Jump to content

Featured Replies

Verovatno radi na crno.Sto se tice radnih dozvola tajlandjani su izuzetno rigirozni.

Ako te uhvate da radis bez dozvole zna se - pravac monkey house...

sa dozvolom, tj urednom radnom vizom,

dozvola za rad se ovde vadi nakon prve godine, ili u toku prvog produžavanja, zavisnosti od vrste vize koju imaš

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Ej,citam ove tvoje postove i veoma su zanimljivi. Mi smo imali neke planove za selidbu tipa Indije,Kine itd...mada Indija je definitivno otpala posle dugog i detaljnog istrazivanja. Sad imamo na umu Tajland. Mozda bi mogao da mi das neku smjernicu tipa kako naci posao, i gdje na kojim sajtovima,kako doci do vize,cijene recimo trosobnih stanova,na rentanje mislim itd. E da moram napomenuti da je porodica u pitanju dakle + 2 djece. Dakle htjeli bi zivjeti i raditi. Hvala unapred :)

9 hours ago, drashti said:

Ej,citam ove tvoje postove i veoma su zanimljivi. Mi smo imali neke planove za selidbu tipa Indije,Kine itd...mada Indija je definitivno otpala posle dugog i detaljnog istrazivanja. Sad imamo na umu Tajland. Mozda bi mogao da mi das neku smjernicu tipa kako naci posao, i gdje na kojim sajtovima,kako doci do vize,cijene recimo trosobnih stanova,na rentanje mislim itd. E da moram napomenuti da je porodica u pitanju dakle + 2 djece. Dakle htjeli bi zivjeti i raditi. Hvala unapred :)

čime se bavite? i kakvo vam je obrazovanje?

Konobar mada je radio i kao poslovodja a ja u salonu lepote pedikir,manikir,depilacije,nokti i te zenske stvari. Nije fax znam,zato pitam ima li se sto sa time ici da se radi.

19 hours ago, drashti said:

Konobar mada je radio i kao poslovodja a ja u salonu lepote pedikir,manikir,depilacije,nokti i te zenske stvari. Nije fax znam,zato pitam ima li se sto sa time ici da se radi.

jako cenjena i traženja zanimanja, dobro placena, ali na zabranjenoj listi, mada imate pravo da otvorite firmu. to vaj je jedina mogucnost, farbanje/blajhanje kose samo je 150 evra, jako dobre zarade, ali samo ako vi otvorite firmu!

Citala sam u tvojim ranijim postovima o tim zabranjenim zanimanjima mada i dalje mi to nije skroz jasno i molim te ako mozes pojasni mi to...a za otvaranje sopstvene firme to je sigurno skupo tako da to predpostavljam da to otpada....da li imas neki savet...znas imamo decu skolski uzrast,osnovci....kako? Sta? Hvala ti :)

Evo jedan post sa drugog foruma,iz decembra 2013 doduse ali koji i dalje itekako vredi procitati:

Kao ostati?

Ozeniti se: moze, za "marriage visa" minimum 1,000EUR prihoda koji dolaze sa strane, ne iz Thai, na svoje ime (pismo od ambasade, koju Srbija nema, Dzakarta najbliza).

Zaposliti se: ne moze. 99.99% poslova je zabranjeno za strance, to je zakon. Jedno zanimanje koje je otvoreno za strance - nastavnik engleskog, ako neko hoce da zaposli "non native speaker".

Ili ako te firma posalje u svoju ispostavu, onda bilo koji posao moze. U Thai firmi ne moze i ne moze u stranim firmama ako neko nije poslat iz inostranstva.

Ne moze se biti moler, zidar, konobar, berac voca, nista sto Thai mogu kompetentno da urade.

Sopstveni posao: teske muvaze, mora da se ima 51% Thai akcionara u firmi. Moze i to da se resi, fiktivne firme, ali onda si sirom otvoren za manipulacije.

Turisticke vize, 6 meseci, visa-run. Max 180 dana godisnje u Thai na toj vizi.

Za starije od 50 godina, "retirement visa". 20,000EUR u Thai banci, uvek mora da bude tamo kada se obnavlja viza. Ili, 1,000EUR mesecne penzije ili prihoda od bilo cega (rente na stanove van Tajlanda, akcije, bilo sta) sto moze ambasada da potvrdi.

15 hours ago, drashti said:

Citala sam u tvojim ranijim postovima o tim zabranjenim zanimanjima mada i dalje mi to nije skroz jasno i molim te ako mozes pojasni mi to...a za otvaranje sopstvene firme to je sigurno skupo tako da to predpostavljam da to otpada....da li imas neki savet...znas imamo decu skolski uzrast,osnovci....kako? Sta? Hvala ti :)

otvaranje firme nije skupo, jer mozes da kupis papire za vec otvorenu firmu, pa posle da joj promenis delatnost..cene papira su od 500 evra pa navise, zavisi gde je firma prijavljena...

mislim da moras da zaposlis bar 1 tai drzavljanina u furmi, a mozda cak i 2, nesto se tu stalno menja...alo to mozes da proveris...

moja drugarica iz bg npr. radi kao muzicki urednik jednog nocnog kluba u bankoku, sve legalno sa radnom vizom, druga kao konsultant u turistickoj agenciji, vlasnik agencije je norveznin, ortak je fotograf, freelancer, 4. ortak instruktor ronjenja, 5. ortakinja fitnes trener u spa resort-u, i to bas ekskluzivnom, 6. ortak je industrijski dizajner u jednoj firmi....svi su na regularnim radnim vizama vec godinama...evo ja idem za par dana, nesto gledam za nutricionistu u jednom spa resortu, pa cemo videti kako prodjem :)

17 hours ago, drashti said:

dakle, ne bi mogla da se zaposlis kao pedikir manikir, ali bi morala da nadjes neko slicno zanimanje, (šta ja znam lupam, umetnik ulja na noktima, lupam, artist, or smth) tako da bi mogla da ti naprave legalne papire, za otvaranje firme, ne znam odakle vam ta informacija da je skupo. 

http://nomadcapitalist.com/2013/10/17/how-to-start-a-business-in-thailand-and-is-it-cheap/

http://www.thailandguru.com/thailand-company-setup-registration.html

http://www.boi.go.th/index.php?page=setting_up_a_business

http://www.remax.co.th/start-business-company-thailand/

https://www.samuiforsale.com/knowledge/thai-business-law.html

možda je ovo najbitniji link za vas http://www.bangkokpost.com/learning/learning-together/890296/what-i-learned-setting-up-a-business-in-thailand-5-conclusion

a sto se tice drzave, zasto ne pokusate Kambozu? preporucujem vam zato sto ste hteli da idete u Indiju, a to mu dodje isto, obe su jeftine? i easy procedura za otvaranje firma i pronalazak posla,

Ubi bože, zašto bi neko išao tamo da živi, ali jade, ima svakakvih, pokusajte, mogu vas spojiti sa ljudima koji su tamo.

54 minutes ago, StefanDylan said:

dakle, ne bi mogla da se zaposlis kao pedikir manikir, ali bi morala da nadjes neko slicno zanimanje, (šta ja znam lupam, umetnik ulja na noktima, lupam, artist, or smth) tako da bi mogla da ti naprave legalne papire, za otvaranje firme, ne znam odakle vam ta informacija da je skupo. 

http://nomadcapitalist.com/2013/10/17/how-to-start-a-business-in-thailand-and-is-it-cheap/

http://www.thailandguru.com/thailand-company-setup-registration.html

http://www.boi.go.th/index.php?page=setting_up_a_business

http://www.remax.co.th/start-business-company-thailand/

https://www.samuiforsale.com/knowledge/thai-business-law.html

možda je ovo najbitniji link za vas http://www.bangkokpost.com/learning/learning-together/890296/what-i-learned-setting-up-a-business-in-thailand-5-conclusion

a sto se tice drzave, zasto ne pokusate Kambozu? preporucujem vam zato sto ste hteli da idete u Indiju, a to mu dodje isto, obe su jeftine? i easy procedura za otvaranje firma i pronalazak posla,

Ubi bože, zašto bi neko išao tamo da živi, ali jade, ima svakakvih, pokusajte, mogu vas spojiti sa ljudima koji su tamo.

Zelimo negde preko valjda covjeku dosadi kad radis kao konj a nizasto i onda bi nesto i negdje drugo. Da smo solo pa mozda bi razmisljali o odlasku a mozda i ne,to je vec pitanje. Ali ovako kad imas djecu pa vidis kuda sve ovo ide a pri tome jedva krpis kraj sa krajem i svjestan si cinjenice kakva ce im biti buducnost,obuzme te nekakva panika i zelis nesto da promijenis,pokusas pa i teze da radis zbog njih naravno.Hvala na info :) a zasto bas te destinacije pa zbog klime, imam neke zdravstvene probleme tako da svuda gdje je toplo dolazi u obzir ostalo nema sanse da se negdje smrzavam pa to imam i kuci po par meseci godisnje :) Procitacu detaljno ovo sve pa se javljam...thanks ;)

• 6 months later...

Cao,

Vidim da je tema  relativno sveza pa da se i ja pridruzim. Jako mi je interesantno gore sto si napomenuo da ti drugarica radi u hotelu kao fitnes instruktor. I sama se time bavim pa bih da probam da apliciram za neki hotel da li bi mogao da me uputis na neki sajt ili jos bolje na neku osobu. Hvala u svakom slucaju. :smile:

• 11 months later...
On 4/4/2016 at 2:58 PM, deki011 said:

Zaposliti se: ne moze. 99.99% poslova je zabranjeno za strance, to je zakon. Jedno zanimanje koje je otvoreno za strance - nastavnik engleskog, ako neko hoce da zaposli "non native speaker".

Ne moze se biti moler, zidar, konobar, berac voca, nista sto Thai mogu kompetentno da urade.

Sopstveni posao: teske muvaze, mora da se ima 51% Thai akcionara u firmi. Moze i to da se resi, fiktivne firme, ali onda si sirom otvoren za manipulacije.

Turisticke vize, 6 meseci, visa-run. Max 180 dana godisnje u Thai na toj vizi.

Za starije od 50 godina, "retirement visa". 20,000EUR u Thai banci, uvek mora da bude tamo kada se obnavlja viza. Ili, 1,000EUR mesecne penzije ili prihoda od bilo cega (rente na stanove van Tajlanda, akcije, bilo sta) sto moze ambasada da potvrdi.

Odavno niko ovde nije pisao a meni treba relativno brz odgovor. 

Rado bi otisao nekoliko meseci a cini mi se najduze dok ne krene vreme monsuna.  Ali ko zna ako mi se dopadne nisam lancima vezan za Srbiju. E sad da pitam i po cenu da ispadnem smesan jer sam nedovoljno informisan.

Ono sto me zanima pod kojim uslovima bi mogao tamo da otvorim klasican rostilj poput mnogih u Beogradu? Ali ne u lokalu nego bas na ulici poput onih njihovih. Zasto takav a ne u lokalu? Ja bi na odmor a voleo bi da ispitam neke mogucnosti a da ne budem po ceo dan u obavezi. Rad dva sata u vreme dorucka isto toliko u vreme rucka a sve ostalo uzivanje. Ako mi se sutra ne radi ili hocu na izlet par dana prosto ne radim, a nisam izlozen velikim troskovima. Da li je to moguce? Nije mi cilj da ista ustedim, pa da mi je bitno koliko cu da zaradim. I da li oni to u opste drze legalno ili rade na crno na tim skuter restoranima?

Nisam stariji od 50 godina ali ovaj uslov za 20000 eura u Thai banci bi mogao da ispunim ali nerado. Imam i akcija u vrednosti iznad 20000 eura ali su prihodi od tih akcija po pitanju dividendi mali. Dali bi to ista promenilo u pogledu napisanog vezano za posao?

3 hours ago, Dragan555 said:

Odavno niko ovde nije pisao a meni treba relativno brz odgovor. 

Rado bi otisao nekoliko meseci a cini mi se najduze dok ne krene vreme monsuna.  Ali ko zna ako mi se dopadne nisam lancima vezan za Srbiju. E sad da pitam i po cenu da ispadnem smesan jer sam nedovoljno informisan.

Ono sto me zanima pod kojim uslovima bi mogao tamo da otvorim klasican rostilj poput mnogih u Beogradu? Ali ne u lokalu nego bas na ulici poput onih njihovih. Zasto takav a ne u lokalu? Ja bi na odmor a voleo bi da ispitam neke mogucnosti a da ne budem po ceo dan u obavezi. Rad dva sata u vreme dorucka isto toliko u vreme rucka a sve ostalo uzivanje. Ako mi se sutra ne radi ili hocu na izlet par dana prosto ne radim, a nisam izlozen velikim troskovima. Da li je to moguce? Nije mi cilj da ista ustedim, pa da mi je bitno koliko cu da zaradim. I da li oni to u opste drze legalno ili rade na crno na tim skuter restoranima?

Nisam stariji od 50 godina ali ovaj uslov za 20000 eura u Thai banci bi mogao da ispunim ali nerado. Imam i akcija u vrednosti iznad 20000 eura ali su prihodi od tih akcija po pitanju dividendi mali. Dali bi to ista promenilo u pogledu napisanog vezano za posao?

oni drze legalno te standove, i najlakse je da od nekog otkupis biznis, nego da prijavljujes novi..znam da je pre nekoliko godina mogao da se kupi i za pocev od 300 evra pa nadalje...nisam se raspitivao zadnjih par godina, pa ne znam da li su cene skocile...medjutim, ima jedan problem...u bankoku od 1.1.2018 bice zabranjena prodaja hrane na ulici, sem u nekoliko rejona tipa china town, khao san, rachada, thong lor i silom, chatuchak...mozda jos negde, ali na vrlo malo mesta, i naravno, to sigurno nece dobiti neko ko je juce poceo da radi :)....za druge gradove ne znam...mozda ce biti i na nivou drzave...

Bedak. Ne zbog mog "posla" nego sam hteo to da vidim, a jos vise i da probam sto vise toga za 90 dana X 4-5 obroka :smile: Sad  ako je u restoranima nekoliko puta skuplje dolazimo do toga da ce nam Tajland postati skupa destinacija.

4 hours ago, Dragan555 said:

Bedak. Ne zbog mog "posla" nego sam hteo to da vidim, a jos vise i da probam sto vise toga za 90 dana X 4-5 obroka :smile: Sad  ako je u restoranima nekoliko puta skuplje dolazimo do toga da ce nam Tajland postati skupa destinacija.

Mislim da su ove promene ogranicene na Bangkok. I to samo na uzi deo grada. U predgradjima i sirom zemlje bice sve po starom. 

Da li ce uticati na poskupljenje? Ne mnogo. Ima pregrsht restorana u kojima je hrana podjednako jeftina kao ulicna hrana. Ali ce biti malo nezgodnije naci ih. I sada imas turista koji ulaze u prvi restoran ne gledajuci cene. Oni ce to raditi i dalje, a ko trazi povoljnu hranu, moci ce da je nadje, samo ce morati malo vise da se pomuchi nego pre.

Edited by noskich

Inace se sve radi kako bi bogati postali jos bogatiji. Ko pogleda prilog videce da je rec o jos jednom slucaju otimanja od usta sirotinji i izgradnji 'Bangkoka na vodi'.

• 2 weeks later...

Pa kako stoji situacija na Tajlandu u vezi zaposljavanja non nejtiv ticera za engleski? Cula sam da su plate dosta nize nego u Kini...

23 hours ago, GerdaBudenbrok said:

Pa kako stoji situacija na Tajlandu u vezi zaposljavanja non nejtiv ticera za engleski? Cula sam da su plate dosta nize nego u Kini...

Nize su i za native, a kamoli za non-native. Poslednje sto sam cuo je da je prosek plate za native 1000 USD tako da mozes onda misliti koliko je za non-native. Nije Tajland dobra lokacija za zaradu. Ima mnogo ponude, to jest uvek mnogo native speakera koji hoce da predaju za male pare jer je Tajland najpopularnija destinacija za putovanja i zivot u tom delu sveta. Tako da to obara cenu.

Ko hoce zaradu, a nece u Kinu, dobra opcija je Vijetnam.

Moj prijatelj, non-native je u BKK vec nekoliko godina.
Plate su mu bile 36-40k THB, zavisi od skole a radio je u nekoliko. Osim toga moze jos da se zaradi na privatnim casovima.

Najbolja mu je ova trenutna, 40k  + smjestaj. Otisao je preko neke agencije iz Hrvatske, TEFL skola + prvi posao, tako neki aranzman ako se dobro sjecam.

• 5 months later...

Daj neki praktican savet,gde otici,tj. na koja vrata pokucati i dobiti posao. Ja planiram da ostanem na Tajlandu zbog devojke. 

Jesi u medjuvremenu nasla neki posao? I sam trazim bilo kakav da mogu da ostanem,pa bi mi svaka pomoc dobro dosla.

• 3 months later...

Poz,znam sa je tema stara,ali znas li mozda kako mogu da nadjem posao u Hua Hinu? Imam tefl/tesol sertifikat,zavrsavam menadzment za nekih mesec dana i planiram  da se preselim kod devojke. Ako neko ima neku vezu za posao nek javi. Odlicno govorim i nemacki. 

Ovo sam gledao,u medjuvremenu sam zavrsio kurs i dobio tefl/tesol sertifikat. Ponude sam dobijao za pisao ali sve nesto udaljeno,nikako da nadjem u Hua Hinu i okolini. Tamo se osecam kao kod kuce,mada tamo i imamo kucu,odnosno moja devojka,zapravo verenica. Planiram za nekih mesec dana da odem. Valjda cu naci neki posao.

Hua Hin je prevashodno turisticko mesto. Tako da ako neces da se bavis turizmom bice malo teze naci TEFL posao jer mesto nije veliko. Verovatno je najbolje da trazis na licu mesta, predas CV i dokumentaciju skolama...