Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari.

Interesuje me kako se snalazite za prenociste kada stopirate po Evropi. Dakle, nemate predstavu kad cete stici u odredjeno mesto i samim tim ne mozete unapred rezervisati hostel ili poslati CS zahteve.

Plan je da se ode do neke daleke destinacije, pa ce svaka pomoc od iskusnih po ovom pitanju biti dobrodosla.

Kad stopiras racunas da prelazis do 500km dnevno i onda lepo isplaniras put! Nocu svakako ne mozes stopirati!

Pokusas da odredis sebi neku relanu kilometrazu po danu za stop.

Npr. danas cu preci,ne znam,200 km,tj. od tog mesta do tog mesta,pa kad stignes u taj grad/selo koje si sebi odredio za taj dan onda prekines da stopiras i tu provedes dan.OK,naravno napravis i rezervnu varijantu unapred - recimo da za taj dan predjes 500 km,a ne 200,pa ces umesto u grad X (koji je na 200 km) stici u grad Y (koji je na 500),pa onda kazes nekom u gradu Y da te mozda ocekuje i taj dan,a ne sledeci dan.

Ili im se (potencijalnim domacinima kod kojih si mislio da prenocis) najavis u smislu da im kazes lepo:idem stopom,javicu ti SMS-om kako napredujem,tj. kad dolazim u tvoje mesto ili ako sam usput stopirajuci presao tvoje mesto pa necu ni svracati.Ako se zaglavis negde izmedju planiranih mesta,onda - vreca za spavanje,sator i bas te briga,neces umreti napolju (leto je) :kamp:

By the way,jedan od razloga sto je Hospitality Club bolji od tol'ko hvaljenog Couchsurfing-a ( :roll: ) je to sto tamo na profilima imas opciju da vidis broj telefona i da li je cekirao onu opciju "...can call on arrival" tj. da mozes da mu se/joj se javis kad stignes u njegovo mesto bez da mu se najavljujes ranije (i saljes one glupave zahteve preko Couchsurfing-a) 8-)

• 2 weeks later...

I ja imam istu logiku. Napravim neki realan plan, tipa danas ću stopirati do Zagreba pa tamo nađem hosta i kažem da će možda uhvatiti mrak. Treba samo da pitaš svog hosta, sve se lepo može dogovoriti.

A ako zapucaš negde tu je uvek šatorče ili železnička stanica da se prespava.

Vreca za spavanje, satorce, pomrcina i da te Bog vidi. Proveo tako dve noci kad sam isao za Poljsku i vracao se iz iste. Prvi put u Kosicama pored pumpe, druga noc u Krupini (Slovacka) pre ulaska u grad na autobuskom stajalistu  :yok: Nocu mozes da stopiras, ali sam ja uhvatio voznju od 20km samo + sam imao zelene markere, pa me pomesali sa pandurom :)