May 11, 201113 yr Lepo je sto radis na faksu i sto pratis naucna istrazivanja, pa i to sto si vegetarijanac. Samo nemoj nas da ubedjujes sta je ispravno, a sta ne! Svaki covek ima slobodu izbora. Nikada se ne bih odrekla stvari koje mi prijaju i koje cine dobro mom zdravlju. No, ono sto je za mene dobro, mozda nije dobro za mog komsiju.
May 11, 201113 yr Natasa, uzdrzavao sam se isprva da komentarisem i fokusirao na temu vegetarijanstva na putovanju (pre splita teme). Medjutim, nakon toliko iznesenih tvrdnji koje po meni nemaju smisla morao sam da repliciram.
May 11, 201113 yr Author И биљке осећају Не чупајте их! Hm. "Researchers from Michigan State University have discovered that plants have a rudimentary nerve structure" Kakvu to nervnu strukturu mogu biljke da imaju? Kakva god da je,mora biti na vrlo primitivnom stupnju razvoja. To bi bilo ko kad bi rekao "I amebe imaju digestivni trakt,ajde da ih hranimo tortama".Bezveze. To sto si ti beauty naveo je vrlo proizvoljno,tj. vrlo diskutabilno,tako da ne baziraj svoj stav na osnovu tog clanka. A ja ne mogu da zamislim ništa gore od čemer-gorke crne kafe. I šta ću, zahvalim lepo i popijem. Ovde se ja i imenjak slazemo.Ni ja ne mogu da smislim kafu S' tim da bih se ja zahvalio,ali ne bih popio tu kafu.Nema leba da me nateraju.Mogu oni popiti i dve kafe (tj. i moju),nece nista da im fali
May 11, 201113 yr Nisam vegetarijanac, ali mi i ne smetaju, dokle god mene ne maltretiraju sa tim. Dolazili su mi razni vegetarijanci u goste, sasvim normalno. Ja jedem svoje, oni njihovo Problem je ako neko krene da drži predavanje i ako ti u tvojoj kući zakera jer se oseća miris mesa ili ako te teraju da prepešačiš par kilometara da bi oni našli nešto odgovarajuće. To mi već nije okej, jer vegetarijanstvo je njihov izbor, ne i moj. Kao što ni ja nisam njih terao da jedu isto što i ja. Ali sam isto tako i popio tu odvratnu kafu u nekoliko navrata kao što je Lazar pomenuo. Ne mogu da je smislim, ali zadesite se u nekom selu, gde vladaju neka druga pravila, gde se na gostoprimstvo drugačije posmatra, gde bi vaše odbijanje bilo shvaćeno kao uvreda. Ajd da kažete da nećete, pa ne naprave, ali ako su vam već izneli, dubok uzdah, i što pre progutate, pre će biti gotovo Treba se držati principa, naravno, ali treba biti i fleksibilan, jer nismo jedini na svetu.
May 11, 201113 yr Meni je vegetarijanstvo sasvim ok. Jedino što ne volim je razmaženo, fanatično vegetarijanstvo. Baš mi nisi jasan sa tim pojmom "razmaženog, fanatičnog vegetarijanstva". Ili jesi, ili nisi. Ako ćeš da jedeš meso, ili da u bilo kojoj situaciji povlađuješ nekome gazeći svoje principe samo da ga ne "uvrediš", onda nisi vegetarijanac, nego beskičmenjak. Čovek ima ličnost u onoj meri u kojoj uspeva da bude dosledan, čak i kada se na njega vrši pritisak i kada time krši neke opšte prihvaćene konvencije u sredini u kojoj se trenutno nalazi. Bolje je i biti čudak, nego nemati stav. Sve je to stvar tačke gledišta. Ne verujem u podele ljudi na beskičmenjake, slabe i jake ličnosti itd, ali ako već želiš diskusiju u toj ravni, može se isto tako reći da samo beskičmenjak ima potrebu da se očajnički drži svojih principa, jer sem njih ništa drugo ni nema, pa kroz njih dobija identitet i sigurnost, jedino tako uspeva da definiše sebe u odnosu na svet. Kičmenjak može sebi da dozvoli da izađe drugome u susret ukoliko oceni da je tako pravilno. Što se tiče "ili jesi, ili nisi" filozofije, to naravno uopšte ne stoji, i verujem da nema potrebe da o tome raspredamo nadugačko i naširoko. Naravno, možemo
May 12, 201113 yr Treba se držati principa, naravno, ali treba biti i fleksibilan, jer nismo jedini na svetu. Jeste, ali ne moze se za sve biti fleksibilan, svako ima svoj `comfort zone`. Kao sto ti nisi fleksibilan da se hranis vegetarijanski kada gostis vegetarijanca u svojoj kuci tako ni taj vegetarijanac nije fleksibilan da jede ne-vegetarijansku hranu koju si spremio. Buda na primer nije preporucivao vegetarijanstvo kao apsolutni princip jer bi to opteretilo postovaoce koji doniraju hranu monasima. Tako da monasi u Theravada tradiciji (koja se od svih pravaca najmanje udaljila od izvorne paradigme) jedu ma sta im se ponudi sa izuzetkom ako je neko ubio zivotinju i spremio meso namenski za monaha. U tom slucaju bi se akumulirala negativna karma ubijanja zivotinje. Da sam monah postovao bih taj princip ne zato sto je buda tako rekao, vec zato sto je moja svakodnevna praksa omogucena od strane donatora hrane. Iz zahvalnosti ne bih zeleo da opterecujem donatora svojim zahtevom za specificnom hranom, vec bih prihvatio i bio zadovoljan bilo kakvom hranom koja mi je data. Medjutim, posto nisam monah, radim i zaradjujem onda nema potrebe za istupanjem od pravila. Slazem se da su nesporazumi moguci i da nije lepo odbiti neciju dobru nameru. Medjutim, iako namera u osnovi moze biti dobra to ne znaci da je treba apsolutno prihvatiti posto moramo biti svesni uzroka i posledice. Cesto dobre namere mogu voditi losim posledicama. Mislim da sam pomenuo ovde slucaj u kome bi po meni bilo opravdano ubiti i pojesti zivotinju: samoodbranu od divlje zivotinje ili lov u okolnostima kada bilo kakva druga hrana nije dostupna. Moguce da postoje i druge okolnosti, ove dve mi prve padaju na pamet. Evo da dam primer; pomenuta je kafa. Kada neko iznese kafu pred nas mi vidimo samo posledicu. Pojednostavljeno govoreci uzrok iz koga je ta kafa proizvedena i dopremljena do nas moze biti pozitivan, neutralan ili negativan. Pozitivan - mozda je rec o `cooperative farm` na kojoj su uposljeni beskucnici, samohrane majke, deca bez roditelja, proizvodnja organizovana od strane humanitarnih organizacija, sve u svemu - fair trading. Neutralan - mozda je neki preduzetnik jednostavno kupio livadu, zasadio kafu i posteno platio radnike da to poberu, posteno naplatio kod distributera. Negativan - negde u Juznoj Americi pleme Idiosa je raseljeno iz dzungle, drvece je poseceno, onda su ljudi zaposljeni pod skoro robovskim uslovima rada i na kraju profit je otisao van te zemlje u ruke nekoga ko vec ima i previse novca. Dakle, u momentu kada je ponudjena kafa mi ne mozemo znati koji je od tri scenarija na delu. I onda je OK popiti kafu, cak i ako licno ne volimo da je pijemo. Tada nije u redu odbiti dobru nameru. Ali, ako je ponudjeno meso mi znamo 100% da je uzrok te ponude ubistvo zivotinje, ne moze biti drugacije. E onda po meni nije u redu pristati na to.
May 12, 201113 yr Pitanje za sve vegetarijance: da li nosite obuću isključivo od drveta ili plastike jer je za kvalitetnu kožnu obuću potrebno ubiti životinju?
May 12, 201113 yr Izostavio si patike, sandale, espadrile i obucu napravljenu od vestackih materijala ili materijala koji nisu koza. Pogledaj ovde kako to izgleda: http://www.vegetarian-shoes.co.uk/ Sve se moze napraviti bez ikakve upotrebe zivotinjske koze. Takodje je zabluda da je sve to skupo. Na primer vegan kaish sam narucio iz Amerike i sa postarinom do Australije me je kostalo cini mi se 20-ak dolara.
May 12, 201113 yr Moze se napraviti, ali i jedne i druge prave de3ca po Indoneziji i Vijetnamu koja rade ko konji za 10 dolara mesecno.
May 12, 201113 yr Moze se napraviti, ali i jedne i druge prave de3ca po Indoneziji i Vijetnamu koja rade ko konji za 10 dolara mesecno. Ne sve, postoji fare trading obuca.
May 12, 201113 yr Šta vegetarijanci misle o milionima malih životinja, buba, miševa, itd. koje ubijaju traktori tokom oranja?
May 12, 201113 yr И после ношења тих патика од вештачке коже нога ти смрди ко покварени кисели купус.
May 12, 201113 yr Šta vegetarijanci misle o milionima malih životinja, buba, miševa, itd. koje ubijaju traktori tokom oranja? Mislim da Vi g-pon Chaba, zezate.
May 12, 201113 yr Uvek se nasmejem kad procitam ovo: http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=grill
May 12, 201113 yr Šta vegetarijanci misle o milionima malih životinja, buba, miševa, itd. koje ubijaju traktori tokom oranja? Isto sto sam gore napisao za kafu. Krastavac na primer mozes uzgajati u dvoristu i ne ubijati nista, a mozes ga i kupiti na pijaci do koje je stigao sa neke farme gde se koriste traktori. Razlika u kupovini mesa i tog krastavca je sto meso nuzno 100% zahteva ubistvo dok krastavac ne zahteva. Drugim recima necija potrosacka potreba za jedenjem mesa direktno vodi ubistvu zivotinje dok potrosacka potreba jedenja krastavca to ne zahteva nuzno.
May 12, 201113 yr Ne moras koristiti nikakvu hemiju, ima milion nacina da sacuvas biljku od stetocina i bolesti a da ne koristis pesticide, zato i postoji organska hrana. Smatram da treba jesti i jedno i drugo, a bas me briga jel se neko hrani samo cokoladom, mesom ili biljkama, bezveze. Licno, volim meso, pogotovo sa rostilja i tako to, ali mi nikakav problem ne bi bio da ga smanjim na najmanju mogucu meru i predjem na vegeterijansku hranu. Sestra i ja leti skoro da ni ne jedemo meso, mnogo vise mi prijaju razne pecurke, tikvice i to. Ne bih mogao pojesti pljesku kada je 30+ stepeni pa nema sile. I inace, bilo bi ok da otvorimo temu sa vegeterijanskim receptima
May 12, 201113 yr E pa ova planeta je puna raznovrsnosti svake vrste pa sto bi samo ljudi tezili da budu uniformisani i isti, tako da vegetarijanstvo i razne neke druge razlicitosti su super. Neka svako prodje i radi sta god misli da je ok, i sta god da prija njegovom organizmu, ali isto tako i dopustiti drugome da bude ono sto misli da treba. poenta je teziti ostvarenju i harmoniji sa samim sobom. Koliko ljudi na planeti toliko bi trbalio da bude i jedinstvenih individua sa svojim navikama, obicajima i verovanjima....hm, mozda ga malo i preterah ali mene jako nervira to sto ispade da je veliki problem ubijati zivotinje a ja sam za kampanju protiv ubijanja ljudi...jer u svakom momentu na planeti se vodi vise od 10 ratova, zaista, a mi za mnoge nismo ni culi..doduse i sami smo doziveli neka...ali uvek sam za to da izmedju dva zla biram manje a to je stop ubijanju ljudi...pa cemo posle da se borimo za stop ubijanju zivotinja... Kao i kampanja protiv pusenja e ja sam za kampanju protiv droge...-manje zlo!
May 12, 201113 yr E koliko sam se uzivela napisah da je manje zlo ubijanje ljudi a ustvari je vece ...znaci izmedju dva zla vece zaustaviti....
May 13, 201113 yr Author Ali, ako je ponudjeno meso mi znamo 100% da je uzrok te ponude ubistvo zivotinje, ne moze biti drugacije. E onda po meni nije u redu pristati na to. Vodeci se tim principom onda ne treba jesti ni biljke.Kad god ti nesto hteo da pojedes to je onda rezultat ubijanja dal biljke,dal zivotinje.Sto bas i nema mnogo smisla voditi se tom filozofijom...ispada da trebas pre da crknes od gladi nego da pojedes bilo sta Inace,izvinjavam se beaty-ju za predhodni post,nesto sam pobrkao loncice...
May 24, 201113 yr Шта вегетаријанци мисле о пасуљу без коленице, ребарца или сланинице и да ли то уопште може да се једе? Да ли вегетаријанци једу јаја или само ен убијају живе животиње, а једу продукте од истих? Да ли вегани, када поједу јабуку са црвом, иду негде да окају грехе?
May 24, 201113 yr Шта вегетаријанци мисле о пасуљу без коленице, ребарца или сланинице и да ли то уопште може да се једе? Не знам шта мисле, али баш правим такав један данас, па ти дођи да пробаш
May 24, 201113 yr Не знам шта мисле, али баш правим такав један данас, па ти дођи да пробаш A koji praviš? Azuki ili neki drugi?