Jump to content

Featured Replies

A ha, analogija: Azerbejdžan, Panić, Azeri, Jaša, Jevreji...

Hoće li nas to odvesti u (neželjenu) politiku?

On 6/10/2011 at 2:02 PM, marko.petrovic said:

Jbt jedva sam preboleo onog Jašu Tomića u centru, sad još i ovo...

mislim da Novom Sadu posle Tomića fale još samo Nedić i Ljotić, tu na istom trgu, pa da bude potpun doživljaj. Mislim, na stranu što je počinio ubistvo, Tomić je bio javno izjašnjeni fašista i antisemita, i dan danas je uzor domaćim ćelavim ustašama. Meni ta stvar nije jasna oko spomenika njemu u centru Novog Sada.

Sta ti nije jasno??

Fasizam bar onaj italijanski je u vreme kad je Jasa Tomic umro tek bio u povoju tako da bi voleo da mi napises gde si procitao da se Jasa Tomic izjasnjavao kao fasista?

Sto se tice anti-semitizma na tu stvar se u vreme Jase Tomica gledalo na totalno drugi nacin, naravno to ne opravdava anti-semitizam daleko od toga, ali sto se tice istorijskih licnosti razni ljudi su imali predrasude o raznim narodima, a predrasude Jase Tomica prema Jevrejima iako lose nisu preterano uticale na njegov rad i borbu za slobodnu Vojvodinu ( slobodnu od Austro-Ugarske, a ne ova danasnja koncepcija u okviru koje se sve okrenulo i izmesalo nazalost). On je bio naslednik Svetozara Miletica u  svakom smislu i tako zasluzuje spomenik, ulicu i jos sto sta drugo. Ovde u Novom Sadu se da primetiti da se sve vezano za pripajanje Novog Sada i danasnje APV Srbiji uveliko zapostavlja, a velicaju se razne MArije Terezije i Franje Josifi, dok je za mene, a verujem i za jos dosta ljudi taj dogadjaj ( pripajanje danasnje APV Srbiji ) sigurno najbitniji u istoriji grada, pokrajine, pa i jedan od najvaznijih dogadjaja u srpskoj istoriji uopste, a danas je sve to obelezeno samo jednom spomen plocom u Novom Sadu.

Sto se samih spomenika tice u Spaniji npr podizu spomenike konkvistadorima, koji su krivi za po bar jedan genocid svaki, ali se spomenici podizu zbog onoga sto su uradili za svoju domovinu. Tako treba posmatrati i ovo oko Jase Tomica, to koga je on voleo,koga je mrzeo, da li je pio, tuko se po kafanama, bo nozevima je njegova licna stvar, a spomenik ne obelezava te njegove ososbine vec ono sto je covek uradio za Srbe u Austro-Ugarskoj i kasnije u severnoj Srbiji.

Свака част на посту госн. Шофершајбна, потписујем.

On 6/10/2011 at 2:02 PM, marko.petrovic said:

mislim da Novom Sadu posle Tomića fale još samo Nedić i Ljotić, tu na istom trgu, pa da bude potpun doživljaj. Mislim, na stranu što je počinio ubistvo, Tomić je bio javno izjašnjeni fašista i antisemita, i dan danas je uzor domaćim ćelavim ustašama. Meni ta stvar nije jasna oko spomenika njemu u centru Novog Sada.

Сад је јако модерно проглашавати људе фашистима и борити се "против фашизма", рекао би човек да је Хитлер жив и здрав... а такве приче служе углавном да би неки "бескомпромисни" "антифашисти" покупили поене... иначе, историјска улога ђенерала Недића ни изблиза није тако црно-бела, као ни остало што се таквим представља у "антифашистичком" свету данашњице.

Елем, да не идемо у политику, не ради се овде ни о Косову, Азербејџан ако се не варам има политику тог подизања паркова са споменицима широм света. То је изгледа мода и такмичење у мегаломанији између разних Туркменбашија и сличне средњеазијске компаније. Није им доста што подижу споменике себи по својим земљама, већ су кренули и по свету. Ако се не варам, ове понуде да среде парк ал ти ми подигнеш бисту тати су слали широм света, али углавном је то одбијено, ево гуглам и видим да је пристао Кијев, Букурешт, Истанбул, али Турци и Азери су свакако етнички јако блиски...

Све у свему, морално јако сумњива одлука, бар та о Алијеву.

http://www.irandefence.net/showthread.php?t=64974

Ilham Aliyev spent on grandiose monument to his parents on the Martyr’s lane in Baku more funds, than on social assistance to refugees during 18 years in total.

Ilham Aliyev spent on Heydar Aliyev’s monuments in the entire world more funds than on families of killed in Karabakh Azeri askers during 18 years in total.

Ilham Aliyev spent on building of Heydar Aliyev’s museums more funds than on invalids and participants of Karabakh war during 18 years in total.

Што се тиче тог композитора у Новом Саду, ако изузмемо ту средњеазијску мегаломанију и пљачкање свог народа, немам ништа против. Сврстали смо се у ред Житишта са спомеником Рокију, Међе са спомеником Вајсмилеру, Банатског Сокоца са спомеником Марлију, Мостара са спомеником Брус Лију... а то ме јако увесељава, кич ми је баш сладак понекад  ;D

Занимљиве су ми приче о банана републикама и поступцима, типа амбасадора Заира који је због пораста цена некретнина у Токију продао амбасаду своје земље, двапут. Или оног несрећног Македонца који је одлучио да призна Тајван јер им је Тајван обећао инвестиције.

Мало боли кад живиш у банана републици, али добро, бар се смејеш :)

http://www.alo.rs/politika/39329/Spomenik_za_diktatora

http://www.vijesti.ba/komentari/43381-Stratesko-poltronstvo.html

http://www.danas.org/content/spomenik_diktatoru_u_centru_beograda_s/24228326.html

On 6/12/2011 at 4:56 PM, Relja said:

Што се тиче тог композитора у Новом Саду, ако изузмемо ту средњеазијску мегаломанију и пљачкање свог народа, немам ништа против. Сврстали смо се у ред Житишта са спомеником Рокију, Међе са спомеником Вајсмилеру, Банатског Сокоца са спомеником Марлију, Мостара са спомеником Брус Лију... а то ме јако увесељава, кич ми је баш сладак понекад  ;D

U nekoj meri da, samo ne treba preterati. Imamo jedan primer kod našeg južnog suseda šta se događa kada se takve stvari otrgnu kontroli. Mislim na Skoplje, bio sam pre 4 nedelje tamo i šokirao sam se, sa brojem novih kič skupltura (a ko god je bio tamo zna da ih je već bilo poprilično, a da ne pričam o novoizgrađenoj trijumfalnoj kapiji i apelacionom sudu sa visokim korintskim stubovima kojih nije bilo pre godinu dana.  ::crazy:

Po koji neprimereni spomenik ili odvratna zgrada se da preživeti, ali mislim da su hotel Centar, SNP, i ovi postojeći spomenici sasvim ispunili kvotu.  ;D

U Skoplju mislim da ti spomenike ne gledaju kao kic zajebanciju ili nesto slicno vec kao ozbiljnu istorijsku stvar. Samo da dodam pre nekako sam citao da planiraju da podignu spomenik 2Pac Sakuru u Marinkovoj bari.

Što se tiče populacije Skoplja, mislim da nisam našao još čoveka tamo koji nije mislio da je njihov izbor spomenika ozbiljna istorijska stvar, dok vlast pokušava da proda neku takvu priču. Ako misliš na ove nove, revolucionare što su postavili oko Kamenog mosta ili na budućeg Acu Makednoskog na Ploštadu, mislim da je većini ljudi tamo jasno da tim skuplputrama nije mesto tamo.

Presudite sami:

Jeste, dao je.

Kako je saopšteno iz Gradske kuće, radovi na izgradnji i uređenju memorijala na Beogradskom keju počeli su 15. marta 2011. godine, a tokom radova obavljena je rekonstrukcija donjeg dela keja, kao i radovi na jačanju bedema, postavljene su betonske ploče i klupe, a renovirane su stepenice i stubovi. Na gornjem delu keja izgrađen je teren obložen granitom površine 50 kvadratnih metara sa 14 dekorativnih fontana, opremljenih savremenom fibro-optikom, granitnim postoljem i bistom velikog azerbejdžanskog kompozitora, Uzeira Hadžibejlija, navodi se u saopštenju i dodaje da je bronzana bista izrađena u Bakuu.

Evo vesti i slika sa otvaranja: http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/FOTO-Otvoren-spomenik-azerbejdzanskom-umetniku.html

• Author

Ne vidim da piše da je dao. Gde to piše? Koliko je para dato? Koji je deo keja obnovljen tim parama, a koji parama od grada? Zašto u tom novinskom članku piše gomila gluposti, a nigde ne piše baš ništa konkretno?

A ovo bolje da ne komentarišem:

"U Azerbejdžanu se već šalimo pa kažemo da bilo koja zemlja kojoj je potrebna nafta ili gas samo treba da nazove neku ulicu po nekoj ličnosti iz naše istorije, podigne mu spomenik ili nazove neki park po njemu i dobiće tražene resurse. Dakle, ovo je definitivno propagandni potez kako azerbejdžanske tako i srbijanske vlade", zaključuje Alijev.

Te zemlje koje su pronašle naftu su svojom propagandom upropastile dobar deo sveta... Jedni zidaju džamije po celom svetu i propovedaju radikalni islam, drugi zidaju spomenike svojim velikim ličnostima... Možda nam sad Saudi Arabija ponudi da sagradi jednu veliku džamiju u Novom Sadu. Zašto bismo odbili, ako će usput i da pokose travu u Limanskom parku?

On 6/13/2011 at 8:17 PM, Lazar said:

I da, šta će da se čuje iz onog velikog zvučnika pored Hadžibejeva?

Možda neka arija iz "prve muslimanske opere"  :LOLLL:

On 6/13/2011 at 8:14 PM, Lazar said:

Ne vidim da piše da je dao. Gde to piše? Koliko je para dato? Koji je deo keja obnovljen tim parama, a koji parama od grada?

Ни ја нигде нисам прочитао да је НС нешто добио. Ово је изгледа био пакет аранжман, средим ти парк у једном граду, а ти ми дозволиш да монтирам два споменика у два највећа града... Ниш су вероватно избегавали јер су се они бунили и против споменика Шабану Бајрамовићу  ;D

Te zemlje koje su pronašle naftu su svojom propagandom upropastile dobar deo sveta... Jedni zidaju džamije po celom svetu i propovedaju radikalni islam, drugi zidaju spomenike svojim velikim ličnostima... Možda nam sad Saudi Arabija ponudi da sagradi jednu veliku džamiju u Novom Sadu. Zašto bismo odbili, ako će usput i da pokose travu u Limanskom parku?

Па пази, то би дефинитивно изменило мапу туристичких атракција Новог Сада... рецимо онај део између СПЕНСа и Меркатора зврји празан... а види како се у Сарајеву лепо уклопила џамија Краљ Фахд  ;D

02%20Dzamija%20Kralj%20Fahd.jpg_750.jpg