Jump to content

Featured Replies

Ne bi da davim previse jer je dosta toga receno na ovu temu, samo da dodam da je za proizvodnju vodonika, kako vec neko rece, potrebna elektricna energija. Ali... Da bi dobio 2 litra vodonika koliko je potrebno da se potrosi da predjes na primer X (recimo 100) kilometara, potrebno je potrositi toliku kolicinu elektricne energije koju, da je koristis za pokretanje el. automobila, bi iskoristio da predjes duplo vise t.j. 2X=200 kilometara, tako da za sada ova racunica nikako nije dobra za korisnike automobila, t.j. nas  :yok:. Neko bi rekao da bi to bilo dobro sa ekoloske strane, ali imajuci u vidu kako se dolazi do elektricne energije (setimo se termo elektrana koje koriste ugalj kao gorivo) to bi dovelo do jos veceg zagadjenja  :psuje:. Tehnologija za proizvodnju elektricne energije iz vetra, talasa i sunca je jos uvek enormno skupa ali se nadam da ce se i to promeniti uskoro (a ima nekih vecih pomaka u poslednje dve-tri godine koji ohrabruju).

• Author

И онда еруптира вулкан и загади за следећих 10 година...

Izvinjavam se pokretaču teme na oftopiku, ali oftopik je odavno počeo.

Ti si bre prijatelju mnogo nešto sklon ZABRANAMA?

Da, baš bi nas te zabrane žuljale, obzirom da imamo prelep slobodarski sistem u kome čovek treba da se pridržava nekoliko desetina strana propisa i cele azbuke znakova kad god izađe na ulicu. Jer na ulici mu je kretanje strogo ograničeno, pa treba da traži mesto na kome sme da pređe na drugu stranu, a onda da stane, da sačeka dok slobodarci u limenim kutijama drže ekskluzivno pravo na korišćenje središnjeg dela ulice. 

I na kojoj ne sme da ispusti detetovu ruku iz svoje, a kamo li da pusti dete da luta samo. Da ne bi prekršilo zakon. I da ne bi onako usput ostalo bez glave.

I u kome čovek kad kupuje stan mora da kupi i akcije u parking mestu ispred zgrade. A ako bi da ozida kuću, e onda u sopstvenom dvorištu mora pored kuće da ostavi dovoljno lufta da prođe vozilo na dva traga. Jer se podrazumeva da svako koristi lični motorni prevoz.

Čemu represija, čemu diktatura?

Ja bih – da se jedared probudim u Canetovoj diktaturi u kojoj čovek treba da se pridržava samo nekih od tih propisa, i samo u nekim ulicama – ispustio uzdah olakšanja iz pete, i odma bi otrčao da se učlanim u njegovu partiju, i da pitam šta mogu da učinim za njih. A trčao bih kroz grad tako nesputano, tako slobodno, kao što nikad do sada nisam.

Ja mnogo više verujem u SLOBODU

Ili ti se to samo čini, a zabrane i ograničenja na koje si navikao jednostavno ne primećuješ? A ipak te nešto goni da svakog vikenda bežiš iz grada.

i da čovek ima suvereno pravo da odlučuje šta je u njegovom interesu

Tako bi ti, recimo, dozvolio ljudima da – ako im to odgovara – vozaju traktore i kombajne po Bulevaru, i da gaje svinje oko Vukovog spomenika ?  Ipak je to njihova privatna stvar.

kada bi u njemu mogao da razgovaraš mobilnim telefonom bez dranja

Kao što recimo ne možeš na bilo kojoj ulici sa motornim saobraćajem, o raskrsnici da i ne govorim ?

i kada ne bi stalno bio u paranoji da će neko taj isti telefon, sa sve novčanikom, da ti izvuče iz džepa

Mnogo si bre paranoičan, Sale. Meni za 11 godina korišćenja tog javnog prevoza niko nikad ništa nije pokušao da ukrade. Ali su dripci zato nekoliko stotina puta pokušali da mi otkinu oba kolena, i to na zebri, dakle dok sam poštovao onaj roman propisa. Ali njih nikad niko nije jurio zbog toga. Nego se podrazumeva da treba da paziš kad prelaziš ulicu, od silne slobode.

• Author

Ни мени у колима никад нико није покушао ништа да украде ;D

Приде, градски превоз има смисла ако је брз, јефтин, доступан и удобан. Он то практично није ни у једној држави на свету већ је нужно зло.

Ни мени у колима никад нико није покушао ништа да украде ;D

Приде, градски превоз има смисла ако је брз, јефтин, доступан и удобан. Он то практично није ни у једној држави на свету већ је нужно зло.

Da li je ovo šala?  :bag: