Jump to content

Featured Replies

E, sad već ova diskusija ima nekog smisla :)

Da li bih ja sad trebalo da se osecam oslobodjeno od problema moralne prirode zato sto sam jeo meso od "srecne" koke koja je veselo trckarala mojim dvoristem, ceprkala po djubretu i uzivala na Suncu, a nastradala od istog noza, jednako "svirepo", kao koka iz kaveza?

Nisam napisao da je svirepo ubiti životinju i pojesti je, nego da je svirepo mučiti je tokom celog njenog životnog veka.

I jedan lav ne bi imao nista protiv da ima kavez pun gazela i da ne mora da jurca ceo dan po savani u nadi da ce uloviti nesto, vec da lepo useta u taj kavez i posluzi se.

To što bi neko drugi bio svirep prema nekom trećem, da je u mogućnosti, se mene uopšte ne tiče, i svakako nije opravdanje da i ja budem svirep prema nekom četvrtom. Čovekov moralni osećaj ne proizilazi iz onoga što bi drugi njemu radili da mogu, nego iz onoga što on sam oseća kao ispravno.

Samo sto, za razliku od lava, covek ima razvijeniji mozak i ima osecaj odgovornosti i saosecanja, pa ce da moralise da li je ispravno i humano drzati neko zivo bice u zatocenistvu samo zarad ishrane i koliko su te zivotinje u zatocenistvu srecne ili ne.

Sama pogrdna upotreba reči "moralisati" produbljuje moj utisak da ne razumeš pojam moralnosti. Moralisanje nije opscena radnja, nego čovekov pokušaj da uspostavi sistem vrednosti i snađe se u njemu. I u tome nema ničeg lošeg. Naprotiv.

Ja nisam nijednom pominjao koliko su životinje koje gajimo kao hranu srećne. Govorio sam o činjenici da im čovek nanosi strašan fizički bol. Samo to.

Да животиње узгајаш у "хуманим условима", јаје би коштало 100 динара, фармер би морао да упосли 20 радника да би могао да сва та јаја прода, јер би они морали да опслужују силне кокошке које весело трчкарају по дворишту и тако даље.

Nisam baš ubeđen da je zaista tako. Mislim da dobar deo te okrutnosti proizilazi iz čiste pohlepe, i da bi uz samo malo manje pohlepe moglo da se postigne da životinje žive u boljim uslovima. I ne, zaista ne verujem da bi jaje onda koštalo 100 dinara.

Ех, да.. додао бих о хуманости и моралу: Док су људи све усамљенији, скачу с мостова итд, ником не пада на памет да неког пита "како си?" или "јеси ли добро?", "могу ли ти помоћи?". Никоме не би пало на памет да усвоји дете, ал ће сви усвојити "слатку куцу или мацу".

Ja znam i za slučajeve da su ljudi usvojili decu. Sem toga, uopšte nije istina da "nikome" ne pada na pamet da nekome ponudi pomoć. Ako si ti odrastao u sredini u kojoj je tako, ja mogu samo da kažem da mi je žao, ali da si verovatno ti sam dobrim delom uzrok što je tako. Ne znam kako bih drukčije to objasnio.

Да животиње узгајаш у "хуманим условима", јаје би коштало 100 динара, фармер би морао да упосли 20 радника да би могао да сва та јаја прода, јер би они морали да опслужују силне кокошке које весело трчкарају по дворишту и тако даље.

Nisam baš ubeđen da je zaista tako. Mislim da dobar deo te okrutnosti proizilazi iz čiste pohlepe, i da bi uz samo malo manje pohlepe moglo da se postigne da životinje žive u boljim uslovima. I ne, zaista ne verujem da bi jaje onda koštalo 100 dinara.

Стави на папир па види :) Што се тиче похлепе, то је истина само што се колоквијално то зове профит :) И дете са села оће ајфон и слично.

Ех, да.. додао бих о хуманости и моралу: Док су људи све усамљенији, скачу с мостова итд, ником не пада на памет да неког пита "како си?" или "јеси ли добро?", "могу ли ти помоћи?". Никоме не би пало на памет да усвоји дете, ал ће сви усвојити "слатку куцу или мацу".

Ja znam i za slučajeve da su ljudi usvojili decu. Sem toga, uopšte nije istina da "nikome" ne pada na pamet da nekome ponudi pomoć. Ako si ti odrastao u sredini u kojoj je tako, ja mogu samo da kažem da mi je žao, ali da si verovatno ti sam dobrim delom uzrok što je tako. Ne znam kako bih drukčije to objasnio.

Имао сам искустава са тим, на жалост.

додао бих о хуманости и моралу: Док су људи све усамљенији, скачу с мостова итд, ником не пада на памет да неког пита "како си?" или "јеси ли добро?"

A zašto bih ? Njegova stvar. Ja se zadovoljavam time da ga ne držim u kavezu u podrumu, a on nek se snađe za ostalo.

Дакле, то је нужно зло, али је нужно. Волим да једем месо, јаја и да пијем млеко и да не морам да то плаћам папрено.

Naravno da nije nužno, samo je tebi tako udobnije. Kao što reče Lazar, jednostavno priznaj da je tako i mirna Bačka, nemoj se kriti iza kojekakvih nužnosti, skupoće i sličnih trica.

podrzavam ideju da bi trebalo omoguciti "humanije" uslove za te zivotinje, ali, ako sa druge strane stavim na tas cinjenicu da ce u tom slucaju milioni pripadnika moje vrste biti ugrozeni

Ugroženi ? Moš misiti. Peđa, je l se ti osećaš ugroženo što ne jedeš životinje ?

I JA IMAM DUŠU

– I ja ima dušu

– Reče konj čoveku

Koji ga je bičem

Terao u reku

– Ma šta mi napriča

– Reče čovek konju

– Utoliko gore

Po tebe i po nju.

Ršum

lithobrowser je sve objasnio tako da sto se mene tice dalja diskusija nema smisla. Argumenti su jasno izneti i tu nema nista vise da se doda. To sto sagovornici nemaju trunku saosecanja ne moze bilo kakva racionalna diskusija da nadomesti.

Ne bih sad hvatao svakog od vas za pojedinacne recenice iz konteksta i posebno odgovarao, tako mozemo do u beskonacnost. Mogu samo da rezimiram, nisam izricito vegeterijanac, kao sto nisam ni mesozder. Nemam nista ni protiv jednih ni protiv drugih. Slazem se da bi prema tim zivotinjama u kavezima trebalo humanije postupati, ali sustina njihovog postojanja ce, na njihovu zalost, ostati ista. Mozda ja nemam dovoljno saosecanja sa njima, pa u skladu s tim ni odbojnost ka mesozderstvu, jer sam odrastao na selu i jeo "srecne" koke i njihova jaja, kao i ostale domace zverke. Ali, ni sad, kad se hranim mesom koje kupujem u marketu nemam taj osecaj krivice, koji bi trebalo da me ubedi da postanem vegeterijanac. Imam drugare koji su vegeterijanci i apsolutno im ne zameram niti prigovaram, cak im se rado i pridruzujem povremeno, pa se tako desi da odemo na planinarenje i po nedelju dana jedemo iskljucivo vegeterijansku hranu. A imam i drugare, teske mesozdere, koji imaju odbojnost prema povrcu, vocu i, generalno, biljnim produktima, sa kojima se moze rostiljati svakodnevno, jesti kobaje i ostale djakonije. I njima se rado pridruzujem.

Konkretno, kao odgovor na pitanje iz naslova teme, rekao bih, vegeterijanstvo - da, ko zeli! A kao licni stav, rekao bih da covek treba da jede i meso i ostale zivotinjske produkte, nevezano za nacin na koji su te zivotinje uzgajane ili ubijene, kako i sam postupam. Ono sto ne podnosim, to je kad mi neki vegeterijanac tupi i pokusava da mi nabije osecaj krivice sto jedem meso. Mogu samo da kazem da uzalud pokusavaju i da ce im efekat biti nula i da me zaobidju sa tom pricom. Postujem slobodu njihovog izbora, neka i oni postuju moju.

PS: Lazare, moralisanje kao pojam sasvim dobro razumem i u konkretnom slucaju ga nisam upotrebio u pogrdnom kontekstu. Ma da, isti moze da se upotrebi i u negativnom kontekstu, a pritom svakako ne bi predstavljao opscenu radnju nego pokusaj da se objasni da neko drzi besmislenu moralnu pridiku, posmatrano iz mog ugla. Tad bih glagol moralisati stavio pod navodnike.

Pre nego što su ljudi razvili današnji sistem proizvodnje pilića u 50-im godinama prošlog veka, jesti meso je bila velika stvar i prosečna porodica je jela pile za ručak možda jednom nedeljno. Kad su bili ratovi, onda se jelo lišće i korenje i ogroman broj ljudi bi umiralo zbog bolesti koje se pojave kad si nedovoljno hraniš. Poljoprivreda je upošljavala ogromnu većinu društva, tamo negde do 90% do kraja 19. veka. Ljudi koji su se bavili stočarstvom ili uzgajali životinje su bili u neposrednom dodiru sa životinjama, lično su ih ubijali i za stolom je svima bilo jasno da im je ručak do pre par sati trčkarao pred kućom. Redovno ubijanje životinja dovodi do desensitizacije (ili kako se već kaže) prema pojmu ubijanja, i čoveku koji ume da prereže grlo životinji nije teško ni da ubije čoveka. To je i jedan razlog zašto su osvajački narodi uglavnom bili oni koji su bili ujedno i stočari, i zašto su ratovi bili tako svirepi sve do 20. veka. Time što se od čoveka sakrije realnost ubijanja, on postaje "pitomiji" prema celom svom okruženju, tj. i prema ljudima.

E sad, kad bi recimo ukinuli ove fabrike mesa onda se odmah mora računati na to da će proizvodnja mesa dramatično pasti i da ćemo morati svi da se vratimo na ono da se meso jede jednom nedeljno, i nedajbože da izbije rat. Recimo da svi pristanu na to. Kad su se ove fabrike pojavile, na svetu je živelo oko 2 milijarde ljudi, sad ih je 7, prostora za životinje recimo da ima isto kao pre (a nema), tako da možemo da uzgajamo toliko životinja kao i pre 100 godina. Ako se tada meso jelo jednom nedeljno, a sad je ljudi 3 put više, onda će se meso moći jesti samo jednom na svake 3 nedelje (21 dana). Ako računamo nerealnu činjenicu da svaki čovek pojede 200g pilećeg belog svaki dan (nerealno zato što se pojede dosta više), onda cena će isto tako morati da se poveća 21 put, znači sad je 200g 2 evra, biće dakle 42 evra za prosečnog čoveka (a duplo više za jednu porodicu). Pošto danas 2,7 milijarde ljudi živi na manje od 2 dolara, možemo računati da oni nikad u životu neće jesti meso ne zato što neće, već zato što je razvijeni svet imao nekih moralnih problema sa sobom.

Kao što je čini mi je Bjuti rekao, meni je važnije kako čovek živi umesto tamo neke životinje koje nije ni svesno šta se događa. Ako vas boli okrutnost i to što ta životinja tokom života ne oseća ništa osim bola, onda da li ste otvoreni za ideju da se oni genetski modifikuju tako da osećaju samo orgazam tokom celog života? Ili da ih učinimo noćnim životinjama tako da im nedostatak sunca neće biti problem? Pretpostavljam da je onda u redu, i životinje će biti srećni, a i vegetarijanci će moći da se vrate na meso jer više neće imati moralnih problema.  :roll:

Bjuti, ne troluj temu. Ako imaš da kažeš nešto relevantno, kaži, da ne pravimo cirkus i od ove teme.

Свашта, па теме "за и против" вазда су комичне, јер нит ће ови "за" да убеде оне "против" нит обратно, а при том чемо чути гомилу неаргумената с обе стране. То је и циљ :D

"Ugroženi ? Moš misiti. Peđa, je l se ti osećaš ugroženo što ne jedeš životinje ?"

Ne razumem? Zašto bi neko ko ne jede meso bio ugrožen? Čime?

Pre će biti da je obrnuto. Ustvari, svi na ovoj maloj planeti smo ugroženi raznim delovanjem i ne delovanjem ljudi. U kontekstu ove priče, proizvodnjom mesa se troši mnogostruko više resursa nego što bi se trošilo kada bi se čovešanstvo  hranilo samo biljkama.

Ako smo inteligentna bića, u tom slučaju bi trebalo da primenjujemo potpunu odgovornost za očuvanje zivotne sredine, jer ona nam je data samo na koriščenje.

Predhodna rečenica je jedan od argumenata za vegetarijanstvo.

Ima ih, naravno, još ali o tome sledećom prilikom.

Bojim se, da će oni koji odličuju, broj stanovnika na zemlji smanjiti, kroz istoriju poznatom metodom.

Ako smo inteligentna bića, u tom slučaju bi trebalo da primenjujemo potpunu odgovornost za očuvanje zivotne sredine, jer ona nam je data samo na koriščenje.
"Očuvanje prirode je samo još jedno čovekovo arogantno mešanje u prirodu"

Više o tome ovde:

"Očuvanje prirode je samo još jedno čovekovo arogantno mešanje u prirodu"

Kuku majko. Nadam se da niko zaista ne misli tako :) A ovaj standup komičar je jedan od najgorih koje sam dosad video, u veoma oštroj konkurenciji za najgoreg standup komičara :)

Свашта, па теме "за и против" вазда су комичне, јер нит ће ови "за" да убеде оне "против" нит обратно, а при том чемо чути гомилу неаргумената с обе стране. То је и циљ

E moj Srbine... Pa ne moramo stalno jedni druge u nešto ubeđivati, možemo razgovarati i iznositi mišljenja bez cilja da nekoga preobratimo. A time što sabotiraš pokušaj ljudi da ozbiljno razmene mišljenja, a nemaš nijedan validan argument, samo opterećuješ forum i praviš budalu od sebe :(

Ako računamo nerealnu činjenicu da svaki čovek pojede 200g pilećeg belog svaki dan (nerealno zato što se pojede dosta više), onda cena će isto tako morati da se poveća 21 put, znači sad je 200g 2 evra, biće dakle 42 evra za prosečnog čoveka (a duplo više za jednu porodicu). Pošto danas 2,7 milijarde ljudi živi na manje od 2 dolara, možemo računati da oni nikad u životu neće jesti meso ne zato što neće, već zato što je razvijeni svet imao nekih moralnih problema sa sobom.

Okej, ovo stoji. Međutim, sam sam sebe uvalio u dokazivanje paralelne teze koja nema veze sa temom. Naime, vegetarijanstvo uopšte nema veze sa tim koliko je proizvodnja mesa skupa, jeftina ili ekonomski opravdana. Vegetarijanac jednostavno izlazi iz celog tog ciklusa tako što ne jede meso.

Dakle, čak i ako te sirote životinje zaista moraju da se muče ceo život, ipak postoji izlaz. Prestaneš da jedeš meso, ili (ako osećaš da ti je neophodno organizmu) počneš da ga jedeš ređe.

Džordž Karlin je bio jedan od najboljih i najpoznatijih standup komičara na svetu, ali o ukusima se ne raspravlja :)

Dakle, čak i ako te sirote životinje zaista moraju da se muče ceo život, ipak postoji izlaz. Prestaneš da jedeš meso, ili (ako osećaš da ti je neophodno organizmu) počneš da ga jedeš ređe.
Ali ja ne želim da prestanem da jedem meso i čak štaviše, jeo bih ga i više kad bi mogao. Isto tako razmišlja i ogroman broj ljudi kojima niko ne sme i nema pravo da brani da jedu meso. Dakle, rešenje je da promenimo genetski kod životinja, tako da od rođenja do smrti žive u ekstazi i nijednom ne osete bol. A onda nemaš više ni argumenata protiv jedenja mesa...

podrzavam ideju da bi trebalo omoguciti "humanije" uslove za te zivotinje, ali, ako sa druge strane stavim na tas cinjenicu da ce u tom slucaju milioni pripadnika moje vrste biti ugrozeni

Ugroženi ? Moš misiti. Peđa, je l se ti osećaš ugroženo što ne jedeš životinje ?

Ne razumem? Zašto bi neko ko ne jede meso bio ugrožen? Čime?

Pre će biti da je obrnuto. Ustvari, svi na ovoj maloj planeti smo ugroženi raznim delovanjem i ne delovanjem ljudi...

Moram barem ovu svoju recenicu da obrazlozim, jer je ocigledno, kao i sve ostale, izvucena iz konteksta i u potpunosti pogresno interpretirana. Hteo sam da kazem da bi omogucavanje "humanijih" uslova za zivotinje koje zavrsavaju u klanici impliciralo ulaganje vecih sredstava, a istovremeno i smanjenu produkciju mesa na globalnom nivou sto bi neminovno dovelo do nestasice mesa i njegovog poskupljenja, sto bi opet direktno ugrozilo opstanak miliona ljudi. U redu za one koji meso ne konzumiraju, pa ih ovo ne bi potreslo, ali, priznacete, vegeterijanci su ipak manjina.

Ja i nisam govorio šta treba ili ne treba, i šta je dobro ili loše, i ko je u pravu. Na kraju krajeva, i ja jedem meso, i verujem da sa obe strane postoje dosta dobri argumenti. Samo sam pokušao da razjasnim postavku problema, jer sam video da je diskusija zastranila.

Можда правим будалу од себе, ал читајући ваше постове не видим да неко износи аргументе већ празна тртљања о тривијалностима. ;D

Ako nemaš ništa suvislo reći, onda zaobiđi temu, pošto ima dovoljno zainteresovanih za diskusiju, a ne za zavitlavanje i nadmudrivanje. Drugim rečima, ne miniraj pokušaj konstruktivne rasprave, makar ti taj koncept bio stran. Nije ideja svake diskusije da se oni drugi ubede da nisu u pravu, ili naprave budalama. Postoji i nešto što se zove razmena ideja i koncepata.

Да ми не бришете постове можда би имало смисла.  ;D

У жељи да моје писмо не заврши у канти за ђубре  ;D волео бих да чујем одговор на једно питање:

Шта је животиња? Да ли је то нечија перцепција нпр. слон, јагњешце, препелица или биолошка категорија нпр. сунђер, паразити итд? Да ли подједнако жалити за убијањем паразита?

Можда правим будалу од себе, ал читајући ваше постове не видим да неко износи аргументе већ празна тртљања о тривијалностима.

Svakako da ima i toga, ali ja vidim i dosta pravih argumenata.

Да ли подједнако жалити за убијањем паразита?

Postoji drastična razlika, koja se ogleda u tome da su paraziti destruktivni.

Osim toga, mislim da ovde nismo pričali toliko o ubijanju životinja, koliko o njihovom držanju u nehumanim uslovima dok su žive.

Analogija ne stoji :)

• Author

Od silnih nagomilanih postova ovde ne znam odakle da pocnem :)

Samo i reci jel tebi logicno da na prostoru od 10 000 kv. metara moze da se uzgoji nesto sto ce ti doneti samo 165 kg mesa,a ne vise?

Kolko toj tvojoj kravi treba vremena da poraste na 700 kila ? Onaj krompir iz poređenja poraste za godinu dana. Verovatno je i ta razlika uzeta u obzir, i meni cifre uopšte ne deluju nerealno.

Ja ovde pricam o povrsini,ne o vremenu :)

Lepo ti pise tamo:

"• Količina krumpira koja bi se mogla uzgojiti na hektaru tla:  cca. 20 000 kg

• Količina stoke uzgojene na hektaru tla: cca. 165 kg"

Znaci,u pitanju je "hektar tla".

A verujem da bi i oni to naglasili - kao sto nisu - da su mislili drugacije (dodali bi neki vremenski parametar) ;)

S' tim da je u pitanju i dimenzija vreme doslo onda do mesanja "baba i zaba".

Pojasnjenje.

Krompir kad se sadi i kad raste on moze (tj. mora) da zaume tu neku povrsinu (10 000 kv. m.).

Krava kad pase ona ide redom i pase.Za neko vreme (nedelju,dve,tri) ce na tom istom mestu da izraste nova trava.Koju ce krava opet doci da popase.I tako u krug.Ona sigurno ne zauzima 10 hiljada kv. metara za tih godinu dana ko onaj krompir.

U tome i jeste razlika,odnosno mesanje baba i zaba.Pricaju o odredjenoj kolicini krompira na nekoj povrsini za (pretpostavka) godinu dana,a onda to mesaju sa (pretpostavka,ako sam dobro razumeo) kolicinom hrane koju krava eventualno pojede za to vreme,ali na mnogostruko manjem prostoru.

Evo,ja ti kazem - daj im livadu 100 puta manju (neku prosecnu banatsku livadu) i ja cu ti na njoj uzgojiti kravu koja ce imati vise mesa od 165 kg.I to ti garantujem!Na 100 puta manjoj povrsini.

Da ne pricam koliko bi tek bilo na 100 takvih povrsina...

Ali OK,mozda si i u pravu.Ako su mislili na to da tu kravu uzgajaju u nekoj preriji ili savani.Kapiram da bi joj onda stvarno bilo potrebno onih 10 hiljada kv. metara da se najede :)

U tome je i poenta, sto mi vise nismo u pecini i sto je danas konzumacija mesa potpuno nepotrebna.

Au.

Ozbiljna tvrdnja.

Kao i suprotna - da je konzumacija "ne-mesa" (ne misleci pritom na vodu) potpuno nepotrebna danasnjem coveku.

Za ostalo da se koncentrisem samo na ovo:

Nisam napisao da je svirepo ubiti životinju i pojesti je, nego da je svirepo mučiti je tokom celog njenog životnog veka.

Dakle,jedno krucijalno pitanje za sve one sto ne jedu meso,da ne kazem koji ga mrze (ne ti imenjace,vec ovi drugi):

Kada bi znali da je meso koje treba da upravo pojedete spremljeno od neke zivotinje koja je imala i kablovsku televiziju na svom ranču (dakle,nije uzgajana u kavezu) i da je najveci bol koja je osetila bio taj kad je kljucnula/ocesala zub (zavisi sta vec ima od ta dva) jednom o vodeni krevet na kom je inace spavala,a svoj zivot skoncala prirodnom smrcu od starosti ili od dosade,posto je ceo zivot provela  gledajuci pomenutu kablovsku dok su je drugi hranili,a u pozadini se pustala muzika koja najvise prija toj zivotinji (cak je i sama birala kanale po svom ukusu) - da li bi u tom slucaju pojeli porciju rostilja napravljenu od nje (meso tesitrano i ispravno za ljudsku ishranu,znaci nije zarazeno i slicno)? :eat:

Da ili ne,nema 'mozda' i 'ne znam'.

Argumenti su jasno izneti i tu nema nista vise da se doda.

Argumente koje daje na osnovu mesanja baba i zaba (tj. polu-istina)?

EDIT:i usput jedno pitanje za sve druge:koliko od vas npr. kupuje onaj peceni/przeni suncukret od Cigana na ulici?

Jel znate kako su dosli do njega?

Postenim radom?Malo verovatno.

Kradjom?Vrlo verovatno.

Pa ipak i dalje kupujete suncukret od njih (ne svi naravno)...eeeeeee...

EDIT 2:pricam to zato sto znam kako Cigani dolaze do njega.Barem ovde u Banatu.A nesto mi govori da je tako i svuda drugde.

Ako covek postane vegetarijanac zbog nacina na koji se zivotinje tretiraju tokom zivota i na koji se ubijaju mora da zna da taj njegov potez nece nista promeniti u zivotu i smrti tih zivotinja i da time nece spasti ni jedno jedino pile, tj da tako nece ostati nepojeden ni jedan batak, ni jedno parce od buta ili plecke. Proracuni koliko covek pojede zivotinja mesecno i proracuni na fazon da ce svojim ne jedenjem mesa tokom mesec dana spasti taj broj zivotinja su cista demagogija. Cak i da se pojavi pet puta vise vegetarijanaca nego sto ih danas ima na svetu to ne bi nista promenilo. Broj mucenih i ubijenih zivotinja ostace isti.

Druga stvar je moralna satisfakcija, da covek koji ne jede meso smatra da on nije kriv za sve sto se desava zivotinjama u svetu. Tako da vegetarijanci koji ne jedu meso zbog toga ustvari to rade zbog sebe, a ne zbog zivotinja. To je otprilike pozicija na kojoj stoje danasnji  hipi svetski dusebriznici, nije njima bitno sta se desava u svetu, da li zivotinje ili ljudi bivaju muceni , ubijani, tlaceni i bitno se ograditi od toga, ne osecati nikakvu krivicu i pomogucstvu dati drugima do znanja da oni ni u kom slucaju ne ucestvuju u tome nekim mirnim protestom, bavljenjem aktivizmom i slicno. Ni jedan poredak u svetu se nije promenio aktivizmom, strajkom gladju, vegetarijanstvom, mirnim protestima, cvecem i grljenjem drveca.

tako nece ostati nepojeden ni jedan batak

Šta, ti ćeš pojesti batak koji sam ja "preskočio" juče ? A da sam ga pojeo, ti ne bi ? Ne kapiram. Batak je ostao u mesari, njima se zalihe sporije prazne, sledeću turu neće naručiti sutra nego prekosutra. Gde si ti tu uleteo i uočio da ima batak viška pa ga smazao ? Osim ako je i ovo neka pošalica.

Nije posalica, taj batak ce biti bacen to je jedna varijanta, a druga je da mu posto ne bude vise toliko svez padne cena ( ova varijanta u Srbiji bas i ne pije vodu, ovde bi pre bacili nego da spuste cenu) pa ce ga kupiti onaj koji ima manje novca i koji nema problema sa mucenjem zivotinja tj kao i vecina ljudi uopste ne razmislja o tome i kad vidi batak ne cuje vriske izmucenog pileta u svojoj glavi. Pogledaj koliko ima gladnjih ljudi na svetu, mislis li da bi oni odbili jedno dobro parce bataka koji mogu da priuste??? A znas kako je kad se siroma domogne mesa, nisi ga jeo deset godina, ali kad ti padne saka i mozes da ga priustis jedes dve kile na dan bez povrca. Tako je i u Srbiji 1993. najblizi kontakt sa mesom bili su nam mast i hleb i pasulj sa papcima, a danas ceo grad mirise na cevape i kobasice.

Guest
This topic is now closed to further replies.