Jump to content

Featured Replies

Posted

Pade mi danas na pamet da bi se mogao sastaviti spisak od, recimo, desetak knjiga koje bi svaki putnik trebalo da pročita. Naravno, moglo bi ih biti i mnogo više, ali budimo realni :) Onda bismo taj spisak mogli okačiti na sajt, da bude od koristi budućim putnicima, tj. onima koji razmišljaju da se upuste u tako nešto, ali se dvoume. Da li postoje neke knjige koje su vas navele da putujete? Ili knjige koje biste preporučili nekom ko razmišlja da počne da putuje?

Meni je, na primer, jedna od glavnih knjiga koje su me navele da krenem na prvo transkontinentalno putovanje bila "U potrazi za staklenim gradom" od Željka Malnara. To je bilo dosta davno, i zaista danas ne umem da kažem da li je knjiga bila dobra, jer je se jedva i sećam. Ali odradila je pos'o :)

Naravno, prvo i pre svega dolazi majka svih knjiga o putovanjima: Autostoperski vodič kroz galaksiju :) Možda nije baš hiperrealizam (zasad), ali to je definitivno taj duh.

Ima li predloga, ideja, sugestija?

Можда сам пристрасан јер ме занима један део света, али феноменална књига за упознавање историје и не само историје једног друштва ми је I Didn't Do It for You: How the World Betrayed a Small African Nation, од Michele Wrong, феноменална књига о Еритреји, од италијанске колонизације преко Другог светског рата и герилске борбе до... па скоро данас.

Ауторка је по мени одличан писац, написала три књиге, о Еритреји, Заиру и Кенији... књиге јој имају мана, али упознају те подоста са земљом у питању из мало необичног угла.

Да, наслов књиге је из анегдоте, кад је британска војска ослободила град Керен у Еритреји, локална жена је пришла енглеском официру да му се захвали. Овај јој је одговорио: I didn't do it for you, nigger :)

Jako lepa tema! Moram priznati da su moje zelje jos uvek neuslisene i nekako se bojim da ih ostvarim i konstantno radim na njihovom neispunjavanju! :D

Aleksandrija - rodni grad K. Kavafija i izabrani grad L. Darela. Kada sam bila u Egiptu, smatrala sam da mi za Aleksandriju treba mnogo vremena, pa sam odlucila da to ostavim za neki drugi put. I kad god bih planirala da odem tamo, uvek bi se nesto isprecilo! :(

Kada pomislim na Buenos Aires, uvek se setim Borhesa. Tesim se da je cena karte bila prepreka, ali sada ni to vise ne moze biti razlog...  nono

Jedino znam da je masta svemocna!

hvala ti Lazare sto si me podsetio na knjigu Zeljka Malnara i mene je ona davne `88. opcinila i ohrabrila da krenem na daleka putovanja. Po meni je nezobilazna i  Upotreba sveta - N. Buvije i Led by destiny - Kinga Freespirit.

E pa dobro, moja greška :D Meni se za sada dopada knjiga od Orvela koju sam maznuo Behemotu, Niko i ništa u Parizu i Londonu

Koliko dobrih naslova na jednom mestu :)

Pored Malnara predlažem još dva putopisa koja su na mene ostavila jak utisak. To su Santhana od Borne Bebeka i Besa-brodski dnevnik od Jože Horvata.

Borna Bebek je hrvatski doktor ekonomije i filozofije, svetski putnik. Učestvovao je u putovanju koje je opisano u gore pomenutoj knjizi U potrazi za staklenim gradom. Pre toga napisao je knjigu Santhana u kojoj opisuje svoje putovanje konjem, vozom, pankerskim busevima i peške do Indije.

Joža Horvat je takođe hrvatski pisac, čuveni moreplovac iz Zagorja, koji je šezdesetih godina na jedrilici, sa sinom i ženom oplovio svet.

Nedavno sam u jednom časopisu na Geografskom fakultetu u Bgu objavio ovaj rad na temu putopisa u kojem sam priložio i listu mojih omiljenih. Skinite ga, naći ćete sigurno nešto zanimljivo :)

http://scindeks.nb.rs/article.aspx?artid=0351-00500934243V

Stevan Pešić:

Катманду, 1982, путопис

Светло острво, 1984, путопис

Сарат и Випули, 1984, роман

Тибетанци, 1988, роман

Пут у Раџастан

Sjajno pedjalon, preduhitrio si me za nekoliko minuta samo a upravo sam se spremala da napisem "bilo sta od S. Pesica" ;)

• 1 month later...

Ovo su knjige iz spiska "501 must read book"...naravno, tu ima razlicitosti u zavisnosti za koju zemlju je izdanje, a ovaj spisak je iz engleske verzije ;)

"Travels," Ibn Battuta

"The Scorpion-Fish," Nocholas Bouvier

"The Road to Oxiana," Robert Byron

"In Patagonia," Bruce Charles Chatwin

"The Voyage of the HMS Beagle," Charles Darwin

"My Journey to Lhasa," Alexandra David-Neel

"On the Narrow Road to the Deep North," Lesley Downer

"The Traveller's Tree," Patrick Leigh Fermor

"Seven Years in Tibet," Heinrich Harrer

"Kon Tiki," Thor Heyerdahl

"The Purple Land," W.H. Hudson

"The Last Place on Earth," Roland Huntford

"Video Night in Kathmandu," Pico Iyer

"Journey to the Hebrides," Samuel Johnson and James Boswell

"Eothen," A.W. Kinglake

"The Seasick Whale," Emphraim Kishon

"A Rose for Winter," Laurie Lee

"Golden Earth," Norman Lewis

"The Cruise of the Snark," Jack London

"Arctic Dreams," Barry Lopez

"The Danube," Claudio Magris

"The Snow Leopard," Peter Matthiessen

"Destinations," Jan Morris

"Never Cry Wolf," Farley Mowat

Among the Believers: an Islamic Journey," V.S. Naipaul

"A Short Walk in the Hindu Kush," Eric Newby

"Roads to Santiago," Cees Nooteboom

"La Salle and the Discovery of the Great West," Francis Parkman

"Into the Heart of Borneo," Raymond

"The Travels," Marco Polo

"Dead Man's Chest: Travels after Robert Louis Stevenson," Nicholas Rankin

"Sailing Alone Around the World," Joshua Slocum

"Journal of the Discovery of the Source of the Nile," J.H. Speke

"Travels with Charley: In Search of America," John Steinbeck

"Travels with a Donkey in the Cevennes," Robert Louis Stevenson

"The Valley of the Assassins and Other Persian Travels," Freya Stark

"The Great Railway Bazaar," Paul Theroux

"Southern Cross to Pole Star," A.F. Tschiffely

"A Tramp Abroad," Mark Twain

"On Fiji Islands," Ronald Wright

@sodomac: Uh taj CA Blues je jedna od mojih omiljenih knjiga, zbog nje me fasciniraju pustinje oko Kalifornije. Mada pitao sam neke ljude koji su bili tamo i kazu da je veeeeoma vruce, a drugo da je stenasto tako da je malo opasno ako si na drogama, lako mozes pasti.

• 2 weeks later...

Da li neko ima tu knjigu C.A Blues u pdf?

Ja je nikako ne mogu naci a dosta ljudi mi je preporucilo tu knjigu,jos prije nekoliko godina.. ;D

Hvala Lazare!

Knjiga koja je meni bas sjela dok sam solo lutao i putovao..

Dzek Keruak - "Na putu"!

Svima preporucujem! :mrgreen:

Procitao sam tu knjigu od Keruaka bas zato sto je mnogi preporucuju i nije mi se dopala... ne vidim sta je tu zanimljivo, covek stopira i ima neke dosadne avanture.

Hehe chabo..pa sta ja znam..

Meni je cool iz vise razloga..

Pojavljuju se neki pisci koje sam prije citao, a u knjizi i realnom zivotu su njegovi drugari..

Opisivanje Nila i sama prica oko tog lika mi je toliko bliska da ti ne mogu opisati..

Auto-stop, njegova razmisljanja na putu, ljudi koje srece i njihove sudbine, kako dozivljava bitisanje na ovom otkacenom svijetu, njegov zivot, dzez klubovi, crnci, svirke radi muzike a ne zbog novca, New Orleans nekad..

Kada prelazu Jutu, a on u kamionetu gleda u nebo puno zvijezda i stopere Indijance oko sebe..

Ma ima toga jos, ipak ukusi su razliciti..

Meni je knjiga nekako draga, bila mi je najbolji drug na jednom usamljenickom i lutalackom putovanju.. ;D 

još uvek nisam pročitao tu knjigu, ali jesam poskidao gomilu filmova koji su inspirisani tom knjigom, ili knjigama čiji su pisci bili inspirisani tom knjigom. Ove godine bi navodno trebao da izađe i film "On the road". Meni je pak najzanimljivije bilo čitanje članaka na Vikipediji i Keroaku i njegovim drugarima, kao i o pokretu koji su činili, na osnovu koga je kasnije nastao Hipi pokret. Ali to već ide van granica ove teme :D

Ne sumnjam da je knjiga bila veliki hit u svoje vreme i da je inspirisala mnogo toga. Možda u to vreme ljudi nisu putovali ili šta ja znam, ali ako baš moramo da gledamo kontekst i vreme kada je napisana... u to vreme su ljudi u Evropi umirali od gladi, obnavljali svoje porušene kuće, u Kini je besneo građanski rat, strahovalo se da će uskoro izbiti atomski rat između Amerike i SSSR, a ovi se lepo vozikaju i boli njih za sve. Za mene je to prilično sebičan način života. Ako gledamo van konteksta, onda danas nema ničeg neobičnog u onome što su oni tada radili, i meni neke stvari koje su ljudi na ovom sajtu napisali deluju mnogo neverovatnije i zanimljivije nego što je napisano u toj knjizi.