Jump to content

Featured Replies

Jos jedanput da konstatujem da ako ti licno nemas saosecanje onda tu nema sta dalje da se diskutuje.

Saosecanja imam, ali to ne znaci nuzno da treba da budem i vegeterijanac.

Nema tu nista narocito da se objasnjava, uvek postoje izuzeci,

Covek je po svojoj prirodi svastojed, ali postoje izuzeci. (Sto ne znaci da imam bilo sta protiv izuzetaka flowers::)

Jos jedanput da konstatujem da ako ti licno nemas saosecanje onda tu nema sta dalje da se diskutuje.

Saosecanja imam, ali to ne znaci nuzno da treba da budem i vegeterijanac.

Nema tu nista narocito da se objasnjava, uvek postoje izuzeci,

Covek je po svojoj prirodi svastojed, ali postoje izuzeci. (Sto ne znaci da imam bilo sta protiv izuzetaka flowers::)

Da ga imas ti bi bio vegetarijanac.

Evo malo o regulativi: http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iCQQfAstC3OQb8W79K-0e9paUguw?docId=CNG.ff27a988577bda8bd589a28ab29087cb.221

• 2 weeks later...
  • Author

Sve u svemu,ovi vegeterijanci se u sustini bore protiv industrije mesa (bar se tako deklarisu),a ne protiv mesa samog...sto mi je jos i OK.

Dakle,usmerite onda svoju borbu direktno na tu industriju,a ostavite samo meso na miru :)

Postoje i drugi vidovi borbe protiv toga,ne samo pricanje kako je meso "stetno" (sto po meni nikako ili vrlo malo odgovara istini) :roll:

• 2 weeks later...

Cao svima, ja sam vegetarijanka vec 5-6 godina, i super mi je  :banana: Ono sto htedoh ovde izneti, je da ako neko zaista hoce da pokusa da razume iz kojih razloga neko postaje vege, a ne samo da fura nekakve kontra polu-argumente neka nadje malu knjizicu, kosta 100dindzi kod prodavaca knjiga na ulici, zove se Biti ili ne biti vegetarijanac-Dragisa Milovanovic. Ja sam posle te knjizice postala vege, i mislim da je vegetarijanstvo stvar svesnosti i osecaja eticnosti i povlacenja granice licne odgovornosti. Normalno je i ok da svi mi taj osecaj licne odgovornosti za brdo razlicitih tema u zivotu, postavljamo razlicito, tako da ne osudjujem nikog ko nije vege i ne smaram ljude da postanu vege. Ali za mene je to prirodno stanje skroz. Meni npr meso...smrdi. Strasno mi je fuj :) I ja to vidim doslovno kao les u tanjiru u stanju raspadanja :) I mnogo mi je lepse i cistije da jedem jabuke i drugo razlicito voce i povrce koje je nekako sveze i puno sunceve energije i vode :) nego tamo nekakve obradjene zile i krv i neciju kozu i meso i da neko mora da zakolje i raskomada neko drugo bice zbog mene... E, da, mislim da ce sad ono, kako se kaze.... drvlje i kamenje po meni da se ospe u nastavku diskusije  nono jer ljudi piiiizzzzdeeee :) kad im izneses to tako :) Ne pokusavaju da shvate drugog i da jednostavno prihvate neciji zivotni stav, vec najgore kritikuju, :) a po mom misljenju.... iz razloga sto duboko u sebi, znaju da rade nesto lose. I kada naidju na vege osobu, uzasno ih iritira :) i moraju svoj nacin zivota da sebi opravdaju. Pisem o ovome, jer stvarno vise ljudi, smara da kad god jedes sa nekom vecom ekipom uvek ti se nakaci nekoliko njih ( i ako si samo gledao u svoj tanjir i jeo svoj vege obrok uopste transparentno ne pozivajuci da svi ljudi moraju biti vege), da te davi i drzi predavanje kako vegetarijanstvo nije zdravo i kako oni vole meso i kako oni tako nikad ne bi mogli itd. Pa onda obavezna pitanja tipa, a da li si ti bolesna ili da li si u nekoj sekti itd. To sve jako, jako smara. Tak' da stvarno nemam nameru da bijem takve bitke ni ovde na forumu, i zato sam eto samo htela da se javnem i da napisem za one ljude koje zaista zanima otvorenog srca da razumeju zasto je neko vege, neka nabave onu knjizicu i neka je procitaju. Hm..sta sam jos htela.. da, u svetu ima jako, jako puno i sve vise vege ljudi. U Srbiji je to jos uvek tabu na neki nacin i neobicno. I eto, sledeci put kad sretnete vege osobu, nemojte da se mrstite na nju i njenu srecnu salatu vec je pitajte o njenim interesovanjima :) to su obicno vrlo dinamicni i opiceni ljudi :)  ha ha! Aj pozz svima  smartass

Vidi se da su opiceni, nista bolje od jedne punjene u 3 ujutru na Slaviji  :hihi: Veruj mi, ovo nikako ne smrdi  :eat: A i to sto se tice sunceve energije... Svaka pljeskavica je zivela duze nego jabuka  lol::

A zar nije svaka biljka koju čovek jede već mrtva, ili u stanju umiranja? Ja kad pogledam hleb odmah* mislim na milione mrtvih semenki žita, koji su mogli da žive svoj život, ali umesto toga su ih pokidali sa majke, isušili ih dok su još imali života u sebi, samleli, pomešali sa nekim gljivama (kvasac) koji su živeli nad njihovim lešom, zatim su i te gljive ubili tako što su ih ubacili u neku peć, brrr.... zamisli da to urade nekoj jadnoj životinji ;)

* - trolling

hehe, samo što žito ne vrišti dok ga ubijaš  :evil:

sve spojeve u organizmu možemo dobiti biljnom hranom, potrebe za mesom su u tom smislu suvišne  :dance:

Mrstavci! ::crazy: Stignite vi do vegetarijanstva pa onda dozvolite sebi da vodite eticke diskusije o patnji biljaka ili sta vec. Odjavljujem se. Pointless  :music::banana:

Šta si se napalila odmah, pa nije vegetarijanstvo valjda ljudski maksimum pored tolikog izbora u dučanima  :angel:

Kapitalizam se i tome prilagođava...a pošast ne leži u mesu kao jednom od sastojaka ljudske ishrane pa je suludo s tih osobnih lajfstajl pozicija i napadati mesoždere (u ovu klopku često padaju neiskusni vegetarijanci, vegani, makrobiotičari, sirvojelci, fruktarijanci i drugi bezmesojedci), nego u industriji mesa kao takvoj (naravno i indusriji povrća, voća...svega što i čini današnji sistem). A to se neće promjenti ako par miliona (ili kolko već) ljudi prijeđe na vege hranu...to ti je valjda jasno  :102:

Problem sa vegetarijancima je baš to što misle da su zbog nekog razloga bolji od ljudi koji jedu i meso, ili kako se kaže, misle da njihov prdež lepše miriše. Možda će se neki  prepoznati u sledećem videu:

pa se i ja odjavljujem, ovo je bez sumnje najgora tema na ovom forumu.

serenade

Evo vec drugi dan od kako sam ogledao postavljen video gore; i dalje mi se prevrce stomak kad samo pomislim na sadrzaj videa, ne moram da ga gledam.

Ako neko smatra da pitanje obradjeno u videu nije problem onda nema tu sta da se diskutuje dalje.

I ja sam se sablaznio, mada sam video slicne snimke i pre. Samo sumnjam da je bilo ko od onih koje si ti mislio da bar malo navedes da razmisle, uopste i klinuo na link ili odgledao do kraja.

Ne znam koja je poenta postavljanja ovakvog videa? Da nam se svima zgrozi sve i postanemo vegeterijanci? Ja zbog toga necu postati vegeterijanac, sigurno. Jedino mozda neko ko nema blage veze sa zivotom i misli da se teletina bere na drvetu.

Ko hoce da se bori za humanije uslove za te zivotinje, podrzavam, ali vegeterijanstvo nije oruzje za to.

Ма брате прасетина, пљескавице, ћевапи итд закон! Какво вегетаријанство.  ;D ;D

А могу да ми покажу милион клипова не може да ми се згади кад је онако вруће и мирише... ммм :)

Ne znam koja je poenta postavljanja ovakvog videa? Da nam se svima zgrozi sve i postanemo vegeterijanci? Ja zbog toga necu postati vegeterijanac, sigurno. Jedino mozda neko ko nema blage veze sa zivotom i misli da se teletina bere na drvetu.

Ko hoce da se bori za humanije uslove za te zivotinje, podrzavam, ali vegeterijanstvo nije oruzje za to.

Ja niti sam otvorio ovu temu niti mi je cilj da bilo koga ubedjujem u bilo sta.

Tema je otvorena i na njoj sam se ukljucio samo kada su sagovornici iznosili tvrdnje koje su fakticki pogresne. Zatim nakon sto sam se ukljucio poceo sam da ucestvujem u diskusiji.

Bilo ko ko otvara ovu temu i pise na njoj dobrovoljno i samovoljno ucestvuje u diskusiji. Video je deo diskusije i po meni je neizostavan deo teme jer ja na primer licno nikada nisam ziveo na selu niti sam video kako se ubijaju zivotinje bilo industrijski bilo na individualnim gazdinstivima.

Za mene licno je predmet videa jedan od najvecih problema na nasoj planeti danas.

Ko ne smatra da je to problem u redu moze ovde da dodje i objasni zasto misli da to nije problem ako hoce.

Ko smatra da je to problem moze da diskutuje o nacinima da se taj problem resi.

Ako nece ne mora da temu niti cita niti da na njoj ucestvuje.

Po meni je logicno da na temi ucestvuju ljudi koji su za nju zainteresovani i imaju i hoce nesto da kazu o njoj.

Za mene je ovo prvenstveno problem zivotinja, to jest za mene su one i njihova dobrobit u fokusu. Na sasvim drugom mestu su mi kao deo problema ljudi.

Ako je moguce uspostaviti medjunarodne standarde ubijanja zivotinja koji eliminisu patnju i mucenje onda je to pomak od sadasnjeg stanja i ja sam apsolutno zainteresovan za progres i nacine da se do toga dodje.

Velika prepreka takvom resenju su pravila halal i koser ubijanja zivotinja koja zahtevaju da zivotinja pri punoj svesti iskrvari na smrt satima pre nego sto ugine. Novost pre nedelju-dve je da je u Holandiji ovakav nacin ubijanja zivotinja sada u potpunosti zabranjen (ranije je bio dozvoljen za muslimane i Jevreje). U Australiji trenutno se diskutuje da se ovakav zakon usvoji i ovde. Takodje se diskutuje o zabrani izvoza zivih zivotinja u Indoneziju kako se one ne bi izlozile stravicnoj smrti koja ih ceka.

Takodje sam zainteresovan za pruzanje informacija svim ljudima o vegetarijanstvu kako bi mogli da donesu informisanu odluku da li hoce da ga podrze ili ne.

Ko ne zeli da ga podrzi i ne zeli da se informise o vegetarijanstvu i zivotinjskim pravima - ne vidim smisao zasto takva osoba uopste uzima ucesce u diskusiji.

Ja na primer uopste nisam zainteresovan za fudbal i na pamet mi nikad ne bi palo da na bilo kom od foruma na kojima sam clan ni otvorim temu da je citam, a kamoli da ucestvujem na njoj.

• Author

hehe, samo što žito ne vrišti dok ga ubijaš  :evil:

Pa jel poenta u ubijanju ili u vristanju?

Drugim recima moze se ubijati neko (/nesto) ako pritom ne vristi?

sve spojeve u organizmu možemo dobiti biljnom hranom, potrebe za mesom su u tom smislu suvišne  :dance:

Pored toga sto nije bas tacno reci mi zasto smo mi (ljudi) onda stvoreni kao mesozderi,tj. da se hranimo mesom,kad nam - po tebi - to nije neophodno?

Mrstavci! ::crazy: Stignite vi do vegetarijanstva pa onda dozvolite sebi da vodite eticke diskusije o patnji biljaka ili sta vec. Odjavljujem se. Pointless

Ha,covek ti postavi jedno jednostavno pitanje,a ti posto ne znas da odgovoris na njega kazes "pointelss"?

Super si :roll:nono

Velika prepreka takvom resenju su pravila halal i koser ubijanja

zivotinja koja zahtevaju da zivotinja pri punoj svesti iskrvari na smrt satima pre nego sto ugine.

Rekao bih da svest nestaje prilicno brzo po prekidu dovoda krvi u mozak (dakle klanja).Kod ljudi za par sekundi,kod zivotinja pretpostavljam isto tako.

Daleko od toga da podrzavam to sto se vidi na tom videu,samo da primetim to.

Takodje sam zainteresovan za pruzanje informacija svim ljudima o vegetarijanstvu kako bi mogli da donesu informisanu odluku da li hoce da ga podrze ili ne.

Ko ne zeli da ga podrzi i ne zeli da se informise o vegetarijanstvu i zivotinjskim pravima - ne vidim smisao zasto takva osoba uopste uzima ucesce u diskusiji.

Naslov teme je "Vegeterijanstvo - za i protiv", a ne: "Noskich propagira vegeterijanstvo, pa kome se svidi, neka postane vegeterijanac"!

I svako ima pravo da uzme ucesce u ovoj diskusiji.

Naslov teme je "Vegeterijanstvo - za i protiv", a ne: "Noskich propagira vegeterijanstvo, pa kome se svidi, neka postane vegeterijanac"!

I svako ima pravo da uzme ucesce u ovoj diskusiji.

Ima pravo, ali ako vec uzima ucesce trebalo bi da diskusiji konstruktivno doprinese a ne da troluje.

Prvo iscitati temu kako se ne bi po ne znam koji put ponavljao na primer komentar `ja volim/ne mogu da zivim bez ukusa mesa` zatim se informisati o temi a ne uleteti u raspravu sa potpuno nepovezanim komentarom, i na kraju argumentovano izneti stav.

Da nastavim sa svojim poredjenjem, ako bih nekim cudom ucestvovao u temi o fudbalu (o kom ne znam nista) prvo bih pogledao koju utakmicu i procitao nesto o fudbalu, a ne bih se pojavio sa urnebesnim komentarima i trolovao kao sto je bilo nekoliko slucajeva ljudi koji su na primer pisali da je dokazano da biljke osecaju bol, a zatim kada sam ih pitao da postuju link koji vodi ka takvom istrazivanju se ispostavilo da je rec o komentaru nekog studenta na forumu.

Da te tema zaista intresuje ne bi postavljao pitanje zasto se postavlja link ka video snimku koji pokazuje proces ubijanja zivotinja.

Cilj diskusije je da ljudi vise nauce o temi, a ne da se prepucavaju i da pokusavaju da dokazu da su u pravu, a da neko drugi nije u pravu.

Da li ti imas nesto novo da kazes na ovu temu od cega svi koji su za temu zainteresovani mogu nesto da nauce?

Ja sam na primer postovao o regulativi i pitanju halal/koser hrane kao i video za citatelje koji nisu imali direktno iskustvo prisustva ubijanju zivotinja po halal pravilima.

Ako nemas nista novo da kazes, a svoje replike ne baziras na argumentovanim stavovima onda je takvo ucesce na temi trolovanje i na gotovo svim forumima se po pravilu kaznjava prvo brisanjem posta, a zatim ako to nema efekta privremenim uskracivanjem pristupa forumu.

Evo malo da se podsetimo pravila foruma koja bi ti kao moderator trebalo da znas napamet:

Ne ponavljajte teme

Pre nego što otvorite novu temu, proverite da li je nešto o tome ovde već pisano, koristite pretragu. Ako takva tema već postoji, dopišite u nju ono što ste želeli da kažete.

Čuvajte konzistentnost tema

Ukoliko vas razgovor o jednoj temi asocira na nešto drugo, za to drugo otvorite novu temu, a nemojte dopisivati u već postojeću. Svaka tema je posebna celina, i sadrži informacije koje odgovaraju njenom naslovu.

STOP nevezanim komentarima

Da bi jedna tema bila upotrebljiva, mora sadržati korisne informacije. Ako se tema tiče dobijanja vize za Liliput, nemojte tu da pišete privatne pošalice i doskočice, postove koji se sastoje od jedne reči, i tako dalje. Ako neko želi da dobije informaciju, ne treba da se probija kroz more nevezanih komentara kako bi je pronašao.

STOP agresiji

Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i razmislite šta ćete napisati. Forum ne služi da ljudi pišu prvo što im padne na pamet. Pazite da nekoga ne uvredite. Nikome ne koriste uvredljive poruke i beskonačne rasprave. Dakle, bez vređanja i bez agresije.

Hvala sto si moderatora foruma obavestio o pravilima foruma :) Sad ih procitaj jos jednom, pa pronadji sebe u njima!

Meni sve vise postaje besmisleno da raspravljam sa nekim ko je toliko ostrascen i ko po svaku cenu hoce da me ubedi da treba da budem vegeterijanac i ko mi postuje morbidne klipove o ubijanju zivotinja ne bi li mi nabio osecaj krivice ili ne znam sta. Pritom, sam kazes da nikad nisi ziveo na seoskom gazdinstvu niti si video industrijski proces klanja, pa samim tim nisi dovoljno kompetentan da se toliko vatreno boris za nesto o cemu nemas pojma. To sto si video jedan klip na netu gde tamo neki likovi na surov nacin ubijaju zivotinje, ne znaci da svi tako rade. Pre 20 godina je moj komsija mesar ubijao telad maljem, sto je bilo grozno. Posle toga je nabavio specijalan pistolj, koji je umnogome umanjivao patnju tih zivotinja. Mislim da je i sad neophodno u nasim klanicama koristiti najpre neki takav pistolj ili omamljivac i mislim da se to postuje. Na selu ljudi i dalje kolju svinje nozem i to ce verovatno biti tako dok se ne usvoji neki novi zakon. Na to ni ti ni ja kao pojedinci ne mozemo da uticemo. I sad odgovaram na tvoje prozivke, svesno skrecuci sa teme.

Ako imas jos neki argument na temi "Vegeterijanstvo - za i protiv", slobodno ga iznesi, ali se drzi teme. Ako zelis raspravu o pravima zivotinja, molim te, otvori novu temu.

I kao sto vec napisah ako vec svojevoljno citas temu i ucestvujes na njoj onda ne mozes da se zalis kako neko `hoce da te ubedi`, deo teme je zasto se ljudi odlucuju da budu vegetarijanci.

Ako ne zelis da citas o tome, sto znaci da nisi zainteresovan za predmet diskusije, onda nema nikakvog smisla da trosis svoje vreme ovde na ovoj temi.

Guest
This topic is now closed to further replies.