Jump to content

Featured Replies

Posted

Nikada nisam leteo Wizzair-om, niti imam neke planove u neposrednoj budućnosti, ali pozdravljam njihov dolazak (kao i svih drugih avio-kompanija) jer samim prisustvom utiču i da konkurencija smanji svoje cene, ili da ponudi određen broj jeftinijih karata.  Naročito dobar primer šta konkurencija može da uradi je slučaj Beča i Rima gde se sada tri avio-kompanije takmiče za potrošača.

Elem, danas sam na sajtu beogradskog aerodroma primetio da let Wizzair-a iz Londona kasni neverovatnih 12 i po sati (http://www.beg.aero/putnici/letovi.231.html?flightId=89389 ).  Iz tog razloga je i otkazan let za/iz Malmea (http://www.beg.aero/putnici/letovi.231.html?flightId=89419 ).

Sad dolazim do naslova teme. Šta se dešava sa ovim putnicima kojima su otkazani letovi i ovima koji letovi kasne i do pola dana.  Kod velikih nacionalnih prevoznika (tzv. legary carriers) vrlo se dobro zna koje su njihove obaveze (da vam daju hranu, prebace na druge letove, plate smeštaj u slučaju da je neophodno, isl.).  Uostalom, to je i određeno regulativom Evropske komisije 261/2004.  Avio-kompanije koje se ne pridržavaju ove regulative podležne su kažnjavanju.

Elem, avio-kompanije uvek mogu da pokušaju da nađu razloga da to i ne učine, ili da odlažu isplatu odštete u nedogled. Ova pojava je mnogo manje prisutna kod velikih avio-kompanija nego kod nisko-budžetnih.  Moje lično iskustvo je da nikada nijedna nacionalna (nazovimo ih tako) kompanija nije izbegla da plati ono što je morala.

Na netu čitam da ovo baš i nije slučaj sa nisko-budžetnim (Wizzair čak nema ni besplatni call centar (ili barem po ceni lokalnog poziva), nego ga izuzetno skupo naplaćuje).

Kako Wizzair rešava ove probleme?  Da li je neko bio na takvom letu gde je imao problem kašnjenja, otkazivanja aviona?  Po meni dobra kompanija nije samo ona koja pruža najbolji odnos kvalitet-cena kada je sve u redu, nego ona koja se pokaže dobrom u nepredviđenim situacijama.

Ima li neko komentar?

evo vec danas WZZ 4209  MALMO 06:30      beg.aero

ovo nisam video do sad, otkazu let i organizuju ga naredni dan, i to dovlace avion iz sofie za to. obicno ih bas boli dupe..

Ja sam imao dosta slucajeva da mi je let otkazan/pomeren na nacin koji mi daje pravo na kompenzaciju po EU regulativi koji spominjes (ne radi se samo o naplati stete: propusteni letovi, hotel, hrana,.. nego na to dolazi ekstra kompenzacija u novcanom iznosu koji zavisi od toga da li je let unutar Evrope ili je interkontinentalni, kao i pod kojim okolnostima se dogodilo otkazivanje/kasnjenje) . SVE kompanije, bile low-cost ili regularn/nacionalne, su pokusale da izbegnu obavezu, tako da sam morao da pokrecem sporove pred "nadleznim organima" (svaka zemlje u EU ima telo koje je nadlezno za implementaciju regulative, spor pokreces tamo gde se "incident" dogodio). Da li ces uspeti da se izboris za kompenzaciju vise zavisi od toga koliko je to telo efikasno da primora kompaniju da se povinuje regulativi. U Svedskoj i Nemackoj sam uspeo, u Spaniji nema sanse, tamo je totalno rasulo i prava putnika su nepostojeci pojam. Od kompanija najgore iskustvo sam imao sa KLM-om. Problem je sto u regulativi ne postoje nikakve propisane sankcije za odugovlacenje, tako da ce svaka kompanija pokusati da izbegne obavezu nadajuci se da ce putnik dici ruke. Jedino kad ukapiraju da ste spremni da terate stvar do kraja (znaci podnosenje tuzbe sudu na osnovu misljenja dobijenog od tela za implementaciju regulative) onda postanu fini. I nikada ne ocekujte da ce kompanija iskreno da vas obavesto o pravima putnika, UVEK ce vas lagati i izmisliti neki razlog zasto nemate pravo na kompenzaciju. Barem takvo je moje iskustvo.

Za otkazani let (Malme - Budimpešta) Wizz mi vratio ceo iznos, uključujući i naknadu za karticu. Al to i nije neka vajda pošto su troškovi alternativnog povratka bili 3 puta veći od cene te karte.  :)

A kakva je stvar ako se uplati osiguranje, mada to kod njih vazi samo kako treba izgleda u Nemackoj i jos par zemalja!

Može tutorial kome se obratiti u takvim situacijama? Koje regulatorno telo je zaduženo i tome slično?

Ovde ima dosta informacija oko toga kako, šta i gde u takvim situacijama: http://www.airpassengerrights.eu/

Sa Wizzairom nisam imao iskustvo oko otkazivanja letova, ali sam zato imao sa Easyjetom. Prošlog februara su mi otkazali let Sofija-Madrid, i očekivao sam da ću morati da se natežem sa kompanijom, pa posle sa nadležnim agencijama da izvučem kompenzaciju od njih, ali za divno čudo, kada sam ih uspeo uhvatiti na call centru su mi potvrdili odmah da mogu dobiti kompenzaciju. Kroz par dana sam dobio refund karte, a kroz par nedelja i kompenzaciju.  pijjj

• Author

Za otkazani let (Malme - Budimpešta) Wizz mi vratio ceo iznos, uključujući i naknadu za karticu. Al to i nije neka vajda pošto su troškovi alternativnog povratka bili 3 puta veći od cene te karte.  :)

Znači nisu postupili shodno pravilima regulative 261/2004, jer bi trebalo da ti isplate i odštetu u iznosu od 250 evra, osim ako let nije otkazan iz razloga koji su van dometa Wizzair-a (npr. vremenski uslovi, štrajk kontrole leta, isl).

Evo i danas vidim otkazan let za London http://www.beg.aero/putnici/letovi.231.html?flightId=89956 i http://www.beg.aero/putnici/letovi.231.html?flightId=89935

Više o regulativi 261/2004 na http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:046:0001:0007:EN:PDF

Svaka kompanija je dužna da o istoj obavesti putnika.  Npr. kada radim ček-in putem interneta sa Lufthanzom, uvek pred štampanje bording pasa, dobijem informaciju da ukoliko dođe do kašnjenja, otkazivanja, isl. zatražim informaciju od službenika kompanije koji su mi je dužni pružiti.

Znači nisu postupili shodno pravilima regulative 261/2004, jer bi trebalo da ti isplate i odštetu u iznosu od 250 evra, osim ako let nije otkazan iz razloga koji su van dometa Wizzair-a (npr. vremenski uslovi, štrajk kontrole leta, isl).

U pitanju je bila viša sila, tj. vulkanski pepeo, tako da nisu bili ni dužni da isplaćuju odštetu.  :)

Bas juce smo doputovali Wizzairom iz Londona. Ali posto je let bio otkazan, umesto u 11:55 u Beograd smo stigli u 19:55, prvo avionom do Budimpeste, a onda Wizzairovim autobusm do beogradskog aerodroma. To je sve u redu, manje vise, koliko para, toliko i jos vise muzike. Moja primedba je najveca na osoblje aerodroma Luton u Londonu. Naime, oni su otvorili "information desk" za taj otkazani let i svi smo u redu cekali da cujemo iste odgovore na ista pitanja. Ali odgovori nisu sadrzali najvazniju cinjenicu, a ta je da ce Wizzair obezbediti bus transfer iz Budimpeste do Beograda. Na salteru nam je receno da cemo morati sami da se snalazimo od Budimpeste do Beograda, tako da smo svi mahnito telefonirali pokusavajuci da obezbedmo mesta u Geatursovom minibusu iz Budimpeste ili da vec pronadjemo neko drugo resenje.

A za jos vise muzike potrebno je da vam izgube kofer, koji nam nije isporucen u Budimpesti. Iako je Wizzair madjarska kompanija, nas su ipak uputili da kofer trazimo na aerodromu u Beogradu, jer je to nasa krajnja destinacija. U Beogradu saznajemo da oni nemaju elektronski formular zagubljenog prtljaga, i da je Madjarima bilo mnogo lakse i brze da nadju kofer. Beogradjani su brzo pronasli kofer (ostao je u Lutonu, jer je sluzbenik bio dosta smotan) i sada je samo na Wizz-u kada ce nam ga isporuciti.

Odgovor na postavljeno pitanje: tokom leta je junak - osoblje ostavlja utisak profesionalnog, avion je prakticno nov, cist, ako hocete hranu to i platite. Van leta je bas kukavica, jer ocito nema dobru komunikaciju sa zemaljskim osobljem.

• Author

Bas juce smo doputovali Wizzairom iz Londona. Ali posto je let bio otkazan, umesto u 11:55 u Beograd smo stigli u 19:55, prvo avionom do Budimpeste, a onda Wizzairovim autobusm do beogradskog aerodroma. To je sve u redu, manje vise, koliko para, toliko i jos vise muzike. Moja primedba je najveca na osoblje aerodroma Luton u Londonu. Naime, oni su otvorili "information desk" za taj otkazani let i svi smo u redu cekali da cujemo iste odgovore na ista pitanja. Ali odgovori nisu sadrzali najvazniju cinjenicu, a ta je da ce Wizzair obezbediti bus transfer iz Budimpeste do Beograda. Na salteru nam je receno da cemo morati sami da se snalazimo od Budimpeste do Beograda, tako da smo svi mahnito telefonirali pokusavajuci da obezbedmo mesta u Geatursovom minibusu iz Budimpeste ili da vec pronadjemo neko drugo resenje.

A za jos vise muzike potrebno je da vam izgube kofer, koji nam nije isporucen u Budimpesti. Iako je Wizzair madjarska kompanija, nas su ipak uputili da kofer trazimo na aerodromu u Beogradu, jer je to nasa krajnja destinacija. U Beogradu saznajemo da oni nemaju elektronski formular zagubljenog prtljaga, i da je Madjarima bilo mnogo lakse i brze da nadju kofer. Beogradjani su brzo pronasli kofer (ostao je u Lutonu, jer je sluzbenik bio dosta smotan) i sada je samo na Wizz-u kada ce nam ga isporuciti.

Odgovor na postavljeno pitanje: tokom leta je junak - osoblje ostavlja utisak profesionalnog, avion je prakticno nov, cist, ako hocete hranu to i platite. Van leta je bas kukavica, jer ocito nema dobru komunikaciju sa zemaljskim osobljem.

Zapravo grešiš. U ovom slučaju nije koliko para toliko muzike.  Bez obzira na to koliko si platio kartu, avio-kompanija je dužna da te preveze od tačke A do tačke B.  Za ostale stvari kao što je usluga, e tu je već koliko para toliko muzike.  Kao posledica otkazivanja leta, Wizzair je bio u obavezi da vam pruži obrok, 2 besplatna telefonska poziva, kao i da vam isplati nadoknadu u iznosu od 250 evra* zbog neugodnosti koju vam je prouzrokovao, a u skladu sa regulativom 261/2004.

* Po podacima aerodroma Beograd, razdaljina između Beograda i aerodroma Luton je 1491 km, što spada u kategoriju do 1500 km, za kašnjenja preko 2 sata.

http://www.auc.org.uk/default.aspx?catid=306&pagetype=90&pageid=9367

Sto rece covek pre mene, nevezano za kvalitet usluge, ako si platio avionski prevoz, onda tako i treba da se dovuces kuci. A ovo do Budimpeste avion, pa zatim klackanje par sati busom... nono Bili su duzni da organizuju vanredni let i prebace putnike na krajnju destinaciju. Ili da vam plate jedno nocenje u Budimpesti sutradan odrade to isto. :ll:

Zapravo grešiš. U ovom slučaju nije koliko para toliko muzike.  Bez obzira na to koliko si platio kartu, avio-kompanija je dužna da te preveze od tačke A do tačke B.  Za ostale stvari kao što je usluga, e tu je već koliko para toliko muzike.  Kao posledica otkazivanja leta, Wizzair je bio u obavezi da vam pruži obrok, 2 besplatna telefonska poziva, kao i da vam isplati nadoknadu u iznosu od 250 evra* zbog neugodnosti koju vam je prouzrokovao, a u skladu sa regulativom 261/2004.

* Po podacima aerodroma Beograd, razdaljina između Beograda i aerodroma Luton je 1491 km, što spada u kategoriju do 1500 km, za kašnjenja preko 2 sata.

http://www.auc.org.uk/default.aspx?catid=306&pagetype=90&pageid=9367

tako je... sve to pise i u uslovima putovanja wizzair-a:

http://wizzair.com/useful_information/travel_conditions/?language=SR#24

• Author

tako je... sve to pise i u uslovima putovanja wizzair-a:

http://wizzair.com/useful_information/travel_conditions/?language=SR#24

To je zapravo i njihova zakonska obaveza da istaknu pravila regulative 261/2004.  Stalno ponavljam ovaj broj, ali to je nešto što trebate imati u glavi kada razgovarate sa avio-kompanijom.

U slučaju da želite da naplatite odštetu* od strane avio-kompanije, pošaljite im pismo sa vašim zahtevom (kao i račun gde želite da vam isplate odštetu + sledeći popunjen formular: http://ec.europa.eu/transport/passengers/air/doc/complain_form/eu_complaint_form_en.pdf

* da ne bi gubili vreme, prvo se uverite da je do otkazivanja leta došlo zbog krivice avio-kompanije, a ne zbog razloga na koje ona ne može da utiče (npr. vremenski uslovi).

Posto je let bio otkazan, imas pravo da im trazis 250eur. Samo osecam, da ce to biti veliko cimanje.

Ovaj formular je dobar i treba imati unapred par istampanih primeraka.

Kome se on predaje? Ili se mozda salje elektronski?

• Author

Posto je let bio otkazan, imas pravo da im trazis 250eur. Samo osecam, da ce to biti veliko cimanje.

Ovaj formular je dobar i treba imati unapred par istampanih primeraka.

Kome se on predaje? Ili se mozda salje elktronski?

Samo se prethodno treba uveriti da let nije otkazan iz razloga na koje avio-kompanija nema uticaja.  Pismo sa zahtevom + popunjen formular treba prvo poslati na adresu avio-kompanije (najbolje je da pošalješ preporučeno).  Ukoliko u roku od okvirno 6 nedelja ne dobiješ nikakav odgovor, žalbu treba poslati na adresu službe za civilni saobraćaj zemlje odakle je avio-kompanija, ili još bolje, zemlje odakle je let trebao da se obavi (u ovom slučaju Engleska, što i olakšava komunikaciju jer je na engleskom jeziku).  Treba imati u vidu da je kazna za avio-kompaniju koja ne isplati odštetu mnogo veća (u slučaju Engleske 5000 funti po opravdanim žalbama), nego da isplati odštetu putniku.

Sta li se zbilo sa tim avionom iz lutona?...Cim ga nije bilo za nazad znaci da nije ni poleteo iz Beograda. Da li neko zna...da nije bio kvar...da ne budemo srece kao Temisvar sa njihovim Airbusom koji je jedno vreme bas kilavio..

Ja bih na njihovom mestu dovukao jos jedan avion, da pojacam Beograd.

Pa bih se komforno bavio ovim prvim avionom, dok ponovo ne bude k'o nov.

U medjuvrenu bih shvatio da ne zelim da mi Beograd ikad vise bude sa manje od dva aviona.

Onda bih, kad vec imam dodatne kapacitete, uveo jos nekoliko elementarno potrebnih linija - Milano, Pariz, Madrid, Atinu, Solun, Istanbul.

Za preostale linije koje fale do punog iskoriscenja dva aviona, otvorio bih anketu na ST forumu.

Eto, pa se upitajte da li vam odgovara da trenutni CEO Wizzaira na tom mestu doceka penziju, ili je mozda vreme za se kadrovska postava osvezi ... :ang:

Izlaganje Tvrde glave je na mestu.

Podrzavam ga i zelim mu uspeh na novom radnom mestu.

Samo, kada pocnes da zaradjujes milione ne zaboravi sta si obecao....Bergamo, Stambol i Madrid.

Danas sam dosao iz brisela wizzom i lete drugim avionom u odnosu na onaj kojim sam leteo za memingen (16.4.) tako da je ocigledno taj avion iz nekog razloga na remontu :)

btw ne znam da li je neko pisao o aerodromu Charleroi ali mislim da su prevazisli i Bergamo :) Prvo postoji par monitora na kojima se pusta :

Dakle, check in - mora se po pecat (varijanta da vam neko cuva preveliki prtljag ovde prolazi)

Nakon toga boarding pass check (recimo da se tako moze nazvati - na svim aerodromima je to u okviru sigurnosne kontrole ali ovde su posebni salteri - kontrolisu broj rucnih prtljaga)

sledece - security check - postoje kalupi sa vagama ali nisam primetio da su nekoga proveravali

to kad prodjete dolazite do pasoske kontrole - standardno

e sada dolazi deo koji nigde nisam video :) znak za all gates i suzavanje puta koji vodi do 3 digitalne vage :) svako mora da stavi rucni prtljag i ako ima viska mora da vadi. Jedna zena je imala 10.2kg i naranvo izvadila nesto navukla na sebe i ok ali opet mora da bude =<10kg. Nigde naravno ne pustaju sa dva komada prtljaga.

Konacno dolazite do gate-a i za divno cudo tu opet postoji kalup i manje vise su smarali ljude da stavljaju dok nisu uboli jack pot i uzeli 60eu od starijeg bracnog para. Cim sam to video brze bolje sam protrcao pored dok su imali zrtvu jer mi je kofercic knap pa nisam video sta su uradili sa tim oversized kofercicem ali pare su im uzeli. Ako su samo platili pa kofer uneli u avion jer je bilo komplikovano da se salje za "gepek" onda je to malo ciganski :) Dakle pazite sa na ovom aerodromu :)

Danas sam dosao iz brisela wizzom i lete drugim avionom u odnosu na onaj kojim sam leteo za memingen (16.4.) tako da je ocigledno taj avion iz nekog razloga na remontu :)

btw ne znam da li je neko pisao o aerodromu Charleroi ali mislim da su prevazisli i Bergamo :) Prvo postoji par monitora na kojima se pusta :

Auuuu kakva iritantna melodija. To da poludis ako cekas let par sati :)

Potpuno slicno kao sa Temisvarom pred kraj pretprosle godine kada su isto imali krvnicka kasnjenja jer su se "pomagali" avionom iz Budimpeste zbog, kako su oni navodili, manjih tehnickih problema...na zalost, nasa celicna ptica nije dugo izdrzala. 

Wolf, procitala sam na nekom postu da si kupio/la Wizz Xclusive Club clanarinu za 9.90 evra pa mi nije jasno kako, posto je cena za godinu dana oko 30 evra. Je l to bila neka akcija, popust? :?