Jump to content

Featured Replies

Svojevremeno sam slusao predavanje jednog od sledbenika ideje konzumiranja iskljucivo svezeg voca i povrca bez bilo kakvih drugih namernica. Takodje sam clan foruma gde se ljudi koji praktikuju takvu ishranu okupljaju.

Licno volim salate i sveze voce, ali nikad nisam svoju ishranu sveo samo na to. Ne znam da li bi to bilo preporucljivo, ali se definitivno slazem sa awinaken da se periodicno treba hraniti tako zbog `prociscavanja`. Jos jedna stvar koja je odlicna za zdravlje je redovan post - jedan dan u toku nedelje se piju samo napitci i jede samo voce. Moj sef na prethodnom poslu, Indijac svakog utorka na primer nije jeo nista, samo pije jogurt, sokove i vodu.

Inace, kada je rec o pripremi hrane postoji alternativa, ne mora to biti iskljucivo ili sirova ili przena/kuvana hrana.

Po meni odlican (ekonomican, cist, brz, zdrav) nacin pripreme hrane je naparivanje.

U Australiji se steamer moze kupiti za 30 dolara i koristiti nekoliko godina. Ne treba vam ulje, samo sipate vodu, i poredjate hranu na tri nivoa platformi iznad rezervoara sa vodom i isprogramirate koliko dugo ce trajati obrada hrane. Zatim kada se naparivanje zavrsi masina moze ili da se iskljuci ili da nastavi da podgreva hranu.

Sjajna stvar po meni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Steamer_%28appliance%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Steaming

Ja nemam steamer, ali imam lonac na rupice koji služi toj svrsi :) A nikako da ga kupim. Ovdje bolji košta oko 100-150e (tj. koštao kad sam poslednji put gledala). Mada znam da je to dobra kupovina i da će mi olakšati dosta pravljenjenje jela... Hmmm, dobro si me podsjetio... Odo' da vidim jesu li cijene pale  :comp:

On 5/26/2011 at 7:16 AM, awinaken said:

Ja nemam steamer, ali imam lonac na rupice koji služi toj svrsi :) A nikako da ga kupim. Ovdje bolji košta oko 100-150e (tj. koštao kad sam poslednji put gledala). Mada znam da je to dobra kupovina i da će mi olakšati dosta pravljenjenje jela... Hmmm, dobro si me podsjetio... Odo' da vidim jesu li cijene pale  :comp:

Ne treba ti to tehnološko čudo, u inostranstvu u kineskim prodavnicama (onim ,,pravim" ne kao našim) sam viđao kao male drvene kotarice koje sraviš u šerpu, dole sipaš vodu poklopiš i eto ti ga napativaš ili kako se već to zove, a košta par evra.  :roll:

Moze i tako, samo sto to cudo mozes da isprogramiras na tacno odredjeno vreme i zaboravis na njega. Ne moras da mislis da li ce voda da ti pokipi ili da li ces izazvati pozar ako sva voda ispari, a sporet ostane ukljucen.

On 5/27/2011 at 11:55 AM, gosn.shofershajbna said:

Ne treba ti to tehnološko čudo, u inostranstvu u kineskim prodavnicama (onim ,,pravim" ne kao našim) sam viđao kao male drvene kotarice koje sraviš u šerpu, dole sipaš vodu poklopiš i eto ti ga napativaš ili kako se već to zove, a košta par evra.  :roll:

Ima toga kod nas vec decenijama, samo nisu drvene vec zicane kosarice ( kao neka mereza od zice u obliku serpe) i nase domacice ih koriste vec sto godina. Kad sam bio klinac krali smo te stvari iz kuhinje i medju onu mrezu upetljavali brsljan i grane da izgleda kao oni zamaskirani slemovi kad smo se igrali rata.

Ne znam kako se tio tacno zove, ali osim za kuvanje parom cesto se koristi i za przenje kao u fritezi, napunite serpu uljem , pustite da se zagreje a u to stavitre pomfrit npr i udri, samo treba biti pazljiv da se ne bi nesto zapalilo. Doduse ne verujem da to ovde nekog zanima, jest vegetarijansko, al je mnogo nezdravo.

On 5/27/2011 at 11:59 AM, gosn.shofershajbna said:

Ja nemam steamer, ali imam lonac na rupice koji služi toj svrsi :) A nikako da ga kupim. Ovdje bolji košta oko 100-150e (tj. koštao kad sam poslednji put gledala). Mada znam da je to dobra kupovina i da će mi olakšati dosta pravljenjenje jela... Hmmm, dobro si me podsjetio... Odo' da vidim jesu li cijene pale  :comp:

Ne treba ti to tehnološko čudo, u inostranstvu u kineskim prodavnicama (onim ,,pravim" ne kao našim) sam viđao kao male drvene kotarice koje sraviš u šerpu, dole sipaš vodu poklopiš i eto ti ga napativaš ili kako se već to zove, a košta par evra.  :roll:

Ima toga kod nas vec decenijama, samo nisu drvene vec zicane kosarice ( kao neka mereza od zice u obliku serpe) i nase domacice ih koriste vec sto godina. Kad sam bio klinac krali smo te stvari iz kuhinje i medju onu mrezu upetljavali brsljan i grane da izgleda kao oni zamaskirani slemovi kad smo se igrali rata.

Ne znam kako se tio tacno zove, ali osim za kuvanje parom cesto se koristi i za przenje kao u fritezi, napunite serpu uljem , pustite da se zagreje a u to stavitre pomfrit npr i udri, samo treba biti pazljiv da se ne bi nesto zapalilo. Doduse ne verujem da to ovde nekog zanima, jest vegetarijansko, al je mnogo nezdravo.

Ahahaha! Mi smo pravili skolinište od kutije od televizora, al ovo za glavu još nisam čuo.  ;D Ma sve može bre da se uradi u kućnoj produkciji, jeftino i jednostavno. Ni pumpa za gorivo ti ne treba u auttu (dokazano u seriji majstorska radionica) - ,,izmislili trgovci da otimaju pare narodu!`` :D

• Author
  On 5/26/2011 at 12:54 AM, noskich said:
Svojevremeno sam slusao predavanje jednog od sledbenika ideje konzumiranja iskljucivo svezeg voca i povrca bez bilo kakvih drugih namernica.

Samo budite oprezni ljudi,jer kol'ko vidim/cujem na vestima - pojavio se neki prilicno toksican soj E. coli (Escherichia coli) u nekim krastavcima u Nemackoj.Sad dal su bili svezi krastavci ili vec nekako obradjeni nisam cuo,ali znam da je vec nekoliko ljudi umrlo od toga i da je "trovanje" tim krastavcima (tj. tim sojem E. coli) registrovana u vise zemalja zapadne Evrope...

Ovaj teks je copy-paste. Izvor: http://alternativa.hr

Ovi argumenti su po meni doviljni da se zapitamo da li biti ili ne biti vegetarijanac:

VEGETARIJANAC ILI MESOJED?

http://alternativa.hr/content/view/1034/199/

Ipak sam izbrisao tekst jer portal ne dozvoljava bez saglasnosti prenošenje tekstova.

Ako vas zanima mošete ga pročitati direktno.

chivitli: izmenih i ja post, link je bio pogrešan

• Author

Procitao sam pocetak (do argumenta 3) i mogu reci - lepo srocen tekst.

Jedino mi je malo cudna ta studija da zene koje jednu meso (ili jaja) imaju 3-4 puta vece sanse za rak od onih koje jedu biljnu hranu (OK,verujem ja Americkoj zdravstvenoj organizaciji,ali mi je takva iznesena uzajamna povezanost malo...diskutabilna) i tu sam zastao.Pa bi bilo lepo od toga sajta (alternativa.hr) da je naveo i linkove na cije se podatke poziva,ali te linkove ja ne vidim.A kazem bili bi mi vrlo zanimljivi,da ne kazem potrebni,da bih rastumacio sve nedoumice koje imam u vezi sa ovim tekstom.

...jer mi se nekako cini da su pojedini navodi tu "poluistine",tj. da su pristrasni nono

Pocevsi od (citat):

• Količina krumpira koja bi se mogla uzgojiti na hektaru tla:  cca. 20 000 kg

• Količina stoke uzgojene na hektaru tla: cca. 165 kg

pa nadalje (jer hektar je 10 000 kvadratni metara,a nekako mi se cini da u tih 10 hiljada kv. metar moze da se uzgoji vise stoke,sa vise mesa;takodje ne znam koliki je prosek kod nas sto se tice krompira,tj. da li je kao sto se ovde navodi 2 kg-a po kv. metru).

Da imam vise vremena istrazio bih sam te navode,al mrzi me sad u 3 ujutru :-[

Kad ne Zemlji bude zivelo 50 milijardi ljudi onda cemo svi jesti krompire i samo krompire tako da se ne brinite vegetarijanci, vase vreme dolazi! :evil:

Mislim da ćete vi mesožderi u nedostatku hrane početi da jedete jedni druge (a i nas), pa nas nikad neće biti 50 milijardi  :death:

Na vreme da vas zaustavim... dakle diskutujte, a ne raspravljajte se. Tema je jasna, argumenti za i protiv vegetarijanstva, a ne za i protiv vegetarijanaca  :roll:

Dakle, bez prozivki koje uvek mogu biti pogrešno protumačene... sad produžite o temi.

On 5/31/2011 at 11:47 AM, chaba said:

Kad ne Zemlji bude zivelo 50 milijardi ljudi onda cemo svi jesti krompire i samo krompire tako da se ne brinite vegetarijanci, vase vreme dolazi! :evil:

Do tad ce se verovatno razviti neke farme : pilica i svinja na Mesecu.

I bre noskich, sad moram da procesljam youtube kako bi nasao neke klipove kako crvi jedu neko voce i povrce (i to onako milion crva), gde je sve skapano itd, pa da postavim ovde da gledaju vegetarijanci. Da pokusamo da ih zgrozimo i mozda ce prestati da jedu voce i povrce.

Bas ti je bez veze klip.

A onaj deo klipa gde je sve prljavo, zarazno itd. Vidis da je moguce i krastavcima da se otruje, a ne samo mesom.

Kad bi se gledalo u detaljima mi bi pocrkali, jer ne bi nista trebali da jedemo.

Guest
This topic is now closed to further replies.