sertifikat? Ili te oni proveravaju? Ostao sam ti dužan odgovor na prethodno pitanje - nemam neki poseban razlog zašto pitam gde si saznala za konkurs, odnosno ko nudi, više onako informativno. U svakom slučaju ne ispunjavam kriterijume.

• Author

Ma nzm ni sama. Ljudi u ambasadi su stvarno kulturni, prijatni..al su jako neupuceni, a sajt im je tek prica za sebe. Uslovi su takodje jako cudni. Ne smes imati rodbinske veze sa turskom, traziti njihovo drzavljanstvo, ako si koristio neku tursku stipendiju otpadas takodje... A na sajtu uopste ne postoji spisak fakulteta i nije mi jasno kako da nadjem nesto sto mi odgovara. I ova zena iz ambasade mi je rekla da treba da im pokazem da posedujem dovoljno znanje eng za studiranje, da mi treba sertifikat al nije rekla koji... Sve u svemu da mi nije bas jakoooooo stalo da idem negde van da studiram od ovog bih glatko odustala!  :'(  ... Mada i ovako nzm sta cu. Sad mi je kao priortitet da naucim eng,pa cu da vidim... A ko ce da mi objasni koji fax, kako, gde, sta je sa zivotom u Turskoj i sl... to stvarno ne znam :(

Moja prijateljica je prošle jeseni dobila stipendiju za postdiplomski na 3 godine, 1 godina učenje turskog (jer je studij na turskom), 2 godine studija. Mislim da je njoj džeparac oko 130-150 eura što joj definitivno nije dovoljno, iako ima obezbijeđen dom i hranu u domu. Tj. dovoljno joj je, al' jedva. Dovoljno joj je da (pre)živi, al' tu nema izlazaka, odlazaka na koncerte, ispijanje kafa, jedenje vani itd. Eventualno ponekad kino. Što se tiče prevoza, kad dobiješ stipendiju možeš prilično brzo srediti papire za dobivanje studentske iskaznice za prevoz (ne znam kako to sad izgleda, ako izgleda kao što je ranije kad sam ja bila, onda sliči kao na privjesak za ključ), s tim što ona nije mogla dobiti iste sedmice kad je došla tamo već je prvih mjeseca trošila oko 4 eura svaki dan na prevoz jer je morala koristiti više linija svaki dan. Jesi ti 100% sigurna da su u pitanju predavanja na engleskom? Pošto npr. turska ambasada u BiH daje stipendije samo za univerzitete na kojima je sve na turskom pa onda stipendija uvijek uključuje godinu dana učenja turskog. Što se tiče gradova za koji se dobivaju stipendije, većina dobije za Istanbul, manji dio Izmir i Ankara. Za druge gradove nisam čula da je iko (bar odavde) dobio.

P.S. Ako bi provela godinu dana učenja turskog, ne vjerujem da bi imala i vremena za neki honorarni poslić (koji ni Turcima nije lako naći, a pogotovo kad ne znaš turski ni progovoriti), moja prijateljica svaki dan ima časove turskog od 12 do 6, kaže da u prosjeku svaki radni dan provede još oko 4h radeći zadaće iz turskog i bubajući gramatiku tako da joj je relacija dom-institut-čitaonica. Ne znam kako bi ulovila vremena još i za posao. smartass

• Author

Pa znas kako. Ja iskreno nemam pojma!!! Videla sam da nude stipendiju, jedino sto pise je da daju stipendiju za studiranje, da biras koji ces fax. Uslovi  da si zavrsio srednju. Nigde se ne pominje to za godinu dana ucenje turskog. A, kada sam zvala ambasadu i pitala jel studiranje na eng ili turskom rekli su mi da mogu da biram. Nije mi jasno kako ocekuju(ako ne daju tu godinu ucenja) da ce neko da upise fax na turskom. Da neko sa 19 god zna perfektno turski(koji se ne uci u skolama a retko koja skola za strane jezike ima turski) posebno jer svi koji imaju bilo kakvu vezu sa turskom ne mogu da dobiju stipendiju. Sve u svemu obavestenja jako losa... :(

• 6 years later...

Irena iz Crne Gore.Tema me je privukla pa se pridruzim.Interesujem se za zivot u inostranstvu na neki period,najvise sam zainteresovana za Tursku.Privlaci me ta zemlja,pogotovo grad Istanbul.Vec vidim sebe tamo,ali odlucujem se da prvo prikupim novac,da naucim jezik.Planiram da podjem u Tursku -Istanbul da radim i zivim.Zelim da se informisem prije nego sto odem.Ovdje na forumu citam neka iskustva ljudi koji su vec bili tamo ili koji su i dalje tamo.Pitam se kakav je zivot stranca pogotovo nas sa Balkana u Istanbul?Koliko novca treba da se obezbijedi za pocetak?Pa koliko je dovoljno?Na 90 dana mogu da odem sa pasosem?Treba li jos neki dokument pored pasosa?Unaprijed Hvala.:smile:

• 2 years later...

Ja bih samo da pitam kako pronaci neki stan za iznajmljivanje u Istanbulu.Pogledala sam dosta sajta ,ali su ili neki preskupi ili su oglasi pre 6,7 god.Ne znam vise gde da gledam i kako da nadjem,pritom i kad pronadjem, kako da se sporazumem sa vlasnikom oko iznajmljivanja posto Turci slabo znaju engleski,a moj nivo poznavanja tuskog jezika je osnovni.Plus sam cula da vlasnici mogu da prave probleme ili te u startu odbiju kad cuju da si stranac.

Planiram,da kada naucim zadovoljavajuci nivo jezika,odem u Istanbul i radim u zdravstvu.Pa ako neko ima neko iskustvo ili savet,bila bih jako zahvalna.Kako pronaci posao uopste? Kako prolaze med.sestre,da li je plata ok,moze li se preziveti..? Godinama sanjam o preseljenju u Istanbul i konacno je dosao na red period planiranja. Svaka pomoc je dobrodosla.?

Edited by Andjela35

• 4 months later...

Ćao! Nisam sve, ali sam procitala dosta komentara i znam o čemu se radi. Zanima me da li može neko da mi pomogne.. želela bih da živim i radim u Turskoj, pa da li neko zna kako može da se dobije Viza na duže, tj. Na duže od 3 meseca. Gde da je zatražim, gde da se obratim itd? Jezik ne znam perfektno ali znam dosta, dosta dobro, za sporazumevanje i koliko toliko za rad u Turskoj. Hvala unapred ??

25 minutes ago, Dana97 said:

Ćao! Nisam sve, ali sam procitala dosta komentara i znam o čemu se radi. Zanima me da li može neko da mi pomogne.. želela bih da živim i radim u Turskoj, pa da li neko zna kako može da se dobije Viza na duže, tj. Na duže od 3 meseca. Gde da je zatražim, gde da se obratim itd? Jezik ne znam perfektno ali znam dosta, dosta dobro, za sporazumevanje i koliko toliko za rad u Turskoj. Hvala unapred ??

Sve zavisi sta zelis da radis od toga ce i da zavisi odgovor moze ili ne.

Radila bih bilo šta za početak.. (naravno do granıce pristojnosti) Samo me zanima gde mogu da se raspitam vise o tome i gde da se obratim za vizu? @boranija Hvala na odgovoru! ?