May 24, 201113 yr E to su ti tipicno vegetarijansko-vegansko-budisticko-kaucsurfing-hipi tripovi, ne valja im obican pasulj: tetovac ili sumporas mora da bude neki tamo sinajsko-japansko-kineski azuki-suzuki-tojota-konfucije-fengsuji pasulj koji kosta 2000din kilo u prodavnici zdrave hrane, i onda se zale da im je skupo zato sto su vegetarijanci i da im ne valja hrana ovde. I ovaj beli i zuti vam se sad uvoze iz Kine isto kao i taj Suzuki, a ima ga za 160din na pijaci a ponegde u super marketu i za 130din. Bez uvrede
May 24, 201113 yr meni ti tripovi vise aludiraju na "bivanje u trendu"...tj slepo slusanje oni likova sa televizije sto preporuciju te iste fengsui pasulje i ostalo... ako bi neko okacio bilbord sve sa pasuljem sa kolenicama i belim lukom na palatu albanije siguran sam da bi vec sutradan potraznja istih porasla...jos pogotovo ako se taj bilbord fino doradi u fotosopu......marketing je cudo....
May 24, 201113 yr gsn vetrobranu i zeljko, bez ljutnje i bez bivanja u trendu, mislim da nemate pojma o cemu pisete, niti sta je vegetarijanstvo. Ja sam otvorio temu o vegetarijanstvu na putovanju. Razvila se diskusija, ko je za ko protiv. Ne bih da polemisem alli smatram korektnim da ako o necemu imate misljenje onda treba da poznajete i materiju. Dakle, bez uvrede.
May 24, 201113 yr Ne znam šta im bi! I ja samam spremam i naš i tuđi Pitah samo iz radoznalosti. Uostalom, nije riječ o modi, ko i šta reklamira. Jednostavno nekad poželiš da spremiš nešto drugačije. Azuki je potpuno drugačijeg ukusa od tetovca npr, a možeš da praviš i slatka i slana jela, da ga blendaš, pa da od paste praviš puding ili masku za lice A kažu i da je ljekovit.
May 24, 201113 yr Није ни један, ни други, ни трећи већ нека мешавина звана Миракул Бели, смеђи, драп, туфнасти, мали, велики... за свакога по нешто Поједосмо данас све, али ко жели, нек се најави унапред, спремамо већу порцију
May 24, 201113 yr A sta tu ima da se poznaje? Vegetarijanci , tj ljudi koji ne jedu meso. Usled takve ishrane moraju materje koje se nalaze u mesu da uzimaju jeduci neke druge stvari. E sad ljudi zaboravljaju da u Srbiji ima masa posnih jela i da su kao takva najbolja za ljude sa ovih prostora, za klimu u kojoj zivimo. Ako bas hoces da gledas sa zdravstvene strane nije tvoj organizam navikao na ananas, papaju, azuki pasulj i ljute kari soseve. Naravno nije da to ne treba jesti, bio vegetarijanac ili ne, ali ja sam kod mase vegetarijanaca primetio neku tendenciju da se forsiraju neka istocnjacka vegetarijanska jela, zapostavljaju nasa i daju grdne pare za sve to. Kad kazem srpska posna jela ne mislim na ribu, vec na jela za neke malo zajebanije postove, a sto se sira tice ima ih ovde milion raznih.JA ti kazem vise od 50% ljudi to radi iz cistog pomodarstva, mozda ti ne spadas u tu grupu, ali cim se medj' srpskim vegetarijancima vise slusa neki debilko kao sto je npr onaj Dr Feelgood, a ne uzimaju u razmatranje posna jela spravljana i proveravana vekovima to dovoljno govori. @Awinaken MAlo sam se salio, nije da sam protiv eksperimentisanja sa stranim sastojcima i kuhinjama, i sam to cesto radim. Onim postom sam vise mislio na one nalozene hipi vegane-vegetarijance koji stalno seru o nekim cakrama i slicno, sve vise srecem takvih pa mi je onaj azuki pasulj zapao za oko .
May 25, 201113 yr Konkretno, vegeterijanstvo je jednostavnije od makrobiotike kod koje postoje razna pravila. Prošle godine sam se hranila tako i mogu reći da postoji mnogo odricanja, naročito za nas koji volimo mliječne proizvode, tj. sireve Međutim, planiram da pređem na takvu vrstu ishrane, pa čak i na raw food tamo posle tridesete. Ono čega se već dugo pridržavam je da se svako jelo termalno obrađuje max. 10-15min. Nakon toga nema ga svrhe jesti Btw, baš skinuh sa neta Pad Thai. To pravim sledeće: http://www.myrecipes.com/recipe/pad-thai-with-tofu-10000000319895/ U principu nema tu mnogo filozofije, kada je bilo koja ishrana u pitanju, a naročito kada je u pitanju mršavljenje (kad spomenu Dr Feelgood-a i njemu slične). Održavanje kilaže = uneseš kalorija koliko ih i izgubiš tokom dana; Skidanje kilograma = trošiš više kalorija nego što uneseš; Dobijanje kg = uneseš više kalorija nego što potrošiš; I kad si spomenuo srpska posna jela - ja ću prva radije spremati voće i povrće koje mi je dostupno, em se ne uvozi, em je svježije, jeftinije itd. I trebalo bi ishranu adaptirati na oblast u kojoj živiš. Nekako je, takođe, logično, barem meni, da joga, pilates i slične fizičke aktivnosti idu sa tom vrstom ishrane. Nije nužno, naravno, niti jedno zavisi od drugog, ali vrlo je moguće da će oni koji se time "bave" iz pomodarstva brzo i prestati, osim ako im zaista ne prija. Nekako ne mogu da zamislim da se neka osoba odriče mesa samo zato što je "in" jesti veggy hranu
May 25, 201113 yr Pod uslovom da se može kuvati do 40C, zbog bakterija i sl. - može da bude zdravo za čišćenje organizma. Nisam mislila isključivo, možda sam se pogrešno izrazila, ali da ću probati - da. Ne znam zašto me pitaš takvim tonom? Ljudi bi se na forumima samo svađali i raspravljali.
May 25, 201113 yr Ne, nije uvredljiv ton, pogresno si skapirala. Samo sam zaprescena cinjenicom do koje mere se ide, odnosno koliko su ljudi u stanju da muce sebe! A izgledalo je i kao da si to procitala u nekom zenskom casopisu, pa zelis da primenis... Sorry!
May 25, 201113 yr Ne čitam ženske časopise U svakom slučaju, čišćenje organizma je preporučljivo once in a while i to je proces koji traje. Ne 7 dana, mjesec dana, trebalo bi min. pola godine, da tijelo ne doživi šok. Ljudi biraju način i sredstva da dođu do cilja. Neko izabere kraći, nego duži put. Ima nas svakakvih
May 25, 201113 yr Znaci zelis da predjes na makrobiotiku, pa onda na zivu hranu?? Ovo mi bas nije jasno posto koliko je meni poznato ( da budem iskren ne znam mnogo o tome) ta dva nacina ishrane se totalno kose jedan sa drugim. U makrobiotici se forsiraju integralne zitarice: pirinac, belija, ovas... Sve su to stvari koje moras jako dugo kuvati, po mogucstvu u ekspres loncu, nikako ne mogu da budu gotove za 10-15 min. Jel to znaci da one tad gube na vrednosti? Ispada da ces prvo telo navici na jedan nacin ishrane pa ces onda sve to iz korena da menjas pod stare dane nekim totralno suprotnim nacinom ishrane. Meni to i ne zvuci bas zdravo.
May 25, 201113 yr Možda ja nisam bila jasna, sorry. Nisam spominjala na prelažanje na sirovu hranu kao na moj konačan oblik ishrane, već da ću probati da jedem sirovo kada se budem odlučila na čišćenje organizma A makrobiotiku i sad prijemjenjujem, samo što jbg, u gradu postoje 2 makrobiotička restorana, a kad nisam u njihovoj blizini, smažem nešto što sadrži neki mliječni proizvod. Fora sa kuvanjem pirinča i sl. žitarica je da se kuva dugo, ali na najmanju temperaturu. A nisam ni mislila na to, već na povrće i sl.
May 25, 201113 yr A "ciscenje" ces zapoceti ni manje ni vise nego kad napunis 30! Salim se, naravno, nadam se samo da ces se posavetovati sa nutricionistom, a ne tako napamet uzimati zdravo za gotovo nesto sto si ko zna gde procitala ili cula.
May 25, 201113 yr Aman ljudi, što ste se nakačili na Mariju, valjda devojka ima pravo na sopstveno mišljenje i delanje?
May 25, 201113 yr Već sam imala jedno čišćenje. Ne mora to da se odvija baš svake godine, naročito ne kada nisi često u jednom gradu. Spomenula sam sirovu hranu kao jednu od mogućnosti, šta će biti kada se za to opet odlučim, ko zna. Zapravo, trebalo bi da se odradi čišćenje debelog crijeva. Ne irigatorom, već kolonoskopijom Nije lijepo da kažeš da nešto radim napamet ili bez stručnog mišljenja, čak i ako je tako zazvučalo (my bad) i ako sam objasnila nekoliko puta stvar u vezi sa sirovom hranom. Hvala na savjetu.
May 25, 201113 yr Marija, kolonoskopija podrazumeva endoskopski pregled debelog creva. Zaista ne znam odakle ti ideja i ko ti je rekao da treba povremeno raditi "ciscenje creva" irigatorima ili sta vec koristis u te svrhe. Nijedan ozbiljan lekar, sigurno ne! Eventualno, ukoliko imas opstipaciju, reci ce ti da unosih hranu koja je bogata vlagnima i koja ce omoguciti redovno praznjenje. Inace, vidim da u nekim novinama isticu vaznost hidrokolon terapije koja se sprovodi i u kozmetickim salonima, pa neke zene smatraju da ce se na taj nacin osloboditi suvisnih kilograma. Ne znam samo kako dodjosmo do ovolikog s.....!
May 25, 201113 yr Nataša, to je bila šala. Zato sam stavila smajli jer vidim da misliš da novine imaju veliki uticaj na moje razmišljanje i donošenje odluka.
May 25, 201113 yr Da, sve je vic kod tebe, i makrobiotika i presna hrana i ciscenje creva... .gif' alt='::'> Problem je samo sto ovo citaju i neki klinci, pa mozda pomisle kako je sve to bas "cool"- sareni pasulj, sokici, sracka.. Naizgled, dobar nacin da se izgubi neko kilo pred leto. Mnogi, nazalost, zavrse u bolnici zbog poremecaja u ishrani. Iskreno se nadam da ti neces biti medju njima.
May 25, 201113 yr Jedino je ovo poslednje bio vic Ja volim da jedem i i uživam u tome, sa mojih 5kg viška teško da ću dobiti taj poremećaj u ishrani
May 25, 201113 yr Nije mi zaista namera da budem maliciozna, daleko od toga, ali na osnovu svega sto si ovde navela i nije tesko zakljuciti da imas "visak". Good luck!
May 25, 201113 yr I ja imam visak, pa me zabole... Da li mozemo da se vratimo na temu ili da nastavimo da se trolujemo?