Jump to content

Featured Replies

Posted

Davno sam obecao sebi da cu jednu godinu svog zivota odvojiti za obilazak zanimljivih manifestacija u srbiji i regionu poput: kosidba, slaninijada, rakijada, rostiljijada, prasicijada , splavarenja, kobasicijada i raznih drugih -ijada. POsto sam se tek zaposlio i nemam prava na godisnji odmor bilo kakvo vece putovanje ovog leta otpada, a posto ove manifestacije uglavnom padaju vikendom odlucio sam da ovo bude ta godina. Nazalost kasno sam se setio sto se tice nekih manifestacija pa sam propustio npr: kobasicijadu u Turiji, rakijadu u Pranjanima, slaninijadu u Kacarevu, ovcarske dane u Sakulama, jagnjijadu u Mladenovcu itd.

Ako neko zna neku manifestaciju koju bi bilo zanimljivo posetiti, po kriterijumu: sto veca vukojebina to bolje i sto je manifestacija vise prase na razanj- flasa o glavu- blato do kolena- seljaci se bodu nozevima to bolje. Juce sam gledao kalendare manifestacija i moji favoriti su bili: Izbor za harambasu Podgorine u Osecini ( nazalost necu moci da idem jer je radnim danom) i Licke olimpijske igre u Apatinu ( Na ovo ima da odem pa makar crko). U obzir dolaze i manifestacije u Rep. Srpskoj i u Crnoj Gori ( posebno severni deo ). Neke od manifestacija koje sam izdvojio:

Jul

8.-10.  Cobanski dani Kosjeric

9.  Licka olimpijada gore pomenuta

15.-17. Kosidba na Rajcu

21-23 Drinska regata Bajina Basta

Avgust

5-7 Belmuzijada Svrljig

8-14 Guca sabor

26-28 Festival sljiva Osecina i " Sljivo moja" u Blacu

Septembar

2-4 Rostiljijada u Leskovcu i mudijada u Ovcar banji

10- Prasicijada u Petrovcu na Mlavi

15-17 Pudarski dani Irig.

Predlazite slobodno, a ako neko ima slicne ideje mogli bi ici zajedno ili se naci negde pod nekom satrom na nekoj od ovih manifestacija. Unapred hvala :)

Tamburica Deronje - ne znam datum za ovu godinu, ali ima verovatno na netu...

Cini mi se da mozda ne ispunjava uslove oko klanja, flasa i nabadanja, ali nije lose za obici...

Невесињска олимпијада, обично 2-3 дана око 15. августа  ;D Мислим да испуњава све услове јер има такмичења у бацању камена, навлачењу конопца, коњске трке, пењање до шунке уз масан штап и све тако у том смислу. Иначе је редак спој рецимо такмичара муслимана и Хрвата и четничких песама, и ником ништа и нико не смета  ;D

• Author

Na festival tamburice cu ici sigurno posto ce tamo u okviru posla, pa cu napisati kratak izvestaj, inace manifestacija tj glavni deo iste je od 1. do 3. Jula ja mislim.

Nevesinjska olimpijada je upravo ono sto sam trazio, zvuci odlicno, ujedinjeni u mrznji jedni prema drugima. :D Samo bojim se da pada isto kad i sabor trubaca u Guci. U tom slucaju moracu neke druge godine da posetim ovu manifestaciju, posto sam se ovce godine zainatio da odem u Gucu posle mnogo godina.

Gledajuci razne kalendare otkrio sam jos jednu manifestaciju koja se uklapa u celu pricu, samo nazalost odrzava se tek u januaru, rec je Izboru ciganskog cara u Kozarskoj Dubici. :D

Vasar u Sapcu je inace '' Meka '' za takve stvari samo ove godine pada na radni dan mislim.

manje poznato dešavanje i relativno novo su Dani banice u Beloj Palanci, sredina avgusta pred vašar koji je na preobraženje (18.08), prošle godine je bilo 14. i 15. avgusta, ove godine su isti datumi. Tema su domaće pite, banice, gibanice. Održava se istovremeno i takmičenje za najlepši vez na kecelji :D A dva dana nakon toga je sajam starih zanata (16. i 17. avgust) da bi 18. bio vašar.

sad guglam malo o Prdijadi i ladno nadjem ovo:

BELA CRKVA - Meštani Crvene Crkve skromno su krenuli sa organizacijom nadmetanja u kuvanju banatskog pasulja, koje se održava krajem septembra, ali je od prošle godine, kada je organizovana podmanifestacija "Prdijada", broj učesnika postao veći. Organizatori kažu da je jačina, a ne po miris, najbolji način da se proveri koji je pasulj najbolje pripremljen, pa su osmislili takmičenje u gašenju plamena sveće "reakcijom tela posle jedenja pasulja". Od desetak takmičara, pobednik je uspeo da ugasi sveću sa daljine od jednog metra.

Miroc - Jorgovan Fest  1.maj...

valsi organizuju folklor i seoske olimpijske igre a uvece je paljenje vatre(cilj je imati vatru vecu od onih na susjednom brdu tako da se tu spali prilicna kolicina drveta)...uvece je takodje dogadjaj poznat pod nazivom strndzanje i mtkanje(nadam se da sam dobro napisao)...strndaznje se svodi na udvaranje a mtkanje sledi ako upali ovo prvo ;D  poenta ovoga je nekad bila da bi se sklapali brakovi ali danans se ista pretvorila u kic...u svakom slucaju vredi videti...klopa i cuga su nevidjeno jeftini

inace vlaska muzika se ori na sve strane a kolo ide po centru sela oko vatre i tako do zore...interesanto je kako vlasi daju baksis pevaljci...znaci ako doticna pogodi tvoju pesmu onda izadjes is kola i das doticnoj izvjesnu kolicinu novca(sitnije novcanice se kace o minjuse i oko vrata a krupnije u dekolte i za pojas...

• 3 weeks later...
  • Author

Ovaj vlaski festival zvuci odlicno, samo sto je prosao ove godine, ali ima vremena.

Da li je neko bio nekad na kosidbi na Rajcu??

Sta ima tamo osim kosenja, mislim jel se nesto okrece na raznju, i jel ima satre?? Koliko je mesto gde se kosi udaljeno od nekog naseljenog mesta?? I sta mislite o ideji da se kampuje negde u blizini.

Ako je neko takodje zainteresovan da ide neka mi se javi, na sajtu sam video da je samo kosenje u nedelju , ja bih isao na varijantu da dodjem tamo u subotu preko dana ili predvece i negde tamo zanocim samo za sad jos nisam nikoga uspeo da nagovorim da ide samnom. U krajnjem slucaju ako niko ni9je raspolozen za ovako nesto isao bih na dan kosidbe i vratio se za Beograd- Novi Sad istog dana.

:)

Ima brate sve sto ti dusa iste, satre, razanj, mlade seljanke isl. Ide se od Ljiga pa uzbrdo u PM, ali bas bas... Ravna gora je na 2 sata peske odatle, kazu ljudi :)

Spremam jedan sličan projekat možda pod pokroviteljstvom jedne turističke agencije (bar se tako nadam, mada ako to otpadne nema veze). Stvar je u tome da putujem po dešavanjima i intervjuišem meštane ili bilo koga zainteresovanog o tim događajima i istoriji mesta, grada... Sve bi bilo amaterski, slike, putopis, intervjui... Usput malo zabave naravno i uživanja. :)

Eh sad se setih da mi je ovo prvi post na ovom forumu, ali ne brinite se sve sam pročitao. Lepo je da ovakva stvar postoji još od guest house-ova i volonterskih kampova  ;)

Idemo u subotu na

http://www.zitiste.org/

pile fest. Traje valjda od danas pa do subote. Program je prilicno bizzare...od Zvonka Bograda, paintball-a, omleta od 1005 jaja i Elvisa J Kurtovica....

Pisem u nedelju... ako prezivimo salmonelu od tog omleta na 40C

ja sam nemanja radisavljevic iz kragujevca sam ko hoce moze kod mene da svrati da idemo zajdno u gucu moj kontakt broj je 0611620098

госн. шофершајбна, оде ли на крају на Рајац?

Од свих манифестација (трудим се сваке године што више нових да оверим тако да сам био и на неким са твог списка) некако ми се сваке године баш за косидбу изјалове планови, и сад сам морао да одустанем дан раније...

• Author

Ja isto, finansijski su razlozi u pitanju, evo ni ovog vikenda nigde nisam otisao, a hteo sam da idem na spust u Bajinu Bastu. Takodje glupo mi je da idem sam negde na par dana, a svi koje znam ili rade ili ih tako nesto ne zanima. U svakom slucaju mudijadu necu propustiti.

Idemo u subotu na

http://www.zitiste.org/

pile fest. Traje valjda od danas pa do subote. Program je prilicno bizzare...od Zvonka Bograda, paintball-a, omleta od 1005 jaja i Elvisa J Kurtovica....

Pisem u nedelju... ako prezivimo salmonelu od tog omleta na 40C

Pa da samo javim. Bili smo. Nije lose. Bio omlet ali se nismo usudili da probamo. Probali smo palacinke domace po 20din sa dzemom od kajsija ili kremom i ooooogromne knedle sa sljivama (ista cena). Slikali se sa Rokijem Balboom, slusali Riblju corbu i Elvisa J.

Sve u svemu, nista spec ali lepo za vikend razonodu. Iza bine goooomila satora gde razni KUD-ovi prave kotlice, pasulji, paprikasi... samo sednes i  :eat:

Bilo i takmicenje u brzom jedenju virsli ali nisam gledala do kraja, bila mi muka.....izlazile im virsle na usi...

Usput na nekoliko mesta ima sjajan kuvani kukuruz za 30-50din.

Svakako, nije lose za jednodevni izlet.

Jos jedno zapazanje.... nekako se uvek iznenadim kako rock&roll zivi po tim malim manifestacijama. Uvek mi je sinonim za vasare i festove neka trash narodnjakinja. Ovde sem Bogdana koji je ipak etno....sve ostalo bilo na nivou. Mislim, bilo je u Zitistu i par kafana sa Cecinim repertoarom ali...nista spec poseceno.

Bina je ispred zgrade Opstine, ne moz se omasi....ako idete putem iz Bg, sa desne strane.

Secerna vuna, licitarska srca, zezalice, baloni....sve jeftino. Zvanicni suveniri TO Zitiste skupi. Rocky u nekom kamenu, kao za sto...1000din. Privezak 400din....

Хвала за извештај, али рећи да Звонко Богдан "није на нивоу"...  :o

Ma nisam ni rekla da je Bogdan trash, mislim, ogradila sam se da je on ipak nosilac nekog vojvodjanskog etno zvuka (ali to je jedino od "narodnjaka" sto je bilo u programu pa sam prokomentarisala). Rezime je da od 2-3 hiljade ljudi bar pola su bili okoreli rokeri, 200 bajkera a ostalo lokalci koji izgleda pre slusaju Riblju corbu od Ace Lukasa sto je opet razlog za odusevljenje.

E sad, sto meni licno ne godi Zvonko Bogdan...pa jbg. Dok je on pevao mi smo bili u obilasku a realno, sto kaze i Shofer....gomila ljudi se razisla u toku njegovog nastupa sto svakako ide u prilog da mozda i nije za ovakvu manifestaciju.

Znaci, svaka cast za provinciju. Jos jednom se dokazalo i pokazalo da je najveca seljana u Beogradu i vecim gradovima.

sad guglam malo o Prdijadi i ladno nadjem ovo:

BELA CRKVA - Meštani Crvene Crkve skromno su krenuli sa organizacijom nadmetanja u kuvanju banatskog pasulja, koje se održava krajem septembra, ali je od prošle godine, kada je organizovana podmanifestacija "Prdijada", broj učesnika postao veći. Organizatori kažu da je jačina, a ne po miris, najbolji način da se proveri koji je pasulj najbolje pripremljen, pa su osmislili takmičenje u gašenju plamena sveće "reakcijom tela posle jedenja pasulja". Od desetak takmičara, pobednik je uspeo da ugasi sveću sa daljine od jednog metra.

::crazy:

lol::

i jedan i drugi su teške prostačine, s tim što Aca na nastupima ne podgreva verske i etničke sukobe (eto, ipak ima razlike). to sam hteo da kažem.