Jump to content

Featured Replies

Posted

Moze li mala pomoc?

Gledao sam na sajtu zeleznice cene voznih karata, pa me je malo zbunilo sta dobijem za koje pare.

Moze li neko da mi objasni sta znace navedeni termini, kuset, postelja singl, postelja t3...

Da li su ovo cene za doplatu, ako je to doplata kolika je cena karte?

Ovo je konkretno print screen relacije Beograd-Bar.

Pa ako neko zna molom za odgovor, ako je mesto za pisanje pogresno molim vas prebacite me.

Determinacija.bmp

Pozdrav svima

Ovako, cena za sedište drugog razreda bez rezervacije je pomenutih 2121 din. Ukoliko ne želiš da putuješ "sedeći" već da legneš i odmoriš se u putu na tih 2121 din dodaješ ove cene pod "postelja" ili "kušet". Dakle:

Postelja su ti spavaća kola gde imaš 1 (single), 2 (double) ili 3 (T3) kreveta u jednoj kabini, sa jedne strane kao i umivaonik. Salon single i salon double su ti nešto luksuzniji gde su pola vagona kabine, a druga polovina jedan salon gde možeš da blejiš, ima TV i td (to je nekadašnji vagon Titovog plavog voza, pa nije moderno, ali je luksuzno i interesantno). Za salon single, salon double i salon je potrebna karta 1. razreda.

Kušet su kupei sa 6 (Bc6) odnosno 4 (Bc4) ležaja u kabini. U Bc6 je po tri kreveta sa svake strane kupea, a u Bc4 dva kreveta sa svake strane kupea.

Aj' da probam da iskoristim ovo, da razjasnim neke termine koji se smatraju toliko elementarnim da nigde ne mozes naci specifikaciju (ja je bar nisam nasao na sajtu nase zeleznice)...

Kad sam bio klinac, kupei 2. razreda su imali 8 sedista od skaja, a kupei 1. razreda 6 sedista od pliša. Rano sam shvatio da se vise isplati 1. razred, pa dalje vise nisam imao uvid u razvoj 2. razreda. Kasnije sam jos i napravio dugogodisnju pauzu, pa me sad interesuje:

- Sta je danas 1, a sta 2. razred - po zvanicnoj nomenklaturi

- Cemu mozes da se nadas u praksi (narocito me interesuju pravci prema Ljubljani, Sofiji i Bukurestu)

• Author

Primio k` znaju. :)

Hvala na odgovoru.

I jos jedno pitanje, posto znamo da su nase zeleznice u katastrofa stanju da li je ovaj salon samo konforan ili je ujedno i cist i uredan?

Primio k` znaju. :)

Hvala na odgovoru.

I jos jedno pitanje, posto znamo da su nase zeleznice u katastrofa stanju da li je ovaj salon samo konforan ili je ujedno i cist i uredan?

Imaš slike na http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=26&t=4126&st=0&sk=t&sd=a koje možeš videti ako se učlaniš na forum.

Aj' da probam da iskoristim ovo, da razjasnim neke termine koji se smatraju toliko elementarnim da nigde ne mozes naci specifikaciju (ja je bar nisam nasao na sajtu nase zeleznice)...

Kad sam bio klinac, kupei 2. razreda su imali 8 sedista od skaja, a kupei 1. razreda 6 sedista od pliša. Rano sam shvatio da se vise isplati 1. razred, pa dalje vise nisam imao uvid u razvoj 2. razreda. Kasnije sam jos i napravio dugogodisnju pauzu, pa me sad interesuje:

- Sta je danas 1, a sta 2. razred - po zvanicnoj nomenklaturi

- Cemu mozes da se nadas u praksi (narocito me interesuju pravci prema Ljubljani, Sofiji i Bukurestu)

Šta je drugi, a šta prvi razred - zavisi na šta naiđeš. Kod nas je, ukoliko su vagoni sa kupeima i u 2. i u 1. razredu 6 sedišta po kupeu, s tim što su sedišta u 1. razredu mekša i kupei su veći. Ukoliko su vagoni sa sedištima u otvorenom salonu (kao u autobusu) u 2. razredu ima 4 sedišta u redu (dva sa svake strane), a u 1. razredu 3 sedišta u redu (dva sa jedne i jedno sa druge strane) koja su nešto udobnija i šira nego u 2. razredu. U exYu zemljama je nasleđe vagona takvo da ima višak vagona 1. razreda, a manjak 2. razreda, pa se ponekad vagoni 1. razreda deklasiraju u 2., tako da ako imate sreće možete putovati kartom 2. razreda u 1. razredu.

Što se tiče vagona drugog razreda sa kupeima sa 8 sedišta, ona se još uvek poprilično koriste u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. Jedini vozovi u Srbiji koji imaju vagone sa kupeima sa 8 sedišta su noćni voz 340/341 Beograd - Budimpešta i voz 360/361 Beograd - Budimpešta jer za te vozove vagone dostavljaju Mađari odnosno Rumuni i to najgore koje imaju.