Jump to content

Featured Replies

Posted

Mislim da bi naš Forum i Sajt trebalo da se bave i razbijanjem predrasuda koje ljude sprečavaju da uživaju u putovanjima i da tokom putovanja dišu punim plućima. Ono što nam servira štampa, TV, što čujemo od drugih ljudi koji i sami imaju predrasude, u većini slučajeva nije tačno, i tek kada sami nešto iskusimo možemo da kažemo da li je ili nije tako.

Gotovo je nemoguće nemati nijednu jedinu predrasudu.. Tako da je dobro barem da ih budemo svesni. Moja je, na primer, da su Nemci uštogljeni :) Ali sam svesna da jeste predrasuda, jer generalizacije bilo kog tipa ne dolaze u obzir.

Pojava određenih tvrdnji na Forumu me je inspirisala da otvorim temu na kojoj možemo da pišemo o svojim predrasudama - onim kojih smo svesni ili onim za koje nismo ni sigurni da li jesu ili nisu predrasude. Razmena mišljenja i mogužnost da čujemo tuđe iskustvo može da pomegne u istrebljenju stavova zasnovanih ni na čemu kojih se ponekad držimo a da ni sami ne možemo da objasnimo zašto.

Dakle: koji su gradovi bezbedni, a koji ne? Da li je xxx narod zaista ljudozderski? Da li pripadnici xxx rase mirisu drugacije? Da li su hosteli nebezbedni? Šta nam se može desiti ako koristimo zajedničko kupatilo...? Putovanje bez ili sa agencijom....?

Većina ovih pitanja iskusnim putnicima sa ovog Foruma možda izgleda smešno, ali ne smemo da zaboravimo da postoje i oni koji će tek krenuti na svoja prva putovanja...

Ja sam dugo imao zabludu, ustari bolje reći odbojnost prema muslimanskim narodima. Nemojte pomisliti da sam neki šovinista ili slično, jednostavno mi je delovalo odbojno. I onda pročitam ovde kako su ljudi putnici imali jako dobra iskustva po arapskim zemljama, kako su svi dobri i žele da pomognu. To je presudno zašto sam promenio mišljenje. Jedva lekam da odradim neko putovanje po istoku. ;D

Moje iskustvo je da su predrasude o narodima i drzavama uglavnom tacne (nisu one nastale tek tako) ali pogresno je praviti generalizaciju na osnovu njih. Mislim da predrasuda da su Nemci ustogljeni nije toliko rasprostranjena, mozda kod nas na Balkanu. To se moze vise reci za Austrijance, koji umeju da budu dosta protokolarni, ali to je zaostatak iz vremena imperije i to medju starijim generacijama, ne toliko medju mladima. Sto se muslimana tice tu je tesko bilo sta reci, muslimani isto kao hriscani su presirok pojam, Marokanci, Iranci, Bangladesani i Indonezani bas i nemaju mnogo veze jedni s drugima.

Ne treba ni prema predrasudama imati predrasude, tj. nisu ni sve predrasude iste, niti a priori lose po sebi.

Jedna je stvar imati negativne stereotipe prema na primer odredjenim grupacijama ljudi (npr. svi ti su____-nesto lose), a druga iskustvene pretpostavke na osnovu vecinskog uzorka.

Konkretno zamislimo da kasno nocu pokusavamo da pronadjemo neku adresu i onda na ulici vidimo dva coveka. Jedan je u cetrdesetim godinama, nosi odelo i uredno izgleda. Drugi ima frizuru tarzanku i istetoviranu ruku. Koga cemo pre pitati za savet?

Naravno da tip sa tarzankom moze biti sasvim OK momak, ali verovatnoca je veca da je mozda agresivan i neljubazan pa cemo pitati gospodina.

Nemati nikakve predrasude po meni moze biti slucaj ili sa detetom koje nema iskustvo na osnovu kojeg bazira pretpostavke ili prosvetljen covek koji je prevazisao ego.

Veca verovatnoca,ali ne mora da znaci.

A i to mi je stereotip:ljudi koji su drugacijeg spoljasnjeg izgleda (ne znam,imaju tetovazu,tarzanku,ovo-ono) su - po stereotipu koji vlada ovde - odmah neljubazni,otpadnici,itd. :roll:

Da li je xxx narod zaista ljudozderski? Da li pripadnici xxx rase mirisu drugacije?

Hahaha :)

Ja sto sam imala predrasude o Amerikancima se potvrdilo. Moj decko je imao cimere: lik i devojka,nisu inace par. On iz Kalifornije,ona iz Oklahome.

On je tipican surfer koje vidjate u filmovima,oni sa recnikom : Yea, dude, bro i sa svem tipicnim glasom.I stalno ide na neke cool zurke.

Ona mrsava snobi plavusica koja ode na posao u 11h, vrati se u 14h (inace je radno vreme od 9-17). Ima nenormalan haos u sobi, 3000 preparata za negu,ima 28 god izgleda kao da joj je 20. Slabo se druzi,a sa mojim deckom, cija je soba preko puta njegove,komunicira iskljucivo preko Skype-a i gmail-a.

Kao ljudi nisu losi, al zivotne navike, klasicno americke. Da li je to dobro ili lose,meni je svejedno, nisu mi ugrozavali zivot, heheh

Ali eto, prvi put upoznam Amere, i bas su onakvi kakve sam ih zamisljala :)

Ja još nisam upoznao Amere koji su bili loši, naprotiv, bili su neki od najgotivnijih stranaca. Kao Couchsurferi su bili neka mešavina hipi-jevreja, znači opušteno ali imaju tradicije. Kao kolegu sa posla sam upoznao mnogo cool lika (mada on sam ima loše mišljenje o Amerikancima, zato je i otišao). Dok smo putovali smo upoznali čoveka koji već 3 godine putuje po svetu, kao nastavnik engleskog, a bio je i jedan stariji bračni par koji su bili veoma ljubazni i pričljivi. Recimo da je jedina stereotipična Amerikanka bila jedna stoperka koju smo pokupili u Češkoj, odmah smo pogodili da je iz Kalifornije, svaka njena druga reč je bila "like" i sve njene priče se svodile na pare.

Uglavnom zanimljivo je da ljudi koje upoznamo na putu su uglavnom veoma pozitivni, i ne predstavljaju pravu sliku o svojoj zemlji. Npr. u Francuskoj su nas hteli izbaciti iz prodavnice jer smo ušli sa torbama, svi su bili nekako povučeni, neprijateljski... a ovde u Sloveniji sam upoznao samo dobre Francuze.

Kinezi su me razočarali, mada kao što mi je jedan moj drug rekao, njih ima milijardu i više i razlikuju se od regije do regije, pa je glupo reći da su svi Kinezi loši ako si upoznao samo neke ljude iz jedne regije.

Mislim da bi naš Forum i Sajt trebalo da se bave i razbijanjem predrasuda koje ljude sprečavaju da uživaju u putovanjima i da tokom putovanja dišu punim plućima.

Nataša, mislim da forum i sajt to već nekako rade, doduše ne baš jako direktno, ali polako i sigurno :)

Što se mene lično tiče, moram priznati da sam pre odlaska u Afriku zaista verovao da je Afrika mnogo opasnija nego što realno jeste. Sudeći po reakcijama ljudi koji su saznali gde smo sve bili, mislim da većina ljudi smatra da će te u Africi ubiti i opljačkati čim napraviš jedan korak bilo gde na kontinentu. Naravno, taj opšti stav je uticao i na mene dok sam razmišljao o putovanju, i često sam se bojao kako će to tamo biti. Mislim da smo sva trojica to osećali.

Na kraju se ispostavilo da jeste realno opasnija nego Evropa (zbog bolesti, siromaštva i loše infrastrukture) ali mi smo se dobrim delom osećali kao da idemo po Srbiji. Planine, sela, zabačeni putevi, ljudi na njivama, kad ne znaš put - pitaš prvog na koga naiđeš, autostopiranje itd. Tako da je strah nestao veoma brzo po početku putovanja. I sada ga više uopšte nema.

Mislim da su predrasude opasne jer ljudi često vide ono što očekuju da će videti. Ja i dalje srećem ljude koji mi govore "Eto, uplatio sam turu do Istanbula, ali se bojim jer je Turska tako prljava!" Onda objasnim da nije, ali se ti isti vrate iz Istanbula i kažu "Čoveče, kako je bilo prljavo! Neverovatno! Nikad nisam video nešto tako prljavo!"

Verovatno bi ih trebalo malo provesti po Srbiji i zagnjuriti im njušku u rečice sa starim šporetima i frižiderima :) Al' eto, kad ideš negde sa snažnim ubeđenjem da će biti tako-i-tako, često ti onda tako i bude.

• Author

Mislim da bi naš Forum i Sajt trebalo da se bave i razbijanjem predrasuda koje ljude sprečavaju da uživaju u putovanjima i da tokom putovanja dišu punim plućima.

Nataša, mislim da forum i sajt to već nekako rade, doduše ne baš jako direktno, ali polako i sigurno :)

jest, u pravu si :)

• 3 years later...

Knjiga iz Geografije za sedmi razred osnovne: 

IMG_5295.jpg

• 4 months later...
  • 3 months later...

Knjiga iz Geografije za sedmi razred osnovne: 

IMG_5295.jpg

Mišljenja sam da se najopasnije predrasude o svetu formiraju u detinjstvu i to baš kroz školovanje. A i da budemo iskreni, u našim školama se baš i ne kontroliše ko, šta i na koji način priča deci (sorry profesori :) ). 

Pamtim časove Geografije u osnovnoj školi. Pripadam onoj nesrećnoj generaciji rođenoj krajem osamdesetih, koja je odrastala uz rat. Jugoslavija se raspadala i sećam se da smo jedne godine imali izdanje knjige od prošle godine, gde su bila opisana prirodna bogatstva, industrija i td. Jugoslavije. Valjda nisu stigli da napišu i odštampaju novu, sa novim granicama.

Naš nastavnik je čitao knjigu i svaki čas dramatično ponavljao: "Ali toga više nema!" i "Deco, bežite odavde". Sada mi je jasno zašto je bio ogorčen i razočaran čovek, ali takvo vaspitanje je samo delovalo pogubno i odgovorno je što većina nas vidi svoju budćnost van granica svoje zemlje.

Eto, malo se udaljih od teme, nadam se da ne zamerate.

Naš nastavnik je čitao knjigu i svaki čas dramatično ponavljao: "Ali toga više nema!" i "Deco, bežite odavde". Sada mi je jasno zašto je bio ogorčen i razočaran čovek, ali takvo vaspitanje je samo delovalo pogubno i odgovorno je što većina nas vidi svoju budćnost van granica svoje zemlje.

Eto, malo se udaljih od teme, nadam se da ne zamerate.

Дивно кад је човек депресивац који тако смара децу од 14 година...