Jump to content

Featured Replies

Posted

situacija je sledeca : imam boravisnu vizu (studiram u nemackoj) na 6 meseci,koja istice u junu. da li cu moci da putujem letos negde po zemljama sengena? da li je onih 90 dana koji su dozvoljeni u okviru 6 meseci uracunato u tih 6 meseci pokrivenih boravisnom ? ambasada u beogradu je rekla da nema problema sto se tice daljih putovanja, dok su u nemackoj njihovi sluzbenici tvrdili drugacije,tj da moram da sacekam 3 meseca do sledeceg putovanja.

da li je neko imao slican problem? zna li neko kome se obratiti (ambasada,imigraciono,mup, neko drugi) kako bi se doslo do sigurne informacije? bicu vam veeeoma zahvalan za bilo kakvu pomoc!

E i ja imam slicno pitanje. Imam studentsku vizu koja mi istice 18.6. ali bih ostao jos neke 2-3 nedelje u EU pa me interesuje da li moram da izlazim i vracam se da mi opet lupe pecat ili ...?

E i ja imam slicno pitanje. Imam studentsku vizu koja mi istice 18.6. ali bih ostao jos neke 2-3 nedelje u EU pa me interesuje da li moram da izlazim i vracam se da mi opet lupe pecat ili ...?

Bolje lepo izadji zadnji dan,a posle isteka vize ti se tretiraš kao i ostali gradjani Srbije,bez ikakve vize..Putuješ i dalje ali paziš u narednom periodu koliko dana ćeš se zadržavati..

• Author

pa upravo to je i pitanje,da li mozemo nakon isteka boravisne da putujemo normalno? to bi znacilo da tih 90 dana nije uracunato u boravisnu?

jel ima neko proverenu informaciju da li MORAM da izadjem iz EU posle isteka boravisne pa potom da udjem ?

• 2 weeks later...

Logično je, mire, da moraš. U tom dokumentu ti PIŠE do kog datuma možeš da boraviš u EU, zar ne?

Ponovnim ulaskom prelaziš u kategoriju turističkog boravka u EU.

i jel zna neko koji mi je najblizi izlaz iz EU u okolini Maribora? Kad da izadjem, pre ili posle 18-og? Jel mislite da ce mi praviti problem na grani ako izadjem i odmah se vratim? Sta da kazem granicarima?

Ormož ili Macej, ka Hrvatskoj.

Recimo izađeš na G. Maceju a sutradan uđeš ma Ormožu. Ili se vratiš preko Mađarske.

Ne kažeš im ništa, samo odgovaraš na pitanja.

A šta je 18-tog?

Tad mi istice boravisna a i ima u Sloveniji neka zurka bas 18-og i moram da budem na njoj. Jel mislite da me nece pustiti ako odmah probam da se vratim na istom granicnom prelazu?

Ti izadji 15og, recimo, pa se vrati 16og ujutru! A i ne znam zasto te ne bi odmah pustili, ako ne krsis nikakav zakon? Ako te i pitaju nesto, reci istinu, ne pravis ti nikakav prekrsaj time.

Ne moraš ni da izlaziš iz Šengen zone, ovde je to možda i najbolje objašnjeno:

http://www.mzv.cz/taipei/en/visas_and_consular_information/long_term_residence_permit_for_the/student_long_term_residence_permit_most.html

"What should I do, if I want to stay in CR or travel in other Schengen states after the expiration of my residence permit ? Do I have to leave CR or Schengen and come back as a tourist in visa waiver program?

Time spent in CR for residence permit is not included to visa waiwer program. If you are a holder of taiwanese passport with ID number, you can stay in CR or other Schengen countries without leaving and continue to stay as a tourist for other 90 days in 180 days period, after your residence permit expires."

Ovo se odnosi i na sve druge zemlje/teritorije kojima nije potrebna viza za Šengen zonu.

• 2 months later...

Da li neko zna zasto su neke ambasade pocele da izdaju boravisne dozvole kao kartice a ne u vidu one nalepnice u pasosu?

Da li to sada rade ambasade svih clanica Evropske Unije i sta time dobijaju?

• 5 years later...

Cao svima i ja Imam slicno pitanje viza mi istice 24tvrtog a ja dvadeset drugog moram za srbiju ,medjutim dobila sam papir da vizu drugu podignem dvadeset osmog.al hitno moram u srbiju a vratila BI SE 24tvrtog.plasim SE da mi nece praviti Problem na granici.

Pa se onda se po drugu vizu vrati 27. ili 28.,ne moras da zuris odmah 24. (plus tog dana ti i istice viza).Ponesi za svaki slucaj sa sobom i neku potvrdu da ce ti biti izdata ta druga viza 28.

Dobila sam papir na kom mi pise da dodjem da podignem vizu 28osmog probala sam i pre da je podignem al su mi rekli ne moze pre tog datuma .jedino SE plasim da nebi imala neki Problem preko granice .Mislite da nebi trebao biti Problem ? Hvala vam puno

Ne znam gde živiš ali u nekim zemljama policija za strance izdaje, na zahtev, potvrdu sa kojom prelaziš granicu bez problema.

Zivim u Becu pitala sam u magistratu Ali rekli su da nemaju takav papir.Ja s dobila vizu  TJ  potvrdu da dodjem po vizu   (npr 27 Marta a Moja stara viza istice 25 ) a npr za srbiju trebam 23 .3 a vratila bin SE 24.3 her Imam obaveze TJ radim .pa SE malo plasim zbog granice da nebi nesto cimali otkud znam 

:bang:

Sa srpskim pasošem svakako više ne treba viza, tako da nije problem. Eventualno ponesi taj papir ako zezaju Mađari ali sam siguran da možeš da putuješ.

Pa i ja mislim da nebi trebalo hvala ti puno .Al Opet da pitam mozda neko znam .Hvala Jos jednom.

• 2 years later...
On 6/11/2011 at 8:14 PM, PutPutujem said:

Ne moraš ni da izlaziš iz Šengen zone, ovde je to možda i najbolje objašnjeno:

http://www.mzv.cz/taipei/en/visas_and_consular_information/long_term_residence_permit_for_the/student_long_term_residence_permit_most.html

"What should I do, if I want to stay in CR or travel in other Schengen states after the expiration of my residence permit ? Do I have to leave CR or Schengen and come back as a tourist in visa waiver program?

Time spent in CR for residence permit is not included to visa waiwer program. If you are a holder of taiwanese passport with ID number, you can stay in CR or other Schengen countries without leaving and continue to stay as a tourist for other 90 days in 180 days period, after your residence permit expires."

Ovo se odnosi i na sve druge zemlje/teritorije kojima nije potrebna viza za Šengen zonu.

Ovo je totalno pogresno objasnjenje bilo! Po isteku residence permit-a moras napustiti shengen. Vazilo u 2011. kao i danas. Samo pojedine drzave imaju ovo povlascenje kao US, Japan, Koreja.