Jump to content

Featured Replies

Posted

Nekada sam i sam stopirao, a sada sam u prilici da budem ustopiran, jer često putujem svojim  automobilom.

Pravim stoperima, onima sa rančevima, koji nisu lokalci stajem i sada ali...

Zašto će vozači sve manje stajati i "kupiti" stopere može da nam posluži primer naše drugarice sa foruma tj njeno iskustvo.

Kada ste vozač i dogodi se saobraćajka vi odgovarate za svu nastalu štetu i ugrožavanje života putnika u vozilu. Tako da vozeći nekoga preuzimate veliku odgovornost.

Ovo mi se jako ne dopada, prvo zato sto kao drugarica "iz price" treba nekome da platim (za mene grdne pare) ZATO sto sam ugrozila zivote MENI najmilijih osoba. Kao da nije dovoljno sto sam gotovo potpuno unistiva SVOJA kola i apsolutno nista drugo u drzavi Madjarskoj i niciji drugi zivot ili imovinu dovela u pitanje osim gore navedenog ostatka moje porodice,  nego treba i oni da me kazne novcano i sa 3 meseca zabrane upravljanja (kaze Tibor srecom samo na teritoriji Madjarkse. Sa druge strane ne dopada mi se ovo ni kao autostoperki sa visedecenisjkim stazom, ne mirise na dobro nikako posebno stoga sto i sama kad god vozim stajem stoperima kada god sam u mogucnosti i zaista me brine pomisao da bih mogla biti u situaciji da treba da "doplatim" za nenamerno ugrozavanje jos jednog zivota.

Kada ste vozač i dogodi se saobraćajka vi odgovarate za svu nastalu štetu i ugrožavanje života putnika u vozilu.

Tacno,ali...sanse da vam se desi saobracajna nesreca su (lupam) 1 prema hiljadu (od hiljadu puta kada sednete u kola i krenete nekud ce vam se desiti saobracajka;sem ako ste zensko - onda je procenat nesto veci :hihi: ),a sansa da imate saobracajku a da ste predhodno pokupili nekog stopera je...pffff,sigurno 1 prema milion (mozda cak i vise,zavisno od toga koliko cesto kupite ljude na stopu).

Dok je sa druge strane sansa da usrecite nekog stopera ako ga povezete - 1 prema 1 ;D

Zato ja uvek biram ovo drugo :spot:

OK,treba naravno imati na umu i to sto je pedjalon napisao,ali po meni ne treba se posebno opterecivati time,u smislu da sad zbog toga ne treba stajati stoperima :pivoooo:

I bre ljudi, neće biti autostopiranja manje. Jedino ako ne uvedu zakonsku zabranu pokazivanja palca ka gore sa zatvorenom šakom.

Ni ja ne verujem da će autostopiranja biti sve manje. Doduše, ljudi i dalje pričaju kako se u staroj Jugoslaviji stopiralo na sve strane, kako je to bila najnormalnija stvar itd, a danas to eto skoro niko ne radi. Nemam pojma koliko je to realna slika.

Ljudi su se otudjili jedni od drugih, nema te neke filozofije da pomognes nekome ko  :stop:, manjina je ona koja nam daje prevoz :D

Ne samo što su se ljudi otuđili jedni od drugih nego su se otuđili i od prirode. A što se stopiranja tiće biti će ga manje jedino ako država odluči uvuči svoje papke u cijelu priču  :bag:

U moje vreme bolje se živelo, svi su radili, niko nije bio gladan, svako leto preko sindikata na more, sve je bilo super.....

Svaki put mi iskoči vena na čelu od ovih priča.  :potty:Ja baš znam kako je nekad bilo (kad ja nisam ni bio rođen), ili neko ko je tada bio klinac. Svi se sećaju kako je nekada bilo bajno i sjajno. Keva mi reče pre neki dan da joj je bilo bolje kad su bile sankcije nego sad. Mislim daaaaaj...

Ne bih da sad stvaram novu temu koja je već u startu osuđena na gubljenje smisla. Samo da kažem da neće biti manje stopera, ustvari to niko ne zna. Ja se bar nadam da će uvek biti stopera i dobrih ljudi koji će stati.

• 1 year later...

Sto se tice nesrece prilikom autostopiranja-savjet je da izbjegavate pijane i drogirane osobe, sve ostalo je sudbina. Prije nekolike godine je jedna djevojka povezla decka koji je isao u srednju skolu i na povratku su imali sudar i decko je poginuo. To je stvar sudbine ili neceg treceg i tu nema nekog pravila jer ne mozete znati sta ce i kada ce vam biti...ako se neki bas boje onda nek stopiraju samo novija vozila uz obavezno vezanje pojasa. Sto se tice zabrana, nemojte se cuditi ako vam sleper-cisterna s gorivom ne stane. Po zakonu oni ne smiju prevoziti druge osobe jer se radi o opasnoj materiji (ADR) i jako su visoke kazne ako ih uhvate u prekrsaju. Nekada cete morati upisati svoje ime i prezime u putni nalog koji vam dadne vozack kamiona (ako se radi o obicnom kamionu) ali cuo sam da u EU kamiondzije ne smiju voziti stopere po zakonu? Ako opet bude nekih tragicnih slucajeva (Antonija Bilic) i dok postoje zakoni kojima se otezava auto-stop onda se slazem da ce toga biti sve manje

Sad bas pre koji vikend poveze me lik. Nekih 50-ak godina. Vozi kao lud, izmedju naselja i 150 ponekad. Odvrnuo narodnjake i peva. ''Znas me, znam te, zajedno nas pamte... nesto...nesto... Je l' se ovo ljubav zove'' :D Eto cak sam i pesmu zapamtio (ta je isla bar jedno 2-3 puta). Ne prica nista, ja pokusao da mu kazem koju, ono standardno: Gde ce? Gde radi?... On samo odgovara sa rec-dve i opet nastavlja da peva.

Kaze ide u Sabac na posao, a usput ce da proda kola i ne zna ni da li ce se vracati (nije precizirao gde), jer ga je ostavila zena bas taj dan.

Ja pretrnuo, reko' kakve sam srece ima da poginemo obojica sve u taktu novokomponovane narodne muzike.

Sve ok ispalo na kraju.

:)

savjet je da izbjegavate pijane i drogirane osobe

To ne mozes da znas dok ne sednes i dok te ne ponudi "necim" ;D

nemojte se cuditi ako vam sleper-cisterna s gorivom ne stane. Po zakonu oni ne smiju prevoziti druge osobe jer se radi o opasnoj materiji (ADR) i jako su visoke kazne ako ih uhvate u prekrsaju.

To je tacno.

Jos pre 10-ak godina me povezao jedan od tih "sa cisternom" i kroz razgovor mi je rekao da lica koja se voze tom cisternom MORAJU imate...dal bese neku posebnu dozvolu ili sta vec,uglavnom "nesto" da znaju da barataju/rukovode tom cisternom u slucaju opasnosti (posto prevoze opasnu materiju).I kaze da u principu vozaci cisterni nikad ne staju auto-stoperima,ali eto,on je taj dan bio dobre volje i resio da rizikuje.Spomenuo je i to da "ovi zutokljunci" (sto su tek postali saobracajni policajci) uglavnom ne znaju za taj zakon (ko sme,a ko ne sme da sedi u kamionu sa opasnim materijama),dok oni stariji znaju to.

...reko' kakve sam srece ima da poginemo obojica sve u taktu novokomponovane narodne muzike.

Hahahaha :happyyy: