Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovako,nisam 100 % sigurna,al koliko sam uspela da pogledam sve teme o ovome se nije pisalo :(.

Zanimaju me iskustva sa work and trevel programa,koja agencija i ostalo. Najvaznije mi je da je pouzdana i koliko je moguce,povoljna. Ja sam trenutno u fazi kada mi se sve smucilo,dosta mi je studiranja,ucenja nepotrebnih stvari,zivota sa roditeljima,toga sto ne mogu da nadjem neki poslic uz fax... :'( :'( :'( i jos mnogo toga. Problem je sto mi je engleski na nivou oko b1 ilib2,a posto ga ne koristim uopste u poslednje vreme mnogo toga sam zaboravila :(. Jel ima neko ko proziveo nesto slicno. Konkretno,jako volim NY,al mi je sasvim svejedno gde bih zivela(drzava ,grad). Sestra moje drugarice je otisla tako i tamo je ostala,zavrsila fax..sto mi se jako svidja,msm ne bih ostala tamo zauvek,al da imam neki fax na eng... Najvaznije od svega je da naucim perfektno engl,da bih ili tamo,ili negde u Evropi mogla zavrsiti neki njihov fax... Ne znam kakve su mi sanse  :(. Molim vas ,sve informacije su mi dobro dosle,ne samo za Ameriku,bilo koja zemlja gde se moze pouzdano otici i zaraditi neki novac... Npr,imam rodbinu u Kanadi,al tamo mogu otici samo na 3 meseca,jer da bi ostala kao student treba mi akademsko znanje engl,a za to mi je potrebno bar 6-10 meseci.. Ako znate neke"cake","rupe u zakonu",povoljne prilike,javljajte sto pre!! Pls!!!

work and travel program nije isto sto i otici tamo i upisati fax i ziveti tamo. bar koliko ja znam.

work and travel je program za studente koji studiraju u srbiji, a preko leta idu negde u U.S.A. da rade, obicno preko neke agencije. njih ima sve vise, ja sam bila u NYC turisticki i super je, ali sam radila samo na Alasci tako da nemam licna iskustva posla u NYC ali poznajem tamo gomilu srba koji uglavnom rade po kafanama. da bi isla na taj program j da bi dobila J1 visu moras da budes redovan student ovde, da dajes redovno ispite i da nisi trenutno na obnovljenoj godini. jezik nije problem. e kad vec dospes tamo, onda eventualno mozes da trazis neke kombinacije za ostanak, koje su polu nelegalne. ako bi da upisujes neku bar polu ozbiljnu skolu, koliko ja znam, to doooosta kosta. i o tome imam bas malo informacija.

nadam se da sam bar malo pomogla

• Author

ljudi,ovo ne da je hitno,nego nemam reci!!!

Nasla sam na netu neku agenciju koja je mnooooooogo jeftinija od drugih.  Sve agencije koje rade work and travel uzimju oko 1000 eura,dola il cega vec i tu nije uracunato stanovanje. Ova agencija uzima od 800-1000 tih eura dolara..sta got,al je uracunato i  stanovanje... To kad se izracuna dodje zaista mnogoooo jeftinije. Kako uopste da znam da li neka agencija  ok radi il je u stv fiktivna firma.. Nisu uopste male pare i plasim se da ne bude :bang: :bang: :bang:  pa onda mogu samo sa se besim.. Postoji li nacin da se proveri pouzdanost agencije,ima li neki zakon o zastiti.. Help!!!!!!

da, zaboravila sam da kazem cenu. moj program za ovu godinu je bio oko 800 $ (naravno bez karte), i to mi je agencija nasla posao. a self (sam odavde trazis poslodavca tamo) ne verujem da moze da kosta ispod 600 - 700$.

e sto se tice pouzdanosti pojedinih agencija i nekoj zastiti zaista nemam pojma. nisam jos cula za primere da je neko platio a da nije otisao (osim ako nije dobio vizu), ali se desava da se ljudi ispale za posao kad odu tamo.

• Author

hvala na odgovoru,ako ti nije problem,posalji mi linke te agencije,mada se plasim da sam zakasnila ove godine... :( :'(

• 4 weeks later...

Evo,ja idem za 4 dana u USA, tako da ako vas zanima nesto, mogu vam reci. Sto se agencija tice, idite iskljucivo preko proverenih, nemojte da se zalecete tamo gde je jeftinije, jer je razlika u ciframa maksimum 150$, ali tih 150$ vam mogu izaci na nos ako vas ispale za posao ili nesto slicno.

• 2 months later...

Ja sam trenutno na work and travel programu, radio sam mesec dana u nekom mestu trenton NJ, ali sam pobegao jer je posao katastrofa, radi se ceo dan i mesto je selendra najveca. Trenutno couchsurfujem po Baltimoru, DCu, na obali ali moram nesto da uzmem da radim. Moze li neko sa iskustvom ili neko ko zna neke ljude u Filadelfiji ili Baltimoru, Atlantic Cityu... bilo gde da mi pomogde ako nista da budem par dana dok ne nadjem smestaj ili posao ili tako nesto. Bilo kakva pomoc ovde je dobrodosla!!

Uff, teško da će ti se ovde posrećiti. Za Atlantik siti znam da uvek ima naših po kockarnicama, pa jedino da tamo zapucaš i potražiš. U Baltimoru je agencija preko koje sam išao radila Hard Rock Cafe i bilo je dosta naših, baš baš dosta. Pa eto, možda i to da probaš.

• 2 weeks later...

imam pitanje....

moja radna viza istice 5og sept ali ima tih dodatnih mesec dana da putujuem.htela sam da idem u kolumbiju(vec sam dobila i vizu) ali su mi rekli da necu posle moci da ponovo udjem u ameriku i da treba opet da vadim vizu. imam povratnu kartu iz NY i samo trebam da pokupim let.rekli su mi ako ne napustam aerodrom da nema problema.pojma nemam sta da radim.

zna li neko kako da izvadim vizu bez problema i da li je tacno to za aerodrom.hitno mi treba resenje :))))

hvala unapred:)))

ako za Kolumbiju ideš i vraćaš se sa istog aerodroma, sa kojeg putuješ nazad za Srbiju, onda ne bi trebalo da bude problema. I ako je tvoj povratak iz Kolumbije u US isti dan ili sutradan kad i polazak za Srbiju. Mada, vidi pozovi tvoju agenciju preko koje si otišla, neka ti oni provere, znaju sigurno bolje.

• 7 months later...

Shto se tiche wprk&travel programa,mogu da preporuchim Ayusu iz Bgda..korektni su,bar shto se mene tiche i sluchaja svih mojih prijatelja koji su sezonama putovali preko njih..

Cena programa je 1650$ ako ti oni traze posao,ali to teshko prve godine moze da bude neshto bash dobro..zavisi sve od mesta i koliko ti se pogodi da bude dobra sezona ili budesh unapredjen..ako vec idesh na mesta gde se rade po dva posla,recimo Denali Park,Aljaska,morao bi da trazish drugi posao sam,jer od jednog teshko da cesh mnogo zaraditi kada otplatish program i troshkove puta..tako da se na kraju prve sezone ugovaraju poslovi za sledecu,kako bi pri povratku sledece godine imao bolje poslove i manje placao program..Samo shto su od ove godine Amerikanci zabranili izdavanje radnih viza apsolventima,ogranichili broj tih viza i zabranili Srbima ulaz u USA pre 21.maja,pa se tako gube shanse za dobijanje boljeg posla u mestima gde se rade po dva posla ili sezona pochinje ranije..

A poruku si uputio kome? nada.hope je pitanje postavila prošle godine, što svejedno nije bilo korektno, s obzirom da na forumu postoje određena pravila protivna reklamiranju agencija.

Sve agencije su manje više iste, razlika je u ceni, a Ayusa spada u najskuplje, što nije garancija kvaliteta. Ja sam išao preko njih 2010. godine, i ne mogu da kažem da nisu bili korektni, ali nisam ni dobio neku vrednost za pare koje sam platio. Očekivao sam više i bolje, smatrajući da postoji razlog zašto su skuplji skoro 2x od najjeftinije agencije. A drugari koji su išli preko te najjeftinije agencije su bolje prošli sa poslovima koje su od njih dobili i nekom sveukupnom saradnjom.

Svestan sam da ne postoje pravila, i da je nezgodno generalizovati, ali svejedno pozivam sve da sva pitanja o izboru agencija potraže na nekom drugom mestu, a da ovde potraže i pitaju u vezi poslova, života u Americi u sl.

• 5 weeks later...

Jel u svim agencijama vazi pravilo da ne mozes biti na obnovljenoj godini ili? Posto ja planiram ici sl godine a tada cu biti apsolvent :/...

• 2 weeks later...

Ja sam isao 2007. god kad sam bio apsolvent. Mislim da to bas i nije tako strogo.

• 1 month later...

:mah:

zna li neko kakve su mogucnosti za dobijanje radne dozvole osobama sa madjarskim pasosem, madjarskim drzavljanima, posto sam cula da za turisticki odlazak u USA ne trebaju vize???

Potrebno je da se aplicira za radnu vizu u Američkoj ambasadi u Mađarskoj, prema proceduri koja može da se nađe na njihovom sajtu. To je u slučaju da pričamo o regularnom načinu dolaska do vize.

Drugi način bi bio odlazak u Ameriku na turističku, zloupotreba njihovog zakonodavnog sistema time što bi upisali neku školu i sl. i time stekli pravo na određeni broj radnih sati, što naravno mnogi zloupotrebljavaju da bi radili na crno (može i bez upisa škole), itd itd itd...

Hvala! I da, radi se o regularnom zahtevu, moji iz USA su me posavetovali da je tako najbolje, posto se poslodavci jeze prilikom apliciranja onih sa nejasno i ilegalno stecenom radnom dozvolom.  Prilicno je sigurno radno mesto za mene, a posto sam majka 16godisnjeg deteta, naravno namera mi je i nju izvesti cim se za to stvore uslovi.

Hvala na informacij, pomoglo je. ;)

• 1 month later...

Ako vas zanima bilo sta u vezi sa WAT rado cu pokusati da ogovorim na pitanja i posavetujem vas, s obzirom da sam bila tamo 2010. i 2011. preko dve razlicite agencije, oba puta sam prosla vrlo dobro, prvi put u Connecticutu , drugi na Aljasci. rado cu pomoci koliko mogu, znam koliko je meni znacila pomoc forumasa pred moja USA putovanja :)

Zna li neko da li se moze ici preko W&T tokom master studija? Ja sam trenutno apsolvent, a svuda pise da ne mogu da apliciram za program. Pa bih uzeo da upisem neki master i onda apliciram.

mozes. upises master, polozis nekoliko ispita i ok si kandidat. bitno je da si prvi put na godini sa koje apliciras za vizu. ali kao sto neko rece - ogranicen je broj viza, tako da ako planiras dogodine, sredjuj dokumentaciju na vreme kako bi vec u martu-aprilu mogao da ides u ambasadu.

Postoje i master programi gde nema ispita u pravom smislu te reči, već pristupnih radova koji sadrže elemente različitih predmeta, pa tako možeš i takve studije da izabereš.

Ja sam 2010. išao dok sam bio na masteru.

• 3 weeks later...

Ja sam isao 2007. god kad sam bio apsolvent. Mislim da to bas i nije tako strogo.

Може се ићи и као апсолвент,али само прву годину.Дакле ако је неко другу или трећу годину апсолвент не може.