Jump to content

Featured Replies

Можда правим будалу од себе, ал читајући ваше постове не видим да неко износи аргументе већ празна тртљања о тривијалностима.

Svakako da ima i toga, ali ja vidim i dosta pravih argumenata.

Видиш и Исуса како са Елвисом пика покер  ;D

tako nece ostati nepojeden ni jedan batak

Šta, ti ćeš pojesti batak koji sam ja "preskočio" juče ? A da sam ga pojeo, ti ne bi ? Ne kapiram. Batak je ostao u mesari, njima se zalihe sporije prazne, sledeću turu neće naručiti sutra nego prekosutra. Gde si ti tu uleteo i uočio da ima batak viška pa ga smazao ? Osim ako je i ovo neka pošalica.

Батак који си ти прекочио хипитетички ствара вишак на тржишту што му аутоматски спушта цену, те је храна доступнија јер је јефтинија. Не може се применити на једну производну јединицу, али када би то урадило милион људи гађали би се батацима. ;D

ЛазаГНР - Крава са кабловском: прајслес  ;D

Aj kad smo već zagazili u offtopic, da teramo dalje. Izvinjavam se ostatku ekipe.

Ja kad bi držao dućan i bacio batak (ili došao u situaciju da ga prodam ispod cene), sledeći put bih naručio manje. A ti ?

Jeste culi da je ova zaraza E-coli krenula sa jedne farme zdrave hrane? Znaci oni koji jedu cevape nisu bili u opasnosti, za razliku od vegetarijanaca :D

Postoji velika zabluda vazana za organsku proizvodnju da je to nešto fensi, da mo mora biti skupo, da je proseravanje i da nije dostupno širokim narodnim masama.

Prva mineralna (veštačka) đubriva stvorena su pre 150 godina, a masovno počela da se koriste tek posle Drugog svetskog rata. Shvatate da su pre toga mineralna đubriva bila slabo zastupljena, i da je organske proizvodnje bilo najviše (iako se to tako nije zvalo, niti su ljudi bili svesni organske proizvodnje). 1945 u isto vreme, kada vlade podstiču zemljoradnike na veštačka đubriva, nastaje i pokret organskih poljoprivrednika. Sve ovo vam pišem iz enciklopedije organskog baštovanstva, dakle podaci su istiniti, ne neko baljezganje.

Dakle organska proizvodnja nije nešto što je nastalo pre par godina radi pravljenja reklame i zarađivanje novca. Naravno da je sve komercijalizovano i da postoji malo firmi koje se bave organskom proizvodnjom te mogu diktirati cene, i to je glavni razlog zašo su organski proizvodi sada skupi. Još jedan od razloga je i to što vlade mnogo otežavaju rad organskih poljoprivrednika, da biste dobili licencu organskog prouzvođača treba da prođete kroz skup i dugotrajan proces (4godine) pregledanja zemljišta, plaćanja taksi i stručnjaka, čišćenja zemljišta, kontroli...

Naravno da se bogati ljudi ,,proseravaju`` (za što šta), koriste organske proizvode i to ističu svuda po medijima. Ali to ne znači da je organska proizvodnja sama po sebi fensi/nepotrebna/proseravanje.

Organska proizvodnja ne znači da treba da se vraćaš u petnaesti vek i da upregneš plug, u organskoj proizvodnji se koristi najnovija tehnologija, staklenici, plastenci... Godinama je i organska proizvodnja napredovala. Ono čega nema su minerlna đubriva, herbicida, pesticida, i svakakvih hemikalija.

Još jedna zabluda: organska hrana znači vegeterijanska hrana. Nije tačno, postoje i organski gajena ovca (ne šprica se hormonima, ne jede prskanu hranu...).  :)

Što se tiče produktivnosti, nije istina da je organska proizvodnja neproduktivna, i sa njom je moguće ostvariti vrlo dobre rezultate.

Da se vratim na vegeterijanstvo. I ovde se opet misi da to mora biti skupo, da je neodostižno i šta ti ja znam. Nije istina da je vegeterijanstvo skupo. Juče sam kuvao za desetoro ljudi večeru, svi su se oduševili kako je ukusno i najeli su se, čak je i ostalo malo viška, a kuvao sam vegeterijansku hranu. Za sve sam potrošio 600 dinara! Za 600 dinara se najelo 10 ljudi. Ne znam nikoga da može skuvati mesnatu hranu za te pare i za toliko ljudi. :)

Ne moraš koristiti neko indijsko semenje, kokosovo mleko, tofu iz japana i slične preskupe stvari. Možeš lepo živeti vegeterijanskim životom sa domaćim namirnicama i to jeftinije nego ,,svaštojedi``.

I što se tiče akcije ,,nahrani siromašne`` pre ćeš ih nahraniti vegeterijanskom ishranom nego mesnatom ili mešanom, baš iz razloga gore koje sam naveo.

Nije istina da je vegeterijanstvo loše po zdravlje, znam ljude koji su godinama vegeterijanci, postoje narodi u čijoj je kulturi samo vegeterijanska ishrana, a opet svi su živi i zdravi i ništa im ne fali.

Ovim postom sam hteo da malo ukažem na predrasude i zablude. Neću da kažem da svi treba da postanemo vegeterijanci ili šta ti ja znam, jednostavno to trenutno nije realno. Samo sam hteo da neke stvari malo razjasnim.  flowers::

Postoji velika zabluda vazana za organsku proizvodnju da je to nešto fensi, da mo mora biti skupo, da je proseravanje i da nije dostupno širokim narodnim masama.

Prva mineralna (veštačka) đubriva stvorena su pre 150 godina, a masovno počela da se koriste tek posle Drugog svetskog rata. Shvatate da su pre toga mineralna đubriva bila slabo zastupljena, i da je organske proizvodnje bilo najviše (iako se to tako nije zvalo, niti su ljudi bili svesni organske proizvodnje). 1945 u isto vreme, kada vlade podstiču zemljoradnike na veštačka đubriva, nastaje i pokret organskih poljoprivrednika. Sve ovo vam pišem iz enciklopedije organskog baštovanstva, dakle podaci su istiniti, ne neko baljezganje.

Па што би било баљезгарење, логично је да је вештачко ђубирво "новијег" порекла  :)

Dakle organska proizvodnja nije nešto što je nastalo pre par godina radi pravljenja reklame i zarađivanje novca. Naravno da je sve komercijalizovano i da postoji malo firmi koje se bave organskom proizvodnjom te mogu diktirati cene, i to je glavni razlog zašo su organski proizvodi sada skupi. Još jedan od razloga je i to što vlade mnogo otežavaju rad organskih poljoprivrednika, da biste dobili licencu organskog prouzvođača treba da prođete kroz skup i dugotrajan proces (4godine) pregledanja zemljišta, plaćanja taksi i stručnjaka, čišćenja zemljišta, kontroli...

Све се нешто мислим да је мој прадеда у Поцерини користио вештачка ђубрива :) Органска производња је, у ствари, нормална производња хране. Међутим, генетске модификације, вештачка ђубрива (ни по јада) и пестициди (који такође могу бити органског порекла) се примењују да би се добило више на количини. Иако је технологија напредовала, од пластеника до заливања кап по кап, органска производња и даље даје мање приносе. Додуше, мој комшија хемичар (матор) каже: боље добра хемија него лоша природа. Не знам колико му треба веровати.  ;D

Naravno da se bogati ljudi ,,proseravaju`` (za što šta), koriste organske proizvode i to ističu svuda po medijima. Ali to ne znači da je organska proizvodnja sama po sebi fensi/nepotrebna/proseravanje.

Organska proizvodnja ne znači da treba da se vraćaš u petnaesti vek i da upregneš plug, u organskoj proizvodnji se koristi najnovija tehnologija, staklenici, plastenci... Godinama je i organska proizvodnja napredovala. Ono čega nema su minerlna đubriva, herbicida, pesticida, i svakakvih hemikalija.

Još jedna zabluda: organska hrana znači vegeterijanska hrana. Nije tačno, postoje i organski gajena ovca (ne šprica se hormonima, ne jede prskanu hranu...).  :)

Što se tiče produktivnosti, nije istina da je organska proizvodnja neproduktivna, i sa njom je moguće ostvariti vrlo dobre rezultate.

У укупној дискусији нисам приметио да се неко залаже за неорганско третирање биљака и животиња. На жалост тога има све више и у Србији. Код мене на викендици комшија који ми с врмена на време ошиша траву, а пошто ја слабо залазим тамо, каже да у башти, пошто ништа не сејем, треба да попрскам нечим да трава не расте  :o Иако ништа није засађено тамо, одвратна ми је помисао да тако уништим плодну сремску земљу.

Проблем нас као потрошача је што нам нису доступне информације о производу. На пример, купиш леба, нек буде тип "Сава", на њему не пише да ли има адитива и којих. Пријатељица ми је сва у идеји "здраве исхране" иако до сада није успела да ми објасни шта је то. Елем, уђе у пекару "Хлеб & кифле" тзв. Леба и хемије и купује пецива тамо. Шта год да се купи "за понети" тј. запаковано, има декларацију на којој пише шта има унутра и ко је то читао видео је бар 5 емулгатора и појачавача укуса, о конзервансима да не причамо.

Такође, у супермаркетима купује црни леба у целофану на коме пише да садржи конзервансе итд. Када је питам што то купује, каже да јој се свиђа укус. Толико о здравој исхрани.

Нарочит је проблем када произвођачи нпр. сокова који нису 100% или сличних производа напишу на њему да садржи витамин Це. Поред тога што је то синтетизован витамин који само уђе и изађе без икаквих дејстава на организам у индустрији хране се користи као конзерванс. Тако да је то што садржи витамин Це чист маркетинг.

Такође, купите краставце на којима пише да су без конзерванса. Када погледате етикету пише да садржи шећер. То је такође обмана јер се шећер користи као конзерванс. Мени није јасно, у домаћој туршији коју правим понекад, никада не стављам ни контерванс ни винобран ни шећер, само добро оперем теглу и добро је затворим одговарајућим поклопцем и гарантовано издржи целу сезону.

Što se tiče te tzv. organske hrane i kako je sve sa konzervansom i emulgatorima loše - pre 100 godina je sve bilo "organsko" i ljudi su živeli max 40 godina i bili 1,5m visoki. A danas u vreme veštačke hrane se živi 70+ godina i uglavnom su ljudi visoki, jaki i zdravi itd. Pesticide su izmislili kako ne bi jeli hranu sa crvima, a ne da bi vama neko naudio. Ova epidemija E-colija se verovatno pojavila baš zato što nije bilo pesticida ga ubije bakterije na toj organskoj farmi.

A naravno, lose zdravstvo i ocajni higijenski uslovi nisu imali veze sa kratkim rastom i zivotom? I daj bre, stanje uopste nije bilo takvo kriticno, cuj metar i po, pre 300 god je visina bila 170cm. ;)

I ljudi vratite se temi. Mozemo otvoriti novu pod nazivom ORGANSKA proizvodnja, ovo nema veze sa vegeterijanstvom. Kao ni koriscenje pesticida ili ukus. Uglavnom je sve vezano za nejedenje zivotinja.

Батак који си ти прекочио хипитетички ствара вишак на тржишту што му аутоматски спушта цену, те је храна доступнија јер је јефтинија. Не може се применити на једну производну јединицу, али када би то урадило милион људи гађали би се батацима.

Ovo jeste jedan zakon tržišta, ali zaključak koji si iz njega izveo pokazuje da ga nisi razumeo.

Ako pad potražnje obara cenu proizvoda, to obara profit koji proizvođač ostvaruje na proizvodu. Dakle, krajnji rezultat nije to da se gađamo batacima koji se prodaju u bescenje. To bi upropastilo proizvođača. Rezultat je da on počne da proizvodi manje bataka.

U suštini, zamenio si uzrok i posledicu. Cena proizvoda pada samo ukoliko proizvođač nastavi da ih proizvodi bez obzira na smanjenje potražnje. Međutim, u praksi to nijedan proizvođač ne radi, jer tako u jednom trenutku pada ispod margine isplativosti.

Ono sa parazitima je bila lažna analogija, ovo sa gađanjem batacima je non sequitur. Ako već želiš da argumentuješ svoj stav, moraš poštovati pravila logičkog diskursa, inače se to zove demagogija.

С обзиром да овде нико није изнео ни један ваљан аргумент

Tipično uvredljivo vođenje razgovora iz političkih panel-rasprava iz devedesetih. Ljudi se trude da nešto objasne, a ti samo omalovažavaš, ismevaš, ponavljaš jedno isto i potpuno ignorišeš sve što ti ne odgovara. Mene lično bi bilo sramota. Da budem iskren, čak me je pomalo sramota i zbog tebe :(

No dobro, verujem da je svima koji su pratili ovu diskusiju prilično jasno šta radiš.

A mene nervira ovo vase premudro nadmudrivanje i pokusaj prosvetljivanja jedno drugog. Posto ocigledno imate neki licni sukob, razmatrajte ga negde drugde, a ne na temi o vegeterijanstvu. Mislim da nekolicina poslednjih postova apsolutno nemaju veze sa temom.

Draganče, ako smo pričali o tome da li će prelazak nekoga u vegetarijance dovesti do smanjenja proizvodnje mesa, kako to nema veze sa temom? Ukoliko bi se ispostavilo da hoće, to bi bio prilično snažan argument u prilog vegetarijanstva.

• Author

Ako covek postane vegetarijanac zbog nacina na koji se zivotinje tretiraju tokom zivota i na koji se ubijaju mora da zna da taj njegov potez nece nista promeniti u zivotu i smrti tih zivotinja i da time nece spasti ni jedno jedino pile, tj da tako nece ostati nepojeden ni jedan batak, ni jedno parce od buta ili plecke. Proracuni koliko covek pojede zivotinja mesecno i proracuni na fazon da ce svojim ne jedenjem mesa tokom mesec dana spasti taj broj zivotinja su cista demagogija. Cak i da se pojavi pet puta vise vegetarijanaca nego sto ih danas ima na svetu to ne bi nista promenilo. Broj mucenih i ubijenih zivotinja ostace isti.

Druga stvar je moralna satisfakcija, da covek koji ne jede meso smatra da on nije kriv za sve sto se desava zivotinjama u svetu. Tako da vegetarijanci koji ne jedu meso zbog toga ustvari to rade zbog sebe, a ne zbog zivotinja. To je otprilike pozicija na kojoj stoje danasnji  hipi svetski dusebriznici, nije njima bitno sta se desava u svetu, da li zivotinje ili ljudi bivaju muceni , ubijani, tlaceni i bitno se ograditi od toga, ne osecati nikakvu krivicu i pomogucstvu dati drugima do znanja da oni ni u kom slucaju ne ucestvuju u tome nekim mirnim protestom, bavljenjem aktivizmom i slicno. Ni jedan poredak u svetu se nije promenio aktivizmom, strajkom gladju, vegetarijanstvom, mirnim protestima, cvecem i grljenjem drveca.

Meni se nekako cini da su vegeterijanci ovim postom (sa kojim se slazem) porazeni u ovoj debati :)

Meni se nekako čini da ti nikako ne bi trebao da se baviš preduzetništvom. To ti je prijateljski savet.

Ali nisam uopšte raspoložen da crtam ovde osnovnu logiku tržišta, pa - ako te to baš zabavlja - što se mene tiče može da ti se čini i dalje.

U ovakvoj raspravi besmisleno je tražiti ,,pobednika``. Šta kao svaštojedi su dokazali da je bolje jesti i meso? Ili vegetarijanci su dokazali da ne valja jesti meso?

Uopšte sama rasprava je pomalo besmislena, ne verujem da je bilo koje prepucavanje na netu dovelo do nekog ,,prosvetljenja``. Jedino do čega dovodi je kvarenje međuljudskih odnosa.

Uopšte sama rasprava je pomalo besmislena, ne verujem da je bilo koje prepucavanje na netu dovelo do nekog ,,prosvetljenja``. Jedino do čega dovodi je kvarenje međuljudskih odnosa.

To važi samo ako ljudi nisu civilizacijski dorasli konceptu "rasprave". Rasprava i prepucavanje su dva različita pojma; prvo je nešto pozitivno (konstruktivna razmena mišljenja i stavova), a drugo je negativno (ogorčen verbalni konflikt). Nažalost, ova rasprava (kao i bilo koja druga situacija u kojoj Srbi imaju suprotstavljena mišljenja) je na svakih nekoliko postova nepogrešivo klizila ka prepucavanju, omalovažavanju tuđih uverenja, nipodaštavanju itd. Ja sam samo pokušavao da je održim na kursu diskusije.

Kao što se pokazalo, uzaludan posao :( Sve što sam postigao jeste to da sam napravio budalu od sebe što sam se uopšte hvatao u to kolo.

Inače, zato smo na forumu zabranili i teme o politici. Ne zato što je politika ružna reč - naprotiv, politika je veoma važna stvar koja se jako tiče svih nas - nego zato što ogromna većina ljudi u Srbiji uopšte nije dorasla političkoj diskusiji. Pa da se ne bi svaka diskusija sunovratila u omalovažavanje tuđih uverenja, zaključili smo da bi bolje bilo da jednostavno zabranimo tu vrstu diskusije.

Nažalost, pokazalo se da čak i naizgled bezazlena tema, kao što je vegetarijanstvo, i pored napora nekoliko ljudi da to spreče, ipak mora da potone u glupost.

Argument?

Ako se ugledamo na bolje od nas, onda bi trebalo i da uvažavamo njihov odnos prema životu?

Mnogi slavni veliki ljudi govorili su o hrani i odlučili se za vegetarijanski način ishrane i ovakvu životnu filozofiju. Tako su među poznatim vegetarijancima bili Isus, Sokrat, Diogen, Leonardo da Vinči, Tomas Edison, Isak Njutn, Artur Šopenhauer, Lav N. Tolstoj, Mahatma Gandi, Dalaj-lama, Mark Tven, Franc Kafka, Nikola Tesla, Martin Luter King.

Danas su vegetarijanci Entoni Kidis, Stiven Patrik Morisi, Demi Mur, Kejt Vinslet, Klint Istvud, Žan-Klod van Dam, Brižit Bardo, Nastasja Kinski, Ringo Star, Bred Pit, Leni Kravic, Piter Gejbrijel, Kim Bejsinger, Džef Bek, Leonard Koen, Bob Dilan, Mobi, Martina Navratilova, Karl Luis, Ališa Silverstoun, Pamela Anderson,Natali Portman, Dejvid Duhovni…

Ja ne razumem kako neko može biti protiv vegetarijanaca. Dok god su normalni, a ne fašisti koji mrze sve koji nisu vegetarijanci, meni je to poprilično lep stav prema nekim stvarima.

Argument?

Ako se ugledamo na bolje od nas, onda bi trebalo i da uvažavamo njihov odnos prema životu?

Mnogi slavni veliki ljudi govorili su o hrani i odlučili se za vegetarijanski način ishrane i ovakvu životnu filozofiju. Tako su među poznatim vegetarijancima bili Isus, Sokrat, Diogen, Leonardo da Vinči, Tomas Edison, Isak Njutn, Artur Šopenhauer, Lav N. Tolstoj, Mahatma Gandi, Dalaj-lama, Mark Tven, Franc Kafka, Nikola Tesla, Martin Luter King.

Danas su vegetarijanci Entoni Kidis, Stiven Patrik Morisi, Demi Mur, Kejt Vinslet, Klint Istvud, Žan-Klod van Dam, Brižit Bardo, Nastasja Kinski, Ringo Star, Bred Pit, Leni Kravic, Piter Gejbrijel, Kim Bejsinger, Džef Bek, Leonard Koen, Bob Dilan, Mobi, Martina Navratilova, Karl Luis, Ališa Silverstoun, Pamela Anderson,Natali Portman, Dejvid Duhovni…

Ako ovo treba da bude argument u prilog vegeterijanstva, bolje da ga nisi ni iznosio, jer ima neuporedivo vise velikih ljudi koji nisu bili vegeterijanci.

To nije argument u prilog, već argument u odbranu. Jer, izgleda da manjine uvek treba braniti.

• Author
Kao što se pokazalo, uzaludan posao :( Sve što sam postigao jeste to da sam napravio budalu od sebe što sam se uopšte hvatao u to kolo.

Nemoj bas tako da sudis.

Evo,mislim da smo svi ovde malo "spustili lopte".

Inace,odgledao sam "Glass Walls" (sa Paul McCartney-jem) i "Meet Your Meat" filmove sa meat.org stranice (vidim da im je 80% teksta isto).

I,ono sto sam video,je - zgrozavajuce.Ta industrija mesa,zajedno sa klanicama,je...da covek ne poveruje.To sam rekao i na pocetku ove teme.

Ali ljudi,SHVATITE,ljudi su rodjeni da budu svastojedi,znaci i mesojedi i biljojedi.Treba nam meso u ishrani,ne mozes ga tek tako izbaciti!Ceo sistem za varenje nam je gradjen u tom stilu da pored hrane biljnog porekla uzimamo i hranu zivotinjskog porekla.Pocevsi od zuba (imamo sekutice i ocnjake,sto je karakteristika mesozdera),pa do gradje creva i enzima za varenje (npr. nemamo enzime za varenje celuloze kao biljojedi).Rodjeni smo takvi,ne znam zasto bi na silu forsirali nesto drugo?

Opet,vezano za taj film,bih hteo da kazem nesto u svoju odbranu :)

Ja uglavnom ne podrzavam industriju mesa,jer sve (meso,mleko,jaja,itd.) sto koristim u ishrani ne kupujem vec uzimam od babe i dede,koji se bave time.

Za tu hranu znam da nije posledica mucenja zivotinja,izviljavanja nad njima,drzanja u prenatrpanim kavezima i sta se vec sve spominje u tom filmu.I sa moralne strane nemam dilemu kad jedem to meso,jer znam da to nije nista lose.

Sa druge strane,moram priznati da kupim ponekad i pastetu i salamu,sto je podrska industriji mesa :-[

Al to je retko,pa mislim da se ne mogu smatrati tipicnim predstavnikom sto podrzava tu mesnu industriju.

I jos jedna stvar.

Kako vi (sto se protivite upotrebni mesa) mislite to da objasnite jednom seljaku?

On covek odvajkada drzi svinje,krave,ovce,kokoske,curke,itd. u svom dvoristu i koristi ih u ishrani.I sad mu neko dodje i kaze mu "E,slusaj,to ne trebas da radis,predji ti na ishranu krompirom,ovo sa mesom ti ne valja".Pa sta mislite kako bi ga taj covek sa sela gledao?!Kao normalnog?

Guest
This topic is now closed to further replies.