Jump to content

Featured Replies

Posted

Dagistan, Čečenija, Ingušetija, Severna Osetija, Kabardino-Balkarija, Karačaj-Čerkezija...

Ni sam neznam zašto ali već duže vreme imam želju da posetim Severni Kavkaz. Na osnovu podataka sa Wikitravela vidim da je ovako nešto dosta riskantno, iako nisam našao ni jedan konkretni slučaj...  :-\ Kakva su vaša mišljenja o tome? Jel' imao neko slično iskustvo?  ;D

• Author

Hvala svakako, ali ovo su price o zakavkaskim republikama. Ja trazim o ruskom Kavkazu ai trebaju mi malo detaljnije informacije jer kruze price da je putovanje tamo dosta rizicno pa ne mogu tek tako da se odlucim... :)

Koliko sam ja čuo, jedina koja je iole (a i tamo je skoro bilo neko s**nje) je Kabardino Balkaria.. Inače, pogledaj u svoj LP za Rusiju, ceo deo Kavkaza je izostavljen zbog velikih sigurnosnih razloga... U svakom slučaju, jeste da je primamljivo ali ja ne bih rizikovao.

• Author

Znam, zbog toga i trazim nekog ko je vec bio tamo ( ako takav postoji :) ) Nije lako opredeliti se na takvo putovanje posle svega sto sam procitao na Wikitravelu. Ali mozda je i to i preuvelicano, ipak je su najsigurnije informacije od nekog ko je vec bio i proziveo...  ;D

Pa zar nisu (uglavnom) informacije na wikitravelu od onih koji su bili tamo?

• 1 month later...

Ja sam u Turskoj razgovarao sa dva coveka koji su bili tamo, dakle Cecenija, Dagestan itd. i uglavnom poenta je: mito na svakih 5 metara, kad te zaustave Rusi govoris ruski i kako si ti njihov brat pravoslavac itd. kad te zaustave Ceceni govoris kako si Turcin i musliman... tako da je malo teze za one koji ne govore i turski i ruski. Cak i ovaj jedan sto govori oba jezika je imao problema, Rusi su mu zaplenili mobilni telefon jer su mislili da je spijun i ispitivali su ga u nekoj kucici 5 sati. Znaci ja bas ne znam zasto bi neko zeleo da ode tamo, lepe planine, stare manastire, tragove ratnih zlocina, mozes naci i kod nas, ne moras da putujes skroz do Kavkaza.

Ja Turcima baš i ne verujem, jer oni su uputili mog drugara da ide do Igdira, čovek je krenuo za Yerevan. Kako oni nisu znali da NE postoje granični prelazi sa susednom Jermenijom, to je čudo. :)

Mito - to ne bih smeo da radim. Pa, ko može da garantuje da te neće pokrasti kada im daš prvih 5 evra? Užas.  :)

Mene nimalo ne cudi sto su ga zeznuli  da ide U Igdir. Turci bas i ne putuju mnogo, a cesto sam i sam bio svedok da ne znaju tacno sta se desava u drugom delu zemlje :). No, to ne bih mogao da kazem samo za Tursku, jer bisera ima svuda kol'ko 'oces. Meni je cudnije kako on nije znao da tursko-jermenske granice ne funkcionisu ako je vec krenuo tamo.

Kome je do Dagestana, Cecenije i td. jedna od opcija je voz iz Kijeva za Baku. Ide subotom, voznja traje negde oko 3 dana a Mahackala je jedna od stanica. Pa ko voli...taman moze da nas obavesti da l da dajemo mito ili ne :).

• Author

Pecanj, bio li si na severu Kavkaza? :)

Nisam, jos se premisljam :D

Vuk_KG, taj voz iz Kijeva mi deluje interesantno, gde si to naso?

• 3 weeks later...

Ako nemate neki od pasoša zemalja ZND, ne možete preći Rusko-Azerbejdžansku kopnenu granicu. Prema tome, ako planirate za Baku, zaboravite voz. Ovaj voz prolazi kroz Dagestan, najopasniju republiku RF i to kroz nekoliko mesta u kojima je bilo teških terorističkih napada (Mahačkala, Kizljar i dr.). Inače, većinski narod u Dagestanu su Avari, muslimani čiji je jedan od nacionanih simbola krst sa 4 ocila. http://ru.wikipedia.org/wiki/Файл:Avarian_old_crosses_and_spiral-type_swastika.PNG

Inače, danas sam pročitao izjavu guzijskog ministra da će od sledeće godine biti otvorena železnička linija od Beča do Tbilisija. Logično bi bilo da će se do Tbilisija moći vozom i iz Beograda.

• 2 weeks later...
  • Author

Ako nemate neki od pasoša zemalja ZND, ne možete preći Rusko-Azerbejdžansku kopnenu granicu. Prema tome, ako planirate za Baku, zaboravite voz. Ovaj voz prolazi kroz Dagestan, najopasniju republiku RF i to kroz nekoliko mesta u kojima je bilo teških terorističkih napada (Mahačkala, Kizljar i dr.). Inače, većinski narod u Dagestanu su Avari, muslimani čiji je jedan od nacionanih simbola krst sa 4 ocila. http://ru.wikipedia.org/wiki/Файл:Avarian_old_crosses_and_spiral-type_swastika.PNG

Inače, danas sam pročitao izjavu guzijskog ministra da će od sledeće godine biti otvorena železnička linija od Beča do Tbilisija. Logično bi bilo da će se do Tbilisija moći vozom i iz Beograda.

i nemam nameru u azerbejdzan, ali to prvi put cujem :D

Hehe, isti su ko naši ministri. Ne znam kako misle to da urade pošto prugom sa Turskom nisu povezani, a druga opcija je preko Abhazije i Rusije, gde pruga nije u funkciji...

Ja sam bila na Kavkazu pre dve godine na ekspediciji. Prelepo iskustvo, drugi svet, ali... Mislim da tamo treba ići organizovano i da neko iz grupe obavezno govori ruski. Korupcija je stravična. Carinici na prelazu Ukraina-Rusija drže vozila i po 6-7 sati, po najvećem suncu, i to sa 30eura u pasošu. Kada sam ja bila, bilo je puno terorističkih napada, pa smo čak imali policijsku pratnju jer se napad desio u mestu pored kog smo prolazili. Tada je bio policijski čas (verujem da je i sada jer je situacija još gora nego pre dve godine) pa smo morali da žurimo da napustimo regiju. Na svakih 10 metara su policijski punktovi koji obavezno zaustavljaju vozila sa stranim tablama, i ako ne nađu ništa drugo, pišu kaznu za ćelave gume  :evil: Inače, tamo je vrlo jeftino, mada ne znam šta bih jela ( osim šašljika) da hranu nisam ponela iz Beograda. I vrlo, vrlo je čisto. Ove godine su sve ekspedicije otkazane zbog terorističkih napada.

• Author

Ja sam bila na Kavkazu pre dve godine na ekspediciji. Prelepo iskustvo, drugi svet, ali... Mislim da tamo treba ići organizovano i da neko iz grupe obavezno govori ruski. Korupcija je stravična. Carinici na prelazu Ukraina-Rusija drže vozila i po 6-7 sati, po najvećem suncu, i to sa 30eura u pasošu. Kada sam ja bila, bilo je puno terorističkih napada, pa smo čak imali policijsku pratnju jer se napad desio u mestu pored kog smo prolazili. Tada je bio policijski čas (verujem da je i sada jer je situacija još gora nego pre dve godine) pa smo morali da žurimo da napustimo regiju. Na svakih 10 metara su policijski punktovi koji obavezno zaustavljaju vozila sa stranim tablama, i ako ne nađu ništa drugo, pišu kaznu za ćelave gume  :evil: Inače, tamo je vrlo jeftino, mada ne znam šta bih jela ( osim šašljika) da hranu nisam ponela iz Beograda. I vrlo, vrlo je čisto. Ove godine su sve ekspedicije otkazane zbog terorističkih napada.

gde si sve bila, jesi li isla u Mahackalu?