Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav :mah:. Zanima me da li je neko imao iskustava sa ovim, tj. da li je isao u Ameriku ako au pair, preko koje agencije je isao i sl. Ja sam ozbiljno zainteresovana, nasla sam 2 agencije (msm da ne smem pisati kako se zovu), i preko jedne odlazak kosta oko 400 dolara, a preko druge oko 600. Iskreno, htela bih da platim sto manje, jer moji nikako nisu za moj odlazak ( 1. ne vole Ameriku, 2. tvrde da cu izgubiti vazan deo na faxu... ), pa cu verovatno morati sama sebe da finansiram :( :'( , tako da su finansije vazne :(. Svako vase iskustvo ce mi biti super, citala sam po forumima svasta, od toga kako je nekima bilo  prelepo i da su plakali kada su polazila, pa do toga kako su neki morali da rade i jos mnogo dodatnih poslova, pa su bili i dadilje i kuvarice i cistacice (bukvalno :x).. tako da zelim pouzdanu agenciju na koju mogu racunati :). Cekam odgovore, hvala :D

Drugarica moje zene je radila kao au-pair u Nemackoj godinu dana, i osim sto je nonstop kukala kako joj nedostaje domovina i da su ljudi hladni, ona je morala da radi samo dok su roditelji bili na poslu, a nakon toga je imala slobodno vreme/isla je na casove nemackog. Placali su joj hranu, prali njen ves, izlazili su sa njom na veceru, dobijala je poklone za Bozic, i dobijala je i neku platu naravno. Ja mislim da bi meni bilo super tamo da sam zensko  ::crazy:

Sa druge strane imas one Filipinke koje rade u Saudskoj Arabiji gde ih maltretiraju i siluju, tako da postoje i losa iskustva naravno...

• Author

Pa znam, zato i pitam za agenciju. Drugaricina sestra je otisla pre par god i tamo ostala, jer se zaljubila  :) , njoj je bas super, al se ne seca preko koje agencije je otisla :-\ ..

Mozda sam nedovoljno obavesten,ali ja prvi put cujem za taj izraz "au pair"...a ne znam ni sta je u pitanju :?

OK ti je taj link,mada vise preferiram licne formulacije/objasnjenja u recenici-dve...

Inace,nikad cuo za takvu kombinaciju.

Ne znam ni koliko je to uopste popularno u Srbiji?

Najprostije receno, to je jedan radni program, poput Work&Travel, samo sto se posao uglavnom odnosi na cuvanje dece u nekoj porodici u inostranstvu, kod koje i zivis. Kod nas nije toliko popularan kao Work&Travel, ali je u svetu veoma poznat i rasprostranjen vid povremenog zaposljavanja u inostranstvu.

• Author

Aman ljudi nebitno je sta je taj program ( '80ih je bio jako popularan, masovno su isli u Englesku, al je od '90 ukinut odlazak u UK), mene zanima da li neko zna neku proverenu, pouzdanu, ok, normalnu.. agenciju koja to radi ???:?

Aman ljudi nebitno je sta je taj program...

Tebi je nebitno, jer znas, neko drugi to prvi put cuje, zanima ga i pitao je. Cemu nervoza flowers::

• Author

Aman ljudi nebitno je sta je taj program...

Tebi je nebitno, jer znas, neko drugi to prvi put cuje, zanima ga i pitao je. Cemu nervoza flowers::

nisam nervozna, al sam lepo stavila link sa detaljnim objasnjenjem :), samo sam prokomentarisala vezano za odg- da sam mogla objasniti u par recenica :)

Najprostije receno, to je jedan radni program, poput Work&Travel, samo sto se posao uglavnom odnosi na cuvanje dece u nekoj porodici u inostranstvu, kod koje i zivis. Kod nas nije toliko popularan kao Work&Travel, ali je u svetu veoma poznat i rasprostranjen vid povremenog zaposljavanja u inostranstvu.

Ovo se zove odgovor,hvala Dragance :pivoooo:

A ne link ka vikipediji sa milion recenica...

• 1 month later...

Ja sam bila au-pair 2008 u Americi i isla sam preko agencije AYUSA, koja je specijalizovana za sve te programe razmene sa USA...kad sam ja isla imali su promotivnu cenu od samo 150 dolara a mislim da ti od tih 400 dolara, ako ostanes celu godinu vrate nekih 300...tako je nekako bilo, jer je to kao neki depozit da bi ostala celu godinu...Moj ti je savet da ne ides preko turistickih agencija koje deru za cenu, vec preko ovih agencija specijalizovanih samo za te programe razmene sa USA...

Avionsku kartu ti isto placa porodica, imaces obuku od 3,4 dana u New York-u ili Vasingtonu, zavisno od agencije..

Veruj mi nije ti to nikakvo ni bacanje godine niti gubljenje vremena...Prvo osamostalices se, drugo upoznaces USA kao i amerikance direktno ziveci sa njima, drugo usavrsices jezik jer ce ti biti placena skola jezika od strane porodice, primaces platu, koja je tad kad sam ja bila, bila oko 600e, a hranu isto ne placas tako da su ti te pare samo za tebe i provod po USA i za soppppiiing..posto je garderoba nenormalno jeftinija nego kod nas...ja sam otisla sa jednim koferom a vratila se sa 4, mislim znam da sam preterala ali mi zene i soping :)

Tako da samo napred...

A imas i ugovor i ako se drzis ugovora kao i ako ti se porodica drzi ugovora bice ti super...a imaces i kordinatorku koja pomaze tebi i porodici da se bolje razumete i kojoj ces moci da se obratis za sve ukoliko ti nesto ne odgovara , kao i za promenu porodice...jer i na to po ugovoru imas pravo...

• 2 months later...

Zdravo,

ja sam prijavljena za Au Pair program, preko AYUSSA agencije iz Beograda, i zaista sam vrlo zadovoljna. Stvarno su profesionalni i odgovorni, tako da ti preporucujem da se raspitas kod njih. Mene interesuje koliko je inace potrebno vremena da te porodice zovu..?? Ja sam ukljucena na program pre nekoliko dana, ali ne dobijam nikakav mail, iako mi u agenciji kazu da imam dobru aplikaciju..  Ne znam da li bi trebalo da se zabrinem ..  :-\

• 3 weeks later...

Verovatno te je do sada i pozvala neka porodica...i nemoj mnogo da brines kakva ce ta porodica sto je izaberes da ti bude...jer veruj mi svi kad se predstavljamo se pretstavljamo u boljem svetlu tako i ti pretpostavljam:)...i znaj da imas pravo po ugovoru da je promenis ako se ne uklopis i to ne jednu nego 3 porodice a nije nemoguce i vise...mislim to ti kazem da se unapred ne bi brinula kako ce sve da bude...

• 4 weeks later...

Cao, malo sam citala ove vase komentare i interesuje me da li neko zna preko koje agencije mogu po istom principu da odem u London?  ;D Ali ja ne bih da idem na godinu dana, to mi je previse dugo jer ja jos uvek idem u srednju. Najvise bih volela da idem preko leta.  :DDD

Ne mozes  nono . Ja sam isto htela pre par god, ali  aupair za UK je ukinut valjda '91 i i dalje je tako  :x jedina mogucnost su letnji kursevi jezika, sto je nenormalno skupo (bar po mom misljenju), za mesec dana ti treba bar 2 000e.. tako da...

• 5 months later...

zdravo,

jel moze neko koje isao na au pair u ameriku da mi kaze koja dokumentacija za vizu je potrebna, odnosno da li je neophodno da imam dokaz da sam student ili zaposlena?

Ja sam zavrsila fax a nisam zaposlena, pa ne znam kakve su sanse da dobijem vizu,a u agencili mi kazu da nabavim laznu potrdu da sam zaposlena. Da li neko zna koliko je to pametno? I da li je neko isao sa ovim statusom kao ja?

• Author

Ako je ovo 85 tvoje godiste, onda def imas jako malo sansi za au pair. Mogu da se prijave devojke do 27 god, nzm kada ti je rodjendan al moras da racunas da ce proci neko vreme od prijave na program do pronalaska porodice, pa onda papiri i sve to mora biti pre 27. rodjendana.

Sto se tice posla, njima u ambasadi je vazno da im dokazes da nemas nameru tamo da ostajes trajno. Za ovaj program skoro da nema odbijenih za vizu, al ti nemas korist od statistike, ako ti bas budes taj 0,1 % koji odbijaju.

Ako vec odlucis da se prijavis msm da bi bilo najbolje da nadjes neki ok posao (odakle ces dobiti potvrdu), da ne bude da te kada se vratis ceka posao u kaficu i ti si sada kao sva srecna jer ces kada se vratis raditi tako nesto sa zavrsenim faxom...

Mada generalno sve zavisi na koju je nogu ustao tog jutra neko ko ti odobrava vizu ;)

Sve u svemu, otidji u agenciju, raspitaj se i odluci :)

Srecno!

Ja sam taj slucaj:) Bila sam zavrsila faks i nisam bila zaposlena, uzela sam potvrdu da radim kod tatinog prijatelja i dobila sam vizu. Tako da ti je potrebno da ti neko da taj papir. Jer nije potreban niakakv drugi dokaz sem tog papira. Bitno je da udjes u USA pre 27om rodjendana tako da  imas jos fore.

Srecno.