Jump to content

Featured Replies

Nas sistem za varenje nije gradjen kao onaj kod mesozdera npr imamo mnogo duza creva od mesozdera, zubi su samo naizgled slicni tj imamo npr ocnjake ali su dosta kraci od onih kod mesozdera,nemamo kandze itd.

Sto se zdravstvenih razloga tice, posteje neke sitnice koje se nalaze u vecim kolicinama u mesu nego u biljkama tipa omega 3, neki B vitamini... Sve se to mzoe nadoknaditi iz biljaka kao sto su mahunarke, lan, orasi i sl. S druge strane od mesa ima dovoljno stete tako da dodje na isto. Uostalom postoji gomila vegetarijanaca koji veci deo zivota ne jedu meso, dozive duboku starost i nista im ne fali. Takodje ima i sportista vegetarijanaca koji su uspesni ako ne i najbolji u svom sportu bilo da se radi o onom u kome je potrebna snaga bilo izdrzljivost. Znaci da zdravstveni razlozi bas i ne piju vodu. Ja mogu da kazem za sebe da sam vegetarijanac 10ak godina i da mi apsolutno nista ne fali, krvna slika mi je odlicna (zanimljivo je da sam ranije bila pomalo anemicna), dobrovoljni sam davalac krvi, veoma sam aktivna, bavila se fitnesom i sl, nikad mi nije falilo ni snage ni izdrzljivosti.

Sto se seljaka tice, zar mislis da je stvarno jednom vegetarijancu bitno sta ce covek sa sela da misli? Prvo, zasto je seljak reper za to kako neko treba ziveti i sta raditi. Drugo, ionako se susrecemo sa predrasudama, napadima i osudama na svakom koraku tak oda smo oguglali. Neke interesantne reakcije: je l' si bolesna, sta ti je, je l' si u sekti, odakle ti tako glupa ideja, sta izvodis, to neki novi trend, mi cemo rostilj a ti pasi travu, umreces, razboleces se... Ima bezbroj pitanja i situacija za pamcenje :D Da dodam samo da ima i normalnih seljaka koji nece burno reagovati.

mi cemo rostilj a ti pasi travu

lol::  Bas si me nasmejala ovim!

To sto ljudi imaju 4 malo ostrija zuba ocnjaka, ne znaci da su predvidjeni za mesnu hranu, jer zivotinje mesozderi imaju mnogo vise takvih zuba, a npr nijedan kutnjak kao ljudi  ;D  Takodje, ovo sto si navela za duzinu creva - mesozderi imaju mnogo kraca creva i brze izbacuju ostatke mesne hrane, dok se kod coveka ona duze zadrzava, truli i produkuje otrove koji prelaze u krv i zagadjuju organizam. Ako biste 3 dana drzali meso na temperaturi ljudskog organizma i 3 dana jabuku npr, sta bi pre izdrzalo da se ne pokvari i da li biste uneli u svoje telo takvo meso? Sve hranljive materije koje navodno meso ima, mogu se naci i u biljnoj hrani. Vec pomenuto gvozdje npr, u cvekli. Pa sta mislite odakle te materije kod zivotinja? Kad vec spominjemo hranljivost biljne ili mesne hrane, dovoljno je reci da krava ili slon narastu onoliki veliki jeduci samo biljnu hranu!

A u prilog tome da mesna hrana zagadjuje organizam i da je vise stetna nego korisna ide npr sledece zanimljiva cinjenica - razmislite malo, ljudi jedu uglavnom zivotinje biljojede! Zasto ne jedemo vukove, lisice, tigrove, pse (sad ce neko da spomene Kinu - pa kad su negde izgladneli, jedu i pacove i krokodile ili koru od drveta, to ne prihvatam kao argument). Aj da kazem "osnovne" zivotinje koje ljudi koriste u ishrani su sve biljojedi - krave, ovce, svinje, zivina!

Kad su ljudi poceli da eksperimentisu i hrane krave nekakvim preradjevinama zivotinjskog porekla, pojavila se bolest ludih krava...

Takodje, nasi najblizi evolutivni rodjaci - majmuni, su biljojedi.

Eto, od mene nekoliko "za" argumenata :)

I jos par stvari :)

Sto se tice nerazumevanja elementarnih principa trzista nekih ucesnika diskusije na primeru bataka, no comment ....  :bag:

Za mene licno su zdravstveni razlozi na prvom mestu kad pricamo o vegetarijanstvu. Da li je neko negde video da bolesnom coveku preporucuju da jede salamu, pastetu ili prasece pecenje? Pa ako te stvari ne valjaju za bolesnog, sigurno nista dobro ne donose ni zdravom coveku.

Ko ima sluha da konstruktivno razgovara o ovim stvarima, s takvim ljudima pricam o tome, ali moja deviza je zivi i pusti druge da zive, tako da ne gnjavim nikada onoga ko nije otvoren da prihvati drugacije argumente ni u kom slucaju.

Ja se hranim po svom osecaju. Jedem i dalje meso, ali sve manje i redje. Mesne preradjevine sam skoro potpuno izbacio. Salame, virsle i pastete su nesto najgore sto mozete pojesti! Kada sam biram sta cu jesti ili spremam samo za sebe, najcesce je to bez mesa. Osecam da mom telu prija kada ne jedem meso, a kad jedem meso, redovan mi je osecaj tezine, naduvanosti i umora.

U Srbiji pocinje poprilicno da me smara to sto obrok bez mesa ljudi ne smatraju za obrok.

I jos jedna stvar iz ugla zdravlja. Ako je neko vegetarijanac, a jede przeno povrce, sojine preradjevine ili biljni sir (uz margarin, otrov u rangu virsle! :death: ) taj je i dalje mnogo daleko od zdrave ishrane. U tom slucaj bolje da pojede batak sa rostilja npr  ;D

Ja ne znam zasto vi sad svi dokazujete da covek nije mesojed kad niko to nije ovde ni tvrdio, Lazar GNR je rekao da je covek svastojed a ne mesojed ako sam dobro razumeo, znaci kao: medjed, jazavac, svinja... A ne mesojed kao: vuk, lav, gepard... I ne biljojed kao : krava, koza, mosusno govece .

U Srbiji pocinje poprilicno da me smara to sto obrok bez mesa ljudi ne smatraju za obrok.

Tacno ;) Polazim prvo od sebe, mi smo u Srbiji "gurmanski narkomani"  :eat:  ::crazy:

Cinjenica je da nacin ishrane zavisi i od podneblja di ljudi zive.. Ako bih, recimo, ovde u SL pojeo kobaju, sunkicu ili slaninicu po ovoj temperaturi i vlaznosti vazduha, izvrnuo bih se odmah.. Ishrana je prilagodjena klimi, tako da se klopa gomila povrca i voca ;) I, naravno, rajs  lol::

Ne znam kako bi se na ovoj hrani moglo ziveti tamo di je temperatura -40c?

Moram samo kratko da napomenem da problem mesne industrije ne leži u tome što netko na selu ima kokoši doma ili kravicu na polju koja pase...već je problem u industrijskoj (farmskoj) proizvodnji a to je meso koje jedete u cca 90% slučajeva, čast iznimkama. Dakle, kako se industrija razvijala kroz povijest (i to ne samo ona mesna) razvijao se i kapitalistički (ekonomski) sistem pa je utrka za parama (profitom) počela. Počele su se životinje šopati svim i svačim nebi li dobili na težini i tako gazdi stvorile profit. U tom se trenu, kako je znanost ali i neko opće znanje napredovalo jačalo je i vegetarijanstvo kao pokret. Sad je to već jedan lifestajl, da ne kažem spektakl s cijelom suitom poznatih i slavnih od Pamele Anderson do Adofa Hitlera koji je isto bio vegetarijanac a kojeg svi nerado spominju, pogotovo društva za zaštitu životinja.

Upravo su njih dvoje najbolji primjer da iako si vegetarijanac možeš biti što okrutan, što glup i prodavati guzice i sise. I da ako si vegetarijanac ne znači da si bitniji, uzvišeniji od onih koji su mesojedi u raspravama se to najviše osjeti...

Međutim, čovjek je u prahistoriji bio isključivo mesojed, i imao je probavni trakt, uključujuči i zube sjekutiće jako prilagođene tome. Kasnije, kada je naučio obrađivati zemlju i od nje živjeti postupno je gubio sjekutiće i crijeva su se razdužila tako da danas ima neku kombinaciju koja evolucijski ide u smjeru biljojedstva.

Dakle, zapravo je sve stvar navike. Ako djete učiš mesnoj hrani ili biljnoj/vegetarijanskoj velike su šanse da će djete baš tu hranu i zavolit+uvjek bitan utjecaj okoline, ismijavanje vegetarijanaca u školama, vrtićima. Dok drugi jedu hot dog ti jedeš sojinu polpetu - to jednostavno nije dovoljno kul. A tek o tome koliko su mesni proizvodi "finiji" jer se dodaju kemijski trikovi za poboljšanje okusa...o tome je pak suvišno raspravljati.  :shh:

Međutim, čovjek je u prahistoriji bio isključivo mesojed

Koliko se ja secam onoga sto sam ucio iz istorije i evolucije je da je pracovek prvenstveno bio sakupljac plodova.

I jos jedna stvar iz ugla zdravlja. Ako je neko vegetarijanac, a jede przeno povrce, sojine preradjevine ili biljni sir (uz margarin, otrov u rangu virsle! :death: ) taj je i dalje mnogo daleko od zdrave ishrane. U tom slucaj bolje da pojede batak sa rostilja npr  ;D

Potpuno tačno!

Spisku otrova mogu se dodati i raznorazni integralni grisini, heljdini keksići i ostale grickalice koje se nude u tzv. prodavnicama zdrave hrane. Sve prepuno masti i soli. O ''posnom'' majonezu da ne govorim.

I ja se nešto sećam iz škole da je čovek/majmun prvenstveno jeo biljke, i tek nakon što su izumrle šume je bio primoran da živi u savani, da se uspravi i da krene da jede meso. Zbog toga i danas imamo slepo crevo kao i svi biljojedi, samo šta mi više ne možemo da svarimo celulit. Lov na životinje je naterao čoveka da počne da razmišlja, pošto inače fizički nije nadaren za ubijanje, za razliku od pravih predatora.

samo šta mi više ne možemo da svarimo celulit.

Не целулит већ лелулозу.

samo šta mi više ne možemo da svarimo celulit.

Не целулит већ лелулозу.

*целулозу  ;D

Ako biste 3 dana drzali meso na temperaturi ljudskog organizma i 3 dana jabuku npr, sta bi pre izdrzalo da se ne pokvari i da li biste uneli u svoje telo takvo meso?

Ali, kad drzis jabuku i meso 3 dana na stolu i kad se 3 dana nalaze u probavnom traktu, to nije ista sredina, zar ne?

Sve hranljive materije koje navodno meso ima, mogu se naci i u biljnoj hrani.

Hoces da kazes da meso nema hranljive materije ili sta? Upravo to, ako imam neku hranljivu materiju i u mesu i u biljci, stvar je izbora, zar ne? Iz licnog ugla, iako je, npr, soja bogatija proteinima od mesa, mom probavnom traktu bas i ne prija svakodnevno konzumiranje soje, dok sa mesom nemam taj problem.

Za mene licno su zdravstveni razlozi na prvom mestu kad pricamo o vegetarijanstvu. Da li je neko negde video da bolesnom coveku preporucuju da jede salamu, pastetu ili prasece pecenje? Pa ako te stvari ne valjaju za bolesnog, sigurno nista dobro ne donose ni zdravom coveku.

Ja, recimo, ne mislim da zivim i hranim se nezdravo time sto nisam vegeterijanac.

Kao, prvo, nisu samo salama, pasteta i prasece pecenje produkti zivotinjskog porekla. Naravno da takve stvari lekar ne bi ni zdravom coveku preporucio. Takodje, bolesnom coveku(doduse, zavisno od dijagnoze) se uglavnom preporucuje dijetalna hrana, pre svega, a ne vegeterijanska. I svaki ce lekar preporuciti pilecu supu(iako ne znam zasto), ribu i barenu piletinu. Dakle, ne radi se o tome da lekari favorizuju vegeterijansku ishranu, to nikako! Mislim da si ovde malo pobrkao vegeterijanstvo i zdravu ishranu.

Cinjenica je da ne sadrzi samo meso belancevine, ali neke aminokiseline se nalaze veoma malo ili ni malo u biljnoj hrani, a veoma su bitne za nas organizam! Zdrava ishrana, bar tako tvrdi vecina lekara, podrazumeva raznovrsnost i izbegavanje losih masti, mesnih preradjevina i upotrebu rafinisanog secera i brasna.

U potpunosti se slazem sa Dragancetom i potpuno je neverovatno sta sve ljudima nece pasti na pamet! U tom kontekstu, cini mi se da je ova tema izgubila svaki smisao tako da je vise necu ni pratiti. Za kraj reci cu samo da ne treba ni u cemu preterivati, a zdrava ishrana podrazumeva svakodnevno konzumiranje: voca, povrca, nemasnog mesa, mleka i mlecnih proizvoda i zitarica, kao i upotrebu dobrih masti koje sadrze omega kiseline kojih najvise ima u morskim polodovima i hladno cedjenim uljima.

Mislim da si ovde malo pobrkao vegeterijanstvo i zdravu ishranu.

Mislim da si ih ti pobrkao, jer sam ja upravo pre toga naveo da neke vegetarijanske navike uopste ne mogu da prodju kao zdrava ishrana. Kada bismo slusali lekare, onda ove diskusije ne bi ni bilo. Medju lekarima je verovatno slican procenat, kao i u ostatku populacije, onih koji misle da je vegetarijanstvo dobro i onih koji misle da nije. I o tome da li je ono zdravo ili nije se zato i vode diskusije jer jos nisu predstavljeni nepobitni dokazi da li je to tako ili nije.

Po tvome ispada da je zdravo samo ono sto nije masno (barena piletina, riba...), ali meso je meso, kako god da je spremljeno i njegov los uticaj na organizam ostaje isti.

potpuno je neverovatno sta sve ljudima nece pasti na pamet!

A ljudima bi trebalo da padne na pamet da malo mucnu svojom glavom i da bar oni koji imaju kapaciteta za to, razmisle i procitaju o ovim stvarima pa onda zakljuce nesto ili pobiju neki ozbiljniji argument a ne hvataju se za misljenje lekara ili "sveopste prihvacene" stavove. Neko bi se sokirao kada bi od tebe cuo da su rafinisani secer i brasno nezdravi, jer je navikao to da koristi u svojoj ishrani.

SVE esencijalne aminokiseline mogu se naci i u biljnoj hrani. Nekih mozda ima manje nego u nekoj mesnoj, ali to je relativno, jer neceg drugog ima vise i zavisi koliko se neko hrani raznovrsno (biljkama ili mesima).

Ljudi se boje da menjaju stvari, da prihvataju da nesto sto su ceo zivot radili nije dobro ili je pogresno ono sto im je do tada bilo usadjeno kao uvrezeno misljenje i onda ne zele da cuju stvari koje bi mogle da im malo "prodrmaju" glavu.

Posto je npr. Amerika shvatila da je mnogo vise kosta lecenje ljudi koji puse nego sto zaradi od industrije duvana, onda je prvo tamo i zapoceta kampanja protiv pusenja. Isto tako, sve dok industrija mesa bude donosila vise para, meso sigurno zvanicno nece biti oznaceno kao stetno za ishranu.

Mislim da si ovde malo pobrkao vegeterijanstvo i zdravu ishranu.

Po tvome ispada da je zdravo samo ono sto nije masno (barena piletina, riba...), ali meso je meso, kako god da je spremljeno i njegov los uticaj na organizam ostaje isti.

Nisam rekao da je to zdravo ili ne, nego da je to nesto sto bi lekar preporucio bolesniku kao dijetalnu hranu. A ne bih se slozio da meso ima los uticaj na covekov organizam. Kao ni sa cinjenicom da se u biljkama moze naci zamena za sve sastojke zivotinjskog porekla. Samo ako uzmemo soju kao primer, svaki nutricionista ce ti preporuciti da je ne uzimas kao zamenu za meso, vec kao dopunu za meso.

Uopste nema potrebe razmisljati o "zamenama za meso". Vegetarijanci koji se hrane raznovrsno - zitarice, semenke, orasasti plodovi, povrce, voce, ali bez vegi junk hrane imaju dovoljno izvora svih potrebnih nutrienata.

Naravno, proci ce jos mnogo vremena pre nego sto nauka nepobitno dokaze sta je zdravo ili nezdravo i koji tip ishrane je najpreporucljiviji. Problem je sto je svet tako ustrojen sto se tu nauka najmanje pita. Do tada ostaje na svakom pojedincu da se hrani onako kako mu odgovara i prija. Po mom ubedjenju, sto prirodnije, to zdravije.

Virsle, pasteta od soje, margarin, sunka nakljukana antibioticima, jogurt sa 0% masti koji je gust skoro kao kiselo mleko, sok zasladjen vestackim zasladjivacem i aromatizovan vestackim aromama i jos mnogo toga puno konzervansa, dodataka i vestackih proizvoda napravljeno da sto duze traje, da izgleda lepse i da daje bolje prinose i bude jeftinije u proizvodnji.

Ne, mislio sam reci, i najgori emulgator se sastoji od prirodnih sastojaka, a priroda obuhvata sve sto postoji, tako da ne mozes reci za nesto da nije prirodno jer tako nesto ne postoji.

:?

O.. K .... kako ti kazes. Odoh da napravim kokice od prirodnog genetski modifikovanog kukuruza  :eat:

• Author
Nas sistem za varenje nije gradjen kao onaj kod mesozdera npr imamo mnogo duza creva od mesozdera, zubi su samo naizgled slicni tj imamo npr ocnjake ali su dosta kraci od onih kod mesozdera,nemamo kandze itd.

Naravno da nam digestivni sistem nije ISTI (jer smo mi ipak svastojedi,a ne iskljucivo mesojedi),ali ima dosta slicnosti.

Konkretno,vezano za zube,da ne ponavljam sve - imamo i ocnjake i sekutice,koje su iskljucivo karakteristika onih koji jedu meso.

Razlike izmedju nasih i njihovih ocnjaka sigurno postoje - u nekim detaljima - ali im je fukncija i dalje ista (kidanje mesa) :)

S druge strane od mesa ima dovoljno stete tako da dodje na isto.

Od onog masnog imamo,ali od pravog,cistog mesa sigurno ne.

Uostalom postoji gomila vegetarijanaca koji veci deo zivota ne jedu meso, dozive duboku starost i nista im ne fali. Takodje ima i sportista vegetarijanaca koji su uspesni ako ne i najbolji u svom sportu bilo da se radi o onom u kome je potrebna snaga bilo izdrzljivost.

Sumnjcav sam prema ovakvim izjavama.

Voleo bih da znam cime oni to dopunjavaju nedostatke mesa u ishrani.

Sto se seljaka tice, zar mislis da je stvarno jednom vegetarijancu bitno sta ce covek sa sela da misli? Prvo, zasto je seljak reper za to kako neko treba ziveti i sta raditi.

Razlog sto sam naveo seljaka kao primer je to sto je on pocetak u tom "lancu" uzgajanja zivotinja radi ishrane.Mislio sam da je to ociglednije :)

A koliko vidim,ovde vegeterijanci napadaju svakog ko se time bavi/hvali,pa samim tim i seljaka.

A i sto da se ne ugledamo na ljude sa sela?Sto oni da ne budu reper zdravog zivota?Mislis da ljudi iz velikih gradova zive zdravije nego ljudi na selu?

Kod mesozdera je funkcija tih zuba svakako kidanje mesa, oni drugu zivotinju zakolju tim zubima, iskidaju joj kozu, meso, izlome kosti, sta god i lepo ruckaju. Nisam bas sigurna da ljudski zubi mogu da ispune tu funkciju.

Cime sportisti i ostali nadoknadjuju nedostatak mesa ne bih znala tacno reci u detalje. Ima dosta o tome po netu i mislim da bi bilo previse sve izneti na forumu. A takvih sportista svakako ima i bilo je. Evo jedne lsite koju sam na brzaka izguglala:

Martina Navratilova (USA)- tennis champ

Cheryl Marek and Estelle Gray -world record holders, cross-country tandem cycling

Desmond Howard (USA)- pro football & Heisman trophy winner

Billie Jean King (USA)- tennis champ

Ingra Manecke (Gr) -discus throw champ

Paavo Nurmi (Fin)- runner & winner of 9 Olympic medals and 20 world records

Bill Pearl (USA) -4 time Mr Universe

Ridgely Abele -(winner of 8 national championships in karate)

Dave Scott (USA) -6 time Ironman triathlon champ

Andreas Cahling (Sw)- champion body builder & Olympic gold medalist in ski jump

Sixto Linares (world record holder, 24-hour triathlon)

Bill Manetti (USA) -power lift champ

Stan Price (world weight lifting record holder)

Murray Rose (swimmer, Olympic gold medalist)

Edwin Moses (USA)- Olympic gold medallist & world record holder in track

Surya Bonaly (Fr) -Olympic figure skater

Chris Campbell (USA) -Olympic wrestling Champion

Koliko ja znam a nisam bas strucnjak za tu oblast, ono na sta bi vegetarijanci (vegetarijanac- jede jaja, sir, mleko i sl; vegan- ne jede nikakve proizvode zivotinjskog porekla) trebalo da obrate paznju jesu neke aminokiseline (imaju sve u soji), omega 3 kojih inace ima u ribljem mesu (nadoknadjuju se iz oraha,badema i sl) i mislim vitamin b12 (zitarice).

Sto se seljaka i uzora tice, svako neka bira ko ce mu biti uzor ako mu uzor uopste treba. Sigurno da ljudi sa sela zive zdravije od mnogih iz grada ali to opet ne znaci da bi oni trebalo da nam budu uzor nego jednsotavno da pazimo sta jedemo. Evo npr neceg intresantnog (nije nikakav argument nego sam oda napomenem): koliko se ja secam, moji baba i deda su tek povremeno klali kokoske a prase ili jagnje za slavu ili eventualno neku svadbu i sahranu :D. Znaci jeli su mnogo manje mesa nego vecina ljudi danas po gradovima. Koliko sam ja primetila ovde ne prodje dan bez mesa, za dorucak se jedu pastete, virsle, suve kobasice ili sta god, rucak meso ili ako je nesto kuvano bez mesa se ne racuna...

Ne znam odakle zakljucak da vegetarijaci napadaju bilo koga. Iz mog iskustva cesto su prinudjeni da se brane. Zato izbegavam i da pomenem da ne jedem meso da ne bih morala da objasnjavam po hiljaditi put sta i kako i zasto.

Na ovoj temi se bas dosta prica o zdravoj ishrani, organskoj ishrani, bavi se nekim makroekonomijama i sl. A vegetarijanci najcesce prestaju da jedu meso iz etickih razloga, svi ostali razlozi su manje bitni. Naravno da se mzoe pricati i o onom prvom nego mi se samo ucinilo da se zaboravlja drugo.

E, evo kad su vec spomenuti razlozi zasto je neko vegeterijanac (da ne zalazim u pricu da li je vegan, ovo-, lakto- ili ovolakto-, zadrzacu se samo na cinjenici da je vegeterijanac onaj ko ne jede meso), nabrojacu nekoliko koje znam, neka me neko dopuni. Dakle, neko je vegeterijanac zato sto mu ne prija da jede meso. Neko iz razloga sto misli da je meso nezdravo. Neko zato sto mu se gadi sam cin ubijanja zivotinja ili sama zivotinja. Neko zato sto voli zivotinje, pa ne moze da zamisli da ih i jede. Neko iz moralnih razloga, zato sto smatra da zivotinje ne zive u adekvatnim uslovima i uslovima dostojnim jednog zivog bica. Itd, itd, pridodajte vec.

Postujem pravo svacijeg izbora, ali moram da istaknem da mi se razlozi ovih poslednjih nikako ne svidjaju. Prvo, da li bi oni jeli meso od zivotinje koja je zivela u boljim uslovima? Drugo, sta su oni uradili po pitanju toga da se uslovi za takve zivotinje poprave, osim sto demonstrativno ne jedu meso? I trece, ako vec navode nekakve moralne razloge, pitacu ih par stvari. Da li nose npr Nike ili Adidas patike, ili bilo koju drugu garderobu proizvedenu u Bangladesu, Vijetnamu, Kini i sl. gde se deca izrabljuju i koriste kao jeftina radna snaga zarad profita? Da li koriste gomilu drugih proizvoda koji stizu iz npr Kine, gde se npr ugrozavaju prava radnika? Da li koriste kompjutere cije su komponente proizvedene u siromasnim zemljama, takodje uz izrabljivanje ljudi? Da li nose zlato ili drugi nakit, iskopan u rudnicima u Africi, gde gomila maloletnika radi u najtezim uslovima? Itd, itd!

Ako je odgovor na bilo koje od poslednjih pitanja da, za mene je to njihovo vegeterijanstvo cisto licemerje.

Drugo, sta su oni uradili po pitanju toga da se uslovi za takve zivotinje poprave, osim sto demonstrativno ne jedu meso? I trece, ako vec navode nekakve moralne razloge, pitacu ih par stvari. Da li nose npr Nike ili Adidas patike, ili bilo koju drugu garderobu proizvedenu u Bangladesu, Vijetnamu, Kini i sl. gde se deca izrabljuju i koriste kao jeftina radna snaga zarad profita? Da li koriste gomilu drugih proizvoda koji stizu iz npr Kine, gde se npr ugrozavaju prava radnika? Da li koriste kompjutere cije su komponente proizvedene u siromasnim zemljama, takodje uz izrabljivanje ljudi? Da li nose zlato ili drugi nakit, iskopan u rudnicima u Africi, gde gomila maloletnika radi u najtezim uslovima? Itd, itd!

Ako je odgovor na bilo koje od poslednjih pitanja da, za mene je to njihovo vegeterijanstvo cisto licemerje.

Ovo je vec klasicna postavka relativizacije koja se potura kada vise nema argumenata. Ista stvar kao kad pusac kaze: sve je zatrovano, vazduh, hrana, voda; sto onda ne bih pusio?

Poenta je da niko ne moze biti svetac i potpuno ispravan ako zivi u savremenom drustvu, radi i ima porodicu. Moze kao monah, ali je to druga prica.

Svako treba da uradi ono sto moze, a ako se to desi napredak je ogroman.

Ja na primer ne vozim kola, nikad nisam polagao za dozvolu, gde god mogu idem peske, gde ne mogu koristim voz kao prvu opciju, autobus kao drugu.

Sve sto moze jos da se koristi ne bacam. Imam odevne predmete koji su stariji od 10 godina. Kupujem samo ono sto mi treba.

Secam se u osnovnoj skoli sva deca bacaju olovke kada potrose polovinu. Ja sam je ostrio sve do kraja, dok vise ne moze da se ostri kada se susretnu gumica i grafit na vrhu.

Isto to vazi i za vegetarijance, dobrobit od vegetarijanstva je velika za celu planetu.

Guest
This topic is now closed to further replies.