Jump to content

Featured Replies

@chaba

Ne bih se složio sa tobom :)

Ratova uvek ima (Libija), gladnih će nažalost uvek biti (Afrika), uvek će biti zategnuti odnosi između Amera i Rusa... da li to znači da ni mi ne trebamo da putujemo? ;)

Sa druge strane, umetnost i arhitektura starog i srednjeg veka u odnosu na ono što danas možemo da napravimo ne izgleda ništa specijalno. Osim ako se ne uzme u kontekst vreme u kojem su nastajala. Tek onda imaju pravu vrednost.

A što se tiče bitnika, oni su preteča hipi pokreta aneki su se, poput Alena Ginsperga i aktivno borili protiv rata u Vijetnamu. Tako da su i na polju mira u svetu uradili dosta :)

Chabo naravno da su ljudi sa ovog foruma radili i radice nevjerovatnije stvari od Keruaka ali mislim a to nije poenta.. ;)

On je pisac i napisao je knjigu, blisku ljudima koji putuju, bar meni, ne znam..

Sto se tice ratova i bijede, meni prolazi kroz glavu kad upoznajem mlade ljude sirom Evrope, kako su se oni gotivili i uzivali dok sam ja kao dijete isao po kolonoma i kampovima..i sta sad, jbg, ne mogu ih kriviti, to bi bilo sebicno..

Nego chabo baci ti meni jednu tvoju omiljenu knjigu, da je procitam, pa da odmjerimo snage.. :D

Lazare, meni ne djeluju isfolirano..Bar oni, vise kao prvaci u necemu..

Ova generacija nakon njih, Selindzer, Bukovski, Fante..definitivno isfolirano! Ali jbg, ko sam ja, kad mi pola drugova kaze da sam mentol sto gotivim Halil Dzubrana! :banana:

Sad se setih... ako uspete da nađete, obavezno i pročitajte kwigu Milana Ratkovića "Dnevnik probisveta". Zanimljiva priča o skitanjima našeg hipika po svetu sedamdesetih godina...

• 1 month later...

SAd pročitah: Libansko leto, Miomir Petrović

Šta ja znam? Liban je moja ljubav. :D

• 4 months later...

Čudo da postoji ovakva tema a da nije spomenuta knjiga "Ni ovde, ni tamo" od Bila Brajsona. Odličan putopis, ja sam je čitao čini mi se dvaput.

• 11 months later...
  • 2 weeks later...

Mnogo je dobrih knjiga na tu temu.Tesko je pobrojati i nabrojati sve. Ja vise volim one praktice,ali voljan sam zabaviti se i drugima.Na mojim putovanjima knjiga je obavezna,posebno u planinama. Sator,vatra ispred,knjiga,ma milina. Posto je veliki broj knjiga tog zanra,ja sam ih podjelio na podzanrove. Ima tu vojnih,geografskih,zabavnih,poucnih.Mislim da je tema veoma siroka. Bas citam knjigu od covjeka koji je Kanadu i Aljasku presao pjeske. Putovanja su trajala po tri godine. Mnogo interesantnih detalja,a i tipsova.

U mom rancu je i prirucnik jedne od jedinica posebnih namjena,koja sadrzi hrpu,al bas hrpu odlicnih savjeta.Tu je i jedan prirucnik zamisljen bas kao pomoc neiskusnim planinarima,ali je odlican podsjetnik i planer.

Ako bih morao da se odlucim ze neko zabavno stivo,onako za opustanje,a onda bi to bio Koeljo.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

evo 2 knjige, sa slicnom tematikom, antropologija,

mirča elijade - šamanizam, izdavačka knjižarnica stojana novakovića

margaret mid - pol i temperament u tri primitivna društva, ukronija

odlicne knjige, preporucujem za procitati, pogotovu onima koji sebe smatraju putnicima..

na osnovu ove druge knjige margaret mid izvodii svoju cuvenu teoriju da su takozvane muske i zenske karakteristike samo posledica kulturnog uslovljavanja drustva..

• 2 weeks later...

Да ли је неко читао Колос из Марусија  од Хенрија Милера?Случајно сам налетео на ту књигу на интернету,па ако неко може да ми каже какве има утиске са књигом...Да знам да ли да купујем :)

• 9 months later...

Некидан свратих на неки мини сајам књига у Дому синдиката у БГ, једна фина госпођа из неке издавачке куће ми нахвали неког Момчила Селића и његов путопис по Кавказу... јел читао неко?

Него, јуче читах на Ал Џазири неки текст о Туарезима, и успут размишљам о њиховим описима Сахаре као предивне.

Кад год наиђем на неки "другачији предео" који ми се учини стран и одбојан, сетим се једне Андрићеве приповетке о пределима изнад поларног круга... не могу да се сетим тачног назива... где му се испрва предео учини одвратан, а онда полако увиђа неке његове лепоте... зна ли неко о чему причам? :)

ja Ne, ali preporucujem ..

Haled Hoseini i

1. Lovac na zmajeve

2. 1000 cudesnih sunaca i

3. A planine odjeknuše

verujem da bi putnici uzivali u citanju.. :)

Relja

Ako je putopis o Kavkazu ok, javi. Ja sam čitao Tolstojeve Sevastopoljske priče (preporučujem svakako), osetio miris Kavkaza i voleo bih pročitati i nešto novije.

Poslednjih dana sam dosta čitao Andrića, nisam zapazio, ali ... javiću.

Zatim Zebaldovi Saturnovi prstenovi. Suva knjiga, ali savršenog ritma, stila i pameti.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rings_of_Saturn

Da bi putopis bio dobar, dodao bih, da bi zaista postao literatura, mora da prevaziđe putopisni žanr i postane nešto više: roman, esej, istraživački novinski članak, dokumentarni zapis, autobiografija, enciklopedija, atlas ili neka čudna mešavina svega prethodnog.

Relja

Ako je putopis o Kavkazu ok, javi. Ja sam čitao Tolstojeve Sevastopoljske priče (preporučujem svakako), osetio miris Kavkaza i voleo bih pročitati i nešto novije.

Poslednjih dana sam dosta čitao Andrića, nisam zapazio, ali ... javiću.

Нисам купио, од живих српских писаца бежим као од... :)

evo 2 knjige, sa slicnom tematikom, antropologija,

mirča elijade - šamanizam, izdavačka knjižarnica stojana novakovića

margaret mid - pol i temperament u tri primitivna društva, ukronija

odlicne knjige, preporucujem za procitati, pogotovu onima koji sebe smatraju putnicima..

na osnovu ove druge knjige margaret mid izvodii svoju cuvenu teoriju da su takozvane muske i zenske karakteristike samo posledica kulturnog uslovljavanja drustva..

Margaret Mid ima i odlicnu knjigu o odrastanju na Samoi, ekstra knjiga za upoznavanje manje poznatih obicaja tog dela sveta

• 1 month later...

Bas lepa tema.

Nisam mnogo citala putopise, ako se izuzmu Pisma iz Norveske Isidore Sekulic, i Pisma iz Azije, Zuke Dzumhura.

Knjige su izmedju ostalog, jos u detinjstvu pobudile u meni ljubav prema putovanjima. Recimo, Indija je pocela neodoljivo da me privlaci kada sam kao dete citala Put u Akru, Eme Somerfilt.

Pomenula bih jos jednu lepu knjigu o odrastanju u Africi - Ne idimo nocas psima, Aleksande Fuler.

Margaret Mid ima i odlicnu knjigu o odrastanju na Samoi, ekstra knjiga za upoznavanje manje poznatih obicaja tog dela sveta

Koju je Derek Freeman pokušao da pobije '83 (doduše, 5 godina nakon što je ova umrla, te i nije mogla da se brani) na bazi lične netrpeljivosti i dodatnih razgovora sa sad već ostarelim i pokrštenim originalnim ispitanicama. One su svoje prethodne izjave negirale pozivajuci se na tradicionalni smisao za humor ljudi sa Samoe (a sve pod palicom hrišcanskog morala, valjda). Freemen je puno sranja za ovo popio, ali ne menja to činjenicu da su misionari pohvatali gotovo sve domoroce Samoe do momenta kad se setio sa njima da razgovara, i da na Samoi danas postoji snažan društveni pritisak da se u (novo)religijskim ritualima redovno učestvuje. Mead treba pročitati, iz edukativnih razloga, svakako, ona je vrlo uticajan i značajan autor (pa i za feminizam, no i to je valjda poznato), ali nema više nikakve (ili tek male) veze ono što je ona opisala sa stvarnim stanjem na Samoi, čak i ako se ne uzmu u obzir maliciozne kritike. A moraju malo. Mislim, ona se metodologiji na terenu učila, mislim da je jedva 23,4 godine imala kad je na Samou otišla. Sa predubeđenjem.

• 9 months later...

Da malo oživim temu :)

Ja bih svima najtoplije preporučio Sto godina samoće od Gabriela Garcie Marqueza. 

Uopće ne mogu opisati oduševljenje tom knjigom, ali je vrlo zahtjevna za čitanje na način da stvarno trebaš biti 

koncentriran inače nećeš puno stvari pohvatati :)

Inače mi je bila zanimljiva knjiga Tomaž Humar,  o istoimenom slovenskom alpinistu, način na koji žive vrhunski alpinisti, opisi 

ekspedicija i život za vrijeme tih ekspedicija te zašto se ustvari oni penju, riskiraju svoj život itd.

Sto godina samoće je sigurno jedan od najboljih romana ikada. Zbilja čudesna knjiga.

Šta kažete za Birnove Biciklističke dnevnike? Razmišljao sam da objavimo šta iz te knjige, ali ne znam hoće li ljudima biti zanimljivo.