Jump to content

Featured Replies

Posted

To je fora kao sa zecom, stapom i sergarepom. Stalno nas mame, al nikako da dosegnemo tu EU. :potty: mi se i od njihovih i od nasih.

Nema tu šta da se DOSEGNE. Barem kada su ljudske slobode i mogućnost putovanja u pitanju, EU je korak unazad. Gomila besmislenih propisa koji enormno poskupljuju život, hiperregulacija svega i svačega. Svi vi koji putujete po Evropi dobro znate da u Evropi ne možete ni da zabodete šator gde hoćete, ni da siđete kolima s puta tamo gde vam se svidi. Malo morgen biste negde u Evropi mogli da organizujete tradicionalno planinarenje KPS  :bang: Dakle, Evropa = veliki brat na delu... Ali onaj pravi, Orvelov.

So, tresu mi se gaće i za njihove vize i za članstvo Srbije u njihovoj robijašnici. Ja bih još neko vreme da uživam u ovoj zemlji kojom može da se PUTUJE SLOBODNO i da me niko ne pita što si zabo šator ili zapalio logorsku vatru ovde ili onde.

EU nije Evropa. Evropa je kontinent i nista vise od toga, a ovde neki ljudi koriste rec Evropa u razlicitim kontekstima uglavnom vezanim za politiku. Evo npr 1941 godine, svi nasi susedi su bili saveznici ili clanovi Trojnog pakta, i svi nasi susedi su deportovali Jevreje u logore, jel to onda znaci da smo i mi to trebali da radimo zarad dobrosusedske saradnje. EU je jedna obicna politicko-ekonomska tvorevina ne preterano razlicita od slicnih istorijskih saveza. Sto se tice viza, nismo mi uveli njima vize, vec oni nama. Ja jesam za to da se moze slobodno putovati, ali ne po cenu bilo kakvog odricanja, jer po meni je sloboda kretanja osnovno ljudsko pravo koje ta ista EU ugrozava vec dve decenije uvodjenjem viza zemljama u kojima se losije zivi i zemljama koje vode politiku koja se suprotstavlja njihovoj. Povrh svega oni pokusavaju da ubede narod u tim zemljama, kao ovde npr, da su oni sami krivi za to. Sto je po meni vrhunac bezobrazluka. Naravno nasa drzava treba da se pozabavi korumpiranim policajcima koji na jugu izdaju Albancima pasose, ali to je ujedno i jedina stvar koju nasa drzava moze i treba da uradi po tom pitanju, a ostalo je njihova briga.

• Author

gosn.shofershajbna, slažem se 100%. Mnogi EU doživljavaju kao neko sveto pismo, dogmu koja ne sme da bude podložna preispitivanju, što opasno počinje da podseća na komunistička vremena, kada kritički osvrt na Partiju jednostavno nije bio moguć bez teških posledica, ili u najmanju ruku etiketiranja da si "antidržavni element". Tako se danas svima onima koji kritikuju EU i otvoreno tvrde da ne žele da Srbija postane član EU automatski lepi etiketa nacionaliste. Evropski zakoni i norme se proglašavaju za ideal, za nešto čemu bespogovorno težimo, što treba iz petnih žila da se napregnemo da usvojimo, a uopšte nije tako. Pogledajte Bugare i Rumune pa ih pitajte da li su im EU i novi zakoni doneli blagostanje, pitajte ih kako žive i kako vide svoju perspektivu. Pitajte ih kolike su im plate, koliki troškovi, pa to uporedite sa vremenom pre ulaska u EU. EU zakoni su užasno restriktivni i predstavljaju direktan atak na osnovne slobode pojedinca, što ja recimo sa svojom anarho-liberalnom orijentacijom (nikako nacionalističkom) apsolutno nisam spreman da prihvatim. Višak propisa nikoga na ovoj planeti nije usrećio, niti je nekome unapredio kvalitet života. Samo je povećao stepen KONTROLE nad stadom. U mnogim aspektima u zemljama EU stepen slobode je danas manji nego što je svojevremeno bio u Jugoslaviji pod Titom.

I zašto bismo se sada štrecali da li će neko da vrati vize za ulazak u tu tamnicu? Ne pada mi na pamet da bilo koga molim da me negde pusti ili mu dokazujem da, po njegovim kriterijumima, nisam "opasan" - tamo gde sam nepoželjan, neću ići. A EU će se i tako u narednih 10-15 godina sama od sebe raspasti.

Ih bre...

Pre svega Bugari i Rumuni su milijardu godina i bili daleko od te EU, tako da nisu upropasteni od njih...prica je sigurno dosta siroka i pitanje je da li prolazi cenzuru po pitanju politickih tema.

Evropa sigurno nije savrsena, ali kao sto je prema vama greska (svako protiv EU=nacionalista), isto tako je i od vas greska (svako za EU=idealista).

Ono sto je pozitivno od Evrope i na cemu ce sigurno istorijski biti znacajna, jeste cinjenica da je postala (a najverovatnije ce to jos jace biti) protivteza cuvenoj podeli na istok i zapad tj Amerika - Rusija...veliki deo sveta (onaj koji je nama najsimpaticniji, a politicki prilicno omalovazen) je kroz Evropu dobio mogucnost za saradnju, trgovinu i izbegavanje ustupaka i prilagodjavanja amerima i rusima...

EU, jos uvek nedozrela i nejaka, ima najveci problem u odnosu upravo sa Amerikom, kao i u shvatanju sopstvenog znacaja i velicine samih clanica...moguce je naravno da se sve zavrsi neuspesno, ali se ja iskreno nadam da ce EU ojacati daleko preko trenutne granice, a samim tim ce biti mnogo bolje celom covecanstvu.

Ovo sve pisem kao covek, a ne neki aktivista ili utopista...vesti ne pratim PRILICNO dugo.

@ gosn.shofershajbna i bluealek

Prijatelju, redovno poslovno posecujem Rumuniju i Bugarsku nekoliko puta godisnje. Svaki put kada odem tamo primetim ogromnu pozitivnu razliku u svemu u odnosu na prosli put.

@bluealek

Nalupetao si se gluposti a da nisi ni svestan koliko. Prvo sto primetis je sve vise i vise potpuno obnovljenih puteva. Sve je cisto, nema najlon kesa po drvecu, sve je na putevima obelezeno i sljasti, dok kod nas moras napamet da vozis, jer se linija ne vidi, a stubica sa strane nema, a znakovi su prljavi izlepljeni politickim plakatima i nevidljivi. Drugo sto primetis je ljubaznost na svakom mestu. Temisvar i region Timis ima toliko mnogo radnih mesta da je u svakom trenutku slobodno jedno 20%. Nezaposlenih NEMA. Posto im fali radnika, oni sada primaju radnike iz Kikinde i okolnih mesta. Plate su u Temisvaru oko 500€, dok kikindjani rade za oko 350€. Cene u Rumuniji su za nijansu vise nego kod nas... jedno 10%. Dok je Bugarska 10% jeftinija od Srbije. Plate u Bugarskoj su nesto nize (oko 400€) ali su skoro svi zaposleni. Treba otici na Crno more pa da vidis kako se radi turizam. Crnogorci treba da se pokriju usima. Kamate na kredite su upola manje nego u Srbiji. Kupac je za razliku od Srbije zasticen kao beli medved, i ne moze niko da ga prevari bez posledica. Od Nove godine do sada je otvoreno novih 30-tak Km autoputa od Sofije ka Crnom moru. A u Srbiji? 20 Km za godinu dana! EU sluzi necemu drugom, a to je pre svega sinonim za drzavu koja sluzi svog gradjanina, a ne obrnuto.

P.S. Treba da vidis pse lutalice u Bukurestu. Pun ih je grad, ali svaki ima mindjusu koja preko gsm veze obavestava centar za nadzor o kretanju, trenutnoj lokaciji, isteku vakcina, eventualno povisenoj temperaturi, kad ekipa veterinara locira bolesnog psa u metar i izlazi na teren da ga pokupi izleci i onda vrati odekle je pokupljen. Autobusi gradskog saobracaja sa monitorima, na kojima pratite na google mapu kretanje tog autobusa, mozete da vidite stanje kredita na vasoj voznoj karti (cip karta poput nase LK). Treba da vidite vozove koji su kao polovni dobijeni od zemalja EU a koji izgledaju kao svemirski brodovi, imate besplatan internet u skoro celom Bukurestu i svim vecim gradivima... E moj prijatelju. Prvo obidji zemlje o kojima pises, jer se vidi da davno nisi posetio Rumuniju i Bugarsku.

Da ni drzave EU nisu sjajne, govorii to, da je u Rumuniji registracija auta stravicno skupa, i sada se mnogo Rumuna prijavljuje da zivi u Bugarskoj i tamo registruje kola. I to tako traje vec sigurno godinu dana i vlasti ne reaguju. Glupost!

I jos je vazno da se kaze da i Rumunija i Bugarska uskoro ulaze u Sengen zonu.

Nezaposlenosti nema zato sto su svi pobegli napolje, kazu da je u Rumuniji od ulaska u EU vise od milion ljudi otislo iz zemlje. To je milion radno sposobnih ljudi, sto je u Rumuniji koja ima oko 20 miliona to dosta bitan procenat. Naravno primecuje se razlika izmedju Rumunije i Bugarske , nekad i sad. Razlika nije u tome sto su tamo politicari prestali da budu korumpirani, ili prestali da kradu pa sad pare idu za obnovu puteva, vec u tome sto su dobili kredite i pomoc iz evropskih fondova, krediti se vracaju sa kamatama, a pomoc se dobija onda kad se ispune odredjeni politicki ustupci zemljama iz EU, a verujem da vecina ljudi ovde konta koji ustupak mi treba da ispunimo da bi tamo usli i dosli do te obecane love, a vezan je za odricanje od izvesnog dela nase teritorije.

Prica se o dovodjenju investitora i otvaranju radnih mesta, investitora koji ce u buducnosti da kroje politiku ove zemlje zajedno sa ambasadorima i nasim korumpiranim politicarima onako kako im se svidja, tako da Srbija postane nesto slicno Indoneziji gde ce ljudi da siju patike za 20 dolara mesecno, dok ce i ono malo inteligencije koja ovde postoji da iskoristi svoj sengenski pasos i ode glavom bez obzira.

• Author

@bluealek

Nalupetao si se gluposti a da nisi ni svestan koliko. Prvo sto primetis je sve vise i vise potpuno obnovljenih puteva. Sve je cisto, nema najlon kesa po drvecu, sve je na putevima obelezeno i sljasti, dok kod nas moras napamet da vozis, jer se linija ne vidi, a stubica sa strane nema, a znakovi su prljavi izlepljeni politickim plakatima i nevidljivi. koji izgledaju kao svemirski brodovi, imate besplatan internet u skoro celom Bukurestu i svim vecim gradivima... E moj prijatelju. Prvo obidji zemlje o kojima pises, jer se vidi da davno nisi posetio Rumuniju i Bugarsku.

Govorim iz iskustva, a ne napamet. Prošle godine sam išao u Rumuniju, a i ove godine ću ići (ako me puste da uđem). Ima naš narod jednu poslovicu koja glasi "spolja gladac, iznutra jadac"  ;) . To o čemu ti pričaš je šminka, ono što se vidi spolja, stvari koje je omogućio hipertrofirani birokratski aparat i pristup čuvenim "evropskim" fondovima, zbog kojih Rumuni i Bugari, sa druge strane, plaćaju neuopredivo veće poreze i takse na sve i svašta, što i ovi naši nama, kao što znamo, uvode. Plate nominalno jesu nešto veće nego što su bile pre, ali su zato životni troškovi (pre svega finansiranje državne birokratije) enormno porasli, tako da je životni standard realno opao. Čipovane karte za autobuse nisu baš neka uteha.

Doduše, u Rumuniji i Bugarskoj proces ograničavanja slobode kretanja još uvek nije stigao tako daleko kao što je to slučaj u zapadnim zemljama EU, ali ih žestoko pritiskaju da to urade. Cilj je da kretanje po divljini bude apsolutno kontrolisano, da svaki kvadratni milimetar teritorije bude na ovaj ili onaj način komercijalizovan, da ti za svaki put ili stazu tačno propišu na koji način njime možeš da se krećeš, i koliko to košta. Uvodi se kompletan nadzor, gde će država u svakom trenutku znati gde si, šta radiš i svako tvoje nepostupanje po njenim nalozima biti u mogućnosti da sankcioniše. U EU je zabranjeno kampovanje, paljenje vatre u prirodi (čak i uz pridržavanje svih mera predostrožnosti), a i u Bugarskoj i Rumuniji je svake godine sve više područja nad kojima se uvode slični režimi, sve to, tobože, pod nekakvim "ekološkim" izgovorima.

A koliko su građani EU srećni zbog svega toga savetovao bih da priupitaš ljude iz Belgije koje sam upravo u aprilu ugostio na području Tare i Zlatibora, koji BEŽE u divljinu zemalja kao što je Srbija, dok još mogu i dok im se i ovde ne stegne ista omča oko vrata. Ako se to desi, verovatno će otići dalje, u Rusiju, centralnu Aziiju, bilo gde dokle još nije doprla ta birokratija Velikog Brata.

Možda ovo jeste priča koja zadire u vode politike, ali kada ti se politika tako bezobrazno umeša u život kao što je to ovde slučaj, kada ti se zbog politike do te mere sužava prostor da putuješ i radiš stvari koje voliš, da budeš slobodan i opušten, onda je jako teško biti "apolitičan".

EU je srbiji u poslednjih 10 godina , bespovratno poklonila 3 milijarde evra. To je vest od pre neki dan. Znaci jedini uslov je bio da se novac potrosi za ono za sta je dobijen. EU je dala pare kako Mrkonjic rece za ceo koridor 10. Znaci para ima a nigde koridora... Mislim da trazis trn u oku drugih pa i EU, dok ne vidis panj u oku Srbije. Misli da pricas o teoriji zavere koja moze da se siri do beskraja, a ja tvrdim da smo jedini krivci mi sami.

Primer.

Kod moje zgrade pored obicnih postoji i kontejner za PET boce, koji je poluprazan, ali je zato obican kontejner pun PET flasa. E sad me zanima zasto nam je ta EU kriva zbog toga?

Ja tvrdim da je problem azlianata u nasim glavama. Povede nas laka lova, i necija zvaka. A nigde nema rucka za dzabe.

Najgore je sto je svim tim jadnicima koji traze azil, neko dobro nalagao, organizovao putovanje i to im debelo naplatio. I taj ce ostati nekaznjen.

Mani se visoke politike i spusti se na nivo obicnog gradjanina. Vatra moze da se pali i u EU. U Sloveniji sam bio za prvi maj. Raspalili mi rostilj usred Jesenica, i zamisli niko nam nista nije rekao. I u sumi moze da se lozi, ali na posebno pripremljenim mestima, a ne kao u Srbiji, palis gde hoces, pa kad plane suma , zovemo ruski avion za gasenje pozara u pomoc...

• Author

EU je srbiji u poslednjih 10 godina , bespovratno poklonila 3 milijarde evra. To je vest od pre neki dan. Znaci jedini uslov je bio da se novac potrosi za ono za sta je dobijen. EU je dala pare kako Mrkonjic rece za ceo koridor 10. Znaci para ima a nigde koridora...

Upravo tako, i zato se ova ekipa na vlasti toliko kune u Evropu, jer Evropa puni NJIHOVE džepove. Ja od tih 3 milijarde evra nisam video ni dinara, štaviše država mi je na račun raznih novouvedenih ili uvećanih poreza, tobože usklađenih sa EU, u poslednjih nekoliko godina uzela nekih 5-6000 evra više nego što bi mi recimo svojevremeno uzela država pokojnog nam diktatora. Imam utisak da se ubijam radeći samo da bih zadovoljio njihove nezajažljive apetite, i od svega toga meni na kraju NIŠTA ne ostaje. Na momente pomišljam da bi mi bolje bilo da ne radim ništa, da ništa ne posedujem, da postanem klošar i živim od plodova koje mogu da uberem u šumi. Dok me jednog dana ne uhapse zbog "neovlašćenog kretanja" ili "branja zaštićenih vrsta" po šumi  :?

maj. Raspalili mi rostilj usred Jesenica, i zamisli niko nam nista nije rekao. I u sumi moze da se lozi, ali na posebno pripremljenim mestima, a ne kao u Srbiji, palis gde hoces, pa kad plane suma , zovemo ruski avion za gasenje pozara u pomoc...

Vatru pre svega treba paliti na mestima gde je to bezbedno, pridržavajući se svih pravila i mera predostrožnosti. Ljude treba edukovati kako da to čine, a ne jednostavno zabranjivati. Zabraniti paljenje vatre je glupost sličnog ranga kao kad bi sad recimo nekome palo na pamet da zabrani saobraćaj automobila po drumovima zbog rizika od sudara  :roll:

No mnogo smo počeli da se udaljavamo od početne teme... Možda da moderator ovu temu podeli u dve i preseli na prikladnije mesto?

Извини Чика симо али ако неко лупа глупости то си ти. И ја сам био у Румунији и Бугарској доста пута па не могу да кажем да сам стекао утисак да се боље живи, поготово у Бугарској. У Румунији старих распалих дачија има као код нас стојадина и југића. Говориш о добрим путевима у Румунији и Бугарској? Смешно! Румунија онолика земља, где наводно цветају руже готово да нема аутопут, а и у Бугарској је закрпа до закрпе и вероватно лошији од нашег аутопута. Аутобуси градског саобраћаја? Знам да се у Темишвару возе стари трамваји а аутобуси и тролејбуси су им добри, а ако ћемо искрено није ни у Београду лош превоз. Хајмо сад до Софије. Ја у Софији још нисам видео нормалан аутобус, о трамвајима и стању трамвајске пруге да не говорим. Од аутобуса највише има старих МАН-ова какви су се у београду возили 93. године. Тротоари у Софији доста лошији него у Београду, на сваком кораку вире оне коцке којима су поплочани па мораш да пазиш да не запнеш. Мислио сам да су најгори призори кад улазиш у Беогад возом али сам погрешио, има и горих. Седни у воз па иди до Софије. Причаш о бугарским возовима. Ако нису гори онда су барем на нивоу наших, тј. тешки распад, прљави и ишарани са свих страна.

Какво црно богатсво и презапосленост у Бугарској. Кад кренеш магистралом од Пловдива ка Свиленгрдаду готово испред сваке куће се продаје нешто, тј. разни сокови, сиреви, воће и поврће. Па да се има пара неби то продавали на баштенском столу. Једино си у праву за културу народа, тј. нашу некултуру и прљавштину на сваком кораку, али то ће се решити кад казна за бацање папирића буде 100 евра.

Још на крају да додам па пишући ово нисам имао намеру да вређам ни један народ или државу, већ само да напоменем да нисмо ми најгори. Упркос свему, ја сам се сваки пут одлично провео у овим земљама и посетићу их сваке наредне године макар једанпут.

EU je srbiji u poslednjih 10 godina , bespovratno poklonila 3 milijarde evra. To je vest od pre neki dan. Znaci jedini uslov je bio da se novac potrosi za ono za sta je dobijen. EU je dala pare kako Mrkonjic rece za ceo koridor 10. Znaci para ima a nigde koridora... Mislim da trazis trn u oku drugih pa i EU, dok ne vidis panj u oku Srbije. Misli da pricas o teoriji zavere koja moze da se siri do beskraja, a ja tvrdim da smo jedini krivci mi sami.

Ti stvarno mislis da neko tako poklanja i deli pare bez ikakvih ustupaka. Taj koji to radi ili ima debeli interes ili je totalno lud. Ja ne verujem da su celnici EU ludaci i mislim da za te pare koje daju uzimaju duplo. U nasem slucaju cemo te pare koje su nam oni dali, a nasi politicari podelili medju sobom platiti odricanjem od Kosmeta, koje se cvec dugo priprema u nasim pro- evropskim krugovima.

U EU je zabranjeno kampovanje, paljenje vatre u prirodi (čak i uz pridržavanje svih mera predostrožnosti)
Samo što se zakoni u EU primenjuju tako da ne ugnjetavaju čoveka, pa kao što je zabranjen prolazak kroz crveno svetlo, neće tebe policajac odmah kazniti osim ako baš nemaš sreće. Tako sam ja više puta bio opominjan u Sloveniji, a nikad nisam kažnjen. Za 1.Maj smo palili vatru u prirodi, misliš da je došla marica? I kampovali smo više puta van prostora za kampiranje (ustvari još nikad nisam bio u kampu), i nikom ništa. A za Slovence se još i govori da su malo zaj***ani po pitanju zakona, šta misliš kako je onda kod Italijana ili Španaca?

Dodjosmo konacno do zajednickog zakljucka. Nije problem u EU, nego u nama samima.

To je kljuc problema.

Kao sto Djindjic svojevremeno rece. Parafraziram: "Ako zelis da promenis zivot na bolje, u zemlji u kojoj zivis, najpre pocni od sebe."

• Author

A za Slovence se još i govori da su malo zaj***ani po pitanju zakona, šta misliš kako je onda kod Italijana ili Španaca?

Znam kako je kod Španaca. Tamo, slično kao i Belgiji, ne samo da ne možeš da kampuješ u divljini, već više NE SMEŠ da siđeš terencem sa asfalta sem na par mesta u zemlji, a i tamo ne pre nego što uplatiš neku paprenu taksu i uzmeš pravilnik na 10 kucanih strana. Rezultat - evropske agencije specijalizovane za organizaciju 4x4 tura izbrisale su Španiju sa spiska svojih destinacija i preusmerile fokus na Balkan. Jednu švajcarsku agenciju čije grupe vodim pre par godina su proterali iz Slovenije (bukvalno ih sproveli do granice), a turu po Hrvatskoj su skratili i proveli duplo više vremena u Crnoj Gori, jer su i Hrvati zabranili kampovanje po divljini. Ove godine na zapad Balkana i ne pomišljaju, već su fokus preusmerili na Rumuniju, Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru i Makedoniju. Nadam se da će biti dovoljno pameti u glavama ovdašnjih vlastodržaca da tu šansu za razvoj avanturističkog turizma kod nas ne ispuste uvođenjem besmislenih propisa. Naprave li oni istu glupost, Rusija, Turska i državice po Kavkazu će taj potez da dočekaju u sreći i veselju  :P

A za Slovence se još i govori da su malo zaj***ani po pitanju zakona, šta misliš kako je onda kod Italijana ili Španaca?

Znam kako je kod Španaca.

Jel znaš za ovu mapu koja pokazuje 600+ mesta gde možeš kampovati u divljini u Španiji? http://www.furgovw.org/mapa_furgoperfecto.php

Kao što sam rekao, jedno je zakon, drugo je da li se primenjuje. A za 4x4 nije ni čudno što ih ugnjetavaju kad svima idu na živce.

• Author

A za 4x4 nije ni čudno što ih ugnjetavaju kad svima idu na živce.

Izvini molim te, a zašto, tj. čime ti idu na živce? Baš me zanima da me prosvetliš. Možda i ti njima ideš na živce time što im hodaš ili voziš bicikl po putu? Osnovno pravilo za kretanje po prirodi jeste da pravo koje zahtevaš za sebe moraš da priznaš i drugome. Prilično je rasprostranjen egoizam među onima koji posećuju prirodu, odnosno želja da se sa staza "proteraju" svi oni koji se kreću na drugačji način od njih. A bez tolerancije nigde ne bismo stigli.

Evo ti malo edukativnog štiva koje smo postavili na sajt kada smo prošle godine osnovali klub, iz čega mnogi imaju šta da nauče. I o kampovanju, i o odgovornom kretanju po prirodi, a naročito o toleranciji:

http://www.jeep-club.rs/sta-je-jeep-club/tread-lightly/

Kad ja odem u prirodu onda zadnja stvar koju zelim da vidim jeste auto. Nema to veze sa tolerancijom, nego je lepo definisano ko moze gde da se krece. Za kola su izmislili auto puteve, tamo pesaci ne mogu uopste da hodaju/nisu tolerisani, pa izvoli i izivljavaj se nad asfaltom, a prirodu pusti na miru...

• Author

Chaba, da je tačno to što pričaš, terenska vozila uopšte ne bi postojala. Ona su konstruisana upravo zbog toga da za kretanje ne bi bili neophodni putevi. To što u poslednjih par decenija "terenci" predstavljaju svojevrsno sredstvo za lečenje kompleksa i virtuelno produžavanje pojedinih organa je fenomen koji ne treba da brkaš sa pravom namenom terenaca, mada su likovi koji ih nabavljaju sa takvim motivima značajno doprineli bujanju određenih predrasuda. Ali, terenac koji je zaista namenjen istraživanju prirode uvek ćeš već na prvi pogled po izgledu i opremi (a i po izgledu vlasnika) moći da razlikuješ od onoga koji služi za defile kroz "dolinu nojeva"  ;)

Goca je nedavno napisala jednu priču koja na fenomenalan način, iz ženskog ugla, dočarava tu razliku i draž istraživanja prirode terencem, pa ti toplo preporučujem da je pročitaš - možda barem malo drugačije budeš gledao na čitavu stvar posle toga:

http://www.jeep-club.rs/2011/03/putovanje-mimo-puteva/

Meni je recimo kretanje asfaltom krajnje dosadno, tamo nema šta da se vidi i otkrije, a gustina saobraćaja smara do bola. Zato za mene vožnja zaista počinje onog trenutka kada siđem s asfalta  :) . I ne samo vožnja, već i hodanje, osluškivanje, čitav taj ritual boravka u prirodi koji podrazumeva puno različitih stvari. A terenac je samo način da ponesem više stvari, da lakše podnesem promenljive vremenske prilike u različita godišnja doba, da za kraće vreme mogu da stignem dalje i da se zavučem na neka totalno divlja mesta, koja bi mi bila nedostupna kada bih morao do njih desetinama kilometara da hodam od najbližeg asfalta. Jednom rečju, nešto što prosto ukida sva ograničenja i čini da samo mašta bude granica onoga što se može isplanirati. Karta za totalnu slobodu kretanja  8-)

Iskreno receno, bilo kakvo vozilo, pa ni terensko, ne zelim da vidim u prirodi uopste! Valjda bi trebalo da se zna koji su putevi predvidjeni za voznju i dokle se sme i moze autom, koja mesta mogu posluziti kao izletista, gde se i kada se sme paliti vatra itd. Smatram da je to sasvim normalno i cudim se da ne postoji i kod nas neka zakonska regulativa po tom pitanju. Nije rec samo o zagadjenju prirode, vec o bezbednosti uopste, da ne nabrajam do cega sve moze doci.

@Блуеалек

Не знам колико си упућен али многи на овом форуму су загрижени противници вожње који чак не желе ни возачку дозволу да имају, што је у данашње време мени несхватљиво. ;)

@Блуеалек

Не знам колико си упућен али многи на овом форуму су загрижени противници вожње који чак не желе ни возачку дозволу да имају, што је у данашње време мени несхватљиво. ;)

Taj sam!  ;D Voleo bih da znam što/šta ti je neshvatljivo?

jako zanimljiva tema. jedna od retkih tema gde nemam svoj stav. u srbiji se situacija ne moze porediti sa zapadom jer je jako mali procenat ljudi koji provode vreme u prirodi. trenutno sam u australiji gde do sedmine stanovnistva deo slobodnog vremena provodi napolju, e sad zamisli sto bi od srbije ostalo kad bi samo jedan vikend napolje izaslo 1,5 milion ljudi. sledeci dan bi se mogla proglasiti ekoloska katastrofa.

prenecu vam situaciju iz ove zemlje, nije EU ali je pretpostavljam sistem slican kao i u EU, kanadi, islandu...

situacija se razlikuje od nacionalnog parka do nacionalnog parka, u nekima imaju staze za 4wd i sve je dozvoljeno a bio sam i u jednom gde moras nositi kantu za vrsenje nuzde i gde ne mozes silaziti sa posebne staze da slucajno ne bi ugrozio i zagadio staniste neke zasticene ribe koja zivi samo tu u okolnim potocima.

u parku gde se nalazi koscusko 2228 mnv, najveci vrh australije od 2000 m postavljena je metalna staza sa koje se ne sme silaziti da bi se zastitila posebna vrsta trave.

jedino zajednicko za sve parkove je da se placa ulaz,kampovanje i bilo koja vrsta aktivnosti. znaci nema nista za dzabe ali zato zahvaljujuci pravilnoj upotrebi novca moze naci i u najvecoj divljini toaletni papir i gas za rostilj. usput vatra je uglavnom zabranjena 9 meseci godisnje a negde i tokom cele godine.

ako prenesem situaciju kod nas i setim se reka krke i zrmanje gde se je staniste jedne i zasticene vrste pastrmke (salmo krkensis) i vidim porusene i devastirane kuce iz rata, napusteno selo na obali pretvoreno u deponiju naravno da sam spreman podrzati bilo koji EU zakon ma kako on suludo zvucao.

podrzavam bilo koji zakon koji ce resiti problem sporeta i frizidera kraj puta, kesa na drvecu i flasa u rekama. cak i po cenu slobode kretanja!

kako sam i sam balkanac kad dodjem u nedoumicu koja se postavi izmedju zdravog razuma (mog,naseg) i zapada automatski udarim kontru sam sebi znajuci da gresim i ne znajuci to.