Jump to content

Featured Replies

Čudi me da još niko nije postavio (ili bar ne videh) čuveni filmić meet your meat.

Btw, ja iz gore navedenih razloga izbegavam životinjske namirnice u ishrani (kapa dole pravim veganima), ali nisam imao ništa protiv okretanja ražnja sa ekipom prošli vikend u Glamočkom polju, obzirom da sam video dosta ovaca po okolnim livadama. Predatorstvo (mesožderstvo) je ipak prirodna stvar.

Sledeci video posvecujem ne-vegetarijancima:

A, moz' misliti! Pa, vecina ljudi iz ruralnih krajeva Srbije drzi stoku u kuci i rade sve to isto. Mislim da ovaj klip nece promeniti njihovo misljenje. Mozda nekom krajnje "zatucanom" urbanom liku, koji misli da se govedina bere na drvetu.

• Author

Otprilike...

Čudi me da još niko nije postavio (ili bar ne videh) čuveni filmić meet your meat.

"To view this video or group, please verify you are 18 or older by signing in or signing up. If you would instead prefer to avoid potentially inappropriate content, consider activating YouTube's Safety Mode."

Jebi ga :(

Imas neki drugi link?

Evo Lazo, sad je 10:00, pre podne, pa mozes da nastavis.

Mrzi me :-[

Mada mi kazem ti navodi izgledaju prilicno 'sumnjivi' :roll:

Samo i reci jel tebi logicno da na prostoru od 10 000 kv. metara moze da se uzgoji nesto sto ce ti doneti samo 165 kg mesa,a ne vise?

Pa jedna krava ima bar 500 kila (ako je "prosecna",a one rasne imaju mozda i po 800-900 kila),i ajde kad se odbiju kosti i iznutrice bude mozda i duplo manje,al svejedno - samo 165 kg? :roll:

please verify you are 18 or older

Vidiš, o ovome nisam razmišljao. Ali ima logike, film jeste prepun scena svireposti. A tu svirepost direktno naručujemo svi mi (čast izuzecima) kad god sednemo za astal.

Evo ga i ovde : Meat.org - The Website the Meat Industry Doesn't Want You to See.

Kažu još : Animals killed for food are neglected, tortured, kept in filthy conditions, and often slaughtered in painful ways, such as having their throats cut while fully conscious.

Btw, google is your friend ;).

Samo i reci jel tebi logicno da na prostoru od 10 000 kv. metara moze da se uzgoji nesto sto ce ti doneti samo 165 kg mesa,a ne vise?

Kolko toj tvojoj kravi treba vremena da poraste na 700 kila ? Onaj krompir iz poređenja poraste za godinu dana. Verovatno je i ta razlika uzeta u obzir, i meni cifre uopšte ne deluju nerealno.

Offtopic :

Zgrozim se kad pomislim kolike subvencije iz naših džepova dobija stočarska industrija širom sveta.

often slaughtered in painful ways, such as having their throats cut while fully conscious.
Mi smo tako klali pilice dok su mi jos deda i baba bili zivi, sta je tu surovo? Pile umre kroz par sekundi.
Animals killed for food are neglected, tortured, kept in filthy conditions, and often slaughtered in painful ways, such as having their throats cut while fully conscious.

To je istina. Iz nekog razloga, čak ni na Zapadu, zakoni o zaštiti životinja ne odnose se na domaće životinje koje se gaje radi hrane. Ovamo spasavaju pse i mačke sa ulice, a potpuno se prave ludi u pogledu svega onoga što se dešava na farmama, što je milijardu puta gore. Ostaje samo da se nadamo da će civilizacija vremenom stići do tog nivoa da se i tu uvedu neki zakoni... Čini mi se da sav taj sadizam zaista nije neophodan.

Dokaz da vegetarijanstvo nije u duhu nasih naroda i narodnosti je i ovo bozicno izdanje " Mika Mis " decijeg casopisa , pretece "Mikijevog zabavnika" iz davne 1937. Godine na cijim koricama Miki Maus ( Mika Mis) i Mini okrecu prase ispred kuce na snegu u pravoj bozicnoj atmosferi. :D

mikamis2.jpg

Mi smo tako klali pilice dok su mi jos deda i baba bili zivi, sta je tu surovo? Pile umre kroz par sekundi.

Pile umre za par desetina sekundi, a u međuvremenu ume i da leti onako bez glave, ali nije u tome poenta. Poenta je u prvom delu rečenice, i film se uglavnom time bavi. Dakle, ceo život tih pilića (i ne samo pilića) je svirepa tortura, i u ozbiljnim stočarskim postrojenjima je ta tortura mnogo izraženija nego kod tvoje babe ili moje keve.

I ta tortura nema ama baš nikakve veze sa nekakvom borbom za opstanak i glađu, nego samo sa udobnošću.

To je sve što pokušavam da kažem, a vi vidite šta ćete dalje s tim, i da li vam smeta.

Najsuroviji nacin klanja je kad pit bul pojede dete, lav odraslog coveka ...

Mda, još ako je čovek Srbin, onda to stvarno nema smisla.

Iz nekog razloga, čak ni na Zapadu, zakoni o zaštiti životinja ne odnose se na domaće životinje koje se gaje radi hrane

Razlog je dosta jednostavan i jasan. Velika većina ljudi ima želju da se nakrka mesine za male pare, a – s druge strane – relativno mali broj ljudi iz čista mira muči kučiće, pa je mnogo udobnije proglasiti mučenje kučića za društveno neprihvatljivo. A doslednost ionako nije na ceni.

vegetarijanstvo nije u duhu nasih naroda i narodnosti

Au, pa nisam znao da nije u duhu nasih naroda i narodnosti. Evo, sad već drugim očima gledam celu problematiku.

Ne vidim zasto je surovije kad mi ubijamo zivotinje od suprotnog slucaja!

Kao što vidiš, upravo ti si tvrdio da postoji razlika.

Да је храна борба за пуко преживљавање и утолавање жељу за глађу, човек никада не би изашао из пећине.

Доступност хране је омогућила живот какав тренутно живимо и прц би ви сада овде полемисали пркео компјутера и уопште да морате да идете у лов свако јутро и те глупости.

Да не причам о томе да би имали много знања да није писано на пергаменту који је кожа животиње...

Да је храна борба за пуко преживљавање и утолавање жељу за глађу, човек никада не би изашао из пећине.

Доступност хране је омогућила живот какав тренутно живимо и прц би ви сада овде полемисали пркео компјутера и уопште да морате да идете у лов свако јутро и те глупости.

Да не причам о томе да би имали много знања да није писано на пергаменту који је кожа животиње...

U tome je i poenta, sto mi vise nismo u pecini i sto je danas konzumacija mesa potpuno nepotrebna.

Nekada su ljudi bili masovno tretirani onako kako se danas tretiraju zivotinje, pa smo postali nesto sofisticiraniji od tog vremena.

Dakle, ceo život tih pilića (i ne samo pilića) je svirepa tortura, i u ozbiljnim stočarskim postrojenjima je ta tortura mnogo izraženija nego kod tvoje babe ili moje keve.

I ta tortura nema ama baš nikakve veze sa nekakvom borbom za opstanak i glađu, nego samo sa udobnošću.

To je sve što pokušavam da kažem, a vi vidite šta ćete dalje s tim, i da li vam smeta.

I ja mislim da je u tome suština. Međutim, dovući će se civilizacija i do trenutka kada će se to uvideti.

По чему је конзумација меса непотребна??? Је л' то нека нова секта?

Ево ја мислим да је конзумација папаје, кивија и манга непотребна.

Ne vidim zasto je surovije kad mi ubijamo zivotinje od suprotnog slucaja!

Kao što vidiš, upravo ti si tvrdio da postoji razlika.

Pa naravno da postoji razlika. Mi retko kad ubijamo zivotinje kada su male, kad nemaju dovoljno mesa sa jelo. Pit Bulovi obicno napdaju decu. Mi ubijamo tako da zivotinja bude mrtva posle veoma kratkog vremena, ne muci se, a kad pas ili lav rastrgnu coveka covek ponekad umire satima ...

Pa naravno da postoji razlika. Mi retko kad ubijamo zivotinje kada su male, kad nemaju dovoljno mesa sa jelo. Pit Bulovi obicno napdaju decu. Mi ubijamo tako da zivotinja bude mrtva posle veoma kratkog vremena, ne muci se, a kad pas ili lav rastrgnu coveka covek ponekad umire satima ...

De de, Kiko, pa lavovi i pitbulovi nemaju divovske fabrike u kojima masovno uzgajaju i serijski ubijaju ljude. A i za to, kad životinja pojede čoveka, uglavnom je čovek kriv. Nije pitbul sam sebe napravio ukrštanjem, niti lav obično dolazi da gnjavi ljude.

I bre, naravno da ubijamo životinje kad su male. Eto recimo prasiće. Ali mislim da problem nije u tome kako ih ubijamo, nego kako ih uzgajamo.

По чему је конзумација меса непотребна??? Је л' то нека нова секта?

Mislim da dosta onih koji su ovde pisali uopšte ne razumeju suštinu problema koji neki ljudi imaju sa jedenjem mesa. Nisam vegetarijanac, ali hajde da probam da definišem problem tako da bude jasan.

Lično sam video, kod nas, u Srbiji, male farme za proizvodnju jaja, u kojima kokoške žive u uskim, dugačkim kavezima od žice, izdeljenim na male pregrade. Kokoška u svojoj pregradi ne može ni da se okrene, a kamoli da napravi dva koraka. Izmet propada dole, kroz kavez, na pod, i odatle se čisti. Ispred kaveza su dva kanala - jedan sa vodom, a drugi sa nekakvim koncentratom, prekrupom, šta li, tako da kokoška može da proturi glavu između žica i jede i pije.

Te tzv. koke nosilje služe isključivo za proizvodnju jaja. One u svom životu nijednom ne izađu iz kaveza, ne potrče, ne vide sunce ili nebo. Kada sam pitao šta se posle sa njima radi, objašnjeno mi je da se one jednostavno "potroše" posle nekog vremena takvog života, i postanu neupotrebljive za bilo šta.

Ovaj sistem sam viđao i u malim seoskim domaćinstvima. Takođe sam primetio i kokoške koje trče po dvorištu, kojom prilikom mi je objašnjeno da "ove što trče po dvorištu, one nose jaja koja mi jedemo, a one u kavezima, ta jaja su za pijacu."

Verovatno primećujete, ako barite jaja, da imaju jako tanku ljusku, koja lako ispuca tokom kuvanja. Negde sam pročitao da je to zbog toga što se kokoške loše hrane i loše žive, pa njihov organizam ne može da proizvede dovoljno kalcijuma za ljusku jajeta.

To samo za jaja. Sada bih mogao da napišem isto ovoliko o kvalitetu pilećeg mesa koje kupujemo po mesarama, supermarketima i pijacama (da da - to što nešto kupujemo na pijaci uopšte ne znači da je to zdravo. Farme jaja koje sam pominjao prodaju sve svoje proizvode upravo na našim pijacama).

Šta je poenta ovog primera?

U pitanju je problem moralne prirode. Životinje koje koristimo za ishranu uzgajaju se masovno, u uslovima koji su ne samo bezdušni, nego su potpuno sadistički. Iako te životinje nisu svesna bića, pa ne mogu da se zamisle nad tim što im se dešava, one i te kako osećaju bol. Od rođenja do smrti, te životinje trpe čisto mučenje (ko se ne slaže sa ovim, neka potraži reč "mučenje" u rečniku). Ako jedeš meso, direktno učestvuješ u tom mučenju, jer ti predstavljaš tržište za to mučenje. Iako je sam proces mučenja veoma pažljivo skriven od naših očiju, pa nam je zato mnogo lakše da se pravimo da se to ne dešava, nekim ljudima to smeta, i jednostavno ne žele da učestvuju u tome.

Naravno, kao i uvek, teško je postići ravnotežu između savesti i lenjosti, a ljudska sposobnost da zaboravimo ono što nam ne prija je bezgranična. Da nam neko svaki dan pred nosom muči životinje, verovatno bi mnogi od nas prestali da jedu meso. Međutim, mi to ne vidimo, pa onda možemo i da se pravimo da nije tako. Možemo da kupimo piletinu u mesari i da se uopšte ne zapitamo koliko je bola ta životinja otrpela za ono vreme što ga je provela na ovom svetu, da bismo mi imali meso na stolu.

Meni je okej da neko ne oseća problem moralne prirode, ali mi nije okej da se neko pravi da ovaj problem ne postoji i da se onda čudom čudi kako ga neko drugi oseća. Pa još onda da ubeđuje drugog kako je lud što to oseća kao problem. Da, životinje koje jedemo u ogromnom broju slučajeva ceo svoj život provedu u izuzetno svirepim uslovima, i osim bola nikada ništa drugo ni ne osete. Možete misliti da je to u redu ili da to nije u redu, da je neophodno ili da se može izbeći, da je to dobro, loše ili vas baš briga, ali ako kažete da se to ne dešava, to je valjda najgore što možete da uradite.

Ako već hoćete da diskutujete, nemojte da pišete nevezane stvari. Kakav pergament od životinjske kože, pa to je promašena tema, uopšte se ovde ne govori o tome. Niti o tome da li je surovo kad životinja pojede čoveka, i tako dalje. Govori se isključivo o tome da li je moralno opravdano učestvovati u procesu svirepog mučenja drugih živih bića, direktno sponzorisati nastavak tog procesa kupovinom mesa, time čineći da se bogati (i amoralni) još više bogate i postanu još moćniji.

Ne slazem se u potpunosti. Da li bih ja sad trebalo da se osecam oslobodjeno od problema moralne prirode zato sto sam jeo meso od "srecne" koke koja je veselo trckarala mojim dvoristem, ceprkala po djubretu i uzivala na Suncu, a nastradala od istog noza, jednako "svirepo", kao koka iz kaveza?

Stoji da su uslovi u kojima se uzgajaju te zivotinje surovi, ali, sve je to u neku ruku priroda uredila. I covek je deo te prirode koji se evolucijom izdigao iznad ostalih vrsta i zarad svog opstanka izumeo nacine kako da jednostavnije dodje do hrane osim da ide u lov. I jedan lav ne bi imao nista protiv da ima kavez pun gazela i da ne mora da jurca ceo dan po savani u nadi da ce uloviti nesto, vec da lepo useta u taj kavez i posluzi se. Samo sto, za razliku od lava, covek ima razvijeniji mozak i ima osecaj odgovornosti i saosecanja, pa ce da moralise da li je ispravno i humano drzati neko zivo bice u zatocenistvu samo zarad ishrane i koliko su te zivotinje u zatocenistvu srecne ili ne.

Da se razumemo, podrzavam ideju da bi trebalo omoguciti "humanije" uslove za te zivotinje, ali, ako sa druge strane stavim na tas cinjenicu da ce u tom slucaju milioni pripadnika moje vrste biti ugrozeni, naravno da je jasno za koju cu opciju da glasam. I ni u kom slucaju me to nece odvratiti od cinjenice da i dalje konzumiram meso, u istoj meri kao i sto konzumiram voce ili povrce.

Na kraju krajeva i vockice i povrcke su ziva bica koja u plastenicima ne vide Sunca niti "udahnu" svezeg vazduha i "zive" svoj zivot samo da bi bile pojedene, pa niko ne postavlja pitanje o tome. Neko ce reci, biljke ne pate, moguce, ali ni zivotinje nemaju dovoljan nivo svesti da znaju u kakvim uslovima zive.

То се зове индустрија хране и да ње нема вероватно не би било ни модерне цивилизације. Храна је јефтина и доступна свима. Да животиње узгајаш у "хуманим условима", јаје би коштало 100 динара, фармер би морао да упосли 20 радника да би могао да сва та јаја прода, јер би они морали да опслужују силне кокошке које весело трчкарају по дворишту и тако даље.

Дакле, то је нужно зло, али је нужно. Волим да једем месо, јаја и да пијем млеко и да не морам да то плаћам папрено. У Србији се 60% месечних прихода издваја за храну. Замисли колико би се издвајало да нема масовне производње?

С друге стране, замисли колико би коштало поврће да се не третира хемијом? Ту имам већу дилему.

С обзиром да сам сваштојед а не месождер (јер вегетаријанци обично замишљају сваштоједе или свеједе као оне који седну и сваки дан пеку прасе и уз њега не једу ништа) мирно спавам и не оптерећујем се тривијалностима.

Многи користе термин "здрава исхрана" и ту потурају неједење меса, које заправо са здраовм исхраном нема никакве везе.  Месо се масовније једе тек последњих стотињак година (од масовне производње) док је пре тога исхрана била базирана на, углавном, поврћу. Нисам сигуран да су људи живели дуже пре 100 година.

Не видим морално питање. Домаће животиње служе за исхрану и просто гледано за мене имају третман биљака које береш. Зато су и домаће.  ;D

Нек једе ко шта хоће, ал до сада нисам нашао замену за ребарца у пасуљу или за ћевапе међ биљкама. Такође нисам нашао замену за динстан грашак међ животињама. Зато ћу да једем све и мирно да спавам.  ;D

Ех, да.. додао бих о хуманости и моралу: Док су људи све усамљенији, скачу с мостова итд, ником не пада на памет да неког пита "како си?" или "јеси ли добро?", "могу ли ти помоћи?". Никоме не би пало на памет да усвоји дете, ал ће сви усвојити "слатку куцу или мацу".

Иако волим животиње (не само да једем), мислим да постоји виши приоритет у "хуманости", а као што сама реч каже - људскости. Помозите комшији коме је тешко, рођаку, брату, странцу. После се баците на пилиће и коале. ;D

Guest
This topic is now closed to further replies.