Jump to content

Featured Replies

Posted

ev nakon 2h sedenja za kompom nisam uspeo da nadjem neke validne informacije pa da proverim i ovde...

...dakle sta gradjanima BiH treba za vizu za Sjevernu Koreju i da li isti trebaju vizu posto je na citav sijaset mjesta navedeno da viza nije potrebna al sve nesto rekla kazala... i gde se ista vadi ako je potrebna...

Za sve nacije na svijetu sa obicnim pasosima je potrebna viza, a sto je jos bitnije kao turista mozes samo da udjes samo u sklopu organizovane ture...

... koje minimum koštaju oko 500 eura, mada ja nešto skoro gledao i ide oko 1600eur + troškovi vozne ili avionske karte (oko 400eur)... Ryohaengsa je njihov nacionalni turistički biro, u Pekingu ima predstavništvo u okviru njihovog konzulata valjda, pa ako te zanima raspitaj se kod njih dodatno :)

Ja sam prije nekog vremena googlao malo i nasao sam turu od 4 dana iz Dandonga za 350 eur ali sa kineskim vodicem... E sad treba naci povoljnu kartu do Pekinga pa do Dandonga, ali to je bez ikakve sumnje jeftinije nego Koryo group ili slicne all inclusive agencije

Evo sta pise u informatoru Ministarstva spoljnih poslova o DPRK:

ДНР КОРЕЈА

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије, носиоцима обичног пасоша, потребна је виза за ДНР Кореју и потребно ју је прибавiти пре доласка у ДНРК. Визу на граничном прелазу при доласку или туристичку пропусницу није могуће добити.

У ДНР Кореју може путујовати само организовано,  као туриста у оквиру туристичке групе или као део делегације позване од стране Владе ДНРК. Туристичка посета може да буде организована и за једну особу, која ће као било која туристичка група, имати свог водича/преводиоца. Одвајање од групе није дозвољено.

Туристима није дозвољен унос кућних љубимаца нити било каквог оружја.

Неопходно је стриктно поштовање забрана фотографисања, тамо где су постављене, или уколико странцу на некој локацији буде на то скренута пажња.

ТРАНСПОРТ

Међународни аеродром ДНРК је у Пјонгјангу, око 20 км удаљен од града.

У ДНР Кореју се најчешће путује авионом на линији Пекинг – Пјонгјанг. Недељно има шест летова, по три држе кинески Air China и корејски Air Koryo.

Два пута недељно, зависно од броја путника, постоје летови између Пјонгјанга и североисточног кинеског града Шенјанга (Shenyang). Цена повратне карте корејском авио компанијом износи око 210 евра, за децу око 150 евра.

Једном недељно, четвртком, има авио веза Пјонгјанг – Владивосток, а цена повратне карте корејском компанијом износи 315 евра.

Бродске линије за међународни превоз путника не постоје.

Осим авионом, у ДНР Кореју може се путовати и возом из Пекинга на линији Пекинг-Дандонг–Пјонгјанг, четири пута недељно. Воз из Пјонгјанга суботом наставља за Москву транс-сибирском железницом где стиже недељу дана касније.

БЕЗБЕДНОСТ

По питању безбедности, ДНРК је врло сигурна земља. Имајући у виду збивања на корејском полуострву у новембру 2010. било би препоручљиво пратити ситуацију у складу с тим планирати пут.

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА

С обзиром да странци у ДНРК путују организовано, за комплетан боравак, који укључује организацију смештаја, превоз, исхрану, по потреби лекарску помоћ, задужени су водичи. Болница за странце у Пјонгјангу је Friendship Hospital у кварту Munsudong, а цена прегледа се креће од 20 до 90 евра.

НОВАЦ

Национална валута: вон (won) – KPW који у децембру 2010. вреди:

1 евро =176,35 KPW;1 УСД = 135,00 KPW;1 динар = 1,63 KPW.

Сва плаћања у ДНРК за странце су у готовини у страној валути. Путничке чекове и кредитне картице није могуће користити. Новац који се уноси, потребно је пријавити.

У бољим ресторанима цена оброка је око 5 евра или нешто више у хотелима. Врло често храна је љута. Странци могу да бораве у ограниченом броју хотела и ни у једном цена са доручком није испод 50 евра. У Пјонгјангу бољи хотел дневно кошта и до 100 евра.

ОСТАЛО

Туристичка посета се организује преко агенција, нпр:

Korea International Travel Company (Pyongyang, DPR Korea)

E-mail: [email protected]

Тел: +850/2/18111, lok.8283

Kонтак: Mr. Sonu Un Chol

Или пословница у Пекингу:

Korea International Travel Company, Beijing (Beijing, China)

E-mail: [email protected]

Тел: +86 1381143693 (мобилни телефон)

Контакт: Mr. Ham Jin

• Author

kanim uci vozom iz pravca vladivostoka i otici za peking...vidim da na netu imaju ture po recimo 200ak eur za dva dana sto bi vjerovatno bio dovoljan uslov za vadjenje vize...e sad gdje je istu najbolje vaditi i sl...

@ noskich

drzavljanin sam BiH....ne Srbije...

@ noskich

Po ovom pitanju nema ama bas nikakve razlike koje si od ove dve zemlje drzavljanin.

Ja sam prije nekog vremena googlao malo i nasao sam turu od 4 dana iz Dandonga za 350 eur ali sa kineskim vodicem... E sad treba naci povoljnu kartu do Pekinga pa do Dandonga, ali to je bez ikakve sumnje jeftinije nego Koryo group ili slicne all inclusive agencije

Jel znaš možda koji je to sajt bio? Tj koja kompanija?

• Author

@ noskich

Po ovom pitanju nema ama bas nikakve razlike koje si od ove dve zemlje drzavljanin.

sto onda ne pise tamo da nema veze? :?

@RaxCherrych

vido sam taj blog ranije i bas zbog toga vidim da je ista tura moguca(posto svagde drugde pise da je taj prelaz zatvoren za strance)...

Jel znaš možda koji je to sajt bio? Tj koja kompanija?

iskreno ne bih znao kako se zove jer uopste ne mogu da upamtim te kineske nazive... mozda je do mene problem ali jednostavno ne ide :)

ali ovako sam trazio...google translate pa ukucao dandong tour agency i to sto dobijes na kineskom guglaj pa posle prevodi...

@ noskich

sto onda ne pise tamo da nema veze? :?

Sto da pise? U pitanju je sajt ministarstva u Srbiji; zasto su oni duzni da daju informacije za drzavljane BiH?

• Author

@noskich

pa ti si napisao da je to isto pa me interesuje odakle si siguran da jeste?  moje pitanje na pocetku je bilo: sta gradjanima BiH treba za vizu za Sjevernu Koreju...a ne Srbije... ;)

zeljo_bi

Opet cu ponoviti... Za drzavljane BiH kao i za sve druge narode na svijetu sa obicnim pasosima potrebna je viza. To sto si citao da za BiH, SRB, CG i druge ex-YU ne treba to vazi za diplomatske i sluzbene pasose u teoriji, jer ne vidim nacin da bi te i tako pustili u zemlju ako nemas debeo razlog za dolazak.

sta je potrebno za vizu:

Da kontaktiras neku agenciju koja organizuje ture, platis im aranzman i onda oni salju tvoje podatke u Pjongjang, a ti kad ti odobre vizu odes u najblizu ambasadu ili u Peking po vizu. Vec sam pomenuo te agencije iz Dandonga pa ih mozes kontaktirati ako zelis nesto jeftinije. Ako imas love Koryo Group i Korea Konsult su tvoje adrese.

Posto vidim da si se nameracio na voz preko Rusije i da udjes direktno u Sjevernu Koreju kao onaj austrijanac, prijateljski bih te savjetovao da dobro razmislis, jer meni su tu simptomaticne dvije stvari:

1. Posto je taj momak rekao da je on bukirao individualnu turu koja pocinje u Kini ne znam kako ga nisu provalili kad je dosao u Pjongjang, jer je trebao da bude pod pratnjom od kad predje granicu kod Dandonga. Vjerovatno je imao veliku srecu zbog toga

2. Zar ne mislis da u ove 2-3 godine od kad je on to uradio, niko drugi nije probao slicnu avanturu. Ne bih se zakleo da bi ti bio prva osoba koja bi se obrela na granici izmedju Koreje i Rusije da proba da predje na ovaj nacin. Da li si citao po stranim forumima jeli neko to jos pokusao pa vidi kakva su iskustva.

Jer da te ne daj boze Koreanci oznace kao sumnjivu osobu koja se sunja okolo njihovih granica definitivno bi zavrsio u nekom radnom logoru, a sam si svjestan da u BiH nemas Bila Klintona koji bi te izvukao kao one dvije amerikanke... Ni da se pozoves na Tita ne bi upalilo cini mi se  ;D

• Author

ne kanim se sunjati unaokolo vec kanim uzeti turu...

...sto se tura tice najniza ponuda koju sam dobio je 550e za dva dana s tim da se ide avionom iz Vladivostoka a ne vozom...voz za Peking...viza treba da se pokupi u Sofiji....

zeljo_bi

Posto vidim da si se nameracio na voz preko Rusije i da udjes direktno u Sjevernu Koreju kao onaj austrijanac, prijateljski bih te savjetovao da dobro razmislis, jer meni su tu simptomaticne dvije stvari:

1. Posto je taj momak rekao da je on bukirao individualnu turu koja pocinje u Kini ne znam kako ga nisu provalili kad je dosao u Pjongjang, jer je trebao da bude pod pratnjom od kad predje granicu kod Dandonga. Vjerovatno je imao veliku srecu zbog toga

2. Zar ne mislis da u ove 2-3 godine od kad je on to uradio, niko drugi nije probao slicnu avanturu. Ne bih se zakleo da bi ti bio prva osoba koja bi se obrela na granici izmedju Koreje i Rusije da proba da predje na ovaj nacin. Da li si citao po stranim forumima jeli neko to jos pokusao pa vidi kakva su iskustva.

Jer da te ne daj boze Koreanci oznace kao sumnjivu osobu koja se sunja okolo njihovih granica definitivno bi zavrsio u nekom radnom logoru, a sam si svjestan da u BiH nemas Bila Klintona koji bi te izvukao kao one dvije amerikanke... Ni da se pozoves na Tita ne bi upalilo cini mi se  ;D

A za one koji su pročitali putopis, lepo je momak napisao:

"DISCLAIMER

Alltough we succesfully entered North Korea via Tumangan, we were later via e-mail told by our travel agency, that our trip caused serious troubles at KITC (the governmental "Korean International Tourist Company") and that they have enforced new regulations to avoid any not agreed (with KITC) entry via Tumangan in future.

I can therefore - untill KITC officially accepts this border point for tourists - not recommend to repeat what we did, as trying to do so might end up with another result..."  - http://vienna-pyongyang.blogspot.com/2008/09/tumangan-north-korean-border-station.html

Ovaj ugrađeni google translate čini čuda.... Cena za kineze je 2450 juana što je cca 260eura.

http://www.ddcits.com/lxyding.asp?xl_id=77&a=t&id=17&cid=17

Isprobaj ovo Željo

Iskreno se nadam da su ture otvorene za sve, ali pretpostavljam da to nije slucaj, tj. da samo Kinezi mogu da se prijave za njih.

Prevodio sam preko google translate sajtove, i piše kao da je za strance price negotiable. a našao sam još jednu kompaniju iz Dandonga preko fejsbuka, zovu se explore north korea. Oko 600eura je za vreme Arirganga.

ne kanim se sunjati unaokolo vec kanim uzeti turu...

...sto se tura tice najniza ponuda koju sam dobio je 550e za dva dana s tim da se ide avionom iz Vladivostoka a ne vozom...voz za Peking...viza treba da se pokupi u Sofiji....

U prvih nekoliko postova si pominjao da bi probao isto sto i onaj austrijanac, i takva avantura danas bi bila sunjanje okolo granice koja je zatvorena, ali vidim da ti bi nesto ali ni sam ne znas sta ces tako da se ja vise ne bih mijesao tu...

srecno  :mah:

• Author

pa ideja je doci u pjongjang kopnom iz vladivostoka(a ne avionom) i nastaviti dalje kopnom za kinu pa istrazujem koliko je to moguce...nakon svih ovih prica vidim da nije...