Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako kamiondžija vozi recimo 5 sati do negde, ne govori engleski nego recimo slovački, onda šta se tu uopšte može raditi nakon osnovnih pitanja tipa gde ide i koliko vozi? Ako bih uzeo knjigu da čitam to bi mi izgledalo nekako nepristojno, pošto me je čovek verovatno pokupio da mu pravim društvo.

Pokusavam da pricam rukama i nogama o necemu ukoliko deluje zainteresovan, ukoliko ne, onda gledam panoramu i opet masem  :LOLLL: Sve zavisi od situacije (da li zna bilo koji jezik osim maternjeg, barem malo)...

Svi slovenski jezici su slicni inace, slovacki je jos i najsliciniji :D

Obično oni natucaju još poneki jezik, nemački, turski, engleski, ruski, u zavisnosti od toga kuda voze i koliko kamiondžijskog iskustva imaju. Ponekad se i ja pitam o čemu razgovaramo... A inače, ako postoji želja za komunikacijom, nije jezik ni toliko neophodan, nekako se razumete.

Ako bih uzeo knjigu da čitam

Knjige ne nosim ni ovako,a kamoli dok stopiram,tako da ja to sigurno ne bih uradio :)

Sto mi kaze imenjak,uglavnom te kamiondzije natucaju poneku rec iz nekog drugog jezika,pa bi se valjda snasli "rukama i nogama".

Pokupio nas (mene i drugara) jednom neki Turcin,kamiondzija,i nit zna engleski,a jos manje srpski.I onda smo to vreme do beograda prekratili tako sto smo (kao) pokusavali nestoda komuniciramo,a sve se svelo na to da krenemo nesto da mu objasnjavamo,neku najobicniju rec,pa objasnjvanje te reci (koju smo mislili da mu objasnimo) potraje pola sata i na kraju kad i uspemo da mu je objasnimo vec i zaboravimo zasto smo uopste krenuli to da mu objasnjavamo zvizhd

Al prodje barem vreme...

• 3 weeks later...

Uh, pošto većinu vremena nosim laptop sa sobom dok stopiram, onda pronadjem rečnik na laptopu i počnem nešto da natucam kako mi rečnik kaže :-), pa se obično dobro provedemo i ismejemo :-)

• Author

To je dobra ideja, i ja sam razmišljao ne laptop nego neki rečnik da oštampam, za slovački, poljski, rumunski itd. jezik. Zadnji put sam imao situaciju da rumunski kamiondžija nije znao ni reč engleskog niti bilo kod drugog jezika, a ja znam samo mulcumesk i da/nu. Tako da, nakon jedno pola sata muke sam odustao od svega i onda smo se vozili u tišini 4 sata. Mada ni on nije bio nešto komunikativan tako da krivicu ne svaljujem samo na sebe.

• Author

Nema rumunskog, bilo bi dobro neko da napravi recnik... ovde sam nasao jedan putnicki recnik ali je skroz bezveze, ne razlikuje a od â ili t od ţ tako da ga sigurno necu koristiti.

Postoji interesantna knjiga pod imenom: Jezici balkanskih zemalja. Vidi na sajtu knjižare i limunda.

Možda će nekome biti od koristi, iako piše da je "za svakoga i u svakoj prilici" (što obično znači: ni za koga i ni u kakvoj prilici).

Nisam je koristio za razgovore sa kamiondžijama, ali je imam i nije loša.

Ja sam isto jednom od Sarajeva do Jajca (oko 185km) ćutao svo vreme jer je vozač bio Turčin koji nije znao ni riječi našeg jezika (a nisam imao laptop pri sebi), ali nije imao veze ni kuda da vozi (prvi put mu da ide ovim krajevima), pa sam mu tumačio autokartu i rukama "govorio"-pokazivao levo-desno i pisao na papiru brojevima koliko još ima kilometara do kojeg grada, čija sam imena isto pisao na papiru :-)... uputio se za Banja Luku, pa sam mu prije nego li ću izaći nacrtao mapu od Jajca do Banja Luke, i ostavio mu broj mog mobilnog da mu pomognem ako gde zaluta :-) (ni sam ne znam kako bi se sporazumeli preko telefona :-))... ipak na kraju mi je poslao poruku na Turskom jeziku, pa kad sam preveo glasila je tipa "Hvala za pomoć. Sve je u redu. Stigao sam tamo gde je trebalo"...

Pozz

• 3 years later...

Ustopirao sam jednom nekog lika iz Turske.Poceo sam na engleskom, ali nije razumeo. Kaze zivi u Nemackoj. Znam engleski, nemacki, madjarski, pa ajde rekoh kad ne zna engleski a zivi u nemackoj logicno je da prica nemacki. Pocnem ja neku spiku na nemackom, on ne zna ni da bekne nemacki. Pokusao sam cak ocajnicki i madjarski al logicno to tek nije znao. Na kraju ja sam pricao srpski i objasnjavao mu sta je Exit i Guca, a on je meni objasnjavao sta vozi,koliko cesto putuje, gde zivi u Turskoj i kako ga nerviraju radovi na putu. Nekim cudom, a ne znam rec turskog, ja sam njega sve razumeo a razumeo je i on mene, kako, ne pitajte me!

Edited by freespirityu