Jump to content

Featured Replies

...kupio sam povratnu kartu pre nekih tri meseca ne znam tacno za 3 jun uradio chek in i odstampao kartu sve bez problema , odstampao mail u kome pise da imam povratnu kartu , jedan kofer i rucni prtljag, u dzepu 500 evra i ve kreditne kartice (doduse bez potvrda iz baneke ) ....

U bg-u sve standard nista nisu merili niti proveravali uredno mi odstampanu kartu zamenili za neki kartoncic i to je to...

posle sletanja u Stockholmu tju Nykoping ( grad udaljen 100km od Stockholma) dolazim na pasosku kontrolu tri saltera , ja sam bio kod neke plave nekulturne zene koja je pogledala pasos ...(skoro popunjen od pecata) pitala kolikko ostajem i gde mi je povratna karta

lepo sam joj objasnio da imam mail gde pise ......bacila pogled i kao to njoj nista ne znaci...ona zeli kartu na engleskom ili sveckom jeziku  :pivoooo: i

od nas 100 70 je sklonila iza linije ...za drigim salterom neki azijat je bio malo blazi ali...opet...

bukvalno su zadrzali zenu koja je imala pozivno pismo od cerke na sveckom jer nije imala povratnu kartu

pokusavali smo da se objasnimo da je nemoguce odstampati kartu za povratak sedam dana pre puta ali to nju nije zanimalo...

posle 3 sata cekanja dao sma im broj fona nekog decka svedjanina da im kaze da idem kao kod njega u posetu i onda je rekla da je sve ok ali nije bilo jer mi je zagubila pasos.Dok su nasli pasos aerodrom sam napustio tek oko 01h posle ponoci...

i da naravno nije se izvinula kada mi je dala pasos niti bilo sta, bukvalno mi je bacila pasos kao zivotinji...

Kada sam se vracao opet je radila i namerno sam opet stao za njen salter...bilo joj neprijatno...

u povratku mere i velicinu i kilazu vise puta. ruzni prtljag mi je bio 9.7kg ....samo me pogledali i poceli da se smeju a cekiranu torbu nisam mogao da nosim koliko je bila teska ...hihi uknapio sam u gram...

inace veza do Stokholma je super ima buseva na svakih pola sata karta u jednom pravci je 139 kruna. ako treba neki info tu sam.

Pa dobro ne treba se bedaciti, uvek ima onih koji se izivljavaju, ne mora da znaci da je pravilo. Inace su se Skandinavci uzvrteli, Danci su bese hteli i da postave granicne kontrole na prelazima sa Svedskom (ne znam da li i jesu), pa mozda i zato to rade.

Pa dobro ne treba se bedaciti, uvek ima onih koji se izivljavaju, ne mora da znaci da je pravilo. Inace su se Skandinavci uzvrteli, Danci su bese hteli i da postave granicne kontrole na prelazima sa Svedskom (ne znam da li i jesu), pa mozda i zato to rade.

Nisu hteli, već SU postavili ad hoc granične kontrole, tj imaju prava da te zaustave i ispituju. :)

Italijani su opusteni. Nije bilo problema  ni FCO, ni MXP ni BGY, na druge prelaze nisam isao, ali verujem da nigde ne prave problem.

Da li su nekom trazili medicinsko osiguranje? Ja nemam pojma sto sam se toliko nalozila na celu ovu pricu, ali sam "zarobila" 500 eura da bih dobila american express green karticu sa 100% depozita, i sa njom  i karticu putnog osiguranja. Sad mislim da mi mozda i nije bio los dil, s obzirom da se ne placa prve godine clanarina a naredne 1200 za godinu dana a ide i kamata ne onih 500 evra kao da su klasicn orocni na godinu dana.

Nije mi bas najjasnije za sta si ti i koliko para dala u celoj toj prici. Ali, za svih ovih godina mojih putovanja kojekude, nikad mi niko nije trazio osiguranje, osim u ambasadi, kad je bilo obavezno priloziti da bi se dobila viza. Ali, istina, uvek sam ga vadio, sto preporucujem svima. U nevolji, itekako je korisno, sudeci po iskustvima ljudi koji su dozivljavali nezgode u inostranstvu.

ma nisam dala u bukvalnom smislu, nego sam htela da dobijem karticu putnog osiguranja na godinu dana, da se ne cimam i ne placam svaki put po najmanje 1000 dinara, a videla da jedna banka (ne bih da je sad pominjem jer bi bilo da je reklamiram, a inace mi i nije nesto posebno draga) izdaje amex karticu i uz nju ide i kartica putnog osiguranja. Ako se ona veze za orocen devizni depozit ne placa se clanarina a na oriceni depozit ide normalno kamata kao da si orocio na godinu dana. U drugoj godini ista prica samo je godisnja clanarina 1200 dinara. Slazem se da je osiguranje potrebno, ali mi se bas nesto i ne cima za osiguranje kad idem , recimo, samo do Peste na dva dana.

ali da li si svesna da ti to osiguranje apsolutno nista nece pomoci prilikom bilo kakvog zdravstvenog problema u inostranstvu..

ja imam vec duzi niz godina karticu te( antipaticne), banke, a btw. antipaticna (za mene eufemizam za sotonska)je bilo koja banka po difoltu, i imao sam prilike jedno 3-4 puta da pokusam da je iskoristim..naravno, odgovor je bio da moj problem ne ulazi u one koji su zapisani na ugovoru...jednom su mi samo rekli da platim sam troskove lecenja, i onda, po povratku u srbiju, svu potrebnu dokumentaciju prosledim tom osiguranju....prosledih ja kako mi receno, za inat, iako je suma bila ne mnogo velika, bas da vidim sta ce da se desi...onda su mi trazili misljenje lekara specijaliste koji me pregledao, misleci da to nemam..zahebali su se heheh, imao sam i misljenje lekara sa sumatre ( indonezija), prevedeno u nasoj ambasadi u dzakarti na srpski, i sa pecatom ambasade ( jer sam isao u ambasadu drugim poslom, pa usput uzeo i ovaj papir)..i pored toga sto su verovatno bili slogirani otkud mi svi ti papiri, nisu mi dali nadoknadu..tako da, stvarno ne vidim razlog za vezivanje 500 evra i davanje na koriscenje lopovima, samo da bi dobila osiguranje koje ti ne vredi ni za sta...

koliko sam ja skapirao, ljudi jedva cekaju da pobegnu sto dalje od banaka, a ti im jos svojevoljno dajes pare na koriscenje ( od te kamate na 500 evra ces sigurno da se oparis, ima da se nazvakas zvaka heheh)..moj ti je savet- bezi sto dalje od banke, i podigni te pare ako vec nije kasno, osiguranje od njih ti, veruj mi, nista ne treba, odrace te i na njemu, jer banke nista ne daju za dzabe, iako si se ponadala da ces "celu prvu godinu" dobiti besplatno osiguranje...jer to osiguranje, koje ces posle lepo placati, ne vredi nista, ne moze ni dinara da se vrati od njega, sto ce reci- uopste nije dzabe..

nemoj da se upecas ko ja, da ostanes sa karticom u dzepu, pa jednom slucajno udjes u minus, tj. da te oni kreditiraju...evo sad sanjam dan kad cu uspeti da otplatim sav njihov kredit, isecem karticu pred njima na salteru, i pobegnem glavom bez obzira...

molim te, poslusaj me ..nahebaces..banke su gora navlakusa od svih droga na svetu zajedno, a rec lopv- su izmislili...a sto se osiguranja tice, veruj mi, cista prevara, placaces ga, a da nikad, ali nikad, neces moci da naplatis ni dinara od njega...ja imao 5 razlicitih primera, i naravno- nista..

uostalom, zarr nije dovoljna info od moje tetke, advokata: u srbiji od 2001 godine, banka, nijedna, nije izgubila nijedan ( N I J E D A N) spor, ukoliko je bila tuzena od klijenta, fizickog lica...

suerte

Nekoliko banaka u Srbiji nudi putničko osiguranje za korisnike svojih kreditnih (ponekad i debitnih) kartica.  Dovoljno je pogledati sajtove raznik banaka u Srbiji i videti šta nude.  U ostalom, ovo je i normalna pojava i u drugim zemljama, jer postoji komplementarnost između usluga banaka i osiguravajućih kuća.

Treba proveriti uslove osiguranja naravno, i većina podrazumeva da ti neće nadoknaditi troškove za već postojeća stanja (tipa, imaš xxx stanje, pa si otišao u yyy zemlju da bi tamo kao dobio besplatno lečenje na osnovu osiguranja; isto tako hronične bolesti ne spadaju u kategoriju lečenja koje će osiguravajuća kuća platiti).  To je osiguranje za hitne slučajeve, nepredviđene okolnosti, nesreće isl, i naravno da će takve stvari osiguranje pokriti, ako je tako predviđeno ---> pogledati ugovor).  Neki nivoi osiguranja nude i pogodnosti kao što su nadoknada u slučaju otkaza leta, gubitka ili kašnjenja prtljaga i sl.  Imao sam takav slučaj jednom, i u vrlo kratkom roku su mi isplatili iznos.

Ko nije zadovoljan, uvek može da kontaktira Narodnu banku koja je zadužena za kontrolu usluga i osiguravajućih kuća na telefon 0800-111-110 ili pogleda http://www.nbs.rs/internet/cirilica/63/63_9/index.html

Naravno banke su čudo. i pazi sad imam iskustvo sa karticama više od 12 godina, u dijapazonu sam imala i master i maestro (ugašene), diners, visu elektron (moram da je imam jeerj vezana za dozvoljeni minus, joše jedna glupost jedne banke), jednu kreditnu visu, takodje vezanu za 100% depozit pa je kamata 1,3% (mislim da nema nigde manje), imam jednu vizu kod OTP . takodje besplatna članarina jer j vezana za evro račun, i zugodna je za dizanje keša na bankomatima Madjarske, još jednu jvizu kod još jedne mrske mi banke (ugašena), tako da iskustva dovoljno imam i uglavnom se vezujem za krtice sa 100% depozita jer je kamata najniža, i kad se sve sabere, karticu si koristio, i dodješ na nulu, a evre si uštedeo. E sad, što se tiče osiguranja, ja i ne mislim da će mi pomoći bilo šta ako mi se desi na putu, (ne zna da li znate da za većinu zemalja Evrope imamo neke ugovore po kojima možemo posle da nadoknadimo novac od našeg socijalnog - kad sam pitala u Socijalnom za tu potvrdu rekoše mora prvo kod lekra opšte prakse, posle lekarska komisija i dobije se to, pošto sam odustala od te priče, žena na šalteru mi je rekla da i kad nemam tu potvrdu posle lečenja u inosztranstvu treb da im dostaviš sve račune pa će  (nisu rekli da li sv ili deo) biti refundiran od strane RZZZO, tako da mi ova medical asistence treba samo ako bas insistiraju na tome na granici

Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju Srbija ima potpisan sa Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Bugarskom i Crnom Gorom.

Da li bi mogla ta potvrda da se koristi kao dokaz da imaš zdravstveno osiguranje (što zapravo i jeste) ili moraš da se osiguraš kod nekog osiguravajućeg društva? Koliko uopšte na granicama Šengena (na primer na mađarskoj granici) uopšte to proveravaju?

koliko sam ja razumela tetyu u socijalnom, dibije se neka potvrda, posle sam gledala na njihovom sajtu te sporazume, ali me malo budi, sve se odnosi na privremeni rad u inostranstvu pa mi to sad malo nije jasno

off, ali kada se vec krenulo, ja imam karticu zdravstvenog osiguranja te iste banke uz amex, i jedan jedini put kada sam morao da je upotrebim prosao sam izuzetno jednostavnu i korisnu proceduru, racun je ekspresno namiren bolnici u kini i nemam nista da kazem osim da sam vise nego zadovoljan uslugom koju sam dobio. sad ako moram o medicinskim pitanjima, u pitanju je bila kombinacija neke alergije i jakog gripa, a u vreme pticijeg gripa, pa sam resio da ipak odem na preglede. pitali su me u call centru osiguranja da li zelim da mi oni preporuce bolnicu ili imam vec gde cu da idem, ja sam rekao da imam vec izbor, i nije bilo nikakvih problema iako je to privatna americka klinika koja je uzasno skupa. naprotiv, samo su me trazili broj faxa klinike i dok sam ja stigao do nje, vec je cekao njihov fax u kome oni garantuju da ce platiti sve, pa ja svoje pare uopste nisam koristio. za konsultaciju i nekoliko veoma bazicnih lekova racun je bio preko $400 i ni u jednom trenutku nisu postavili pitanje zasto, kako, itd, samo su zvali nakon 3-4 dana da vide da li je sve ok i da li je potrebno jos nesto od lekova, prevoz za srbiju i sl. istini za volju, call centar je bio onaj u madjarskoj a ne u srbiji, koji zovete kada je nesto u zemljama u okruzenju, tipa hr, cg, gr itd. mozda oni imaju sasvim drugaciji pogled na stvar.

procitah ove dve strane,ali ajde... sta generalno preporucujete za oko 20 i nesto dana putovanja,idem u berlin kopenhagen i moskvu,

da li da uzimam zdravstveno ili ne ? :/

vec se razmisljam danima ne daju mi se te pare,ali opet... koje su sanse da traze na granici... posebno na ruskoj?

a sa druge strane,ja mislim da je to zdravstveno ako ti nesto zatreba tamo,ti sve placas sam,a posle naplatis u srbiji?

I nasi ce da traze i njihovi. I da, platis pa ti vrate ovde. Ja sam u Rimu nasla besplatnu kliniku, gde nema guzve i mnogo su ljubazni, koja je napravljena bas za turiste. Samo su lekovi skupi 7-10e. Tako da verujem da u svakom vecem evropskom gradu ima takvih klinika, samo je problem naci ih.

Ako imas do 30 godina, izvadi karticu EURO 26, uz koju dobijas polisu osiguranja do 5000evra koja vazi godinu dana za ceo svet. Sve sto ti treba je licna karta, jedna fotografija i 900din. Jeftinije ce te izaci nego da das sad za osiguranje za 20 dana, a imas pokrice ako ti se bas nesto desi u inostranstvu.

Ako neko ima iskustva, molim za info. Putujem za par dana u Svajcarsku, avionom, pa me zanima da li mi je porebno garantno ili pozivno pismo od ujaka kod kog cu i biti 10 dana ili ne? I u kakvoj formi, tj.da li je dovoljno da mi pusti na mail pa da odstampano imam sa sobom? Takodje, da li postoji min iznos novca koji treba da imam sa sobom i zdr.osiguranje?

Unapred hvala

U sustini, ne treba ti nista od toga, sednes na avion, odes i vratis se. Ali, ako te bas neko bude pitao tamo kad budes sleteo, mislim da je dovoljno da kazes da ides u posetu rodbini, mozes da navedes ime, adresu i broj telefona osobe kod koje ides, ako bas budu trazili. Ako imas povratnu kartu, prikazi im i to, ako te budu pitali. Zdravstveno osiguranje mi niko nikad nije trazio, ali uvek sam ga imao, sebe radi, sto i tebi preporucujem. Sto se novca tice, verovatno da negde postoji podatak koliko je potrebno po danu, recimo, secam se od pre jedno 2-3 god kad sam vadio italijansku vizu, da je postojala tabela i da mi je bilo potrebno oko 30-35 evra po danu, za boravak od 10 dana. Nekom odokativnom metodom mogu zakljuciti da bi ti za Svajcarsku trebalo oko 50 evra. Poneses nesto kesa i recimo izvod sa bankovnog racuna, bas da imas za slucaj nuzde. Npr, odes u banku, polozis 1000 evra na svoj racun, trazis izvod da ti odstampaju i odmah podignes te pare.

Kao sto rekoh, sve ove stvari su ti bas za slucaj nuzde. Obicno ne traze nista, barem iz mog iskustva.