Jump to content

Featured Replies

Posted

Za jedno mesec dana leteo bih do Toronta, i ostao tamo dva meseca. Interesuje me iskustvo ako ima neko ko je leteo tako otkad su za hrvatske pasoše ukinute vize. Znam da se na aerodromu prolazi neka imigraciona procedura, ali mi nije jasno šta je to -  da li je to neki intervju, neko cimanje, traženje potvrda i papira, itd? Ne bih baš da bacim 800 eur.

Ja mogu da ti odgovorim kako izgleda sa Amerima, a pitaću danas/sutra i dečka koji je sada Kanađin, ali naš čovek i koji je došao da živi ovde... Pitaju te koliko planiraš da ostaneš, čime se baviš, kod koga ideš, čime se taj bavi i da imaš adrese. Verovatno će biti i pitanje o parama ako kažeš da ostaješ na duže. Eto za sada toliko

Evo da ti odgovorim iz prve ruke jer zivim u Kanadi i cesto putujem. Imigraciona procedura nije nista vise od popunjavanja parceta papira koji ces dobiti u avionu par sati pre sletanja a gde te pitaju da li nosis nesto od alkohola, duvana i hrane. Dozvoljeno je nositi jedan boks cigareta (ako pusis preporucujem da poneses boks u koferu i par paklica po dzepovima jer su ovde cigarete veoma skupe), dve 0.75L flase vina i original zapakovane grickalice za uz put. Ne preporucujem da nosis "domacu" hranu jer ce ti je uzeti ako je prijavis, ako ne prijavis ce ti je uzeti uz 400 dolara kazne i u tvom slucaju zabranu ulaska u zemlju. Prilikom pasoske kontrole trazice na uvid popunjen formular i pasos i pitace za adrese i telefonske brojeve osobe kod koje ides u posetu, koliko ostajes i svrhu putovanja, i ako putujes nekud dalje iz Toronta kako nameravas to da uradis (u slucaju da osoba kod koje ides ne zivi u Torontu) . Odgovor je uvek "turisticka poseta" i da te ta i ta osoba ceka tu na aerodromu i da ces dalje sa njom (njim). Nikakav poseban intervju, kao i svaki prelazak granice, jedino mogu da ti kazem da su Kanadjani generalno veoma raspolozeni za pricu (prijateljsko caskanje iako te vidi prvi put u zivotu) pa nemoj da te iznenadi ako carinik pocne da pita sve i svasta. Ja zivim na sasvim drugom kraju Kanade ali ako te put nanese na ovu Pacificku obalu, javi se pa da vidimo sta moze da se organizuje  :pivoooo::eat::kamp:

Srecan put i samo opusteno i bez nervoze.

• 1 month later...
  • Author

Evo da napišem kako je prošlo; inače još sam u Kanadi. Dakle, u avionu sam popunio formular i upisao da uvozim hranu (poneo komad sudžuka), a skroz sam smetnuo s uma da mi je rzoran napomenuo da ne nosim hranu. Na pasoškoj kontroli me samo rutinski pitala za svrhu putovanja, kod koga idem i koja je to hrana koju unosim (napisala je 'beef sausage' na formular). Pokazao sam joj papirić sa imenom, telefonom i adresom prijatelja u Torontu, i to je samo pogledala jedan sekund i zahvalila se, ništa nije zapisala. Sledeće je carinski pregled gde je lik tražio da mu pokažem tu hranu i ljubazno se zahvalio i pohvalno izrazio što sam to prijavio jer su kazne velike. I to je bilo sve, nije ni pogledao šta drugo imam u torbi niti u rancu. Više nego komotan ulaz. Osim toga, nisam video službenika starijeg od 30 godina, a šaltera je bezbroj. Rade expresno. Eto možda neko ovo jednog dana izgugla, pa mu bude od koristi :)

Sto se unosenja hrane u Kanadu tice, znam da neki ljudi iz mog kraja, kad god dodju u Srbiju, ponesu 23kg rolovanog sira u povratku. Koliko sam shvatio, prijave i sve prodje ok. Jednom prilikom su zaboravili da prijave, pa mozete misliti frku i paniku kad su sluzbenici videli na skeneru rolne sira i na sta im je to licilo ;D Ne znam, doduse, kako se taj slucaj zavrsio, da li su platili kaznu, ili su im oduzeli robu ili sta.

• 4 years later...

Pozdrav svima.Planiram da odputujem za Kanadu na neki vremenski period i pokusam da zaradim nesta,Zivim u Srbiji ali imam hrvatski pasos ,koliko znam sa njim mogu u Kanadu bez vize kao turista i imam pravo da ostanem do sest meseci.Posto u toj zemlji nemam nikog svog nego idem na blef zanima me sta da kazem na kanadskom aerodromu kad sletim onim sluzbenicima sto postavljaju pitanja gde ides,kod koga ,na koi vremenski period...posto sam cuo da imaju pravo da me vrate ili daju boravak na samo mesec dana.ako neko ima iskustva oko toga molim za pomoc