Jump to content

Featured Replies

ne! lovacka dozvola ide uz dozvolu za oruzje koja se dobija lako uz uverenje o nekaznjavanju i psihickoj uracunjivosti. lov na kengura je zabranjen osim u izuzetnim situacijama kad procene da su zbog velikog broja,bolesti itd opasni za prirodnu okolinu. mada ako ti je do ubijanja kengura samo upali duga svetla i provozaj se kroz pustaru,naravno uz obavezno vezanje i osigurano auto :)

@Блуеалек

Не знам колико си упућен али многи на овом форуму су загрижени противници вожње који чак не желе ни возачку дозволу да имају, што је у данашње време мени несхватљиво. ;)

Taj sam!  ;D Voleo bih da znam što/šta ti je neshvatljivo?

Има више разлога. Ево неких: зато што не живимо на планинском селу у 1897 години па да цео живот проведемо у истом, зато што је данас потребно превести се брзо са једног места на друго не зависећи од других (у овом случају јавног превоза), зато што је не дај Боже потребно брзо пребацити некога до болнице, зато што је потребно себи и својима олакшати живот (неће ме нико убедити да више воли да се вози у аутобусу градског превоза са ознојаним, смрдљивим људима који још до тебе седе у шортсу и гребу те длакавим ногама, такође ме нико неће убедити да је малом детету лепше да се вози у истом негу у колима), зато што аутомобил пружа слободу кретања и улива сигурност у много чему...

Postoje bicikli za brz prevoz sa jednog mesta na drugo (u gradu je ponekad cak brze ici biciklom nego kolima), za hitne slucajeve je bolje zvati taksi a ne muciti se da upalis svoja kola pa da trazis parking mesto, za duza putovanja je jeftinije ici busem/vozom/avionom/brodom nego kolima gde bi placao putarine, kazne, nervirao se, pa bi se i izmorio nakon 10 sati voznje i vozac naravno ne sme da pije pa je onda neugodno i za ostale... Jedino ako imas malo dete onda bi recimo razumeo, samo sto pretpostavljam da vecina na forumu nema malo dete. A i sumnjam da bi malo dete uzivalo da ga vozis kroz sumu u nekom dzipu.

Najsmesnije mi je kad ljudi govore da auto donosi slobodu kretanja, a ustvari svi se nerviraju i ograniceni su zbog saobracajnih znakova, policije, drugih vozaca, propisa itd. Imas onu sliku, sad ne mogu da nadjem, kad pokazuju razliku izmedju pesaka i vozaca. Kad se dva pesaka slucajno udare na ulici, obojica se izvinjavaju, a kad se dva vozaca skoro udare, obojica j*** m**** jedni drugima. Pa onda jos imas malo dete nazad da "uziva" i uci komunikaciju od tebe...

Возити бицикл по граду и завршавати свакодневне обавезе може да буде једноставно у Зрењанину. Намерно њега наводим јер ми је ћале одатле па пролазим кроз њега једном недељно. Баш да видим ко ће бициклом свакодневно да преваљује 15 или више километара у Београду а да то не подразумева рекреацију већ одлазак на посао, факултет, у провод и слично. У животу нисам сео у такси јер бих за деоницу на којој бих потрошио 200 динара горива платио најмање 800. Путовање на дуже дестинације средствима јавног превоза не мора да буде јефтине увек, чак путовање колима може да буде вишеструко јефтиније уколико се возе 4 особе. Знам по себи да увек изађем сломљен, изнемогао и прљав након целодневне вожње возом или аутобусом, а путовање истим траје доста дуже.

Ја не видим шта је смешно у вези слободе кретања. Са помињањем саобраћајних прописа, полиције и других учесника у саобраћају сам себе демантујеш јер су и аутобуси и возови обавезни да поштују исте. Седни у београду у возило градског превоза, вози се неколико станица па ћеш видети шта су псовке. Већина возача у јавном превозу су најбољи учитељи на свету. А сад ми још реци да никад док си у делу дана са најгушћим саобраћајем чекао аутобус ниси помислио:''Ех да сам пошао колима или да сам у колима''? Јесте, у оваквој ситуацији су заглављени и ауто и аутобус али је сигурно лепше у том тренутку бити у колима него у бусу.

Mene zanima da li je "blistava" ideja o zabrani voznje posle 11 (ili 12) za one koji su tek polozili bez nekoga starijeg jos jedna od "brilijantnih" ideja EU ili je to samo kod nas? Nije mi jasno sta se time dobija osim vece mogucnosti da vas neko siluje, da vas napadnu psi (kojih je u Beogradu sve vise) i sl. Nije mi jasno iz prostog razloga jer je nocu mnogo bezbednije voziti, manja je guzva, a da imamo nekoga starijeg sa nama sigurno nam ne bi trebao ni auto jer bismo kuci mogli i pesaka il gradskim prevozom. E, da stvar bude jos interesantnija neko od isto tako pametnih se i setio da ukine popust na poziv za voznju taxijem, tako da vas pet minuta voznje kosta vise nego cela noc u klubu  :bang: :bang: :bang: !!! Od zabrana muzike i rada kafica, podaje alkohola posle 10 i svega ostalog dodjosmo i do toga da bi trebalo zaustaviti bilo-koji taxi, jer koliko izgubimo para na poziv, a opet nam ne daju popust, a "divlji" taksisti su na svakom koraku. Sve u svemu izgleda da je nevazno oce nas ko napasti, silovati, oteti... vazno je da mi imamo zabranu alkohola posle 10 i voznje posle 11, a za ljude koga briga, zar ne??? :maddd: :maddd: :maddd: :maddd:

P.S. na TV-u je bilo da svi taxi prevoznici ukidaju popust na poziv a u reklami za Maxis taxi kazu da oni imaju popust (da li je reklama stara il oni imaju popust i dalje, ako neko zna neka javi  ;)

To sto Beograd nema dobro razvijen saobracajni sistem je posebna tema i nema veze sa velicinom grada. U vecini gradova razvijenog sveta postoje biciklisticke staze, pa tako i u Berlinu, Kopenhagenu ili Amsterdamu gde veliki broj ljudi ne ide autom na posao zato sto 1. duze traje, 2. nije zdravo za okolinu, 3. nije zdravo za tebe. Ako je grad bas ogroman onda se koristi metro, a ne auto.

Zaista ne mogu zameriti ljudima koji u Beogradu poseduju i koriste automobil. Beograd kao grad aktivno razvija automobilski koncept u saobracaju i vec decenijama je posredi takmicenje ko ce vecu glupost napraviti i jos vise unazaditi grad. U Becu bicikl+metro...ne secam se kad sam usao u auto (tu mislim na gradsku voznju). U Bgu...ne secam se kad sam izasao iz auta  :(

@Блуеалек

Не знам колико си упућен али многи на овом форуму су загрижени противници вожње који чак не желе ни возачку дозволу да имају, што је у данашње време мени несхватљиво. ;)

Taj sam!  ;D Voleo bih da znam što/šta ti je neshvatljivo?

Има више разлога. Ево неких: зато што не живимо на планинском селу у 1897 години па да цео живот проведемо у истом, зато што је данас потребно превести се брзо са једног места на друго не зависећи од других (у овом случају јавног превоза), зато што је не дај Боже потребно брзо пребацити некога до болнице, зато што је потребно себи и својима олакшати живот (неће ме нико убедити да више воли да се вози у аутобусу градског превоза са ознојаним, смрдљивим људима који још до тебе седе у шортсу и гребу те длакавим ногама, такође ме нико неће убедити да је малом детету лепше да се вози у истом негу у колима), зато што аутомобил пружа слободу кретања и улива сигурност у много чему...

U svakom gradu gde postoji mreža metroa, gradske železnice ili kvalitetno razvijena mreža tramvaja brže je tim vidom prevoza nego automobilom. Probaj da za 11 minuta u vreme špica dođeš od Vukovog spomenika do buvljaka na NBG-u. Vozom koji u špicu ide na svakih 15 minuta, a van špica na pola sata stižeš za 11 minuta...

Ma dajte bre ljudi, moja iskustva su potpuno drugacija: spavao sam u centru Berlina, ispod TV tornja, u Kosicama pored pumpe, u Belgiji isto, u Krupini na autobuskoj stanici; nekad sa satorom nekad ne. Ortaci su spavali u Barsi u satoru u parku i u Sarajevu pored Bascarsije. Problema nikad nije bilo u mom slucaju, a u njihovom policija ili obezbedjenje im je reklo da se do nekog vremena tj. 5-6 ujutru npr. sklone odatle...

Возач сам више од десет година и практично сам рођен у колима: када је ћале долазио по кеву у породилиште, прво је мене ставио на задње седиште потом отишао 10м по кеву и како еј затворио врата од узбуђења заборавио је кључ у колима, тако да је деда морао да долази са терезвним кључевима.  ;D

Дакле, велики сам заговорник аутомобила, али не по сваку цену. У центар Београда је лудо ићи колима ако се задржаваш више од 2-3 сата. Све остало је скоро па и јефтиније. До Бановог брда ми треба 15мин у шпицу и 200 динара за гориво. Аутобусом бих платио карту 100 динара, јер немам маркицу (немам потребу за свакодневним коришћењем јавног превоза). Дакле за 100 динара вишка, возим се и уживам... што није битна ставка, колико је битно то што стигнем брзо.

Е сада, за путовања ван града, кола су закон и нема шта више да се приговори. На посао идем аутобусом јер радим у центру града и стижем скоро исто као и колима а не морам да паркирам. Све остало је аутомобил.

Све што је Милоица написао, потписујем.

Еколошки аспект нећу да коментаришем, то је бесмислица за доконе самосвесне назови екологе који купују воду у флаши. ;D

• Author

Kompleksi igraju jaku ulogu kod onih koji sebe smatraju za "ljute protivnike" automobila. Većina zapravo podsvesno veruje da im je automobil nešto nedostižno ili preskupo za registraciju i održavanje, pa da bi se osećali bolje sad oni kao ne koriste automobile "iz principa" i razvijaju oko toga nekakvu veliku ekološku filozofiju. Jes, nije nego. Ne vole da ih vide zato što ih podsećaju na nešto što doživljavaju kao nedostižno, na neke elemente komfora koje sebi ne mogu da priušte. I ja sam kao klinac glumio "vatrenog bajkera" i nekakvog kao proterivača automobila iz gradova i sa drumova, pa je došlo vreme da shvatim da su to detinjarije, što će i većina junoša ovde shvatiti - neki pre, neki kasnije (verujem da je većina sagovornika ovde u proseku duplo mlađa od mene).

Ovde smo priču raširili u raznim smerovima. Što se saobraćaja u gradovima tiče, priča je vrlo jednostavna - čovek koristi ono sredstvo koje lično doživljava kao praktičnije. Ako koristeći neko od njih doživljava kao mazohističko, ili preskupo, teško će ga bilo ko naterati da ga koristi. Ja lično uopšte ne insistiram na vožnji automobila po gradu (niti sam ga u tu svrhu kupio) i uvek koristim smislenu alternativu, kada ona postoji. Kada to vremenske prilike ili plan dnevnog kretanja dozvoljavaju, ne ustručavam se da na posao (inače udaljen od kuće 12-16 km, u zavisnosti od maršrute) odem biciklom. Često to, iz raznih razloga, nije moguće ili praktično. Na primer, pedaliranje po kiši kroz grad je zaista težak mazohizam, em kisneš usput, em na odredište stigneš usvinjen. Ili recimo kad moram da nosim sa sobom neki teret koji nije praktično poneti na biciklu, a to je relativno često. Ponekad posle posla treba da odem na još nekoliko mesta, a često na tim mestima ne postoji bezbedan način za ostavljanje bicikla - ne pada mi na pamet da ga ostavim negde gde ne znam da li ću ga posle toga zateći. Gradski prevoz je u Beogradu očajan, spor, neudoban, neklimatizovan, pretrpan, jednom rečju, nešto što čovek zaista koristi u krajnjoj nuždi kad nema bolju alternativu. Po centru grada najradije idem pešice, jer automobil nije od neke velike koristi, a problemi sa parkiranjem dodatno obeshrabruju njegovo korišćenje. Da Beograd ima neki udobniji, brži, jeftiniji način da od kuće do posla stižem, verovatno bih koristio njega, ali za sada ga nema.

Dakle zaista, nema tu neke velike filozofije - verujem da svi ljudi odvagaju sve mogućnosti i odaberu onu koja im je najkomfornija, odnosno najprimerenija njihovom budžetu. Napravite kvalitetniju infrastrukturu javnog transporta u Beogradu, pa je vrlo moguće da ću u kola sedati samo kad treba da krenem negde na put.

Generalno ne spadam u one koji imaju neku fiksaciju i vatreno brane ovaj ili onaj način kretanja, jer iskreno verujem da za svaki od njih postoje situacije u kojima je najprimereniji. Optimalno je kombinovati različite načine kako biste izvukli maksimum i iz destinacije i vremena kojim raspolažete, maksimizujući doživljaj. Hodanje, bicikliranje i vožnja automobila za mene su neraskidiva celina, sastavni deo normalnog života. Ako ponovo dođem u situaciju da nešto od toga sebi ne mogu da priuštim, neću početi da izigravam nekakvog "vatrenog ekologa", nego ću lepo da priznam da sam švorc, da nemam kinte za gorivo i registraciju i da mi je silom prilika bicikl ponovo jedino dostupno transportno sredstvo sa točkovima.

Uostalom, koga zanima moj stav po svim ovim pitanjima i lične preference, može da pogleda sadržaje Freebikinga, tamošnje putopise, foto albume, možda mu iz toga neke stvari postanu jasnije. Bicikl jeste najlepše sredstvo za kretanje kroz prirodu, nešto što veoma nadahnjuje, što me je uopšte inicijalno nagnalo da davne 1998. pokrenem sajt o putovanjima po prirodi, ali nije za svaku bogovetnu priliku i svaki  plan putovanja do neke destinacije i po njoj.

• Author

za duza putovanja je jeftinije ici busem/vozom/avionom/brodom nego kolima gde bi placao putarine, kazne, nervirao se,

Ako se u kolima voze bar 2-3 čoveka, niti je jeftinije, niti je brže, niti je komfornije. A za mnoge zamisli je i NEMOGUĆE. Hajde mi objasni kako bi, recimo, imajući na raspolaganju samo vikend, busem/vozom/avionom/brodom stigao iz Beograda do Jelovice na Staroj planini, popeo se s te strane na Kopren prošavši pored onih silnih vodopada o kojima je zeppelin i ovde na forumu izvestio, i pre ponedeljka se vratio u Beograd?

Hoćeš da ti kažem šta bi se desilo? Dotaljigao bi se nekako do Pirota, onda bi čekao satima na polazak nekog autobusa ka nekom od sela duž Visočice, stigao na 20 km od tačke do koja bi inače mogao da stigneš terencem, i kada bi se pešice napokon dokopao polazišta, tj. tačke od koje zaista ima smisla pešačiti, bilo bi već krajnje vreme da kreneš nazad da bi na vreme stigao da se vratiš kući (a onda bi verovatno morao pešice dodatnih 35 km do Pirota, jer do sutra nema autobusa koji se vraća za Pirot). Sve to podrazumeva i da kisneš kad ti se ne kisne, da budeš u nadljudskoj fizičkoj kondiciji da bi mogao da pretabanaš sve to što treba, a da bi stekao takvu kondiciju moraš da budeš dokon i da dnevno ulažeš bar 3-4 sata u intenzivan fizički trening.

Ovo je samo jedna od destinacija koja ti je realno nedostupna ako nisi motorizovan, mogu da ti iskopam takvih na stotine, samo u Srbiji. Uostalom, prekopaj malo po mojim foto albumima, prebroj u njima razne egzotične destinacije za koje niko ne zna i reci mi iskreno ko bi, na način koji ti sugerišeš, uspeo sve da ih poseti sa tempom od bar 2-3 mesečno? Mislim da zaista nemaš načina da osporiš činjenicu da terensko vozilo širi mogućnosti istraživanja i putovanja i čini dostupnim mesta koja bi ti bez njega bila nedostupna.

pa bi se i izmorio nakon 10 sati voznje i vozac naravno ne sme da pije pa je onda neugodno i za ostale...

Ne znam kako tebi, ali mene mnogo više izmori 30 sati klackanja sredstvima javnog transporta uz udisanje tuđeg znoja nego 10 sati upravljanja klimatizovanim automobilom zavaljen u savršeno udobno sedište (a odnos vremena koje ti je potrebno od tačke A do tačke B automobilom i autobusom je otprilike 1:3). A ako još treba da brinemo i o potrebama alkoholičara, to već postaje ozbiljan problem  ;) Meni je koka kola najveći porok.

Jedino ako imas malo dete onda bi recimo razumeo, samo sto pretpostavljam da vecina na forumu nema malo dete. A i sumnjam da bi malo dete uzivalo da ga vozis kroz sumu u nekom dzipu.

Ne, nego bi baš uživalo da ga teraš da hoda 50 kilometara kroz džunglu? Hajde odrasti.

Najsmesnije mi je kad ljudi govore da auto donosi slobodu kretanja, a ustvari svi se nerviraju i ograniceni su zbog saobracajnih znakova, policije, drugih vozaca, propisa itd.

Ako imaš neki problem sa poštovanjem propisa, to je razlog više da što pre siđeš sa druma - tamo nema ni saobraćajnih znakova, ni policije, a uglavnom ni drugih vozača  8-) Čak ne moraš da imaš ni vozačku dozvolu, niti automobil mora da ti bude registrovan. Ili u prevodu - POTPUNA SLOBODA. Niko te ne cima, nema nikoga da te nervira, ne gledaš oko sebe unezverene face koje gledaš po gradovima i drumovima.

Nisi mi odgovorio čime to terensko vozilo zagađuje prirodu? Iza terenca u prirodi praktično ne ostaje nikakav trag, što se na primer ne može reći za teške kamione, bagere guseničare i šumske traktore sa lancima koji se koriste za eksploataciju šuma.  Oni zaista dovode do totalne devastacije prirode (i to pod patronatom države), a samo jedno od tih vozila za jedan radni dan u šumi oslobodi više čađi i ugljen dioksida nego što prosečan terenac može da proizvede za godinu dana stalnog odlaženja u prirodu vikendom.

Dokle god država zbog enormnog profita koji se ostvaruje eksploatacijom šuma ne dovodi u pitanje tu praksu, dokle god zbog enormnih para koje joj ostavljaju ubice životinja njih pušta da rovare gde god požele, a s druge strane pričaju o nekakvom ograničavanju pristupa prirodi miroljubivim i ekološki svesnim ljubiteljima prirode koji ništa ne ubijaju, ne uništavaju i ne ostavljaju otpatke za sobom samo zato što žele pravo da se po toj prirodi kreću na način po svom izboru, smatraću to za vrhunac licemerja.

Suština te želje je ostvarivanje potpune kontrole, uskraćivanje prava tebi kao pojedincu da imaš jednake mogućnosti kretanja kao i njihovi nadzornici. Potpuno potčinjavanje ljudi. Ne mislim ni da je koncepcija zaštitarstva po kojoj funkcionišu nacionalni parkovi širom sveta ispravna. Najbolji način da se priroda zaštiti jeste da institucije što manje glume njeno štićenje. Od nastanka ove planete dešavale su se razne kataklizme, ledena doba, nestali su dinosaurusi, nestale su hiljade životinjskih i biljnih vrsta kao posledica normalne evolucije. Čovek je isuviše mali da bi na to zaista mogao da utiče, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Evolucija živog sveta će nastaviti nekim svojim neminovnim tokom, a većina tzv. "ugroženih" vrsta neće biti sačuvano ni njihovim stavljanjem pod stakleno zvono. Pokušaj čoveka da menja tok evolucije je jednostavno neprirodan. Kao što je i trip čitava priča o smanjivanju emisije CO2 kod automobila u svetlu činjenice da 95% emisije CO2 na ovoj planeti potiče iz okeana. Da neće možda da isuše okeane?  :P

Све што Блуалек каже, дуовоме, јесте истина! ::crazy:

Сад озбиљно... поготову за загађење околине. Никад боља маркетиншка превара за ваљање "зелених" технологија. Бојим се да ће мало почети да јењава, с обзиром на тренутно пољуљану нуклеарну перспективу струје.

• Author

Btw kanda ćemo opet morati da delimo temu, ovo je sad već diskusija o prevozu, a ne o EU :)

Problem sa forumskim načinom komunikacije i insistiranjem na striktnom držanju teme je što postoje teme koje su neminovno povezane, koje se u prirodnom toku misli i izlaganja dotiču. Ako bismo se striktno držali principa da se za svaku srodnu temu otvara nova diskusija, imali bismo poruke pune linkova ka drugim temama, gde bi se ljudi opet gubili u pokušaju da pohvataju rasute misli po raznim temama  8-) .

Konkretno, ovo je počelo od priče o restriktivnim propisima EU, a ti propisi su veoma fokusirani na ograničavanje slobode kretanja korišćenjem kvazi-ekološke argumentacije. Dakle sve je povezano i mislim da bismo preteranim rasparčavanjem samo umrtvili diskusiju. Doduše, ne insistiram da tu ima još bogzna šta da se kaže, samo obrazlažem svoja gledišta.

Kako godine odmiču u Evropi postaje prilično rasprostranjeno žigosanje po "antiekološkoj" osnovi. Imao sam prilike da slušam iz prve ruke, od građana EU, kako terorišu ljude. A ekologija kako je danas koncipirana u Evropi sve više se pretvara u nekakvu pseudoekološku diktaturu, sredstvo koje su ljubitelji diktature videli kao najmoderniji i najzahvalniji način da se danas ljudima zapuše usta. Dogme koje propagiraju su zapravo čist bullshit sa gomilom logičkih rupa i samo zloupotrebljavaju iskrenu ljudsku želju za zaštitom prirode. Dovoljno je da vidite kako razni domaći "ekološki" pokreti i NVO sasvim udobno žive na sisi evropskih fondova da bi postalo jasno da se tu radi o malo jeftine propagande zarad postizanja cilja "lezi lebu da te jedem"  pijjj

А чудо је како љути противници употребе аутомобила воле да стопирају и да их други возе. :P

Ma dajte bre ljudi, moja iskustva su potpuno drugacija: spavao sam u centru Berlina, ispod TV tornja, u Kosicama pored pumpe, u Belgiji isto, u Krupini na autobuskoj stanici; nekad sa satorom nekad ne. Ortaci su spavali u Barsi u satoru u parku i u Sarajevu pored Bascarsije. Problema nikad nije bilo u mom slucaju, a u njihovom policija ili obezbedjenje im je reklo da se do nekog vremena tj. 5-6 ujutru npr. sklone odatle...

Ja sam u Drezdenu legao na klupu da malo dremnem, na zeleznickoj stanici i dosla je policija, pregledali su mi papire i rekli da tu ne mogu da spavam. U Hrvatskoj na obali smo divlje kampovali 11 dana i bas je ono bila frka, morali smo novu da dizemo sator, dok je danju bio spusten da se ne vidi iz daleka i svi su nas cimali kako ce nas navatati i kazniti. U Burgasu u Bugarskoj u nekom parku ispred zeleznicke smo spavali i bila je fora cim legnes se opruzis na klupu dolazi neki lik iz obezbedjenja i i tera te da sednes, kaze: zabranjeno lezati na klupi.